Partners in crime

De aandelen van de twee grootbanken die het meest met justitie in aanraking gekomen zijn - Deutsche Bank en JPMorgan Chase - handelen al twee maanden als klonen; beide noteren bijna 30% lager dan eind vorig jaar.De aandelenkoers van JPMorgan Chase heeft dit jaar tot en met de slotkoers van 29 juni, gisteren dus, 27% van zijn marktwaarde verloren. Maar meer verontrustend dan dat is bijgaande grafiek laat zien dat de gigantische Duitse geldschieter, Deutsche Bank, de afgelopen twee maanden handelde als een kloon van JPMorgan Chase. De aandelenkoers van Deutsche Bank is tot nu toe slechts één procentpunt méér gedaald dan die van JPMorgan Chase. JPMorgan Chase is de grootste federaal verzekerde bank in de Verenigde Staten.

Er uitzien alsof men met een navelstreng aan Deutsche Bank is verbonden heeft zijn gevaren op Wall Street. Laten we beginnen met de invallen op het hoofdkantoor van Deutsche Bank, waarvan er twee samenvielen met het opduiken van dode lichamen.

Op 29 november 2018 werd het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Duitsland overvallen door 170 leden van de wetshandhaving. Aanklagers legden de actie uit door te stellen dat "Deutsche Bank klanten hielp bij het vinden van offshore-organisaties in belastingparadijzen door illegaal verkregen geld over te maken zònder de autoriteiten te waarschuwen voor vermoede witwaspraktijken."
Op 24-25 september 2019 viel de Duitse politie voor de tweede keer in minder dan een jaar tijd het hoofdkantoor van Deutsche Bank binnen. Die inval hield verband met het witwasonderzoek van $ 220 miljard van Danske Bank, de grootste geldschieter van Denemarken. Deutsche Bank fungeerde als correspondentbank voor het Danske-filiaal in Estland, waar het witwassen zou hebben plaatsgevonden.
Op 25 september, terwijl de inval aan de gang was, werd het lichaam van Aivar Rehe, die voorheen de Estse activiteiten van Danske Bank leidde, ontdekt door de politie in Estland. Rehe was ondervraagd door openbare aanklagers en werd beschouwd als een belangrijke getuige in het onderzoek. De dood van Rehe werd als zelfmoord in de mainstream media gemeld.

Op 29 april van dit jaar werd er opnieuw een inval gedaan bij Deutsche Bank. De Financial Times meldde dat "de Duitse federale politie, strafrechtelijke aanklagers en de financiële waakhond BaFin van het land het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt binnenvallen", aldus een verklaring van openbare aanklagers. De inval in april kwam slechts vier dagen nadat het lichaam van Valentin (Val) Broeksmit, 46, werd ontdekt op Woodrow Wilson High School in El Sereno, net buiten Los Angeles. Val Broeksmit was de zoon van William Broeksmit die op 26 januari 2014 opgehangen werd gevonden in zijn huis in Londen. De senior Boreksmit was een topman bij Deutsche Bank die betrokken was bij het beoordelen van risico's op de balans van de bank.

De dag nadat het lichaam van Broeksmit werd ontdekt, sprak Eric Ben-Artzi, een voormalig risicoanalist die klokkenluider was bij Deutsche Bank, op de Auburn University in Alabama over zijn beweringen dat Deutsche tijdens de financiële crisis $ 12 miljard aan verliezen had verborgen met medeweten van senior executives . Ben-Artzi zei dat de bank in feite activa had "uitgevonden" en verliezen ad verborgen.

Volgens een profiel van Val Broeksmit, geschreven door David Enrich in de New York Times in 2019, had de jongere Broeksmit "een cache van vertrouwelijke bankdocumenten" verkregen die door zijn vader waren achtergelaten en die een "verleidelijk" kijkje gaven in de interne werking van Deutsche Bank. Val Broeksmit deelde de documenten met de FBI.

Deutsche Bank had in 2019 geprobeerd te fuseren met Commerzbank, maar de deal ging niet door, waardoor Deutsche Bank in juli 2019 plannen aankondigde om 18.000 werknemers te ontslaan. Deutsche Bank zei ook dat het een goede bank/slechte bank zou creëren om giftige activa af te zonderen die het van plan was om te verkopen. Sinds 2007 heeft de koers van het aandeel Deutsche Bank 92% van zijn marktwaarde verloren. Niemand – absoluut niemand – wil dat hun aandelenkoers als een kloon van Deutsche Bank wordt verhandeld.

Deutsche Bank is (letterlijk en figuurlijk) zeer eng verbonden met Wall Street vanwege haar activiteiten als tegenpartij op het gebied van derivaten. In juni 2016 bracht het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een rapport uit waarin werd vastgesteld dat Deutsche Bank de grootste bedreiging vormde voor de wereldwijde financiële stabiliteit dan welke andere bank dan ook vanwege haar onderlinge verbindingen met megabanken van Wall Street en grote banken in Europa. JPMorgan Chase was één van de banken met de grootste blootstelling aan Deutsche Bank.

JPMorgan Chase en Deutsche Bank hebben nog iets gemeen. Ze kregen allebei in het geheim voor biljoenen (!) dollars aan cumulatieve repo-leningen van de Federal Reserve, te beginnen in september 2019 en ze versnelden het tot in het laatste kwartaal van 2019. Deze noodrepo-leningen van de Fed kwamen maanden vóórdat er een pandemische CovidD-crisis uitbrak en gingen vervolgens door in 2020 toen de pandemie toesloeg. Volgens de transactiegegevens die door de New York Fed zijn vrijgegeven, twee jaar nadat de repo-leningen begonnen, stond JPMorgan Chase van de 25 primary dealers die deze leningen in 2019 aangingen op de tweede plaats van geleende bedragen in dollars; Deutsche Bank stond op nummer zes. (Zie onderstaande grafiek op basis van Fed-gegevens.)


Repo-leningen van de Fed aan de grootste kredietnemers, Q4 2019, aangepast voor de looptijd van de lening.Deutsche Bank en JPMorgan Chase hebben nog één ding gemeen: hun rapsheets. Zie hieronder voor een greep uit de misdaadgolf van Deutsche Bank. Voor een greep uit de ongekende misdaadgeschiedenis van JPMorgan Chase, kijk dan hier naar die rapsheet.
Een greep uit het rapport (rapsheet) van Deutsche Bank:

- 23 april 2015: Deutsche Bank pleit schuldig te zijn voor haar rol bij het manipuleren van de benchmarkrente die bekend staat als Libor. Het betaalt boetes ter hoogte van $ 2,519 miljard aan verschillende toezichthouders.
- 17 januari 2017: Deutsche Bank bereikt een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie waarin het akkoord gaat met het betalen van $ 7,2 miljard aan boetes en restitutie voor zijn ongepaste "verpakking, securitisatie, marketing, verkoop en uitgifte van door woninghypotheken gedekte effecten (RMBS) tussen 2006 en 2007.”
- 30 januari 2017: Deutsche Bank krijgt een boete van in totaal $ 630 miljoen door Amerikaanse en Britse regelgevers voor claims dat het meer dan $ 10 miljard witgewassen heeft namens Russische investeerders.
- 29 januari 2018: Deutsche Bank moet van de Commodity Futures Trading Commission $ 30 miljoen boete betalen voor het manipuleren van de handel op de edelmetaalmarkt.
- 8 november 2019: Nomura en Deutsche Bank, samen met tal van medewerkers, werden veroordeeld in een proces in Italië voor het helpen van de Toscaanse bank Monte dei Paschi di Siena bij het plegen van fraude bij derivatenovereenkomsten om verliezen te helpen verbergen.
- 18 januari 2020: De Commodity Futures Trading Commission legt Deutsche Bank een boete op van $ 10 miljoen om twee zaken te schikken: één met betrekking tot het niet correct rapporteren van swaptransacties en de andere wegens spoofing.
- 7 juli 2020: Het New York State Department of Financial Services schikt een civiele zaak met Deutsche Bank voor $ 150 miljoen over haar betrokkenheid bij kindersekshandelaar Jeffrey Epstein.
- 13 oktober 2020: Het openbaar ministerie in Frankfurt, Duitsland heeft Deutsche Bank een boete van € 13,5 miljoen opgelegd voor het niet tijdig indienen van verdachte activiteitenrapporten met betrekking tot mogelijke witwasactiviteiten.
- 8 januari 2021: Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Securities and Exchange Commission schikken een aanklacht tegen Deutsche Bank voor $ 120 miljoen voor het overtreden van de Foreign Corrupt Practices Act. De aanklachten hadden betrekking op het betalen van steekpenningen aan buitenlandse functionarissen om opdrachten binnen te krijgen.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][30 juni 2022]

 

Afdrukken Doorsturen