Kan de wereld nog zonder crypto?

Cryptocurrencies als de bitcoin genieten nog steeds een grote belangstelling. Geld hier in stoppen wordt dan ook volop gestimuleerd en belanghebben promoten de crypto's bij een breed publiek. Een vervolg artikel op onze kritische bijdrage van vorige week.Zoals regelmatige bezoekers aan ons blog wel weten volgen wij de ontwikkelingen van de crypto's op de voet, en ons kritische artikel, vorige week, heeft tot reacties geleid, zowel positief (de optimisten) als negatief (de critici). Gisteren lazen we een artikel met de volgende headline op de site van het welbekende Politico, en die luidde: "Meeting the Moment: Without cryptocurrency regulatory approval, the U.S. risks its status as a financial leader."

Het artikel oogt als echt journalistiek artikel met een naamregel van een persoon genaamd Jennifer Gregory en het biedt een lang interview met Michael Sonnenshein, de ceo van Grayscale Investments, een soort van marskramer van Bitcoin. Sonnenshein gebruikt het interview om te jammeren over een recent besluit van de Securities and Exchange Commission dat niet naar zijn zin is geweest en vertelt hoe zijn machtige externe advocatenkantoor, Davis Polk, van plan is in beroep te gaan tegen de beslissing.

In kleine lettertjes merkt het artikel op welhaast subliminale wijze op dat het eigenlijk 'gesponsord wordt door Grayscale Investments'. Met andere woorden, het is een advertentie die zich voordoet als echte journalistiek. Dit verschijnsel wordt ook wel co-branding genoemd, maar helaas gaat deze co-branding tussen het Bitcoin-bedrijf Grayscale en de nieuwssite Politico veel dieper dan alleen deze headline.

Op 24 maart van dit jaar hield Politico een conferentie met de titel "Regulating the Digital Gold Rush", een conferentie die financieel werd gesponsordn door Grayscale. De conflicterende financiële steun voor het evenement weerhield Politico er niet van om twee van zijn verslaggevers, Sam Sutton en Ben Schreckinger, op het podium van de conferentie te plaatsen met hun geïnterviewden, senatoren Kirsten Gillibrand (D-NY) en Cynthia Lummis (R-WY ).

Zowel Gillibrand als Lummis hebben een atortvloed aan donaties voor hun politieke campagnes ontvangen van crypto-belanghebbenden en waren op de conferentie om een crypto-vriendelijk wetsvoorstel te promoten dat ze van plan waren in te dienen bij de Senaat. Terwijl de Politico-verslaggevers niet-kritische vragen stelden aan de twee senatoren (vóór een achtergrond met de woorden "Politico" en "Grayscale" naast elkaar) waren de senatoren enthousiast over hun wens om de crypto-industrie te helpen "innoveren". Gillibrand legde uit dat New York "de hoofdstad van de financiële dienstverlening van de wereld is" en "dit is een van de grootste, groeiende industrieën waar New York absoluut deel van wil uitmaken."

In werkelijkheid - we zeggen het nog maar weer eens - hebben 1.500 van de slimste koppen in technologie op 1 juni een brief naar het Amerikaanse Congres gestuurd waarin wordt uitgelegd waarom zowel crypto als blockchain een nepvertoning zijn en schadelijk zijn voor de Amerikaanse belangen. Bill Gates, virusveroorzakerdeskundige en de oprichter van Microsoft, één van de meest waardevolle technologiebedrijven in de VS, verklaarde in juni dat crypto gebaseerd is op de "greater fool theory", eraan toevoegend dat "ik gewend ben aan activaklassen... zoals een boerderij waar ze output hebben, of zoals een bedrijf waar ze producten maken.” De legendarische belegger Warren Buffett noemde Bitcoin "rattengif in het kwadraat" in 2018, hetzelfde jaar dat Bill Harris, de voormalige ceo van Intuit en PayPal, een gedetailleerde kritiek op Bitcoin schreef voor Vox, onder de kop: "Bitcoin is de grootste zwendel in de geschiedenis."

Harris legde het als volgt uit:
"Naar mijn mening is het een kolossaal pump-and-dump-scheme, zoals de wereld nog nooit heeft gezien. In een 'pump-and-dump'-spel 'pompen' promotors de koers van een effect op, waardoor een speculatieve oproer ontstaat, en 'dumpen' vervolgens een deel van hun bezit tegen kunstmatig (opgepompte) hoge koersen. En sommige cryptocurrencies zijn pure fraude. Ernst & Young schat dat 10 procent van het ingezamelde geld voor de eerste muntenaanbieding is gestolen.”

De Amerikaanse Federal Trade Commission meldde in juni dat “sinds begin 2021 meer dan 46.000 mensen hebben gemeld dat ze meer dan $ 1 miljard aan crypto hebben verloren door oplichting. Dat is ongeveer een op vier dollars die naar verluidt in die periode is verloren gegaan door fraude.”

Dit alles weerhield Gillibrand en Lummis er niet van om hun crypto-vriendelijke wetgeving op 7 juni in te dienen. Op dezelfde dag dat het werd vrijgegeven, waren twee waakhondengroepen van financiële diensten tegen het wetsvoorstel. Americans for Financial Reform heeft de volgende verklaring gepubliceerd:
"Een wetsvoorstel ingediend door de senatoren Kirsten Gillibrand en Cynthia Lummis om de regulering van cryptocurrencies te vernieuwen, is niet meer dan een weggevertje voor een industrie die zich met de mantel van innovatie omsluit, maar ernstige risico's met zich meebrengt voor investeerders, consumenten en mogelijk zelfs de financiële stabiliteit...
Met name stelt het wetsvoorstel een benadering voor om digitale activa te classificeren als effecten die zijn gekoppeld aan onderliggende aanvullende activa of tokens. Deze aanpak zou meer regelgevende macht afstaan aan de Commodity Futures Trading Commission, terwijl de bestaande effectenwetgeving en het toezicht door de Securities and Exchange Commission worden ondermijnd. De maatregel zou zelfs een maas in de wet kunnen creëren die traditionele emittenten van effecten zouden kunnen uitbuiten om strengere openbaarmakingsvereisten te vermijden. Bovendien zou het wetsvoorstel kleine transacties vrijstellen van rapportage als belastbaar inkomen en zouden cryptocurrency-mijnwerkers (miners) belastingbetalingen voor sommige activiteiten kunnen uitstellen, misschien voor onbepaalde tijd. Deze stap zou een toename van verspillende, klimaatschadelijke mijnbouwactiviteiten stimuleren, maar het wetsvoorstel zelf doet niets om die milieueffecten aan te pakken, behalve het autoriseren van een studie."

Dennis Kelleher, president en ceo van Better Markets, gaf de volgende kritiek op de voorgestelde wetgeving:
“De tweeledige crypto-wet met de Orwelliaanse naam ‘Responsible Financial Innovation Act’ die vandaag wordt vrijgegeven, zal er waarschijnlijk toe leiden dat crypto grotendeels ongereguleerd is, ook al is het een extreem volatiel financieel product met een beperkte staat van dienst, dat zelf meestal slecht is. Erger nog, het lijkt te zijn ontworpen om het publiek te misleiden door hen te laten denken dat crypto goed zal worden gereguleerd, terwijl de industrie en de insiders weten dat dit gewoon niet waar is. Het verhaal is dat het wetsvoorstel de industrie geeft wat het het meest wil: de Commodities Futures Trading Commission (CFTC) als primaire regelgever, ook al bestaat het om markten te controleren waar fysieke producenten en aankopen van grondstoffen zoals maïs, tarwe, olie, aardgas, varkens en vee hun prijsrisico afdekken om de levering van alledaagse goederen aan het Amerikaanse volk te vergemakkelijken.

Natuurlijk is crypto niet hetzelfde als maïs of varkens of olie, maar de industrie wil de CFTC als toezichthouder omdat het de kleinste financiële toezichthouder is met het kleinste budget. De financiële sector en haar bondgenoten in het Congres hebben ervoor gezorgd dat de CFTC al tientallen jaren chronisch ondergefinancierd is...

De CFTC jurisdictie geven over crypto is alsof New York City de misdaadbestrijding uitbesteedt aan een politiemacht in een kleine stad. Je ziet misschien af en toe een agent en ze kunnen zelfs af en toe arresteren, maar over het algemeen zullen de criminelen de zaak runnen.

Door dit te doen, speelt het Congres met vuur, en het zou beter moeten weten, want dat is precies wat ze deden in de jaren negentig door eerst de Glass-Steagall Act in te trekken en vervolgens de regulering van derivaten te verbieden met de Commodities Futures Modernization Act (CFMA) van 2000, inclusief kredietverzuimswaps (credit default swaps - CDS). Die acties van het Congres, die ook in grote lijnen tweeledig waren, resulteerden in gigantische banken die too-big-to-fail waren en biljoenen in gevaarlijke derivaten hadden die niet gereguleerd waren. In 2008 veroorzaakte dat de grootste door de belastingbetaler gefinancierde bailout-operaties in de Amerikaanse geschiedenis, de ergste financiële crash sinds 1929 en de slechtste economie sinds de Grote Depressie, waarbij tientallen miljoenen Amerikanen werden getroffen dor het verlies van banen, huizen, spaargelden en nog veel meer.

Nu, slechts 14 jaar na die verschrikkelijke crash, luistert het Congres weer naar de innovatiegeluiden van de financiële sector, die ook hetzelfde deuntje speelden om de Glass-Steagall wet in te trekken, de CFMA in te voeren en CDS op het wereldwijde financiële systeem los te laten. In een wereld die niet werd geleid door lobbyisten, overspoeld met campagnegelden, gesmeerd werd door carrouselpraktijken en gedomineerd door geheime achterkamertjes zou dit wetvoorstel nooit worden ingediend...."

Deze bevóórdeling voor de crypto-industrie door twee gekozen leden van de Amerikaanse Senaat is slechts de laatste van de misselijkmakende tactieken die crypto-belanghebbenden hebben gebruikt. Crypto-pushers huurden de vertrekkende SEC-voorzitter van Trump, Jay Clayton, in; beroemdheden zoals Matt Damon, LeBron James, Spike Lee, Tom Brady, Alec Baldwin en talloze anderen hebben geld aangenomen om te pleiten voor crypto; en dure lobbyisten zijn gebruikt om het Amerikaanse Congres en de wetgevende macht van de staat te beïnvloeden om elke regelgevende druk af te weren. Crypto werd zelfs als naam geplaatst op sportstadions en arena's - vergelijkbaar met Enron en Citigroup net voordat ze ineenstortten.

Net als elk ander pump-and-dump-scheme werkte crypto-manie een tijdje. Insiders grepen hun onverwachte winsten vroeg en lieten de onervaren "investeerders" achter met de verliezen. Nu komt het allemaal tot een einde, aangezien cryptobedrijven investeerders uitsluiten van opnames, faillissement aanvragen en crypto-oprichters spoorloos verdwijnen.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][18 juli 2022]

 

Afdrukken Doorsturen