"Oekraïne-conflict is al een wereldoorlog"

Het conflict in Oekraïne is in feite al een wereldoorlog, aangezien het Westen Rusland via zijn volmachten in Kiev bevecht, zei de Servische president Aleksandar Vucic vorige week woensdag tegen lokale media.



"We moeten begrijpen dat te midden van de wereldoorlog - omdat alle gesprekken dat het een regionale of een lokale oorlog is, moeten worden stopgezet - de hele westerse wereld via Oekraïners tegen Rusland vecht. Het is een wereldwijd conflict", zei de Servische president vorige week iin een interview met Pink TV.

Dat meldt de Russische nieuwszender RT, waarvan de website in de Europese Unie vanwege Brusselse censuur geblokkeerd is en de inhoud derhalve niet zichtbaar is. Burgers in de EU worden dus kennelijk geacht niet bij hun volle verstand te zijn om zelf te kunnen oordelen over wat er op het internet staat.

De Servische president zei dat de aanhoudende wereldwijde oorlog hem het meest zorgen baart, en naar zijn mening alleen maar erger zal worden. Hij voegde er ook aan toe dat het conflict in Oekraïne zijn tol eist van de Balkan, en herhaalde dat Servië zijn best zou doen om de vrede in de regio te bewaren. Bovendien gelooft Vucic dat nadat Rusland wat meer terrein wint in Oost-Oekraïne, president Vladimir Poetin het Westen zal benaderen met een bepaald "voorstel".

“Ik weet wat ons te wachten staat. Zodra Vladimir Poetin zijn klus heeft afgemaakt in Seversk, Bakhmut en Soledar, na het bereiken van de tweede lijn Slaviansk-Kramatorsk-Avdeevka, zal hij met een voorstel komen. En als ze [het Westen] het niet accepteren – en dat zullen ze ook niet – dan breekt de hel los”, voorspelde hij, zonder details te geven over het toekomstige initiatief.

De Servische president herinnerde er ook aan dat zijn land nauwe betrekkingen onderhoudt met Rusland en China, eraan toevoegend dat het voeren van een dergelijk beleid op dit moment niet gemakkelijk is voor Belgrado.

De opmerkingen van Vucic komen nadat de Servische minister van Binnenlandse Zaken, Aleksandar Vulin, begin juli zei dat het Westen zich tegenover Belgrado moet verontschuldigen voor de bombardementencampagne van 1999 in plaats van het te dwingen een "NAVO-grondtroep" te worden in het conflict met Rusland. Belgrado zal zich niet laten meeslepen in "andermans oorlogen", zei hij.

Het standpunt van Belgrado met betrekking tot het aanhoudende conflict tussen Moskou en Kiev is "heel duidelijk", zei Vulin, eraan toevoegend dat Servië de territoriale integriteit van Oekraïne respecteert, maar niet zou toetreden tot het sanctieregime tegen Rusland vanwege zijn langdurige hechte en vriendschappelijke relatie met Moskou. “Willen we deel uitmaken van het conflict van het Westen met Rusland? Willen we al die decennia vergeten waarin Rusland ons steunde? Willen we al die eeuwen van Slavische broederschap vergeten?” vroeg Vulin retorisch terwijl hij het standpunt van zijn regering over de kwestie verdedigde.

Servië respecteert de territoriale integriteit "van alle naties", zei de minister, eraan toevoegend dat Belgrado ook "het internationaal recht respecteert, in tegenstelling tot de Europese Unie". Vulin bekritiseerde Brussel vervolgens over wat hij noemde een gebrek aan respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Servië. De VS en hun bondgenoten hebben de soevereine rechten van Servië geschonden door de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen, betoogde Vulin. Elke keer als Amerikaanse of andere westerse functionarissen Belgrado oproepen om sancties op te leggen aan Rusland, zegt Vulin dat hij hen vraagt of ze hetzelfde zouden doen vanwege de schending van de territoriale integriteit van Servië.

Als Washington, Brussel en hun bondgenoten het internationaal recht zouden respecteren, zouden ze hun erkenning van Kosovo hebben ingetrokken, betoogde Vulin. Een pad naar het respecteren van de territoriale integriteit van andere naties zou beginnen met het zeggen van "sorry" en toegeven dat het "fout was om Servië te bombarderen", evenals het verontschuldigen voor de kinderen die ze hadden gedood, voegde de minister eraan toe. In plaats daarvan willen de VS en de EU dat Servië 'een NAVO-grondtroep' wordt, 'iemand die een conflict met Rusland wil aangaan', zei hij.

Servië is een van de weinige Europese landen die Rusland geen sancties heeft opgelegd vanwege zijn militaire operatie in Oekraïne. Belgrado heeft herhaaldelijk te maken gehad met oproepen van de EU om "haar voorbeeld te volgen" en zich aan te sluiten bij het sanctieregime, waartegen het zich verzette.

De Servische president Aleksandar Vucic zei eind juni dat de EU "volledig in oorlog was met Rusland", eraan toevoegend dat Brussel erg "boos" is op Belgrado omdat het dit voorbeeld niet volgt. De president zei destijds dat Servië zijn EU-pad zou blijven volgen zonder zijn banden met Moskou op te offeren, en voegde eraan toe dat "er een rationele en pragmatische benadering moet zijn".

Vulin zei eerder ook dat de westerse landen zo wanhopig zijn om Servië aan boord te krijgen van het anti-Russische sanctieregime, omdat ze Belgrado aan hun kant nodig hebben om "hen te vrijwaren van de zonden van het schenden van het internationaal recht" in Servië zelf.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[20 juli 2022]

 

Afdrukken Doorsturen