VS hebben aan één oorlog niet genoeg

Het militair-industriële complex zal er absoluut dol op zijn als de oorlog met China uitbreekt.



George Orwell zei eens dat "oorlog tegen een vreemd land alleen plaatsvindt als de rijkere klassen denken dat ze er van zullen profiteren", en hij had gelijk. Oorlog is enorm winstgevend, maar toen de conflicten in Irak en Afghanistan voorbij waren, had het militair-industriële complex een nieuwe melkkoe nodig. Dus nu hebben we de oorlog in Oekraïne, volgens premier Rutte ònze oorlog, en ons wordt verteld dat het nog jaren kan duren. Het leven is weer goed voor de grote wapenfabrikanten, maar het kan nog beter. Een oorlog met China zou ertoe leiden dat de militaire uitgaven tot ongekende hoogten stijgen zoals die nog nooit eerder zijn geweest, en we komen elke dag dichter bij een dergelijk conflict.

Maar voordat we daarop komen beginnen we met een kijkje te nemen naar de impact die de oorlog in Oekraïne heeft. De regering-Biden vraagt ​​om maar liefst 802 miljard dollar aan defensie-uitgaven voor het komende fiscale jaar, maar het lijkt erop dat het Amerikaanse Congres hem in plaats daarvan ongeveer 850 miljard dollar gaat geven…

Hoewel Amerikaanse wetgevers nog geen deal hebben gesloten over de uitgaven voor het komende fiscale jaar, wijzen de stijgingen die worden ondersteund door de strijdkrachtencomités op Amerikaanse defensie-uitgaven die de $ 850 miljard kunnen benaderen of overschrijden, tegenover de $ 802 miljard waar om Biden heeft gevraagd.

De democratische volksvertegenwoordiger Anthony Brown, een lid van het House Armed Services Committee dat vóór de verhoging van de limiet stemde, merkte op dat de beraadslaging over de limiet snel verliep. "In de commissie was er bijna geen debat", zei hij. Nu de oorlog in Oekraïne zo trendy is, is er aan weerszijden van het politieke spectrum weinig trek in een strijd om zulke roekeloze uitgaven. Het is een trend die we ook in de Europese Unie zien: in ons land wordt zonder enig serieus debat miljarden extra voor defensie op tafel gelegd, en bij onze oosterburen vliegen de miljarden als reclame-bratwurst over de toonbank.

Er zal dus meer geld dan ooit naar het militair-industriële complex stromen, en degenen die het geld binnenharken, kunnen hun geluk waarschijnlijk niet op. Zo kost elke Javelin-raket die in Oekraïne wordt gebruikt bijvoorbeeld een slordige $ 78.000! Washington stuurt 6.500 Javelin antitankraketsystemen, gemaakt door Raytheon en Lockheed Martin. Naast de kosten van elke raket bedragen (dus die $ 78.000) is er ook nog de herbruikbare draagraket van $ 100.000. Oekraïne zal meer van die systemen uit Frankrijk en Estland ontvangen, en nog eens 200 uit het Verenigd Koninkrijk. Helaas voor de Oekraïners blijkt in de praktijk dat de Javelins niet zo goed werken tegen Russische tanks. Maar het Westen blijft ze sturen omdat ze enorm winstgevend zijn.

Stinger luchtafweerraketten zijn effectiever, en Raytheon heeft een nieuw contract van 625 miljoen dollar gekregen voor meer van dat spul. Het gaat hier om 1.400 Stinger luchtafweerraketwerpers. Duitsland geeft Oekraïne 500 van deze systemen en er komen er nog meer uit Denemarken, Italië, Letland, Litouwen en Nederland (als we er nog wat hebben liggen, that is...).

Oorlog voeren levert veel mensen heel veel geld op, en minder mensen héél veel geld. Het zalu niet verbazen dat daar ook leden van het Amerikaanse Congres bij betrokken zijn... Er zijn er in het CONgres die persoonlijk profiteren van de Russische oorlog tegen Oekraïne. Minstens 20 federale wetgevers of hun echtgenoten hebben aandelen in Raytheon Technologies en Lockheed Martin, die de wapens vervaardigen die westerse bondgenoten naar Oekraïne sturen om Russische indringers te bestrijden, blijkt uit een Insider-analyse van federale financiële gegevens.

Dus als deze leden van het Congres stemmen vóór meer militaire uitgaven, worden ze nog rijker. Er is iets heel erg fout met die werkelijkheid maar het lijkt erop dat iedereen die erbij betrokken is nog lang zal lachen bij het kijken naar zijn of haar bankrekening. In april kreeg een groep ceo's van de beste wapenfabrikanten in het land van het Pentagon te horen dat de oorlog in Oekraïne “jaren” zou kunnen duren….

Het Pentagon heeft inmiddels de top van de acht beste wapenfabrikanten van de VS ontvangen om te bespreken of de industrie in staat is te voldoen aan de wapenbehoeften van Oekraïne (lees: de VS) als de oorlog met Rusland jaren duurt, zeiden twee mensen die bekend waren met deze materie. De vraag naar wapens is omhooggeschoten na de Russische invasie op 24 februari waarbij de VS haar geallieerde vazalstaten tot wapenoverdrachten naar Oekraïne aanspoorde.

Je zou denken dat dat genoeg zou zijn om het militair-industriële complex voor een tijdje te bevredigen. Maar waarom slechts één oorlog voeren als je er twee kunt hebben?

De regering-Biden provoceert China al maandenlang meedogenloos, en deze week hebben we hardnekkige geruchten dat de corrupte Nancy Pelosi morgen Taiwan zal bezoeken, wat aanleiding was voor woedende opmerkingen van Chinese functionarissen. Hier is een voorbeeld van een reactie…
"Als de Amerikaanse kant erop staat het bezoek te brengen, zal de Chinese kant stevige en krachtige maatregelen nemen om onze soevereiniteit en territoriale integriteit te beschermen", zei Zhao Lijian, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. "De VS moeten de volledige verantwoordelijkheid nemen voor elk ernstig gevolg dat daaruit voortvloeit", voegde Lijian eraan toe.


Dat is spierballentaal. Op Twitter was een van China's beroemdste journalisten nog botter...
Hu Xijin, de gepensioneerde redacteur van de door de staat gesteunde krant Global Times, ging nog een stap verder. "Als de VS haar niet kunnen tegenhouden, laat China haar dan in bedwang houden en straffen", schreef hij op Twitter. “De ]Chinese] luchtmacht zal haar bezoek zeker tot een schande maken voor zichzelf en voor de VS.”

De meeste Amerikanen realiseren zich niet dat dit een echt keerpunt kan zijn. Het Pentagon belooft alles te doen wat nodig is om Pelosi tijdens haar reis te beschermen, en de Chinezen dreigen als reactie daarop een vliegverbod in te stellen boven Taiwan... “Als er een besluit is genomen dat voorzitter Pelosi of iemand anders gaat reizen en zij om militaire steun hebben gevraagd, zullen we doen wat nodig is om hun bezoek veilig te laten verlopen”, aldus generaal Mark Milley, voorzitter van de gezamenlijke stafchefs, aldus persbureau Associated Press. “En daar laat ik het maar bij.”

Overigens hebben sommigen op Twitter Pelosi al in Taiwan gezien....

Ambtenaren weigerden details te verstrekken, maar zeiden dat de maatregelen straaljagers, schepen en bewakingsapparatuur zouden kunnen omvatten om extra schilden rond Pelosi te creëren. China dreigde een no-flyzone boven Taiwan in te stellen als Pelosi er een bezoek brengt en heeft gevechtsvliegtuigen naar Taiwan's geclaimde luchtverdedigingsidentificatiezone gestuurd, meldde CNN, als een mogelijke tegenmaatregel.

Het is te hopen dat China dit niet doet. Het opleggen van een no-flyzone boven Taiwan zou als een oorlogsdaad uitgelegd kunnen worden, en de regering-Biden zou als reactie daarop onvermijdelijk tot een escalatie van de situatie toewerken.

Ondertussen blijft het Chinese leger de banden met het Russische leger versterken... Het Chinese leger stuurt een delegatie van troepen en militaire voertuigen om volgende maand deel te nemen aan een reeks militaire oefeninge in Rusland. Onlangs maakte het Chinese Volksbevrijdingsleger bekend dat zijn delegatie van troepen die deelnamen aan de Internationale Legerspelen (IAG) in 2022 in Rusland per trein was vertrokken vanuit de Chinese Binnen-Mongoolse stad Manzhouli, op weg naar de stad Zabaikalsk in het zuidoosten van Rusland. De Chinese delegatie vertrok samen met voertuigen naar China voor de wedstrijden “Masters of Armoured Vehicles” en “Tank Biathlon”.

Komen we uiteindelijk terecht in een wereldwijde oorlog met de Verenigde Staten aan de ene kant en Rusland en China aan de andere kant?

Er is iets aan dit alles dat heel bekend in de oren klinkt. Als ze niet extreem voorzichtig zijn (en dat zijn ze niet) dan kunnen onze regeringsleiders binnenkort grenzen overschrijden die nooit meer kunnen worden tenietgedaan. We hebben in het verleden wel eens gezegd dat alle politici moeten worden gedwongen om te vechten in de oorlogen die ze beginnen, want als dat het geval zou zijn, zouden er veel minder oorlogen zijn.

Kijk maar naar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Terwijl andere Oekraïense mannen letterlijk uit hun huizen worden gesleurd en naar het oostfront worden gestuurd om te sterven, doet Zelensky fotoshoots voor tijdschriften als Vogue. We zouden graag zien dat Poetin, Zelensky, Biden, Rutte en alle andere politici die betrokken zijn bij het starten van deze oorlog, gedwongen worden om aan de frontlinies in Oost-Oekraïne te dienen.

Er wordt vaak gezegd dat oorlog een hel is, en wat er op dit moment (en de afgelopen acht jaar) in Oost-Oekraïne gebeurt (gebeurd is), is een enorme tragedie. Helaas is er meer oorlog aan de horizon en zullen we allemaal een zeer hoge prijs betalen voor de roekeloosheid van enkelen.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[1 augustus 2022]

 

Afdrukken Doorsturen