De Oktober Surprise

De officiële Russische reactie op de Nord Stream-aanval is om deze te identificeren als een Amerikaanse militaire operatie en te wachten op een onderzoek om het bewijs daarvoor te leveren. Dat betekent wachten, uitstellen. Geen vergelding.De operatie die nu op de Nord Straam pijpleidingen is uitgevoerd, is een herhaling van de Bornholm Bash-operatie van april 2021, die probeerde Russische schepen te saboteren die de gasleidingen aan het leggen waren, maar eindigde in een schandelijke terugtocht door de Poolse troepen. Dat was een directe aanval op Rusland. Dit keer is de aanval rechtstreeks gericht op de Duitsers, vooral de bedrijfs- en vakbondslobby en de Oost-Duitse kiezers, en indirect op de hele bevolking van Europa met een plan om Moskou de schuld te geven van de problemen die ze al hebben - en hun problemen die met de winter komen.

Maar de politieke waarde voor Morawiecki, die over elf maanden al kandidaat is voor de Poolse verkiezingen, is de bewering van zijn regering dat ze de hele winter in alle behoeften van Polen aan gas en elektriciteit heeft voorzien – terwijl hij weet dat hij die belofte niet zal kunnen waarmaken.

Bij de inhuldiging van het 21 jaar oude Baltic Pipe-project van de Noorse en Deense gasnetwerken, kondigde Morawiecki aan: “Deze gaspijpleiding is het einde van het tijdperk van afhankelijkheid van Russisch gas. Het is ook een gaspijpleiding van veiligheid, soevereiniteit en vrijheid, niet alleen voor Polen, maar in de toekomst, ook voor anderen... [Oppositieleider van het Burgerplatform Donald] Tusk's regering gaf de voorkeur aan Russisch gas. Ze wilden zelfs tegen 2045 een deal met de Russen sluiten... dankzij de Baltic Pipe en LNG-levering uit de VS en Qatar, evenals interconnectie met zijn buurlanden, is Polen nu verzekerd van gasleveringen."

De voormalige minister van Defensie en Buitenlandse Zaken van het Civic Platform, Radek Sikorski, vierde ook de Bornholm Blow-up. “Zoals we in het Pools zeggen, een kleinigheid, maar zo veel vreugde”. "Dank u, VS", voegde Sikorski eraan toe, waarmee hij de eer voor de operatie wegleidde van de binnenlandse rivaal Morawiecki naar president Joseph Biden - deze had in februari publiekelijk gedreigd de lijn te saboteren. De ambassadeur van Biden in Warschau steunt ook Sikorski's Civic Platform-partij om volgend jaar Morawiecki te vervangen.

De sabotage-aanval escaleert niet alleen de Poolse verkiezingscampagne. Het zet ook het plan van de Morawiecki-regering voort om Duitsland aan te vallen, eerst door de herstelbetalingen (1300 miljard) voor de invasie en bezetting van 1939-45 nieuw leven in te blazen; en ten tweede door zich te richten op vermeende Duitse medeplichtigheid, corruptie en appeasement in het Russische plan om Europa te regeren op kosten van Polen.

"Het appeasement-beleid jegens Poetin", kondigde PISM, de officiële denktank van de regering in Warschau in juni, aan, "maakt deel uit van een Amerikaanse poging om zich te bevrijden van zijn verplichtingen om de vrede in Europa te handhaven. De afspraak is dat Amerikanen Poetin toestaan de bouw van de Nord Stream 2-pijpleiding af te ronden in ruil voor de toezegging van Poetin om deze niet te gebruiken om Oost-Europa te chanteren. Klinkt overtuigend? Klinkt als iets dat je eerder hebt gehoord? Niet voor niets zei Winston Churchill over het Amerikaanse besluitvormingsproces: ‘Amerikanen kunnen altijd worden vertrouwd om het juiste te doen, als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput.’ Maar door nu een dergelijk beleid te voeren, neemt de regering-Biden nog meer verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Europa, inclusief Oekraïne, wat de inzet is voor latere Amerikaanse fouten.”

“Waar plaatst dit Polen? Bijna 18 jaar geleden besloot de Bondsrepubliek Duitsland, onze Europese bondgenoot, haar eigen zakelijke belangen met Poetins Rusland voorrang te geven boven solidariteit en samenwerking met bondgenoten in Centraal-Europa. Het was een verkeerde beslissing en alle Poolse regeringen hebben – ongeacht politieke verschillen – dit duidelijk en krachtig aan Berlijn gecommuniceerd. Maar aangezien Poetin erin slaagde de Duitse elite te corrumperen en al besloot de prijs van schande te betalen, was het negéren van de Poolse bezwaren de enige strategie die Duitsland overhield.”

De explosies op Bornholm kunnen ook gezien worden als de nieuwe poging van oorlog voeren tegen Rusland, en in Europa tegen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Tot dusver hult de kanselarij in Berlijn zich veelzeggend in stilzwijgen.

Wie zich niet in stilzwijgen hult is het Kremlin. Regelmatig nemen we kennis van de inhoud van briefings van de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova. Daar valt vaak verrassende informatie uit te destilleren.
Zo ook haar briefing van afgelopen donderdag, in de meest gedetailleerde briefing tot nu toe vanuit Moskou, waarover we het een en ander vertellen. “We zullen reageren met een onderzoek. Dit is een must, en onze wetshandhavingsinstanties zijn er al mee begonnen. Deze gaspijpleidingen zijn ons eigendom, onze middelen en onze infrastructuur.”

“Ik zou graag willen geloven dat het internationale onderzoek naar wat er is gebeurd op de gaspijpleidingen in de Oostzee objectief zal zijn... We zullen proberen een eerlijk en objectief onderzoek uit te voeren... Ik hoop dat iemand in de Verenigde Staten, of misschien iemand in Europa — hoewel er op Europa in dit geval helaas niet langer kan worden gerekend —  iemand van de onafhankelijke onderzoekers de wens zal hebben om de betrokkenheid van de Verenigde Staten, de speciale (inlichtingen)diensten en alle andere instanties bij wat er op 25-27 september van dit jaar in de Oostzee gebeurd is, op te helderen.”

Dit betekent dat de Russische regering wacht, en een reactie uitstelt. Van represailles zal voorlopig geen sprake zijn.

De reden is dat Russische functionarissen de regering-Biden verdenken van het voorbereiden van een Oktoberverrassing vlak voor de verkiezingsdag, 8 november: een aanval op de binnenlandse Amerikaanse infrastructuur – bijvoorbeeld de elektriciteitsnetwerken – die zal worden gebracht als de Russische vergelding die er niet zal zijn. Inderdaad, een false flag operatie.

De Nord Stream-aanvallen waren - volgens Russische bronnen - een militaire operatie van de VS, met mogelijk medewerking maar zeer waarschijnljk medeweten van Polen, Denemarken en Zweden, met aanvullende luchttoezichtsteun van de NAVO vanuit bases in Italië. Politiek gezien was het een aanval op Duitsland, maar de Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft nog niet publiekelijk gezegd wat hij al van tevoren wist, en wat hij nu weet.

Wie weet wat er daarna komt, behalve dat er nu oorlog is in (tegen) Europa, buiten wat zich in Oekraïne afspeelt. Zal de Oktober Surprise een oorlog ontketenen in de Verenigde Staten?

De President Vladimir Poetin wordt ervan beschuldigd te dreigen met escalatie richting kernwapens. Zakharova behandelde dit onderwerp met te zeggen wie als eerste dreigde met een nucleaire oorlog. “Zij zijn degenen die de kwestie van kernwapens aan de orde hebben gesteld. Neem de verklaring van [president Vladimir] Zelensky in februari 2022, die werd gepromoot door Washington; de verklaringen van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss en andere verklaringen van Zelensky en [voormalige Oekraïense premier Joelia] Timosjenko, die zeiden dat kernwapens tegen Rusland moeten worden gebruikt. Veel Oekraïense functionarissen en westerse politici hebben dergelijke verklaringen afgelegd. Ze blijven erover praten, en ze doen dit openlijk. Ik vraag me af of ze begrijpen waar ze het over hebben. Ik denk niet dat ze dat allemaal doen. Washington heeft ze nooit tegengehouden; integendeel, het moedigde hen aan.”

Lees hier Truss' nucleaire oorlogsdreiging op de Conservatieve Partijconventie in augustus. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian uitte de dreiging op 24 februari. In maart keurde de toenmalige Britse minister van Defensie Ben Wallace de Britse steun voor kernwapens ter verdediging van Oekraïne goed in een gesprek dat hij meende te hebben (zie video hierna, en later goedgepraat in de Britse Telegraph) met de Oekraïense premier.

Een maand later voegde Wallace zijn nucleaire wapendreiging toe om beter bewapend te zijn dan Rusland.

"Er zijn meer vreselijke dingen", vervolgde Zakharova. “Gewone mensen denken dat kernwapens bommen of raketten zijn. Wat zien we nu? We zien dat de kerncentrale van Zaporozhye al enkele maanden elke dag wordt beschoten, hoewel ze weten dat dit onomkeerbare gevolgen kan hebben die vergelijkbaar zijn met het gebruik van kernwapens. Wie beschiet de kerncentrale? We zeiden wie, het is het regime van Kiev. Maar de pro-westerse internationale functionarissen zwijgen of zeggen dat het onduidelijk is wie de kerncentrale beschiet. Iemand heeft zelfs gezegd dat het Rusland is dat zichzelf beschiet. Dat zeggen ze niet meer. Is dit [de beschieting van een kerncentrale] beter dan het gebruik van kernwapens? Voor straling maakt het niet uit hoe het is ontketend, door het gebruik van 'officiële' of 'vuile' kernwapens, of als gevolg van een ramp in een nucleaire faciliteit. De gevolgen voor mensen en de mensheid als geheel zullen hetzelfde zijn. Waarom heeft niemand in Washington Zelensky of zijn begeleiders opgeroepen om te stoppen met het beschieten van de kerncentrale? Hier zijn geen uitspraken over gedaan. Dit betekent dat zij profiteren van deze situatie. Dit is het antwoord op de vraag wie wat gebruikt om anderen te bedreigen en wie wat zegt.”

De interventie van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) aan de kant van Kiev in de Zaporozhye-aanvallen is hier te volgen. Het laatste Russische gesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, over deze kwestie, en verschillende andere, vond afgelopen vrijdag plaats, toen het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou hem verklaarde "een instrument van propaganda" te zijn en "druk uit te oefenen op de lidstaten".

Voorbereiding voor een Oktober Surprise in de VS wordt gemarkeerd door Amerikaanse functionarissen en gedreven door officiële denktanks in Washington. "Iedereen zou alert moeten zijn", zei de Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm woensdag op een IAEA-bijeenkomst in Wenen. "Op de vraag of Amerikaanse LNG-zendingen naar Europa ook meer voorzorgsmaatregelen moeten nemen, zei Granholm: 'Natuurlijk. We moeten extra alert zijn.'”

Wat betreft de aanvallen op de Nord Stream-pijpleiding "wachten we om de feiten te krijgen", verklaarde John Kerry voor de regering-Biden, erop wijzend dat Europese en Amerikaanse beschuldigingen van sabotage voorbarig zijn. “Onze Europese vrienden leunen meer op het labelen ervan als sabotage.” Kerry stelde ook voor "het zo snel mogelijk te repareren, wat een operatie onder water is, maar dat zal moeten gebeuren." Kerry is momenteel de speciale gezant van de Biden-regering voor klimaatbeleid. Kerry, voorheen de minister van Buitenlandse Zaken in de regering-Obama, manipuleerde Amerikaans satellietbewijs ter ondersteuning van de bewering van de Russische rol bij het neerschieten van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014; Kerry weigerde vervolgens zijn bewering te staven tijdens het jarenlange onderzoek en de Nederlandse rechtbank die met de zaak (waarover wij voorheen uitvoerig schreven) bezig is. Acht jaar ouder neigt Kerry dit keer naar enige objectiviteit; en gaat hij niet zo ver in de anti-oorlogsrichting die Kerry insloeg toen hij zijn politieke carrière begon aan het hoofd van Vietnam Veterans against the War (VVAW).

"Iedereen beoordeelt de situatie en neemt het vanuit de invalshoek van: 'Als Rusland hier achter zat, waarom?'", zei Olga Khakova, adjunct-directeur voor Europese energiezekerheid bij de Atlantic Council in Washington, in een interview met het Duitse Politico. Ze voegde eraan toe: "Is dit een bedreiging voor andere infrastructuur in Europa? En dan, wat komt erna?" De VS en Europa moeten doorgaan met de coördinatie en klaar staan met sancties tegen Rusland voor het geval het verantwoordelijk wordt gehouden, zei ze. De dreiging van een cyberaanval op de Amerikaanse en Europese infrastructuur die de waterstromen en -behandeling, gaslevering en elektriciteit zou kunnen verstoren, blijft hoog, voegde zij er aan toe.

Khakova is een Oekraïenes met een universitaire opleiding in Kansas. Voordat Khakova voor de Atlantic Council in Washington ging werken als adjunct-directeur voor "Europese energiezekerheid", was Khakova een lobbyist voor de Amerikaanse elektriciteitsbedrijven en energiebedrijven die als eerste in de rij stonden om te profiteren van de uitsluiting van Rusland op de Europese energievoorzieningsmarkt. Ze betalen ook voor het personeel van de Atlantic Council, zoals blijkt uit deze lijst van donoren. Geld uit Europa, niet oorlog in Europa, is het voordeel dat ze willen halen uit de Nord Stream-aanval.

Lobbyen in Berlijn en Washington door bombardementen in de Oostzee - Zakharova noeme dit punt expliciet.

“Het is interessant dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei dat de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen ‘in niemands belang’ zou zijn. Echt waar? Het zou niet in het belang zijn van West- en Centraal-Europa, de Europese regio's die deel uitmaken van de Euraziatische verbinding tussen Europa en Azië. Nee, dat zou niet in het belang zijn van die groep landen. Het zou ook niet in het belang van de wereld als geheel zijn, omdat het in veel westerse landen een totale minachting voor moraliteit en de wet laat zien. Washington is de duidelijke begunstigde van deze situatie. Ik stel voor dat de heer Blinken zijn eigen woorden herleest en wat Amerikaanse presidenten over deze kwestie hebben gezegd. Hij ziet Donald Trump misschien niet als zijn president, maar hoe zit het met de voorgangers van Joe Biden en de heer Blinken? Ze zeiden veel over het vernietigen, afsluiten en verwijderen van Nord Stream van de agenda en waarom dit in het belang van de VS zou zijn... Lees die verklaringen nog eens en u zult zien wie er baat heeft bij de explosies op de Nord Stream en Nord Stream 2 pijpleidingen.”

“Om samen te vatten wat Amerikaanse functionarissen de afgelopen jaren hebben gezegd, zou het uitschakelen van de pijpleidingen de Verenigde Staten in staat stellen de LNG-leveringen aan de EU te vergroten. Dit is niet mijn beoordeling. Het is de essentie van de slogans, oproepen en stellingen van Amerikaanse functionarissen, zowel Republikeinen als Democraten, waaraan ze de afgelopen jaren hebben gewerkt om ze te implementeren. De Verenigde Staten hebben er nooit een geheim van gemaakt dat hun belangrijkste doel was om Europa af te sluiten van Russische energiebronnen... Tot 25, 26 en 27 september 2022 lukte het Washington niet. Haar dreigementen, chantage en beloften hebben allemaal gefaald, mogelijk omdat de EU heeft geleerd leugens van de waarheid te scheiden. Ze geloofden Washington niet. Ze besloten het project uit te voeren ondanks de provocaties en het bloedbad dat Washington in de regio was begonnen. Ze repareerden de turbines en deden al het andere dat nodig was om de gastoevoer naar Europa te verzekeren. De pogingen om het project op te schorten om het economisch en politiek te vernietigen, zijn mislukt. En toen vond op 25, 26 en 27 september 2022 een reeks explosies plaats op de pijpleidingen.”

Het beginnen van de oorlog in Europa, buiten Oekraïne, is een kosten-batenrisico dat de Amerikaanse energielobby's al hebben berekend en sommige functionarissen van de Biden-regering hebben overgehaald om te gaan doen, zolang ze er zeker van zijn dat de Duitse leiders "het is de schuld van Rusland"-verhaal zullen slikken. Angela Merkel, de voorganger van de Duitse bondskanselier Scholz, weigerde het te accepteren na de aanval op MH17; Duitsland sprak vervolgens zijn veto uit over het plan van de VS en de NAVO om een Nederlandse en Australische troepenmacht naar Oost-Oekraïne te sturen.

Het is onduidelijk of de Oekraïens-Joodse factie in Washington – Blinken, Victoria Nuland – en de Ierse katholieke factie – Biden, Kerry, William Burns van de CIA, generaal Mark Milley van de Joint Chiefs of Staff – op dezelfde manier denken. Maar wat is hun kosten-batenberekening in de laatste dagen voor de verkiezingsdag, wanneer het gebruikelijk is dat functionarissen van het Witte Huis die hun greep op de macht dreigen te verliezen, wanhopige maatregelen overwegen?

De approval rating van Biden verbetert bescheiden, maar niet zo duidelijk in het hele land dat de uitkomst van de verkiezingen voor de Senaat en het Huis van 8 november verandert.Meer onheilspellend voor het campagnepersoneel van Biden is het antwoord van de kiezers op de vraag: gaat het land de goede of de verkeerde kant op? Half juli waren er 57 punten meer dan degenen die goed zeiden. Dit verschil, gemeten op 30 september, is nu geslonken tot 37 punten.

Dat is nog steeds een zeer grote afkeuringsmarge, hoewel de positieve winst, in de berekening van het Witte Huis en het Democratisch Nationaal Comité, in twee maanden tijd 20 punten is geweest. Dat is de feel-better-factor - het zou verdwijnen als de oorlog in Europa de komende vier weken thuiskomt in de VS.De peilingen die de regering-Biden volgen, suggereren dat de kiezers op 8 november gerustgesteld willen zijn dat Biden en de Democraten de VS buiten de oorlog in Oekraïne zullen blijven houden. De negatieve marge voor Biden - dat wil zeggen de kloof tussen degenen die zijn prestaties goedkeuren en degenen die het afkeuren - is aanzienlijk kleiner voor zijn gedrag in de oorlog in Oekraïne dan in de beoordelingen door kiezers van zijn prestaties op het gebied van inflatie, de economie in het algemeen, immigratie en misdaad .In Washington, zo niet in Kiev, tellen Oekraïense joden en Ierse katholieken stemmen op dezelfde manier. Uit de telling blijkt dat Amerikaanse kiezers de richting van hun land niet op het spel willen zetten als de regering-Biden en het Kremlin een oorlog beginnen op Amerikaans grondgebied. Een false-flag-operatie, die in het geheim moet worden goedgekeurd door de Nationale Veiligheidsraad, voor sabotage van Amerikaanse gaspijpleidingen, elektriciteitsnetten of kernreactoren, door de kiezers afgeschilderd als een Russische vergeldingsaanval, zou een groter risico inhouden dan welke Oktober Surprise dan ook in Amerikaanse verkiezingsgeschiedenis.

Het zou het grootste risico zijn sinds president Franklin Roosevelt de inlichtingen over Japanse bedoelingen aan het herzien was, tussen 1 augustus 1941, toen de VS hun olie-exportembargo oplegden, en 7 december 1941, toen Japan Pearl Harbor aanviel; en sinds president John Kennedy in oktober 1962 de inlichtingen over de bedoelingen van de Sovjet-Unie in Cuba interpreteerde.

"Laat me u eraan herinneren," besloot Zakharova vorige week haar briefing, "dat dit niet slechts één land betreft, maar de hele planeet."[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][4 oktober 2022]

 

Afdrukken Doorsturen