Financieel systeem schudt op grondvesten

Het hele financiële systeem staat op het punt in te storten, waarbij het Verenigd Koninkrijk de eerste trillingen veroorzaakt, wat aangeeft dat er een naderend onheil aan de horizon is.




In ons laatste weekendmagazine schreven we over de financiële problemen van het Verenigd Koninkrijk. In werkelijkheid is het het hele financiële systeem dat op het punt staat in te storten, waarbij het VK de eerste trillingen veroorzaakt, wat aangeeft dat er een naderend onheil aan de horizon is.

Het begon met de Bank of England (BoE) die een buitengewone interventie deed omdat pensioenfondsen op instorten stonden. Omdat de rente de afgelopen tien jaar feitelijk negatief was, zochten pensioenfondsen hogere rendementen in risicovollere producten. Allemaal prima als de rente laag blijft of lager wordt, maar als die plotseling gaat stijgen, zoals dit jaar, heb je een probleem.

Dus kwam de BoE tussenbeide en zei dat het Britse staatsobligaties zou kopen om de ordelijke marktomstandigheden te herstellen. Dit was net nadat het had aangekondigd dat het Britse staatsobligaties zou vèrkopen, dus echt een teken van vertrouwen aan de markt! Het plan was om tot 14 oktober maximaal £ 5 miljard per dag (£ 65 miljard in totaal) te kopen.

De interventie van 2008 duurde ongeveer 10 jaar. De interventie van 2020 duurde een paar jaar. En die van nu duurde slechts een paar weken. Verrassend genoeg was er niet veel interesse in het plan van de BoE en kochten ze lang niet de bedragen die ze gepland hadden. Aanvankelijk daalden de Britse obligatierentes door de interventie van de BoE, maar dat duurde niet lang en ze veranderden snel 180 graden van richting. Zozeer zelfs dat de bank eergisteren aankondigde dat ze het bedrag dat ze elke dag te koop aanbood verdubbelde en gisteren haar interventie voor de aankoop van geïndexeerde staatsobligaties uitbreidde. Geïndexeerde gilts (de Britse benaming voor hun staatsobligaties) zijn een ander product dat doorgaans wordt gehouden door pensioenfondsen en die zijn de oorzaak van alle paniek. Het waarschuwde feitelijk voor "een materieel risico voor de financiële stabiliteit van het VK".

VK 10-jaars obligatierendement terug naar niveaus vóór de BoE-interventie:


VK 30-jaars obligatierendement net onder niveau vóór BoE-interventie:


Naarmate de deadline van aanstaande vrijdag dichterbij komt, is er veel gespeculeerd over wat de BoE zou gaan doen. Zou het zijn interventieprogramma uitbreiden, effectief weer geld bijdrukken en inflatie negeren, of zou het stoppen zoals het had beloofd? De markten zijn wanhopig op zoek naar meer gratis geld om hun zeepbellen nòg verder op te pompen, maar het voortzetten van de interventie duidt op een veel groter probleem dan aanvankelijk werd gedacht.

Het Institute for Fiscal Studies (IFS) gaf commentaar op de algemene situatie en zei: "Over het algemeen voorspellen we dat de leningen dit jaar op £ 194 miljard zullen uitkomen, wat £ 94 miljard hoger zou zijn dan de £ 99 miljard die in maart werd voorspeld".
Dan verandert er dus niet veel! Toch?

Gisteren heeft het Pension Fund Trade Body aangekondigd dat het van mening is dat de interventie van de BoE in de Gilts-markt moet worden verlengd tot 31 oktober en mogelijk daarna. "Van mening is" betekent vermoedelijk dat "je maar beter kunt doen wat we zeggen, of we gaan ten onder." Ze kregen echter per omgaande hun reactie toen de BoE aankondigde dat de noodhulp aanstaande vrijdag zal eindigen, vertelde BoE-gouverneur Andrew Bailey aan pensioenfondsmanagers tijdens een evenement in Washington:
“We hebben aangekondigd dat we er eind deze week uit zullen zijn. We vinden dat de herbalancering moet plaatsvinden.” “En mijn boodschap aan de betrokken fondsen en alle bedrijven die betrokken waren bij het beheer van die fondsen: u hebt nu nog drie dagen. U moet dit voor elkaar krijgen."

De markten reageerden niet goed. Kunt u zien op welk punt in de onderstaande grafiek de gouverneur zijn opmerkingen maakte? Kunt u ook zien op welk punt de markten zeiden: "LOL,u stopt niet met het bijdrukken van geld tenzij we dat zeggen".


GBP/USD

Het pond wordt nu verhandeld op 1,09 ten opzichte van de dollar, maar zoals we al eerder heb aangegeven maakt dit deel uit van een neerwaartse trend op lange termijn.

Hoe lang zal het duren voordat de stellingname van de markt ertoe leidt dat de Bank haar positie weer omdraait en de interventie verlengt? Net als bij een drugsverslaafde kunnen de markten niet gemakkelijk van hun financiële stimulans worden ontdaan. Als de BoE hun noodstimulansen op tijd wil beëindigen, moet ze ofwel een hele nieuwe selectie kopers voor obligaties vinden of de regering ertoe brengen massaal te bezuinigen. Eén van die dingen is zeer onwaarschijnlijk.
Maar de Bank of England ziet vermoedelijk de bui al hangen: Volgens de Financial Times heeft de BoE privé aan bankiers gesignaleerd dat ze haar noodprogramma voor het opkopen van obligaties zou kunnen verlengen tot voorbij de deadline van vrijdag, volgens mensen die op de hoogte waren van de discussies, zelfs toen gouverneur Andrew Bailey pensioenfondsen waarschuwde dat ze "nog drie dagen te hebben" voor de steun loopt af.

Nu kunt u denken: wat hebben we met het Verenigd Koninkrijk te maken, maar dan willen we er op wijzen dat als het VK kopje onder gaat, het hele systeem plat gaat. Dat is gewoon een feit.

Het IMF heeft gisteren zijn Global Financial Stability Report gepubliceerd en het ziet er niet mooi uit. Hoge inflatie, dalende activaprijzen, volatiele markten, energiecrisis, beleggersruns en verkoop van activa, de financiële stabiliteit wordt bedreigd en hypotheekrentes stijgen.
Dat rapport niet lezen als u net bent gevaccineerd, uw hart kan het misschien niet aan.

In de VS ziet het er naar uit dat de Federal Reserve meer gaat praten over de risico's van over-tightening (d.w.z. geld uit het systeem verwijderen in plaats van meer bij te drukken). Vicevoorzitter Lael Brainard waarschuwde dat vertragingen in het beleid de komende maanden gevolgen kunnen hebben voor de economie. Ze waarschuwde tegen centrale banken die de rente verhogen om de hoge inflatie te beteugelen.

De EU is behoorlijk op weg naar de verdoemenis vanwege haar grootmacht, Duitsland, dat in grote problemen verkeert. Met een energiecrisis die zich uitbreidt en de industrie die deze winter waarschijnlijk grotendeels de deuren zal moeten sluiten, neemt het aantal faillissementen toe. (Niet dat het wat dat betreft in het VK beter is, met bedrijfsfaillissementen die het hoogste punt in 13 jaar bereiken).

Duitsland is in een hoek gedreven en gaat in december alle gasrekeningen van huishoudens en bedrijven betalen. Net als bij ons is het een interessante manier om de druk op het gasverbruik te verminderen. Het lijkt erop dat Europa eerder dan verwacht zonder energie zal komen te zitten. Ook de obligaties in Duitsland rijzen de pan uit en zijn nu hoger dan in 2008. Dit dwingt ook pensioenfondsen om hun posities te liquideren. Een portefeuillemanager bij een van de grootste verzekeringsmaatschappijen van Duitsland zei: "Het is een wereldwijde margin call. Ik hoop dat we het overleven".

Onderstaande grafiek geeft de situatie in Duitsland weer, waar oplopende schulden steeds duurder worden. Ondertussen ligt de 10-jaars rente voor de eerste keer in 8 jaar opnieuw ruim boven de verwachtingen van de 10-jaars inflatie, wat betekent dat schulden niet automatisch worden gedevalueerd.



De 10-jaars staatsobligaties van Japan werden voor de derde keer op rij niet verhandeld. Dit is nog nooit eerder gebeurd.

Nog een grafiek dat laat zien waar het uit de hand dreigt te lopen: de huizenmarkt in de VS. De 30-jaars hypotheekrente staat er nu boven de 7,0%. De laatste keer dat de hypotheekrente zo hoog was, in 2000, was de verhouding hypotheek/inkomen bijna 10 procentpunt lager.



Wat dat betreft is de Bank of England, die een langdurige recessie voorspelt, een buitenbeentje. Een terecht buitenbeentje......



Maar ook Duitsland ziet het somber in, althans voor komend jaar.

Kortom, centrale banken drukken weer geld bij om de rotzooi die ze hebben veroorzaakt te verdoezelen en de inflatie, veroorzaakt door het bijdrukken van geld, te beteugelen. Dit zal de inflatie verder verhogen en de puinhoop nòg groter maken. Een doemspiraal.

Dit gebeurt allemaal in de week dat Ben Bernanke (wiens reactie op de crash van 2008 nu gewroken wordt) de Nobelprijs voor economie won. In ieder geval verdiende de Amerikaanse top 1% een fortuin met de drukpers van "Big Ben":



Bizarro World!


Op verzoek een (onthutsend) artikel over Ben Bernanke en zijn Nobelprijs, link hier.
















[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[12 oktober 2022]

 

Afdrukken Doorsturen