AEX houdt verlies beperkt na tegenvallende inflatiecijfers VS

De Amerikaanse inflatie is in september teruggevallen tot 8,2% versus 8,3% een maand geleden, een tegenvaller want veel analisten hadden op 8,1% gerekend. Exclusief voedsel en energie (de kerninflatie) steeg de consumentenprijsindex naar 6,6% ten opzichte van een jaar geleden, het hoogste niveau sinds 1982, zo blijkt uit gegevens van het Labor Department. De markt had een wat minder hoge stijging verwacht, namelijk naar 6,5%.




Op het Damrak is op het moment dat wij dit schrijven (17.00 uur) is de AEX uiteindelijk 1% onder de slotstand van gisteren uitgekomen. Beleggers reageren geschrokken op de inflatiecijfers uit de VS. Wall Street noteerde lager maar daar is men druk bezig de indices weer omhoog te krikken.

De Amerikaanse inflatie is in september teruggevallen tot 8,2% versus 8,3% een maand geleden, een tegenvaller want veel analisten hadden op 8,1% gerekend. Exclusief voedsel en energie (de kerninflatie) steeg de consumentenprijsindex naar 6,6% ten opzichte van een jaar geleden, het hoogste niveau sinds 1982, zo blijkt uit gegevens van het Labor Department. De markt had een wat minder hoge stijging verwacht, namelijk naar 6,5%.



Als dit met de inflatie in de VS zo doorgaat, denken wij dat we op weg zijn naar een totaal verlies van vertrouwen in de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve (kortweg: Fed), en voorzien wij een mogelijke panieksituatie die, naar onze mening, sowieso al lang had moeten plaatsvinden.

Er is weer een maand voorbij waarin Wall Street hoop koestert op enige - enige - uitstel met betrekking tot inflatie. En er is wéér een maand voorbij waarin de inflatie doorzet zonder enige acht te slaan op de gecastreerde, too little too late pogingen van de Federal Reserve om het onder controle te krijgen.

Lagere inflatiecijfers vertalen zich ogenschijnlijk in de koerswijziging van de Fed, waardoor aandelenkoersen omhoog schieten. Of, in het geval van vandaag, versterken CPI-cijfers (die de verwachtingen niet naar boven halen) het idee dat de Fed moet blijven doorgaan met renteverhogingen en dat aandelen (en de economie in het algemeen) nog steeds moeilijke wegen tegemoet gaan.

Stijgingen in de indexen voor onderdak, voedsel en medische zorg waren de grootste van de vele bijdragen aan de maandelijkse seizoensgecorrigeerde stijging van alle items. Deze stijgingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door een daling van 4,9 procent in de benzine-index. De voedselindex bleef stijgen en steeg met 0,8 procent in de loop van de maand, terwijl de voedsel-thuisindex met 0,7 procent steeg. De energie-index daalde in de loop van de maand met 2,1 procent toen de benzine-index daalde, maar de aardgas- en elektriciteitsindexen stegen. Het probleem is dus dat de energiekosten wel wat zijn gedaald, maar onder de motorkap van de cijfers ziet het er aanzienlijk slechter uit dan het op het eerste gezicht lijkt.

We zijn voor onze abonnee's een meer doordachte analyse aan het voorbereiden van wat dit betekent voor de toekomstige markten, maar wij willen onze bezoekers aan dit blog niet hoog en droog achterlaten. De cijfers stelden teleur, in de verkeerde richting, over de hele linie. In ieder geval: de Fed lijkt absoluut geen controle te hebben over de prijzen en de komende strategie met tarieven zal in feite zijn: "Blijf schieten, assholes!"



En dus is het voorlopige oordeel dat niet alleen de inflatie ongebreideld en uit de hand blijft lopen, en het niet alleen lijkt het alsof de Fed er simpelweg geen controle over heeft, maar het wordt onbetaalbaar om de absolute basis te doen: een dak boven je hoofd, en iets te eten hebben.

Misschien zal het nieuws van vandaag ertoe bijdragen dat het publiek een inflatoire denkwijze krijgt, die zich kan uiten in een aantrekkende vraag en misschien het beginstadium van een hyperinflatoire paniek, mocht deze aanhouden. Eén ding is zeker: het is moeilijk om te kijken naar wat de Federal Reserve de afgelopen 9 maanden met de rente heeft gedaan, dan terug te kijken naar de inflatie om tot de conclusie te komen dat de Fed alle controle kwijt is.

De kans op een stijging van 100 basispunten zal in november toenemen, wat de markten nog meer pijn zal doen dan verwacht (met een stijging van 75 basispunten - die nog steeds intens is gezien de uitstaande schulden).

Deze inflatiecrisis is de reden waarom we nog verbaasd zijn dat Ben Bernanke de Nobelprijs voor economie heeft gekregen. Het is het beleid waarvoor hij pleitte, het pushte en het implementeerde, een beleid dat de hele wereld rechtstreeks naar de crisis heeft geleid waarin we ons momenteel bevinden. En naar onze mening begint de pijn van deze crisis nog maar net. Zonder hoop aan de horizon dat de renteverhogingen zullen stoppen, is de enige manier waarop aandelen kunnen bewegen lager - en we voorspellen dat de markt vanaf hier nog eens 30% tot 50% kan verliezen voordat er een bodem gevormd wordt waarin (1) aandelen behoorlijk gewaardeerd worden en (2) tegelijkertijd de inflatie iets begint af te nemen.

Overigens bakt de huidige voorzitter Jerome Powell er net als Bernanke niets van, en de huidige Amerikaanse minister van financiën en voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen is net zo "deskundig" als de betreffende minister die wij hier hebben, getuige wat Janet twee dagen geleden nog zei:



Waar het eigenlijk allemaal om draait - en ook hier in Europa moeten we daar rekening mee houden: de winsten in activaprijzen waren gebaseerd op niets anders dan gebakken lucht, en dat komt er weer uit of we het nu leuk vinden of niet. Mensen die dachten (en nog steeds denken) dat die stand houden, komen er op de harde manier achter dat hun vermeende "rijkdom" een illusie was die beetje bij beetje (en soms wat meer) aan het verdwijnen is.



Voor de goede orde: het bovenstaand is geen beleggingsadvies en dat hebben we ook in onze disclaimer staan. Onze analist is een idioot maar heeft het vaak wel bij het rechte eind. Niets van dit alles is een verzoek om effecten te kopen of te verkopen. In deze wereld waar veel profiteurs er een slaatje uit proberen te slaan staat u er alleen voor. Weest u zich daarvan bewust. Neem geen beslissingen op basis van ons blog. Wel hebben wij ons best gedaan om eerlijk te zijn over wat wij aan informatie onder ogen krijgen, maar we kunnen niet garanderen dat we gelijk hebben.
















[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[13 oktober 2022]

 

Afdrukken Doorsturen