Opnieuw gesjoemel bij de top van de Federal Reserve

De president van de Federal Reserve bank van Atlanta deed in 2020 illegale, voor hem winstgevende beurstransacties, op het moment dat de Federal Reserve Wall Street redde. Het zoveelste geval van corruptie in de top van de Amerikaanse centrale bank.




Het was (op een dag na) een jaar geleden dat Economedian een flink aantal rode vlaggen ophief over Raphael Bostic, de president van de Federal Reserve van Atlanta (kortweg: Atlanta Fed). Het volledige artikel kunt u hier lezen, zodat u ook kunt zien hoe lang het zowel Bostic als de Federal Reserve van Atlanta kostte om aan het Amerikaanse volk openheid van zaken te geven over zijn handel op Wall Street.

Afgelopen vrijdag bracht Bostic een verklaring van zeven pagina's uit waarin hij het volgende bekende: het niet vermelden van een groot aantal transacties die namens hem werden uitgevoerd door handelsfirma's op Wall Street gedurende een periode van vijf jaar; het niet naar behoren rapporteren van inkomsten op zijn activa op zijn financiële openbaarmakingsformulieren; handel tijdens black-outperiodes waarin de handel werd geblokkeerd door de Federal Reserve en het verstrekken van onnauwkeurige waarden op zijn financiële openbaarmakingsformulieren.
Het resultaat was dat Bostic zijn financiële openbaarmakingsformulieren moest herzien voor de volledige periode van vijf jaar dat hij ze bij de Atlanta Fed had ingediend, d.w.z. 2017 tot en met 2021.

Als een beursgenoteerd bedrijf zijn winstcijfers moet herzien en moet toegeven dat het vijf jaar op rij tegen het Amerikaanse volk heeft gelogen, dan kan men er zeker van zijn dat de CEO en CFO op korte termijn door de Raad van Bestuur zouden worden ontslagen. Maar de raad van bestuur van de Atlanta Fed houdt vast aan Bostic - althans voorlopig.

De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, heeft de zaak doorverwezen naar de inspecteur-generaal van de Fed voor een onderzoek. Helaas is dat geen echt diepgravend en onpartijdig onderzoek omdat de inspecteur-generaal van de Fed rapporteert aan de Federal Reserve Board of Governors. De inspecteur-generaal van de Fed onderzoekt inmiddels al het handelsgedrag van ten minste twee Fed-functionarissen: de voormalige president van de Dallas Fed, Robert Kaplan, die in het pandemiejaar 2020 in en uit S&P 500-futurescontracten heeft gehandeld voor veel meer dan $ 1 miljoen; en de voormalige president van de Boston Fed, Eric Rosengren, die in Real Estate Investment Trusts handelde en wiens vrouw een marginrekening had bij Citigroup, een megabank die onder toezicht staat van de Federal Reserve. Beide mannen legden hun functie neer toen hun onbehoorlijke handelsgedrag aan het licht kwam.

Van bijzonder belang bij de herziene financiële openbaarmakingsformulieren die door Bostic zijn ingediend, zijn zeven aankopen die zijn gedaan op 19 maart 2020 en twaalf aankopen die zijn gedaan tussen 24-25 maart 2020. (Zie Schema B, Transacties, op het financiële openbaarmakingsformulier). De aankopen waren gemaakt in verschillende aandelenfondsen, net op het moment dat aandelen een bodem bereikten nadat de Dow Jones Industrial Average meer dan 6.000 punten had verloren. De transacties waren bijna perfect getimed, aangezien de aandelenmarkt daarna als een raket opsteeg toen de Federal Reserve het ene bailout-programma na het andere aankondigde.

Om Bostic's excuses om deze transacties niet te melden nog zwakker te maken, kwam New York Times-verslaggever Jeanna Smialek in oktober vorig jaar met het nieuws dat de ethische functionaris van de Federal Reserve op 23 maart 2020 een waarschuwing had afgegeven aan Fed-functionarissen. De waarschuwing aan het adres van genoemde functionarissen hield specifiek in om een paar maanden onnodige handel te vermijden, terwijl de Federal Reserve dieper inging op het opzetten van noodprogramma's om de markt te ondersteunen. De memo ging naar de presidenten van de 12 regionale Fed-banken en hun ethische functionarissen. En toch toont Bostic's account 12 aankopen van aandelen in beleggingsfondsen die slechts één en twee dagen nadat die memo was uitgegeven, zijn gedaan.

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren heeft de Securities and Exchange Commission opgeroepen om een onderzoek naar handel met voorkennis te openen naar het handelsschandaal van de Fed. Waakhond-groepen hebben het Amerikaanse ministerie van Justitie opgeroepen om een strafrechtelijk onderzoek te openen. Totdat die onderzoeken openbaar worden gemaakt, zal het vertrouwen in de Amerikaanse centrale bank gewoon blijven eroderen.











[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[17 oktober 2022]

 

Afdrukken Doorsturen