Komt na de ineenstorting van FTX een Crypto Armageddon?

Nu FTX is bestempeld als de nieuwste ponzi-achtige hoek van het crypto-universum, is het zeer waarschijnlijk dat er achter de schermen meer implosies zich ontwikkelen.




FTX, de op een na grootste crypto-beurs, balanceert vanmorgen op de rand van de financiële afgrond; het heeft het opnemen van geld en crypto door zijn klanten stopgezet (hoewel dat na 48 uur langzaamaan toch weer toegestaan wordt) en houdt zich bezig met onderzoeken door de Securities and Exchange Commission, de Commodity Futures Trading Commission en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Ten minste één van die onderzoeken is gericht op het mogelijke misbruik van klantengelden tussen FTX en Alameda Research, een handelsbedrijf opgericht door FTX-oprichter en CEO, Sam Bankman-Fried. The Wall Street Journal meldt dat FTX een "tekort van maximaal $ 8 miljard" heeft.

Een deal van de grootste crypto-beurs, Binance, om FTX over te nemen toen het in de problemen kwam, werd gisteren geschrapt nadat due diligence-advocaten voor Binance het niet leuk vonden wat ze in de boeken zagen.

Nog in januari had FTX een waardering van $ 32 miljard. Tot de geavanceerde investeerders behoren Sequoia Capital, BlackRock, Tiger Global Management, SoftBank, Third Point, private-equitybedrijf Thoma Bravo en – o, de horror! – het Ontario Teachers’ Pension Plan. Bloomberg News meldt dat Sequoia Capital "de volledige waarde van zijn belangen in FTX" heeft afgeschreven, aangezien het nieuws over zijn toekomst deze week verslechterde.

Bankman-Fried gebruikte in een griezelige mate sportteams en beroemde atleten om zijn merk te promoten, wat al vroeg een rode vlag voor toezichthouders had moeten zijn. De ftx.us-website vermeldt in dit verband o.a. de volgende informatie: “Major League Baseball: in een unieke samenwerking tussen een wereldwijde sportcompetitie en een cryptocurrency-beurs debuteerde de FTX-patch die door MLB-umpires werd gedragen tijdens de All-Star-wedstrijd '21 en zal worden gedragen door alle scheidsrechters bij MLB wedstrijden in het reguliere seizoen en na het seizoen.”
"FTX Arena & Miami HEAT: FTX is de naampartner voor de FTX Arena, de trotse thuisbasis van het Miami Heat-basketbalteam, evenals de beste wereldwijde concerten, culturele evenementen en meer."
"FTX Field: met een aantal leden van het FTX-team als alumni van de University of California-Berkeley waren we verheugd om FTX Field in Cal Memorial Stadium te hernoemen."
“Golden State Warriors: FTX werd begin 2022 het officiële cryptocurrency-platform en NFT-marktplaats van de Warriors. De samenwerking markeert de eerste internationale rechtenpartner voor de Warriors, waar het team en FTX een zichtbare internationale marktaanwezigheid zullen hebben, inclusief logo en gelijkenis.”
"Tom Brady: Tom is de meest legendarische quarterback in de voetbalgeschiedenis en een ondernemer en zakenman. Tom is nu een FTX-aandeelhouder en wereldwijde ambassadeur."
"Shaquille O'Neal: viervoudig winnaar van het NBA-kampioenschap, succesvolle bedrijfseigenaar en gerenommeerde filantroop, Shaq is nu aandeelhouder en ambassadeur van FTX."
"Trevor Lawrence: de nummer één draft pick van de NFL en een van de meest opwindende jonge sterren van het football, trad begin 2021 toe tot FTX als partner en ambassadeur."
“David Ortiz: Bekend om zijn grote aanwezigheid zowel op als buiten het veld, sloot de 3x World Series Champion, 10x All-Star en Boston-legende - Big Papi - zich aan bij FTX om door te gaan met het verzamelen van 'Moonblast' homeruns via zijn eigen crypto-reis.”
“Udonis Haslem: 3x NBA-kampioen. Kapitein van de Miami HEAT. Udonis Haslem is het hart en de ziel van de 305. Door onze samenwerking zullen UD en FTX de Miami-gemeenschap blijven informeren over crypto en de impact vergroten door middel van een aantal liefdadigheidsinitiatieven.”

De snelheid waarmee FTX is ontmanteld en de verdampte miljardairstatus van de oprichter, Sam Bankman-Fried, heeft een dramatische en negatieve impact gehad op andere cryptocurrencies. Bitcoin werd gisteren verhandeld op een laagtepunt van $ 15.550, het laagste niveau in twee jaar. Koopjesjagers (en mensen die van hun voorraden af willen) pompen de koers vandaag weer op - die staat rond 18.00 uur onze tijd op ongeveer $ 17.800 (een stijging van 13%). Bij al deze bubbels is pure hebzucht de drijvende kracht achter het sentiment.

In juni, midden in de crash van bitcoin, schreven we al dat "stiekem insolvente" cryptobedrijven inmiddels failliet waren gegaan. Zo had Celsius, dat naar verluidt 12 miljard dollar aan activa onder beheer had toen het de opnames in junid opschortte, een schokgolf veroorzaakt op de Amerikaanse kapitaalmarkten. In dat artikel citeerden wij de analyse van FTX-oprichter Sam Bankman-Fried zelf. We wisten toen niet dat Bankman-Fried het over zichzelf had.

Ook beursgenoteerde crypto-gerelateerde bedrijven werden zwaar getroffen. Crypto-beurs Coinbase sloot gisteren 9,54 procent lager op de Nasdaq. Coinbase ging op 14 april vorig jaar via een directe notering naar de Nasdaq. Op de eerste handelsdag sloot het op een aandelenkoers van $ 328,28, wat het een marktkapitalisatie van $ 85,8 miljard opleverde. Bij een traditionele beursgang mogen vroege investeerders en bedrijfsleiders hun aandelen gedurende enkele maanden niet verkopen onder een zogenaamde lock-upperiode. Er is geen dergelijk verbod in een directe vermelding. Volgens een SEC-aanvraag verkocht de voorzitter en CEO van Coinbase, Brian Armstrong, op 14 april 750.000 aandelen tegen een gemiddelde aandelenprijs van $ 389,10, waarmee hij ongeveer $ 291,8 miljoen voor zichzelf binnenharkte. Sindsdien is Coinbase gestaag gedaald. Bij de slotkoers van gisteren van $ 45,98 heeft het 73 procent van zijn marktwaarde verloren ten opzichte van de slotkoers op de eerste handelsdag. De CEO daarentegen heeft heel goed voor zichzelf gezorgd.

Een ander beursgenoteerd bedrijf dat gisteren een klap kreeg van de FTX-ellende was Silvergate Capital, dat 12 procent in waarde daalde en sloot op $ 34,69 op de New York Stock Exchange. (Lezers die met dit bedrijf in zee gegaan zijn kunnen beter even gaan zitten voordat ze verder lezen.) Op 1 augustus meldden we het volgende over Sivergate Capital:

De FDIC-verzekerde Silvergate Bank maakt deel uit van de beursgenoteerde Silvergate Capital Corp., (ticker SI). De website van Silvergate zegt het volgende over zijn jacht op crypto: “We zijn in 2013 begonnen met het volgen van digitale valuta-klanten en zijn sindsdien bewust in onze benadering van het dienen van deze gemeenschap. Tegenwoordig hebben we meer dan 1.300 digitale valuta- en fintech-klanten die ons platform dagelijks gebruiken om hun bedrijf te laten groeien en op te schalen.”
Silvergate Capital’s 10-K (jaarverslag) voor het jaar eindigend op 31 december 2021, dat het bij de Securities and Exchange Commission heeft ingediend, erkende het volgende over de cryptomarkt die het zo opzettelijk heeft besloten na te streven: 'De kenmerken van digitale valuta zijn, en kunnen in de toekomst worden, uitgebuit om illegale activiteiten zoals fraude, witwassen van geld, belastingontduiking en ransomware-zwendel mogelijk te maken; als een van onze klanten dit doet of zou hebben gedaan, kan dit nadelige gevolgen voor ons hebben...'
Silvergate's 10-K stelt ook dat 'deposito's van digitale valutawissels ongeveer 58,0% van de totale deposito's van de bank vertegenwoordigen en worden aangehouden door ongeveer 94 beurzen.'
Even een pas op de plaats om die laatste verklaring te verwerken: meer dan de helft van de deposito’s van een federaal verzekerde bank is gekoppeld aan crypto, terwijl federale toezichthouders met hun duimen zitten draaien en het laten gebeuren. Dit nieuws komt ondanks het feit dat de legendarische belegger Warren Buffet de grootste cryptocurrency, Bitcoin, 'rattengif in het kwadraat' heeft genoemd; de wereldbekende econoom Nouriel Roubini vertelde de Senate Banking Committee in 2018 dat 'crypto de moeder van alle oplichting en (nu kapotte) bubbels is, terwijl blockchain de meest overhyped technologie ooit is, niet beter dan een spreadsheet/database.' Meer recentelijk  verklaarde Bill Gates, mede-oprichter van Microsoft, een van de meest waardevolle technologiebedrijven ter wereld, dat cryptocurrencies '100% gebaseerd zijn op de theorie van grotere dwazen'. Hij zei dat tegen commissievoorzitters in het Amerikaanse Congres om te waarschuwen dat zowel crypto als blockchain nep zijn
.”

Onlangs merkten we op dat bijna iedereen doet alsof het niveau van $ 20.000 de definitieve vloer is. Herfinancieringen, bailout-operaties en consolidatie hebben allemaal plaatsgevonden en mensen beginnen er weer zin in te hebben in de veronderstelling dat de chaos voorbij is. Maar wanneer bitcoin nog eens 50% daalt, als dat het geval is, zal Leiden flink in last zijn - inclusief potentieel ongekende beleggerspaniek, ook in de activaklasse. Dat zal op zijn beurt een nieuwe ronde van insolventies en faillissementen in de ruimte veroorzaken. Misschien kunnen we dan een tijdje praten over consolidatie. Een waarschuwing is o.i. op zijn plaats: hoe lager die bitcoin gaat, hoe groter en prominenter de namen zullen zijn die opblazen - wat een self-fulfilling prophecy in de verkeerde richting wordt.

We schreven afgelopen zomer ook hoe Bankman-Fried openlijk toegaf dat yield farming - in feite het proces van het betalen van grote (niet-duurzame) opbrengsten op gedeponeerde crypto - in feite een Ponzi-scheme was. Het was een bekentenis die ons opviel, niet alleen vanwege hoe brutaal eerlijk het was, maar ook omdat niemand het leek op te merken toen het gebeurde.

Hoe langer de Amerikaanse toezichthouders nodig hebben om crypto-zwendel eindelijk in toom te houden, hoe groter de klap zal zijn voor de reputatie van de VS als een legitieme en veilige plaats om te investeren en te handelen in gereguleerde markten. Hoewel toezichthouders in de VS een oogje dichtknijpen voor de volatiliteit in cryptomarkten, kunnen ze niet negeren wat besmetting met de aandelenmarkten lijkt te zijn. Hoewel het Paul Pelosi en de portefeuilles van callopties en SPY-futures van verschillende leden van de Federal Reserve heeft beïnvloed zou je toch verwachten datt het verheven wordt tot een kwestie van nationale veiligheid. Maar kennelijk moet er méér gebeuren....







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[10 november 2022]

 

Afdrukken Doorsturen