De poenscheppers van de VS

FTX creëerde geld uit het niets, zoals de Federal Reserve dat al jaren doet; en het hield zich ook bezig met het verhandelen van zijn eigen "aandelen" zoals de megabanken van Wall Street in hun Dark Pools doen.




Ondanks het feit dat in juni vorig jaar de voorzitter van de SEC Gary Gensler aankondigde dat hij de Amerikaanse marktstructuur gaat aanpakken is er nog niets gebeurd en wordt Wall Street nog steeds beheerst door corruptie en manipulatie. Helaas voor het vertrouwen in de Amerikaanse markten hebben de toezichthouders het nog steeds niet nodig gevonden dat aan te pakken. En het is niet alleen de schuld van Gensler. De Senate Banking Committee en het House Financial Services Committee, die diepgaande hoorzittingen zouden moeten houden over de meest corrupte marktstructuur sinds 1929, hebben er in plaats daarvan voor gekozen om oppervlakkige hoorzittingen te houden elke keer dat er iets ontploft als gevolg van die corrupte marktstructuur, maar ze hebben nooit de neiging gehad om de corrupte marktstructuur zèlf aan te pakken.

Zo zijn we nu dus weer in een situatie beland met opnieuw een abjecte mislukking van de marktstructuur, die een week van sensationele krantenkoppen over de hele wereld veroorzaakte waardoor de Amerikaanse markten er uit hun evenwicht werden gebracht.

Als je heel goed kijkt naar de structuur van FTX, de ingestorte crypto-beurs die nu failliet is en alles wat het aanraakte aan het wankelen bracht, gebruikte het eigenlijk een techniek van de Amerikaanse centrale bank – de Federal Reserve – om geld uit het niets te creëren; en een techniek waar we sinds 2014 herhaaldelijk over hebben geschreven, namelijk dat de megabanken van Wall Street hun eigen aandelen in hun eigen Dark Pools verhandelen, waardoor ze in feite een markt in hun eigen aandelen maken.

Laten we beginnen met onze vergelijking van wat FTX deed met het creëren van geld door de Federal Reserve, uit het niets - door op een elektronische knop te drukken. U hoeft ons niet op ons woord te geloven voor wat de Federal Reserve doet. De Fed heeft eigenlijk een educatieve video gemaakt om uit te leggen hoe deze cenrale bank elektronisch geld uit het niets creëert. Die video werd uitgebracht in 2011 en de woordvoerder van de Fed zegt het volgende in de video: "De Fed zal niet doorlopend grote hoeveelheden effecten blijven kopen", erop wijzend dat "haar aankopen een tijdelijke maatregel zijn om de economie te helpen herstellen. ”



Ten tijde van die video op 14 januari 2011 had de Fed de magische geldknop gebruikt om $ 2,2 biljoen (dat is $ 2.200 miljard!) aan schuldbewijzen op te kopen van Wall Street, waardoor de rentetarieven op schuldinstrumenten kunstmatig werden verlaagd. En ondanks die belofte dat dit een "tijdelijke maatregel" zou zijn, bleef de Fed het volgende decennium haar magische geldkraan gebruiken tot het punt dat ze nu voor $ 8,26 biljoen (!) aan schuldbewijzen op haar balans heeft staan en niet kan verzinnen hoe die gigantische stapel schuldbewijzen afgewikkeld moet worden zonder de Amerikaanse economie in te laten storten.

Wat Sam Bankman-Fried, mede-oprichter en CEO van FTX, deed met de hulp van zijn collega's, was het creëren van hun eigen magische  tool voor het creëren van geld. Het was een crypto-token genaamd FTT en werd ondersteund door niets meer dan de gehypte reputatie van FTX en Sam Bankman-Fried. In die zin handelde het ongeveer zoals het "aandeel" van FTX.

En net zoals de prijs van schulden op Wall Street werd opgezweept door de $ 8 biljoen grote opkoopverslaving van de Fed gedurende een decennium, zo steeg de prijs van FTT door een koopbui van FTX en Sam Bankman-Fried's eigen hedgefonds, Alameda Research. De prijs van de FTT ging van minder dan $ 4 in december 2020 naar meer dan $ 84 in september 2021 – een winst van 2.000 procent in minder dan een jaar. (De vraag is natuurlijk: vonden al die geavanceerde institutionele beleggers in FTX dat niet verdacht?) Vanmorgen handelt FTT op $ 1,61 - ondanks het feit dat enkele zeer geavanceerde beleggers in FTX hun investering tot nul hebben afgeschreven.

CNBC legt als volgt uit wat er aan de hand was met het FTT-token:
“De bron legde uit dat Alameda de FTT-tokens die het bewaarde als onderpand kon plaatsen en geld van klanten kon lenen. Zelfs als FTX meer FTT-tokens zou creëren, zou dit de waarde van de munt niet verlagen, omdat deze munten nooit op de open markt zijn gekomen. Als gevolg hiervan behielden deze tokens hun marktwaarde, waardoor Alameda tegen hen kon lenen - in wezen gratis geld ontvangen om mee te handelen.
FTX had dit patroon kunnen volhouden zolang het de prijs van FTT handhaafde en er geen stortvloed aan opnames van klanten op de beurs was. In de week voorafgaand aan de faillissementsaanvraag had FTX niet genoeg activa om de opnames van klanten te evenaren, aldus de bron."

Reuters meldde dat Bankman-Fried maar liefst $ 10 miljard aan FTX-klantengeld naar zijn hedgefonds, Alameda Research, had verplaatst via een "achterdeur" in zijn software. Alameda verloor veel van het geld op wilde weddenschappen, terwijl $ 1 miljard tot $ 2 miljard gewoon "verdwenen" was, aldus Reuters. De Financial Times meldde dat FTX slechts $ 900 miljoen "aan gemakkelijk verkoopbare activa" had tegenover $ 9 miljard "aan passiva op de dag voordat het failliet ging".

CoinDesk meldde dat een aanzienlijk deel van de op Alameda genoteerde activa FTT-tokens waren.

Bij het verhandelen van FTT, het equivalent van aandelen in FTX, gebruikte Sam Bankman-Fried een techniek die door de megabanken van Wall Street werd gebruikt om hun eigen bankaandelen – recht onder de neus van hun comateuze toezichthouders – te verhandelen in zogenaamde Dark Pools. Deze Dark Pools zijn in feite ongereguleerde beurzen die intern worden beheerd door de handelseenheden van de megabanken. Hierover schreven wij al in 2019.

Op 26 augustus vorig jaar schreven we het volgende:
“Tot augustus 2017 exploiteerde JPMorgan Chase slechts één Dark Pool, bekend als JPM-X. Maar in augustus 2017 voegde de bank een tweede Dark Pool toe, die ook begon te handelen in de aandelen van haar eigen bankaandelen. Die tweede Dark Pool staat bekend als JPB-X...
De afgelopen zeven jaar hebben we die FINRA-gegevens gecontroleerd en waren we getuige van JPMorgan Chase (evenals andere banken) die handelden in de aandelen van hun eigen bankaandelen. De SEC heeft nog nooit uit kunnen leggen hoe dit legale activiteiten zijn.
In de meest recente week, gerapporteerd door FINRA over de Dark Pool-handel, verhandelden de twee Dark Pools van JPMorgan in totaal 518.277 eigen aandelen van JPMorgan Chase in in totaal 3.308 afzonderlijke transacties. Zoals de onderstaande grafiek uit FINRA-gegevens aangeeft, was JPMorgan Chase's eigen Dark Pool, JPM-X, de op twee na grootste Dark Pool-handelaar in de aandelen van zijn eigen aandelen voor de week van 2 augustus 2021. In de vier weken van 12 juli tot en met in de week van 2 augustus blijkt uit FINRA-gegevens dat de twee Dark Pools van JPMorgan in totaal 22.070 transacties in hun eigen aandelen hebben gedaan."

Om een lang verhaal kort te maken: die FTX-tovenaars van MIT en Stanford lijken de corrupte marktstructuur van Wall Street te hebben overgenomen en eenvoudigweg te hebben aangepast voor crypto.

Tot onze verbazing heeft de voorzitter van het House Financial Services Committee, congreslid Maxine Waters (D-CA), en het vooraanstaand lid van het House Financial Services Committee, congreslid Patrick McHenry (R-NC), net vandaag aangekondigd een tweeledige hoorzitting  over de ineenstorting van FTX en de bredere gevolgen voor het ecosysteem van digitale activa te zullen houden. In december verwacht de commissie de betrokken bedrijven en personen, waaronder onder meer Sam Bankman-Fried, Alameda Research, Binance, FTX en aanverwante entiteiten, te zullen ondervragen.







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[16 november 2022]

 

Afdrukken Doorsturen