De Europese Commissie: kakistocratie op zijn best

Het Orgenesis-laboratorium, waarvan Heiko von der Leyen (echtgenoot van) medisch directeur is, heeft een financiering van 4 miljoen euro ontvangen van de European Council of Innovation, die is opgericht door de Europese Commissie. Is hier sprake van belangenverstrengeling?




De 4 miljoen euro van de European Council of Innovation (opgericht door de Europese Commissie die onder leiding staat van Ursula von der Leyen) laat zien dat Von der Leyen zelf niet vies is van het overtreden van regels, in dit geval is er sprake van belangenverstrengeling.

Volgens Le Courrier du Soir ontving het Orgenesis-laboratorium, waarvan de echtgenoot van Von der Leyen de medisch directeur is, afgelopen mei een financiering van 4 miljoen euro van het Pathfinder Challenge-programma van de European Innovation Council. Volgens de bron is het doel van deze financiering om geïnduceerde pluripotente stamcellen te ontwikkelen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Kadootje van Ursula voor haar man Heiko....

Maar blijkbaar is dit niet de eerste keer dat de Europese Unie miljoenen euro's steekt in projecten waaraan Heiko von der Leyen, zoals gezegd echtgenoot van, deelneemt. En de laatste was afgelopen mei, zoals onthuld door meerdere bronnen, waaronder Global News Wire.

Een stuk informatie dat volledig in stilte voorbijging, maar dat niet ontsnapte aan de radar van de Le Courrier Du Soir. Die onthulde onlangs op basis van zeer betrouwbare informatie het belangenconflict waarin de echtgenoot van Von Der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie, een rol speelt. Het gaat om 320 miljoen euro dat betrekking heeft op de financiering van een gentherapieproject aan de Universiteit van Padua in Italië. Heiko von der Leyen werd betrapt op belangenverstrengeling, waar hij werd geselecteerd om plaats te nemen in de raad van toezicht van een centrum dat voor bovengenoemde 320 miljoen euro werd gefinancierd door de Europese Commissie, wat dan weer geleid wordt door zijn vrouw.

Rosario Rizzuto, de voormalige rector van de Universiteit van Padua, is nu de president van een van de meest veelbelovende projecten die met PNRR-fondsen worden gefinancierd, het National Research Centre "Ontwikkeling van gentherapie en medicijnen met mRNA-technologie". Het is in wezen een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum dat nieuwe generaties medicijnen zal aansturen.

Onder de partijen die bij het project betrokken zijn bevinden zich ook wereldwijde geneesmiddelenreuzen zoals Pfizer, BioNTech, AstraZeneca, Sanofi, en er is ook - nog steeds - Orgenesis, waarvoor de echtgenoot van de voorzitster van de Europese Commissie werkt. Zoals bekend verkeerde Ursula von der Leyen eerder al in het oog van de storm vanwege het onderhandelen over lucratieve covid-contracten voor en met Pfizer via sms en telefoontjes, wat leidde tot een onderzoek door de Europese aanklager. Het is echter twijfelachtig of de waarheid over deze affaire (letterlijk en figuurlijk) ooit aan het licht zal komen. Nepotisme en corruptie lijken deel uit te maken van het dagelijks leven van de EU-Commissie - en nergens is hetpolitieke moeras zo diep als op de executive-verdieping van het Berlaymont-paleis.
Overigens beschuldigde de Amerikaanse consumentenorganisatie SumOfUs Ursula von der Leyen er destijds van in persoonlijke gesprekken met Pfizer-baas Albert Bourla akkoord te zijn gegaan met een forse prijsverhoging voor de covid-vaccins, al zou een korting voor de hand liggen gezien de enorme hoeveelheid die de EU zou afnemen.

De 320-miljoen-euro-affaire veroorzaakte grote verontwaardiging in Italië, waar de reacties talrijk waren. Geconfronteerd met sterke mediadruk trok Heiko von der Leyen zich echter terug. Na zijn aftreden blijft de rol van Orgenesis in de hub bestaan. Dan is er nog een ander punt: Heiko von der Leyen is sinds augustus ook directeur van Orgenesis Germany GmbH. Bovendien is dat van Padua niet het enige geval waarin Orgenesis kan profiteren van publieke middelen. Een ontslagbrief sluit de kwestie van nog meer belangenconflicten in het huis Von der Leyen niet uit.Hij trad overigens op dezelfde dag, 26 oktober, terug uit de raad van toezicht van de stichting toen europarlementariër  Francesca Donato haar klacht over Heiko aan de voorzitter van de speciale corona-commissie stuurde. Donato schrijft in haar brief aan de voorzitter van de covid-commissie: "Het is duidelijk onethisch voor de echtgenoot van de EC-president om een ​​rol te spelen bij het beheer van een deel van deze fondsen om onderzoek te financieren voor een groep bekende multinationale farmaceutische bedrijven, waaronder die van Orgenesis."

Maar Heiko's beslissing was niet genoeg om de spanningen te verminderen omdat een paar dagen later door de Italiaanse onderzoeksjournalist Maddalena Roy werd onthuld dat het bedrijf Orgenesis inactief was toen zijn aanvraag werd geselecteerd om te profiteren van deze kolossale financiering.

Volgens de journalist is de Italiaanse tak van het Amerikaanse Orgenesis inderdaad op 14 januari 2022 opgericht in de stad Udine in Italië. Maar tussen 14 januari en 14 oktober 2022 had Orgenesis Italië een oprichtingsvergunning die bij de Kamer van Koophandel nog inactief was en dus kon men het bedrijf niet uitoefenen. Het bedrijf kon ondanks zijn inactiviteit toch deelnemen aan de aanbesteding en werd zelfs geselecteerd om deel te nemen aan het mrna-project. Het is dus duidelijk: voor de Italiaanse journalist is het bedrijf Orgenesis Italy uitsluitend opgericht om deel te nemen aan dit project, gefinancierd voor een bedrag van 320 miljoen euro.

Het Italiaanse lid van het Europees nepparlement Francesca Donato meldde aan Nuova Bussola Quotidiana over deze zaak het volgende: “Voor het project wijst de Universiteit van Padua veel grote farmaceutische bedrijven aan, waaronder Pfizer, Biontech en Astrazeneca, die van deze fondsen zullen profiteren. Onder deze bedrijven springt ook Orgenesis eruit, een Amerikaans biotechnologiebedrijf dat een rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van mRna-vaccins. Heiko von der Leyen, echtgenoot van EC-president Ursula, heeft een leidinggevende rol in dit bedrijf”. En de Duitse arts werd door Orgenesis opgenomen “in de raad van toezicht, die volgens de statuten van het centrum de bevoegdheid heeft om de begrotingsstrategie te plannen. Er is 320 miljoen gereserveerd voor het gebruik en de ontwikkeling van de grote farmaceutische bedrijven, dezelfde die miljardenwinsten hebben gemaakt, met voordelige contracten voor hen die zijn gesloten met de voorzitter van de Europese Commissie. En wie krijgt de leiding over het toezicht op de besteding van deze Europese fondsen? Juist hij, de echtgenoot van Ursula von der Leyen”, vervolgen ze in Fori dal Coro."
"Dit is het duidelijkste voorbeeld van het belangenconflict dat Ursula von der Leyen heeft: het is de echtgenoot van de voorzitter van de Europese commissie die de fondsen moet beheren die worden uitbetaald door dezelfde Europese commissie, voorgezeten door zijn vrouw".
“De echtgenoot van Ursula von der Leyen bekleedt nog drie andere functies in evenveel bedrijven in de farmaceutische sector”.

In een documentaire die op 25 oktober door de Italiaanse media van MediasInfinity werd uitgezonden, kon een journalist in ieder geval telefonisch contact opnemen met Rosario Rizzuto, voormalig rector van de Universiteit van Padua en een van de managers van het door de EU gefinancierde project. Gevraagd naar de zaak van Heiko von der Leyen, was zijn antwoord verbluffend eenvoudig: "We wisten niet dat hij de echtgenoot van Ursula von der Leyen was. Dat kwamen we later te weten", antwoordde hij.

Heiko von der Leyen verdient geld aan de positie van zijn vrouw. Sinds hij werd benoemd tot medisch directeur bij Orgenesis zijn er minstens vier dochterondernemingen opgericht in de EU, waarvan sommige subsidies ter waarde van miljoenen hebben ontvangen. Zo schonk de Griekse overheid in november 2021 “tot 32 miljoen euro” aan een joint venture die Orgenesis was aangegaan met het biotechbedrijf Theracell, zo meldde Bloomberg.

Maar dat is nog niet alles. Ook in ons land kreeg Orgenesis veel steun. Mida Biontech, een 100 procent dochteronderneming van Orgenesis, ontving 1,2 miljoen euro aan financiering van een consortium van biotechbedrijven en universiteiten. En ook in Duitsland, het thuisland van de Von der Leyens, heeft Orgenesis inmiddels een vestiging, opgericht in maart 2021. De algemeen directeur is: Heiko von der Leyen. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich op de bovenste verdieping van een appartementengebouw met vijf verdiepingen in München-Schwabing.

Ursula von der Leyen werd niet als baas van de Europese Commissie gekozen, maar kwam via een corrupt handjeklap tussen Macron en Merkel in functie. Als bondsminister had ze in Duitsland volledig gefaald. Als minister van Defensie werd ze gekenmerkt door een totaal onvermogen om met chaos om te gaan en zorgde ze voor een enorme verspilling van belastinggeld, o.a. als gevolg van overmatige adviescontracten. De Duitse Bundeswehr verkeerde na haar ambtsperiode in een navenant desolate toestand. Zo iemand wordt dan "afgestoten" in de functie van voorzitter van de Europese Commissie. Een grotere minachting voor het electoraat bestaat niet. Het is net als in Rusland of Wit-Rusland: de stem van de burger heeft niets te maken met de uitslag van de verkiezingen. De ergste politici maken carrière met ondemocratische, irritante deals. Niet alleen wordt de Europese Unie al jaren richting de financiële afgrond geduwd, maar zijn genoemde politici druk bezig het oude continent ook in een Derde Wereldoorlog te rommelen. De EU vandaag de dag is pure kakistocratie.

Het is schandalig dat de meer dan goed verdienende farmaceutische bedrijven worden overladen met belastinggeld. Ten eerste wordt belastinggeld dat wordt gedeclareerd als onderzoeksgeld verspild, vervolgens worden ineffectieve en schadelijke genetisch gemanipuleerde experimentele vaccins betaald (en weggegooid) met belastinggeld. Onderzoek voor farmaceutische kwakzalverij wordt gesocialiseerd, winsten uit ineffectieve en schadelijke farmaceutische producten worden geprivatiseerd. Let wel, winsten die uit belastinggeld voortkomen.

Dit is alles wat de Europese Unie in zich heeft: een kakistocratie gecombineerd met maffia-corruptie op zijn best.







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[21 november 2022]

 

Afdrukken Doorsturen