Was Sam Bankman-Fried's FTX 32 miljard dollar waard?

Sam Bankman-Fried: over het corrupte Wall Street-systeem dat zijn bedrijf 'waardeerde' op $ 32 miljard.




Wie het crypto-beursverhaal van Sam Bankman-Fried en FTX heeft gevolgd sinds het bedrijf op 11 november faillissement aanvroeg, heeft waarschijnlijk tientallen keren de uitdrukking "een waardering van $32 miljard" gelezen om de "waardering" van FTX te beschrijven per februari van dit jaar. (We hebben 47.600 resultaten opgehaald uit een Google-zoekopdracht.)

Het grappige is: geen enkel mainstream mediakanaal heeft de moeite genomen om uit te leggen hoe FTX aan die waardering van $ 32 miljard kwam of hoe Sam Bankman-Fried, de mede-oprichter en ceo van FTX, van de ene op de andere dag miljardair werd. FTX werd niet openbaar verhandeld, dus de aandelenkoers daarvan werd niet bepaald door miljoenen investeerders die vijf dagen per week zijn aandelen op een openbare beurs kochten en verkochten.

En nog iets grappigs: de mainstream media meldden eind september dat FTX op zoek was naar $ 1 miljard meer van durfkapitalisten, terwijl de waardering op $ 32 miljard bleef, dezelfde waarde als in februari. Maar tussen 1 februari en 30 september had Coinbase, een cryptobeurs die daadwerkelijk handelde op een openbare beurs waar miljoenen echte mensen zijn aandelen kochten en verkochten, 67% van zijn waarde verloren.

Om te begrijpen hoe FTX aan die magische waardering van $ 32 miljard kwam, gebruiken we het voorbeeld van een keten van particuliere limonadekraampjes. De eigenaar zegt dat zijn limonade de beste van de wereld is omdat hij alleen biologische citroenen gebruikt. Hij stelt een gelikte propositie samen en laat het zien aan een stel durfkapitalisten. Hij wil 55% van zijn bedrijf behouden, dus is hij bereid 45% van de aandelen aan investeerders te verkopen. Om het simpel te houden, laten we zeggen dat er in totaal 1.000 aandelen in het bedrijf zijn. Om tot een waardering van $ 32 miljard te komen, moet elk aandeel worden gewaardeerd op $ 32 miljoen.

Als de eigenaar van het limonadekraampje een aantal bekende durfkapitaalfirma's zover kan krijgen om die 32 miljoen dollar per aandeel te betalen, dan zijn Wall Street en de zakelijke pers blij te kunnen zeggen dat het bedrijf een waardering heeft van 32 miljard dollar - hoewel de prijsvaststelling op een openbare beurs nooit heeft plaatsgevonden en slechts een klein deel van de aandelen daadwerkelijk werd verkocht.

In het geval van FTX werd slechts $ 1,8 miljard aan aandelen daadwerkelijk verkocht aan externe investeerders. Maar de waardering van $ 32 miljard werd rondgeslingerd alsof de marktkrachten echt hadden bepaald wat het bedrijf waard was. Evenzo zou Sam Bankman-Fried $ 16 miljard waard zijn op basis van de aandelen die hij behield in FTX en aanverwante bedrijven.

Het is onmogelijk om te zeggen dat de externe investeerders in FTX ook maar enige echte due diligence hebben gedaan om te bepalen welke waardering ze op FTX moesten plaatsen. Het bedrijf had geen functionerende Raad van Bestuur en zelfs geen cfo. De transacties met verbonden partijen waren zo schandalig dat een andere man, Adam Neumann van WeWork, eruitzag als een padvinder. FTX gebruikte bedrijfsfondsen om voor een slordige $ 300 miljoen aan onroerend goed op de Bahama's te kopen, waarbij een deel van de eigendommen op naam van leidinggevenden stond en een "vakantiehuis" van $ 16,5 miljoen op naam van de ouders van Sam Bankman-Fried.

Tot de externe investeerders van FTX behoorden enkele spraakmakende namen op Wall Street: SoftBank (ook een grote investeerder in het WeWork-fiasco); Sequoia Capital – dat zijn investering van $ 214 miljoen in FTX tot nul heeft afgeschreven; Third Point Ventures, Tiger Global, BlackRock, Thoma Bravo en anderen.

Durfkapitaalfirma's hebben er alle belang bij om een particulier bedrijf dat hoopt uiteindelijk naar de beurs te gaan, schromelijk te overwaarderen. Hoe meer overgewaardeerd het bedrijf is, hoe meer geld de particuliere investeerders verdienen wanneer ze hun aandelen verzilveren tijdens of kort na de IPO (Initial Public Offering) - de beursgang. In het geval van Coinbase verzilverden sommige van zijn particuliere investeerders hun aandelen voor meer dan $ 300 per aandeel op de eerste handelsdag op 14 april 2021. (Coinbase ging naar de beurs als een directe notering. Bij een traditionele IPO mogen vroege private investeerders en bedrijfsleiders hun aandelen gedurende enkele maanden niet verkopen vanwege een zogenaamde lock-upperiode. Een dergelijk verbod bestaat niet in een directe notering.) Coinbase sloot afgelopen vrijdag op $ 47,67.

De grote megabanken van Wall Street die IPO's onderschrijven, worden ook gestimuleerd om hun mond te houden over extreem opgeblazen waarderingen, omdat ze een vergoeding innen op basis van het dollarbedrag van het aanbod. En grote advocatenkantoren die als juridisch adviseur van de verzekeraars dienen, kijen een andere kant op uit angst dat ze uit toekomstige deals worden geschrapt.

Nog maar 14 jaar geleden beleefden de Verenigde Staten de grootste financiële ineenstorting sinds de Grote Depressie van de jaren 1930 door snel pratende straatventers op Wall Street die ongereguleerde derivaten op de markt brachten, in veel gevallen ondersteund door weinig meer dan lucht. Miljoenen onwetende Amerikanen verloren bij de crash hun baan, hun huis en hun spaargeld.

Het Amerikaanse congres moest wetgeving schrijven die ervoor zou zorgen dat dit soort massale plunderingen van het Amerikaanse volk nooit meer zou kunnen gebeuren. En toch zien we hier vandaag de dag dat miljoenen Amerikaanse spaargelden die worden geplunderd door gladde jongens (en meisjes) die cryptocurrencies verkopen die door de lucht worden ondersteund - of gestolen geld van klanten in het geval van FTX's crypto-tokens, FTT.

In zijn klassieker over marktbubbels uit 1841, Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds, schreef de Schotse journalist Charles Mackay het volgende over de Nederlandse Tulpenzeepbel in de 17e eeuw: “De woede onder de Nederlanders om ze te bezitten was zo groot dat de gewone industrie van het land werd verwaarloosd."

De legitieme taak van Wall Street is kapitaal efficiënt toe te wijzen aan solide bedrijven die de Amerikaanse economie laten groeien, goedbetaalde banen creëren en Amerika concurrerend houden op het wereldtoneel. Maar ondanks de bereidheid van Wall Street om cryptodogs openbaar te maken en de bereidheid van durfkapitaal om crypto-startups te financieren, is er een overvloedt aan bewijs dat crypto vanaf het allereerste begin oplichterij is geweest.

Beleggers die dachten dat ze investeerden in cryptominingbedrijven die enorme hoeveelheden energie gebruikten om complexe wiskundige problemen op te lossen (die geen enkel maatschappelijk doel dienden), hebben hun investeringsdollars dit jaar zien verdampen. De onderstaande grafiek toont de koersprestaties van tien cryptominers in de afgelopen 12 maanden ten opzichte van de S&P 500 Index (Ticker SPX): Argo Blockchain PLC (ARBK), Bitfarms Ltd. (BITF), BIT Mining Ltd. (BTCM), Hive Blockchain Technologies Ltd. (HIVE), Hut 8 Mining Corp. (HUT), Greenidge Generation Holdings (GREE), Iris Energy (IREN), Marathon Digital Holdings Inc. (MARA), Riot Blockchain Inc. (RIOT) en Stronghold Digital Mijnbouw (SDIG).

 



Horen we daar iemand "tulpen" roepen?







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[5 december 2022]

 

Afdrukken Doorsturen