Vier crypto-vriendelijke banken in VS gered met miljarden belastinggeld

In de Verenigde Staten worden viier crypto-vriendelijke banken gered met miljarden dollars, afkomstig van een federaal huisvestingsprogrammaHerinnert u zich nog die bailout-operaties van de Federal Reserve van de megabanken op Wall Street tijdens en na de financiële crisis van 2008 waar deze centrale bank jarenlang voor de rechtbank voor heeft gestreden om ze geheim te houden voor het Amerikaanse volk? Die bailout-operaties gingen naar dezelfde megabanken van Wall Street die de Amerikaanse economie deden instorten met hun ongebreidelde hebzucht en dito corruptie. De banken mochten zelfs grote bonussen betalen aan hun leidinggevenden met de verstrekte fondsen die voor de bedrijven waren bedoeld.

Toen de Amerikaanse senator Bernie Sanders de bailout-details in het openbaar afdwong middels een verplichte overheidsaudit, waren de bevindingen zó weerzinwekkend dat senator Sanders het volgende er over vertelde:
“Als resultaat van deze audit weten we nu dat de Federal Reserve in totaal meer dan $ 16 biljoen (!) aan financiële steun heeft verleend aan enkele van de grootste financiële instellingen en bedrijven in de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Dit is een duidelijk geval van socialisme voor de rijken en gevaarlijke mensen, en je-bent-op-jezelf-aangewezen individualisme voor alle anderen.”

Welnu, bailout-operaties voor eigenzinnige banken zijn weer helemaal in de mode. Volgens documenten van de Securities and Exchange Commission (SEC) die zijn ingediend door crypto-vriendelijke banken, hebben Federal Home Loan Banks (FHLB) in San Francisco, Boston, New York en Pittsburgh grote geldvoorschotten verstrekt aan banken die crypto op verschillende manieren faciliteren als bankdeposanten hun geld weghaalden en/of de aandelenkoersen van de banken kelderden.

Onder de crypto-vriendelijke banken die profiteren van deze FHLB-vooruitgang zijn Silvergate Capital, moedermaatschappij van Silvergate Bank; Signature Bank; Provident Bancorp (eigenaar van BankProv); en Ally Financial. Dit kan echter slechts het topje van de ijsberg zijn, omdat veel crypto-geëngageerde banken niet openbaar worden verhandeld en dus niet verplicht zijn om SEC-rapporten in te dienen. S&P Global meldt dat vanaf oktober vorig jaar "de Federal Deposit Insurance Corp. op de hoogte was van ongeveer 80 financiële instellingen onder haar toezicht die interesse toonden in cryptocurrency-gerelateerde activiteiten, en ongeveer 24 van hen waren er actief bij betrokken."

Laat dat even indalen: 24 federaal verzekerde banken in de VS krijgen van hun federale toezichthouders toestemming om zich actief bezig te houden met crypto wanneer het grondig in diskrediet is gebracht door deskundigen.

Een van de meest gerespecteerde investeerders in Amerika, Warren Buffett, vatte Bitcoin in mei 2018 als volgt samen: Bitcoin is "waarschijnlijk rattengif in het kwadraat". Eveneens in 2018 schreef Bill Harris, de voormalige CEO van Intuit en PayPal, een gedetailleerde kritiek op Bitcoin voor Vox, onder de kop: "Bitcoin is de grootste zwendel in de geschiedenis."
Harris schreef: “Naar mijn mening is het een kolossaal pomp-en-dumpplan, zoals de wereld nog nooit heeft gezien. In een pump-and-dump-spel 'pompen' promotors de prijs van een effect op, waardoor een speculatieve razernij ontstaat, en 'dumpen' vervolgens een deel van hun bezit tegen kunstmatig hoge prijzen. En sommige cryptocurrencies zijn pure fraude. Ernst & Young schat dat 10 procent van het ingezamelde geld voor initiële muntaanbiedingen is gestolen.”

In juli 2019 lanceerde de bekende professor en econoom Nouriel Roubini een vernietigende analyse van crypto. In een Bloomberg-interview zei Roubini het volgende: “Crypto-valuta's zijn niet eens valuta's. Ze zijn een grap... De prijs van Bitcoin is in een week met hoeveel gedaald - 30 procent. Het gaat de ene dag met 20 procent omhoog en stort de volgende dag in. Het is geen betaalmiddel, niemand, zelfs deze blockchain-conferentie niet, accepteert Bitcoin voor het betalen van conferentiekosten, omdat je met Bitcoin maar vijf transacties per seconde kunt doen. Met het Visa-systeem kun je 25.000 transacties per seconde doen…Crypto's zijnonzin. Het is een mislukking. Niemand gebruikt het voor transacties. Het ruilt een shitcoin in voor een andere shitcoin. Dat is de hele handel of valuta in de ruimte waar sprake is van prijsmanipulatie, spoofing, wash trading, pump en dumping, frontrunning. Het is gewoon een grote criminele zwendel en niets anders.”

Afgelopen juni stuurden meer dan 1500 van de slimste wetenschappers en software-ingenieurs in de technologiesector een brief naar congrescommissies waarin ze waarschuwden dat zowel crypto als blockchain schijnvertoningen waren. In de brief stond dit:

“We zijn het zeer oneens met het verhaal – verspreid door degenen met een financieel belang in de crypto-activa-industrie – dat deze technologieën een positieve financiële innovatie vertegenwoordigen en op enigerlei wijze geschikt zijn om de financiële problemen op te lossen waarmee gewone Amerikanen worden geconfronteerd …"

“Als software-ingenieurs en technologen met diepgaande expertise in onze vakgebieden, betwisten we de beweringen die de afgelopen jaren zijn gedaan over de nieuwheid en het potentieel van blockchain-technologie. Blockchain-technologie kan en zal geen transactie-omkering of gegevensprivacymechanismen hebben, omdat ze in strijd zijn met het basisontwerp. Financiële technologieën die het publiek dienen, moeten altijd mechanismen hebben om fraude te beperken en een 'human-in-the-loop' in staat stellen om transacties ongedaan te maken; blockchain staat geen van beide toe.”

Er is geen betere real-world ervaring om de stelling van deze wetenschappers en software-ingenieurs te bewijzen dan wat er is gebeurd bij de ingestorte FTX cryptobeurs sinds het op 11 november vorig jaar failliet ging. Nadat meer dan $ 8 miljard aan klantgelden was geplunderd door leidinggevenden vóór de faillissementsaanvraag, zelfs nadat federale aanklagers de zaak hadden onderzocht. FTX werd gehackt en honderden miljoenen dollars vlogen de lucht in.

Eén van de meest opvallende voorbeelden van de hoogmoed van de bailout die momenteel gaande is, is bij Silvergate Bank. Op 5 januari verloor de bank 42,73 procent van haar marktwaarde in één handelssessie, waardoor haar koersverliezen over de voorgaande 12 maanden op 91 procent kwamen te liggen. Volgens een verklaring die die dag door Silvergate is vrijgegeven, daalden de "totale stortingen van klanten met digitale activa tot $ 3,8 miljard" op 31 december 2022 (lager dan de eerder gerapporteerde $ 11,9 miljard op 30 september 2022). Dat is een verbluffende daling van 68 procent in deposito's in een kwartaal. Volgens een SEC-aanvraag had Silvergate op 31 december 2022 $ 4,3 miljard aan voorschotten ontvangen van de FHLB van San Francisco.

Het geroezemoes rond een Federal Home Loan Bank die een cryptobank redde, leidde ertoe dat de CEO van de FHLB van San Francisco, Teresa Bryce Bazemore, een verklaring vrijgaf waarin dit juweeltje van een verklaring was opgenomen: “Allereerst wil ik u verzekeren dat FHLBank San Francisco geen blootstelling heeft aan cryptocurrency-activa….”

Technisch gezien kan dat waar zijn, aangezien banken voorschotten krijgen van FHLB's door niet-crypto-onderpand te plaatsen, zoals staatsobligaties of hypotheken op onroerend goed. Maar als uw reputatie als Federal Home Loan Bank richting riool gaat omdat u miljarden dollars leent aan een in diskrediet gebrachte cryptobank, heeft u reputatieschade.

Signature Bank is een nog grotere lener van de Federal Home Bank New York. De leningen van FHLB New York explodeerden in het vierde kwartaal van vorig jaar en stegen tot $ 11,3 miljard. Volgens een SEC-aanvraag had het op 30 september 2022 een totale leencapaciteit van $ 23,4 miljard van FHLB New York.

Provident Bancorp, de houdstermaatschappij van BankProv, ontsloeg zijn CEO, Dave Mansfield, en benoemde op 23 december een nieuwe bestuursvoorzitter. De 10Q-aanvraag bij de SEC voor het kwartaal eindigend op 31 december 2022 is nog niet ingediend, maar het kwartaal eindigend op 30 september 2022 bevat de volgende verklaring: “Op 30 september 2022 hadden we de mogelijkheid om $ 124,9 miljoen te lenen van de Federal Home Loan Bank of Boston. Op die datum hadden we $80,5 miljoen aan voorschotten uitstaan.”

In dezelfde SEC-aanvraag nam Provident Bancorp deze lastige verklaring op:
“Het Auditcomité van het Bedrijf, en vervolgens de Raad van Bestuur, heeft, met de hulp van externe juridische adviseurs die onafhankelijk waren van de onderliggende zaken, de feiten en omstandigheden met betrekking tot de praktijken voor het uitlenen van digitale activa van het Bedrijf beoordeeld. In verband met deze beoordeling werden bepaalde tekortkomingen in de interne controles van het bedrijf geïdentificeerd, die naar de mening van het management, wanneer collectief geëvalueerd, neerkwamen op een materiële zwakte in de interne controle van het bedrijf over financiële rapportering per 30 september 2022….”

Uit de SEC-aanvraag van Ally Financial voor de periode eindigend op 30 september 2022 blijkt dat het $ 7,2 miljard aan leningen had uitstaan ​​van de Federal Home Loan Bank of Pittsburgh.

Metropolitan Bank Holding Corp., het moederbedrijf van Metropolitan Commercial Bank, neemt nu zo snel mogelijk afstand van crypto. Volgens een persbericht dat het op 9 januari uitbracht, “zal het de crypto-activa-gerelateerde verticaal volledig verlaten. Deze beslissing volgt op een zorgvuldige beoordeling door de raad van bestuur en het management en weerspiegelt recente ontwikkelingen in de crypto-activa-industrie, materiële veranderingen in de regelgeving met betrekking tot de betrokkenheid van banken bij crypto-activa-gerelateerde bedrijven, en een strategische beoordeling van de businesscase voor MCB's verdere betrokkenheid op dit moment.”

De SEC-aanvraag voor het einde van het jaar door Metropolitan is nog niet ingediend, maar haar 10Q voor de periode eindigend op 30 september 2022 laat zien dat het geen uitstaande leningen had van de FHLB van New York, hoewel het $ 109,3 miljoen aan beschikbare leencapaciteit had.

Het is duidelijk dat het Federal Home Loan Bank-systeem niet is gemaakt om crypto-tokens te redden die uit het niets zijn gemaakt of Ponzi-scheme's die zich voordoen als crypto-beurzen. Het Amerikaanse Congres creëerde het Federal Home Loan Bank System in 1932 door de Federal Home Loan Bank Act goed te keuren. Het doel was om "het financieringssysteem voor woningen te verbeteren door de kredietstroom voor hypotheken door het hele land te vergemakkelijken."

Het huisvestingsfinancieringssysteem verhoudt zich tot crypto als duizendpoten tot kangoeroes.

Volgens de toezichthouder van FHLB's, de Federal Housing Finance Agency, is de manier waarop het systeem zou moeten werken als volgt:
“De FHLBanken [momenteel nummer 11] zijn al meer dan acht decennia een fundamenteel onderdeel van het financiële systeem van het land. Het systeem biedt zijn leden (leden zijn spaar- en hypotheekinstellingenen, commerciële banken, kredietverenigingen, verzekeringsmaatschappijen en gecertificeerde financiële instellingen voor gemeenschapsontwikkeling) met een financieringsbron voor hypotheken en beheer van activa en passiva; liquiditeit voor de kortetermijnbehoeften van een lid; en extra fondsen voor huisvestingsfinanciering en gemeenschapsontwikkeling..."

“Hoewel het mandaat van de FHLBanks een openbaar doel weerspiegelt, zijn alle 11 regionale FHLBanken privaat gekapitaliseerd en ontvangen ze geen geld van de belastingbetaler. Tijdens de financiële crisis van 2008 namen de FHLBanken geen overheidsgeld aan, in feite, toen andere financieringsbronnen opdroogden, verhoogden ze hun leningen."

Dus hoe financieren deze "particulier gekapitaliseerde" FHLB's zichzelf? Hun toezichthouder legt uit:

“De FHLBanken financieren zichzelf voornamelijk door geconsolideerde obligaties van het Systeem uit te geven op de openbare kapitaalmarkten via het Office of Finance, dat optreedt als agent van de FHLBanken. Hoewel elke FHLBank een afzonderlijke rechtspersoon is met een eigen management en raad van bestuur, zijn de FHLBanken hoofdelijk aansprakelijk voor alle door het systeem geconsolideerde schuldverplichtingen. Geconsolideerde verplichtingen bestaan ​​uit obligaties en discount notes (oorspronkelijke looptijd korter dan een jaar en verkocht met korting). Geconsolideerde verplichtingen worden niet gegarandeerd of verzekerd door de federale overheid. De status van de FHLBanken als een door de overheid gesponsorde onderneming kent echter bepaalde privileges toe en stelt de FHLBanken in staat geld in te zamelen tegen tarieven die net boven vergelijkbare verplichtingen van het Amerikaanse ministerie van Financiën liggen.”

Met andere woorden: terwijl ze zichzelf particuliere bedrijven noemen, krijgen ze de impliciete garantie van de Amerikaanse overheid en de belastingbetaler dat ze kunnen lenen tegen rentetarieven die vergelijkbaar zijn met door de VS gegarandeerde schatkistpapieren.

Bovendien, als één van deze crypto-vriendelijke banken ove de kop gaat, zou de door de belastingbetaler gesteunde Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) de tweede in de rij zijn na FHLBen bij het oplossen van claims.

Samengevat, het is tijd voor de Senate Committee on Banking, Housing and Urban Affairs om de voorzittershamer tevoorschijn te halen en een hoorzitting te organiseren om tot op de bodem uit te zoeken hoe deze FHLB's zo radicaal zijn afgeweken van hun oorspronkelijke mandaat naar crypto.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][18 januari 2023]

 

Afdrukken Doorsturen