CIA-staatsgreep in Peru ontaardt in geweld

Peru heeft koper, goud, zink, zilver, aardgas. Een rijke buit, en dat vinden de Amerikanen ook. Nadat een staatsgreep de linkse president Pedro Castillo ten val bracht, besprak de Amerikaanse ambassadeur en CIA-veteraan Lisa Kenna "investeringen" met ministers van Mijnbouw en Energie. Bedrijfs- en mainstream mediaberichten geven Pedro Castillo de schuld van de opkomende crisis.



De Amerikaanse regering is druk bezig in Zuid-Amerika om ervoor te zorgen dat de "juiste" mensen de regeringen aansturen. In Brazilië zijn ze druk bezig om de gekozen regering van Luiz Inácio Lula da Silva omver te werpen. Ondertussen zijn er in Peru "botsingen tussen veiligheidstroepen en demonstranten".

De Amerikaanse ambassadeur in Peru, Lisa Kenna, is een CIA-veteraan die in december 2022 een parlementaire staatsgreep steunde die de democratisch gekozen linkse president van het Zuid-Amerikaanse land, Pedro Castillo, ten val bracht. Een dag voor de staatsgreep van 7 december had Kenna, een voormalige CIA-officier, een ontmoeting met de minister van Defensie van Peru, die later het machtige leger van het land vertelde zich tegen president Castillo te keren. Ook stuurde zij een vernietigende tweet tegen Castillo's besluit om het Congres de volgende dag te ontbinden. Op 8 december - een dag na de afzetting van Castillo - erkende de Amerikaanse regering - via ambassadeur Kenna - de nieuwe regering van Peru.

Op 7 december 2022 zat Pedro Castillo in zijn kantoor op wat de laatste dag van zijn presidentschap van Peru zou worden. Zijn advocaten namen spreadsheets door waaruit bleek dat Castillo zou zegevieren over een motie in het Congres om hem te verwijderen. Dit zou de derde keer zijn dat Castillo werd uitgedaagd door het congres, maar zijn advocaten en adviseurs, waaronder voormalig premier Anibal Torres, vertelden hem dat hij in opiniepeilingen een voorsprong had op het congres (zijn goedkeuringsscore was gestegen tot 31 procent, terwijl dat van het congres slechts ongeveer 10 procent was).

Castillo stond het afgelopen jaar onder enorme druk van een oligarchie die een hekel had aan deze voormalige leraar. In een verrassende beweging kondigde hij op 7 december aan de pers aan dat hij "het congres tijdelijk zou ontbinden" en "een uitzonderlijke noodregering zou  oprichten".

In wezen probeerde het Congres een motie van afkeuring (van wantrouwen) in te dienen tegen Castillo vanwege zijn 'permanente morele onbekwaamheid'. Dit was gebaseerd op een klacht van 376 pagina's over smeergeld voor infrastructuurdeals en het verkopen van overheidsbanen aan bieders. Dit betekende dat deze derde, voorgenomen afzetting waarschijnlijk zou slagen. En dus voordat het Congres bijeen kon komen om dit te ondernemen, kondigde Castillo de ontbinding aan en stelde een avondklok in, met de vermelding dat hij: "...
het Congres van de Republiek tijdelijk zou ontbinden en een uitzonderlijke noodregering zou instellen' vanwege 'het doorbreken van' het machtsevenwicht en de rechtsstaat om een ​​congresdictatuur te vestigen'.

Castillo beweerde ook dat het Grondwettelijk Hof erbij betrokken was EN haalde uit naar de media die hem tegenwerkten of bekritiseerden.  Hij was van plan bij decreet te regeren tot nieuwe verkiezingen.

Deze maatregelen bezegelden zijn lot.  Castillo en zijn gezin haastten zich naar de Mexicaanse ambassade, naar verluidt werd hij getipt door de Amerikaanse ambassade, maar ze werden door het leger langs de Avenida España gearresteerd voordat ze daar konden komen, naar verluidt werd het leger óók getipt door de Amerikaanse ambassade. Doel van die tips was om Castillo als een zwak persoon weg te zetten.

Castillo werd vervolgens gevangengezet zonder eerlijk proces, wat leidde tot massale protesten in heel Peru. De niet-gekozen regering reageerde met extreem geweld en doodde in iets meer dan een maand ongeveer 50 demonstranten.

Waarom nam Pedro Castillo de fatale stap om te proberen het Congres te ontbinden terwijl het voor zijn adviseurs - zoals Luis Alberto Mendieta - duidelijk was dat hij zou zegevieren bij de middagstemming? 

Sinds zijn verkiezing in juli 2021 hebben zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen, Keiko Fujimori, en haar medewerkers geprobeerd zijn toetreding tot het presidentschap te blokkeren. Ze werkte met mannen die nauwe banden hebben met de Amerikaanse regering en haar inlichtingendiensten. Een lid van Fujimori's team, Fernando Rospigliosi, bijvoorbeeld, had in 2005 geprobeerd de Amerikaanse ambassade in Lima te betrekken tegen Ollanta Humala, die meedeed aan de Peruaanse presidentsverkiezingen van 2006.
Vladimiro Montesinos, een voormalige CIA-agent die tijd uitzit in een gevangenis in Peru, had berichten gestuurd aan Pedro Rejas, een voormalige commandant in het Peruaanse leger, om "naar de Amerikaanse ambassade te gaan en te praten met de inlichtingenofficier van de ambassade" om te proberen de Peruaanse presidentsverkiezingen van 2021 te beïnvloeden.

Sindsdien heeft Kenna het behoorlijk druk gehad en heeft ze regelmatig ontmoetingen gehad met topambtenaren in de staatsgreepregering van Peru, waaronder de niet-gekozen president Dina Boluarte en haar ministers.

Op 18 januari sprak de Amerikaanse ambassadeur met de minister van Energie en Mijnbouw van Peru, de viceminister van Koolwaterstoffen en de viceminister van Mijnbouw. Hierover zometeen meer.


Peru is een land dat rijk is aan natuurlijke hulpbronnen, vooral mineralen. Spaanse kolonialisten maakten gebruik van de aanzienlijke zilver- en goudreserves van dit Zuid-Amerikaanse land, en vandaag de dag zien transnationale ondernemingen het als een zeer winstgevend knooppunt. Als één van 's werelds grootste producenten van koper, lood, zink, tin, zilver en goud, is de economie van Peru sterk afhankelijk van de mijnbouwsector, die meer dan de helft van de totale nationale export en meer dan 10% van het bbp vertegenwoordigt.

De drie grootste transnationale mijnbouwbedrijven ter wereld - BHP, Rio Tinto en Glencore - zijn zwaar geïnvesteerd in Peru, samen met andere vooraanstaande bedrijven uit Canada, Brazilië, Zwitserland, Groot-Brittannië, de VS, Japan en Australië.

Peru is de op één na grootste koperproducent ter wereld (na buurland Chili), wat betekent dat het steeds belangrijker zal worden in de wereldwijde verschuiving naar hernieuwbare energietechnologieën.

De Amerikaanse investeringsbankier criminele organisatie Goldman Sachs verklaarde in 2022 dat "koper de nieuwe olie is", en schreef: "De cruciale rol die koper zal spelen bij het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs kan niet genoeg worden benadrukt... Als het meest kosteneffectieve geleidende materiaal zit koper in het hart van het vastleggen, opslaan en transporteren van deze nieuwe energiebronnen".

Peru is ook een belangrijke producent van vloeibaar aardgas (LNG). De LNG-export staat grotendeels onder toezicht van buitenlandse bedrijven zoals Shell.

Europa werd de grootste importeur van Peruaans LNG in 2022, nadat de Europese Unie Russische energie had geboycot vanwege de (westerse) proxy-oorlog in Oekraïne.

Hoewel natuurlijke hulpbronnen niet de enige reden zijn voor deze staatsgrepen in Latijns-Amerika, zijn ze wel een belangrijke factor.

Na de gewelddadige staatsgreep in Peru's mineraalrijke buurland Bolivia in 2019 schreef een criticus op Twitter aan miljardair Elon Musk: "Weet u wat niet in het belang van de mensen was? De Amerikaanse regering organiseert een staatsgreep tegen Evo Morales in Bolivia zodat u daar aan het lithium kon komen".
Musk antwoordde: " We zullen coupes plegen tegen wie maar willen! Hou er maar rekening mee!”.

Toen hij zich kandidaat stelde in 2021, had de linkse presidentskandidaat Pedro Castillo één van de centrale thema's van zijn campagne gemaakt om de controle van de bevolking over de natuurlijke hulpbronnen van Peru te bevestigen. Hij veroordeelde buitenlandse bedrijven voor het "plunderen" van het land en riep op om opnieuw over contracten te onderhandelen om ervoor te zorgen dat 70% van alle opbrengsten van de mijnbouw naar de staat ging om sociale programma's te financieren.

Een paar weken voor de presidentsverkiezingen zei Castillo: "Laten we duidelijk zijn: deze decennia van verraad, corruptie en cynisme zijn de symptomen van dit neoliberale systeem dat zich uitsluitend toelegt op de uitbuiting van onze mensen en natuurlijke hulpbronnen ten voordele van een paar schurken."

Toen hij aantrad, was Castillo zeer beperkt in wat hij politiek kon doen. De rechtse oppositie had een meerderheid in het congres en ze waren vastbesloten om hem te destabiliseren en uiteindelijk te verwijderen met een presidentiële "vacature". Ze gebruikten de wetgevende macht van Peru en de zwaar gepolitiseerde en corrupte rechterlijke macht om voortdurende aanvallen op Castillo uit te voeren, als onderdeel van een campagne van systematische vervolging en rechtspraak.

Maar Castillo deed wat hij kon. De president kondigde een "tweede landbouwhervorming" aan en verklaarde: "We redden de hulpbronnen van het land voor alle Peruanen". Hij legde zijn doel uit: "We willen dat onze natuurlijke hulpbronnen rechtstreeks ten goede komen aan de burgers".

De regering van Castillo maakte plannen met de linkse president Gustavo Petro in het naburige Colombia om de gasinfrastructuur in Peru te ontwikkelen en het interne gebruik uit te breiden. Dit maakte deel uit van Castillo's progressieve economische model van importvervangende industrialisatie, dat tot doel had de lokale industrie te laten groeien en de binnenlandse consumptie te stimuleren, zodat Peru niet uitsluitend afhankelijk zou zijn van export met een lage toegevoegde waarde.

Castillo, leerling van de Peruaanse neurochirurg en marxistisch-leninistische politicus Vladimir Cerrón, werd zpa;s gezegd in december vorig jaar afgezet en vastgehouden op beschuldiging van opruiing en hoogverraad nadat hij had geprobeerd een nieuwe regering te vormen.

Opgemerkt moet worden dat Peru bekend staat om zijn corruptie. President Alberto Fujimori, bijvoorbeeld, werd veroordeeld voor het bevelen van moorden, verduistering van openbare middelen, machtsmisbruik en misdaden tegen de menselijkheid. Hij leidde het doodseskader van Grupo Colina. Dit doodseskader vermoordde Fujimori-tegenstanders in Barrios Altos en La Cantuta. Fujimori liet ook een journalist en zakenman ontvoeren. Fujimori diende als man van Washington in Lima. Hij was volledig aan boord met neoliberale "vrije markthervormingen" (de verkoop van openbare activa voor persoonlijk, zakelijk gewin). In ruil daarvoor sloot de Amerikaanse regering, in het bijzonder de regering-Clinton, de ogen voor mensenrechtenschendingen in Peru.

In het repressieve klimaat van Peru werden de Comités de Derechos Humanos (mensenrechtencomités) geboren en ondanks de brutaliteit van de maoïsten van het Lichtend Pad begon links aan macht en invloed te winnen, deels als gevolg van de verschrikkingen die de Peruanen werden aangedaan door de regering en de guerrillastrijders van het Lichtend Pad. Volgens een rapport van de waarheids- en verzoeningscommissie zijn tussen 1980 en 2000 zo'n 69.280 mensen vermoord tijdens de regeringen van Reagan, Clinton en Bush.

Onmiddellijk na het verdrijven van Castillo keerde het staatsgreepregime van Peru echter terug naar het neoliberale economische model van de Washington Consensus, waarbij buitenlandse bedrijfsinvesteringen prioriteit kregen boven interne ontwikkeling. Sindsdien zijn er veel onlusten in het land.


Een dag voorafgaand aan de staatsgreep waarbij Castillo omver werd geworpen, had de Amerikaanse ambassadeur in Peru, Lisa Kenna, een ontmoeting met Gustavo Bobbio Rosas, de minister van Defensie van het land. Kenna is een CIA-veteraan en werkte met ambassades in het staatsdepartement van voormalig tankcommandant Mike Pompeo. In haar biografie van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt geen melding gemaakt van haar negen jaar bij de CIA.

Al snel na de afzetting meldde de Financial Times het volgende:
"De nieuwe president van Peru, Dina Boluarte, heeft zaterdag een gematigd kabinet benoemd dat de zenuwen van investeerders zou kunnen kalmeren na de val van Pedro Castillo, die werd afgezet en gearresteerd nadat hij had geprobeerd het congres en de heerschappij met fiat te sluiten. Investeerders zullen hopen dat de stabiliteit van de uitvoerende macht wordt hersteld na de chaotische ambtstermijn van 16 maanden van de linkse voormalige onderwijzer Castillo. Meer dan 80 ministers passeerden zijn kabinet, waaronder vijf premiers en drie ministers van Financiën.
Advocaat Pedro Miguel Angulo werd aangekondigd als de nieuwe premier, terwijl Ana Cecilia Gervasi de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken is. Voormalig politie-generaal César Cervantes zal dienen als minister van Binnenlandse Zaken en toezicht houden op de politie van het land. Alex Contreras, die in de vorige regering plaatsvervangend minister van Financiën was en eerder bij de centrale bank van Peru werkte, zal als minister van Financiën dienen en Castillo's voorkeur voor carrière-economen in de cruciale kabinetspost voortzetten."

De Amerikaanse regering "heeft onwankelbaar steun verleend aan het ongekozen staatsgreepregime van Peru, dat de landelijke 'noodtoestand' afkondigde en het leger de straat op stuurde in een poging de protesten de kop in te drukken", schreven ondezoeksjournalisten in december. "De meeste regeringen in Latijns-Amerika hebben kritiek geuit op of zelfs geweigerd het niet-gekozen staatsgreepregime van Peru te erkennen, waaronder Mexico, Argentinië, Bolivia, Colombia, Honduras, Venezuela, Cuba en verschillende Caribische landen."

Maar de mainstream media zwijgen over de inmenging van de CIA in Peru of de wijdverbreide afkeuring van de coupregering buiten Peru. In plaats daarvan insinueert US News & World Report dat Castillo, met "geen ervaring in verkozen ambten of banden met het establishment in Lima", in het middelpunt van de crisis staat. De CIA opereert vanuit Amerikaanse ambassades over de hele wereld. Philip Agee beschrijft dit in zijn boek 'CIA Diary: Inside the Company', terwijl Allan Nairn onderzoekt hoe de dienst te werk ging om lastige politieke oppositie in Latijns-Amerika te neutraliseren. In 2019 gaf Pompeo toe dat de CIA liegt, bedriegt en steelt (voeg moord en marteling toe en de cirkel is rond).

Met betrekking tot Peru gaf de CIA de ex-Peruaanse spion Vladimiro Montesinos meer dan $ 10 miljoen over een periode van 25 jaar, zogenaamd om drugs te bestrijden (een groot deel van het geld werd doorgesluisd naar een "antiterroristische" operatie), volgens Angel Paez, een Peruaans lid van het International Consortium of Investigative Journalists van het Center for Public Integrity. Montesinos werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn hands-on betrokkenheid bij een illegale wapendeal om 10.000 aanvalswapens te leveren aan de Colombiaanse FARC-rebellen.

Het grootste propagandakanaal van de Amerikaanse regering, The New York Times, stond stil bij de benarde situatie van een "fragiele democratie", verraden door "aanhangers van de voormalige president", aanhangers die beschuldigd werden van "aanvallen op politiebureaus, luchthavens en fabrieken".

Pedro Castillo werd inderdaad gekozen door de bevolking van Peru omdat hij niet gebonden is aan de heersende elite in Lima, een financiële elite die gehecht is aan het neoliberalisme en zich totaal niet bekommert om "de hoge kosten van levensonderhoud en de duizelingwekkende sociale ongelijkheid" voor de meerderheid van de bevolking.

Het Peruaanse ministerie van Energie en Mijnbouw tweette op 18 januari dat het zojuist een "institutionele dialoog op hoog niveau tussen Peru en de Verenigde Staten had gevoerd, waarin ontwikkelingsthema's van de mijnbouwsector aan bod kwamen".

Hij doelde kennelijk op de Amerikaanse ambassadeur Kenna die een ontmoeting had gehad met de Peruaanse minister van energie en mijnbouw, Óscar Vera Gargurevich; vice-minister van koolwaterstoffen, Enrique Bisetti Solari; en vice-minister van Mijnbouw, Jaime Chávez Riva.


Het ministerie zei dat ze "thema's bespraken die verband houden met de uitbreiding van aardgas, mijnbouwinvesteringen en de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen in ons land".

Het voegde eraan toe dat "minister Vera dankbaar was voor de steun van de Noord-Amerikaanse regering in mijnbouw-energiekwesties, en hij herhaalde de wil van de nationale regering, wiens prioriteit de uitbreiding van aardgas, energiezekerheid en de petrochemische ontwikkeling van het zuiden van het land".

De Peruaanse regering heeft zelf publiekelijk verklaard dat haar economie sterk afhankelijk is van mijnbouw en de export van mineralen zoals koper, zink, goud, zilver, lood, ijzer en molybdeen. De belangrijkste exportproducten van Peru in 2022 waren, zoals hierboven genoemd, onder meer koper, goud en vloeibaar aardgas (LNG).

De mijnbouwsector maakte 58,7% uit van alle Peruaanse export, waarvan 57,1% metalen en 1,6% niet-metalen, volgens de meest recente openbaar beschikbare statistieken, van januari tot oktober 2022. Koper, goud, zink en ijzer vertegenwoordigden 88,4% van de totale waarde van Peru's minerale export en 51,9% van de waarde van alle export van het land.

Vanaf 2022 was de grootste zakelijke investeerder in de mijnbouwsector van Peru het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf Anglo American. De op een na grootste investeerder was Compañía Minera Antamina SA, een lokaal bedrijf dat grotendeels in handen is van Australische en Zwitserse mijnreuzen. De derde was de Amerikaans-Mexicaanse Southern Copper Corporation.

Lokale gemeenschappen in het Zuid-Amerikaanse land, vooral die van inheemse afkomst, protesteren al lang tegen de mijnbouwbedrijven die hun omgeving verwoesten. Deze plattelandsgemeenschappen vormden de basis van steun voor president Castillo. Sinds de staatsgreep hebben ze massale protesten georganiseerd en geëist dat hij wordt vrijgelaten, dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden en dat de regering een constituerende vergadering bijeenroept om een ​​nieuwe grondwet op te stellen, ter vervanging van de huidige die is geërfd van de voormalige door de VS gesteunde extreemrechtse dictatuur van Alberto Fujimori.

Na mineralen is het andere belangrijkste exportproduct van Peru aardgas - en meer specifiek vloeibaar aardgas (LNG). De gassector in Peru beleefde een enorme bloei in 2022, waarbij de LNG-export in de eerste acht maanden van het jaar met 85% toenam in vergelijking met dezelfde periode in 2021. Eén van de belangrijkste redenen voor deze stijging was de torenhoge vraag naar gas in Europa.

Vóór 2022 was het meeste LNG uit Peru naar Azië gegaan (voornamelijk Japan, Zuid-Korea en China). Maar toen de spanningen tussen de NAVO en Rusland eind 2021 en begin 2022 escaleerden en de EU overging tot een boycot van Russische energie, veranderde dit drastisch.
Het overgrote deel van de LNG-export van Peru ging in 2022 naar Europa, voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk en Spanje. In de maanden april, mei en augustus ging alle LNG-export van Peru naar Europa, volgens gegevens gepubliceerd door het staatsbedrijf Perúpetro.



De LNG-export van Peru staat onder toezicht van een consortium van buitenlandse bedrijven, waaronder het welbekende Shell, de Amerikaanse Hunt Oil Company, de Japanse Marubeni Corporation en de Zuid-Koreaanse SK Group. Hoewel Peru slechts een relatief kleine hoeveelheid LNG exporteert in vergelijking met de Verenigde Staten - die zich in 2022 al snel vestigden als 's werelds grootste LNG-exporteur - is het Zuid-Amerikaanse land een belangrijke energiepartner voor Europa geworden.

In zijn poging om de handel met Rusland te verminderen, verhoogde Spanje zijn invoer van LNG uit Amerika - inclusief de VS, Peru en Trinidad en Tobago - met 77,4% in 2022. (Spanje verhoogde vorig jaar zijn invoer van met name Amerikaans LNG met 93,4%). Ironisch genoeg verhoogde Spanje, door te beloven Russische olie te boycotten, uiteindelijk ook zijn invoer van duurder Russisch LNG met 37% in 2022. Tegelijkertijd schoot de prijs van aardgas van begin 2021 tot medio 2022 met 700% omhoog.

In promotiemateriaal waarin werd aangedrongen op meer buitenlandse investeringen, pochte de Peruaanse regering dat de drie grootste mijnbouwbedrijven ter wereld actief zijn in het land: BHP Group, uit Australië; Rio Tinto, van het Verenigd Koninkrijk en Australië; en Glencore uit Zwitserland. Het Peruviaanse ministerie van Energie en Mijnbouw schreef in 2018 met trots: “De belangrijkste bedrijven in de mijnbouwsector ter wereld investeren in ons land. Dankzij onze minerale reserves is Peru een markt waar deze bedrijven altijd rekening mee houden wanneer ze beslissen over hun investeringsbudgetten voor exploratie en exploitatie".

Veel lokale mijnbouwbedrijven in Peru zijn eigendom van buitenlandse bedrijfsreuzen.

De op één na grootste investeerder in mijnbouw in Peru, de Compañía Minera Antamina (Antamina Mining Company in het Engels), was voor 33,75% eigendom van BHP, nog eens voor 33,75% in handen van Glencore, voor 22,5% in bezit van het Canadese Teck Resources en voor 10% van Japanse Mitsubishi.. De Compañía Minera Antamina is actief in de westelijke Áncash-regio van Peru en was in 2018 verantwoordelijk voor ongeveer een vijfde van de nationale koperproductie en 15% van de nationale zilverproductie.

Peru was de bron van 20% van BHP's wereldwijde productie van koper in 2017, evenals 50% van zijn wereldwijde productie van zilver en 100% van zijn wereldwijde productie van zink. Het Brits-Australische bedrijf Rio Tinto houdt toezicht op het mijnbouwproject La Granja in de noordwestelijke regio Cajamarca. Peru was de bron van 15% van de wereldwijde koperproductie van Rio Tinto in 2017.

Andere grote transnationale ondernemingen die actief zijn in de mijnbouwsector in Peru zijn onder meer het Amerikaanse bedrijf Freeport-McMoRan en Mexican Southern Copper Corporation, beide gevestigd in Phoenix, Arizona; evenals het Canadese Barrick Gold. Maar dit is slechts om de bestaande mijnbouwactiviteiten te noemen. Buitenlandse bedrijven investeren ook zwaar in exploratie voor nieuwe projecten.

Volgens een rapport uit 2022 van het ministerie van Energie en Mijnbouw zijn de belangrijkste buitenlandse landen waarvan de bedrijven investeren in mijnexploratie in Peru, Canada, Brazilië, Zwitserland, het VK, de VS, Japan en Australië. Bedrijven in Peru zijn verantwoordelijk voor 37,8% van de investeringen in exploratie, maar dit cijfer kan misleidend zijn omdat veel van deze bedrijven eigendom zijn van veel grotere transnationale ondernemingen.










[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[22 januari 2023]

 

Afdrukken Doorsturen