Zelensky doet Oekraïne in de uitverkoop

De Oekraïense leider Volodymyr Zelensky bedankte bedrijven als Black Rock, JP Morgan en Goldman Sachs, stuurde een liefdesbrief maar Amerikaanse bedrijven en belooft 'big business' voor Wall Street. Een land gaat in de uitverkoop.
Daarnaast riep Zelensky uiteraard ook op tot meer westerse wapenleveringen, waaronder Patriot-raketten en Abram-tanks.

Hij kan dan wel de westerse multinationals de hemel in prijzen en hen oproepen toch vooral veel geld mee te brengen naar zijn land, maar de regering van Zelensky heeft een aantal van 's werelds meest agressieve anti-arbeidersbeleidsmaatregelen genomen, door wetgeving aan te nemen die "ongeveer 73% van de arbeiders hun recht op vakbondsbescherming en collectieve onderhandelingen ontneemt". De maatregelen werden zelfs door het door de Amerikaanse overheid gefinancierde Solidariteitscentrum van de AFL-CIO vakbond veroordeeld als een "aanzienlijke aanval op de rechten van werknemers in Oekraïne".

In zijn onlangs gehouden toespraak tot de Amerikaanse KVK vergeleek de acteur het regeren van Oekraïne met het runnen van een bedrijf, en hij bedankte de ceo's aamwezig "voor deze gelegenheid om degenen aan te spreken die de wereldwijd belangrijke economische kracht van Amerika creëren". Zijn speech leek weinig op die van een staatsman maar meer op die van een tweedehands autoverkoper - behalve dat hij geen auto's verkoopt; hij verkoopt zijn land aan buitenlandse megabedrijven. In een persbericht heeft de Oekraïense regering duidelijk gemaakt dat BlackRock toezicht houdt op het wederopbouwproces. Een bericht dat bij iedereen alarmbellen zou moeten laten rinkelen. Dit betekent namelijk dat Oekraïne, onder Westerse voogdij, in wezen zijn economisch beleid heeft geprivatiseerd en heeft uitbesteed aan BlackRock, één van 's werelds machtigste bedrijven.

Het ministerie van Economische Zaken van Kiev lanceerde een programma met de naam Advantage Ukraine, waarvan het pochte dat het winstgevende "publiek-private partnerschappen, privatisering en particuliere ondernemingen" bood, met de hulp van een "door de USAID ondersteund projectteam van investeringsbankiers en onderzoekers".  De Oekraïense regering citeerde ceo's van Google, Alphabet en Microsoft, die er bij meer westerse bedrijven op aandrongen om de activa van het land op te kopen.

Het Geopolitical Economy Report heeft ook verslag gedaan van de Ukraine Reform Conference en de Ukraine Recovery Conference, bijeenkomsten waarin westerse regeringen en bedrijven een ontmoeting hebben gehad met Oekraïense topambtenaren om een agressieve neoliberale shocktherapie te plannen - zoals het soort dat begin jaren negentig aan de Russische Federatie werd opgelegd - wat volgens UNICEF leidde tot 3,2 miljoen extra sterfgevallen.

Tijdens een bijeenkomst in Zwitserland in juli 2022 verstrekten vertegenwoordigers van de westerse en Oekraïense regering economische blauwdrukken waarin Kiev werd opgeroepen om arbeidswetten te schrappen, "markten te openen", tarieven te verlagen, industrieën te dereguleren en "staatsbedrijven aan particuliere investeerders te verkopen".

Zelensky heeft de noodtoestand van de oorlog gebruikt om harde anti-arbeidswetgeving erdoor te rammen, collectieve onderhandelingsrechten op te schorten en het in feite voor de meeste arbeiders illegaal te maken om een vakbond op te richten. Dat deed hij naast het in de ban doen van niet-welgevallige mainstream media, journalisten en kerken, om maar een paar maatregelen te noemen waar ze in Brussel gek op zijn.

Maar de aasgieren cirkelen al langere tijd boven Oekraïne.

Vasily Prozorov, een voormalig lid van de geheime politie (SBU) van Oekraïne en momenteel hoofd van UKR LEAKS op Telegram en Twitter, heeft onthuld dat het Zelensky-regime bezig is met de verkoop van nationale activa. “De Oekraïense regering probeert op de een of andere manier het Westen af te betalen voor de wapens en munitie die ze hebben gekregen,” schrijft Prozorov, “Zij zet objecten van nationaal eigendom te koop die belangrijk zijn voor de economie van het land. Eind vorig jaar werden het staatsbedrijf ‘Amber van Oekraïne’ [barnsteenmijnbouw in de Rivne Oblast] en de zeehaven van Ust-Dunaysk [aan de Zwarte Zee] geveild voor een symbolische prijs.”

In 2020 zei de voormalige Canadese ambassadeur in Oekraïne tijdens een lezing dat het land na de gewelddadige staatsgreep van 2014 in Kiev "een laboratorium was geworden voor experimenten in ideale-wereld-omstandigheden" van praktijken die nog niet acceptabel zijn in westerse landen.

De "privatisering" van openbare activa in Oekraïne begon nadat de door de Amerikaanse regering georkestreerde en gefinancierde staatsgreep de democratisch gekozen president, Viktor Janoekovitsj, ten val bracht. Nadat hij uit angst voor zijn leven het land was ontvlucht, keerde het door de Amerikanen geïnstalleerde staatsgreepregime zich met open armen naar het Westen. Het regime sloot een deal met het IMF en de Wereldbank, waarbij de laatste 3,5 miljard dollar verstrekte aan de beruchte corrupte en door oligarchen gedomineerde natie.

Volgens Frédéric Mousseau heeft de president van de Wereldbank, Jim Yong Kim, "de Oekraïense autoriteiten geprezen voor het ontwikkelen van een alomvattend hervormingsprogramma en hun toezegging om dit met steun van de Wereldbankgroep uit te voeren. Hij vermeldde niet de neoliberale voorwaarden die de Bank oplegde om geld te lenen, waaronder dat de overheid haar eigen macht inperkt door beperkingen op te heffen die de concurrentie belemmeren en de rol van staatscontrole bij economische activiteiten limiteert."

Oekraïne staat bekend als de "graanschuur van Europa" (tarwe, gerst, maïs). Bovendien is het 's werelds grootste producent van zonnebloemolie en de productie van zonnebloempitten, en behoort het tot de top van Europese eierproducenten. Voorafgaand aan de Speciale Militaire Operatie van Rusland exporteerde Oekraïne tijdens het seizoen 2021-2022 39,2 miljoen ton graan.

In 2020, zo meldt Emerging Europe, begon de regering “aanzienlijke landhervormingen door te voeren”, waaronder “het gedeeltelijk openstellen van de markt voor buitenlanders” (d.w.z. grote transnationale ondernemingen).

Naast landbouw beschikt Oekraïne over aanzienlijke natuurlijke en minerale hulpbronnen, waaronder steenkool, olie en aardgas, olieschalie, ijzererts, mangaanerts, titaanzirkoniumerts, lithium, grafiet en de grootste voorraad uranium in Europa. "Oekraïne behoort tot de leidende  landen met ruwe grondstoffen ter wereld met een breed scala aan mineralen", merkt Ukraine Trek op. "Oekraïne - 0,4% van het aardoppervlak en 0,8% van de wereldbevolking - heeft ongeveer 5% van 's werelds minerale hulpbronnen." "Afgezien van de Russische gasreserves in Azië, heeft Oekraïne vandaag de dag de op een na grootste bekende gasreserves in Europa", meldde de Harvard International Review in 2020.

Sinds een jaar of zes heeft Oekraïne ook nog een andere passie ten aanzien van grondstoffen: barnsteen (amber) opgraven. Amber werd een valuta waarvoor mensen appartementen, auto's, net als Amerikaanse dollars of euro's kunnen kopen. Illegale barnsteengravers vernietigen de natuurlijke habitats van het land. Illegale ambermijnbouw op industriële schaal in West-Oekraïne vernietigt omliggende bossen. Deze zeer winstgevende activiteiten zijn eigendom van, worden gecontroleerd en gerund door criminele groeperingen die hiermee honderden miljoenen dollars per jaar genereren. Hoewel het ontginnen van barnsteen zonder vergunning illegaal is en als een misdaad wordt beschouwd, proberen de bendes niet eens te verhullen wat ze doen.

Eind 2019 bedroegen de bekende Oekraïense reserves 1,09 biljoen kubieke meter aardgas, tweede na de bekende bronnen van Noorwegen van 1,53 biljoen kubieke meter. Toch blijven deze enorme energiereserves grotendeels onbenut. Tegenwoordig heeft Oekraïne een laag jaarlijks reservegebruik van ongeveer 2 procent. Bovendien kan een actievere exploratie gasvelden opleveren die nog niet eerder waren ontdekt, waardoor het totale volume van de voorraden van Oekraïne verder zou toenemen.

President Janoekovitsj verwierp de westerse neoliberale poging om deze overvloedige hulpbronnen in te pikken. Voorgestelde overeenkomsten zouden de handelsbelemmeringen met Brussel en de Europese Unie aanzienlijk hebben verminderd. Op haar beurt regelde de Amerikaanse regering een gewelddadige staatsgreep om Oekraïne weg te halen uit de Russische handel en het in handen te geven van het IMF en de Wereldbank.

Terwijl de oorlog in een groot deel van Oekraïne woedt, heeft de regering in Kiev na de staatsgreep stappen gezet om meer van haar kostbare hulpbronnen te verkopen. UKR LEAKS meldde: "Volgens officiële informatie is een controlerend belang in LLC PKF Velta, een mijnbouwbedrijf dat eigenaar is van de Birzulovsky- en Lekarevsky-afzettingen van ilmeniet (titaniumertsen) in het district Novomirgorodsky in de regio Kirovograd in Oekraïne, te koop aangeboden. Velta maakt 2% uit van de wereldwijde leveringsmarkt voor ilmeniet en 35% van de productie op de Oekraïense markt."

Ilmeniet, een titanium-ijzeroxide-mineraal, de primaire bron van titaniumdioxide, wordt gebruikt in een breed scala aan gefabriceerde producten, waaronder cosmetica, verf, papier, stoffen en plastic.

Velta LLC, gevestigd in Dnipropetrovsk, Oekraïne, heeft ermee ingestemd om voor 100 miljoen dollar aan ilmeniet te verkopen aan de Traxys Group, beschreven als een grondstoffenhandelaar. De Carlyle Group en de hedgefondsmagnaat Louis Bacon zijn belangrijke aandeelhouders van de Traxys Group. Op 6 februari 2023 meldde Bloomberg dat door de voorgestelde "deal Optiver [gespecialiseerd in 'financiële instrumenten'] en Traxys de krachten zouden kunnen bundelen om nieuwe derivatenmarkten te ontwikkelen voor de nichemetalen waarin Traxys is gespecialiseerd."

De aankoop van "Velta" werd aangekondigd door 's werelds grootste verbruiker van titaniumgrondstoffen - het Amerikaanse bedrijf Chemours, wiens vertegenwoordigers zich al enkele jaren inspannen om de enorme Oekraïense reserves aan titanium te onderzoeken en te gebruiken, wat cruciaal is voor de ontwikkeling van de meest geavanceerde Amerikaanse militaire technologieën.

Opgemerkt moet worden dat de Carlyle Group een fortuin verdiende in de nasleep van 9/11 en de invasies van Bush in Afghanistan en Irak. Zes investeringsfirma's, waaronder Carlyle, ontvingen tussen 1998 en 2003 ongeveer $ 14 miljard aan Pentagon-deals, meldt The Center for Public Integrity. "Carlyle wordt ook wel de Ex-Presidents Club genoemd en heeft een schitterende reeks ex-politici en bankiers uit de hoofdklasse in haar bestuur", meldde The Guardian in 2003. "Voormalig staatssecretaris James Baker is algemeen directeur terwijl ex-minister van defensie Frank Carlucci is voorzitter. George Bush senior is een adviseur.”

In januari opende de Man in het Groen, Volodymyr Zelensky, de deur voor meer neoliberale economische uitbuiting en verdere verarming van het Oekraïense volk (of degenen die overblijven, meer dan 32% is geëmigreerd als reactie op de oorlog).

Het conflict in Oekraïne gaat niet over de imperialistische en territoriale impulsen van Vladimir Poetin en Rusland, zoals ons dagelijks wordt verteld door westerse oorlogspropagandamedia, maar over de imperialistische en territoriale impulsen van neoliberale financiële bandieten. De Amerikaanse regering gebruikt, in opdracht van Wall Street en de City of London, zijn oorlogsmachine om Rusland en uiteindelijk China, de enige twee concurrenten die in staat zijn om meer dan zeven decennia van onderwerping terug te draaien, te "verzwakken" (zoals oorlogsbaas Lloyd Austin het uitdrukte).

Wij hebben zo het idee dat nu BlackRock, JP Morgan en Goldman Sachs het Zelensky regime in Oekraïne steunen, het niet meer lang zal duren voordat er NAVO-troepen in Oekraïne aan de frontlinie staan. Rusland zal de NAVO aan zijn grens niet tolereren - en zonder de aanwezigheid van de NAVO-, EU- en Amerikaanse strijdkrachten in Oekraïne zullen neoliberale plunderingen of "structurele aanpassingen" en massale plunderingen van de overvloedige hulpbronnen van de binnenkort mislukte staat een niet-gerealiseerde westerse droom blijven.[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][7 februari 2023]

 

Afdrukken Doorsturen