NAVO stuurt aan op W.O.III

Toen NAVO-secretaris generaal Jens Stoltenberg op weg was naar een bijeenkomst van de westerse bondgenoten van Oekraïne op de vliegbasis Ramstein in Duitsland, zei hij tegen verslaggevers: "Alle NAVO-bondgenoten zijn overeengekomen dat Oekraïne lid zal worden." De uitgesproken populistische leider van Hongarije evenwel richt zich tot Twitter nadat Stoltenberg het uiteindelijke lidmaatschap aan Oekraïne had toegezegd. "Wat?"

De toekomst van Oekraïne ligt bij de NAVO. Dat zei de secretaris-generaal van verdragsorganisatie, Jens Stoltenberg, donderdag tijdens een bezoek aan Kyiv. Dat meldde de NRC gisteren.

Eigenlijk is dit niet relevant. Oekraïne hoeft niet in de NAVO te zitten. De NAVO is al in Oekraïne, al tien jaar, maar daarover zometeen meer.

Alle NAVO-leden zijn het erover eens dat Oekraïne uiteindelijk zal toetreden tot de militaire alliantie, zo maakte NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg bekend. Dat meldt Newsweek gisteren ook. Maar zoals zo vaak heeft hij weer eens voor zijn beurt gesproken, want niet iedereen weet daar van.


"Wat?!" riep de Hongaarse premier uit in een Twitter-bericht als reactie op de verklaring van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in Kiev op donderdag dat "de rechtmatige plaats van Oekraïne in de NAVO is". De betrekkingen tussen Boedapest en Kiev zijn gespannen. Hongarije blokkeerde jarenlang NAVO-sessies op hoog niveau met Oekraïense functionarissen, vooral vanwege zorgen over de rechten van zo'n 150.000 Hongaarstaligen in West-Oekraïne. En ondanks de veroordeling van de grootschalige invasie van Rusland, heeft Hongarije geweigerd wapens te sturen om zijn buurland te helpen. Ondertussen blijven hoge Hongaarse functionarissen Moskou regelmatig bezoeken en onderhouden ze nauwe banden met het Kremlin. Tegelijkertijd heeft de toetreding van Hongarije tot Turkije bij het blokkeren van het NAVO-bod van Zweden de westerse hoofdsteden gefrustreerd (Bron: Politico).


De verklaring van Stoltenberg aan verslaggevers kwam voorafgaand aan de 11e bijeenkomst van de Oekraïense Defensiegroep op de vliegbasis Ramstein in Duitsland. Stoltenberg kon echter geen tijdlijn geven waarop Oekraïne lid zou kunnen worden van de NAVO en zei dat de belangrijkste focus nu is om ervoor te zorgen dat het land de overhand krijgt in het aanhoudende conflict met Rusland.

In september 2022 diende Oekraïne een aanvraag in voor een versneld lidmaatschap van de NAVO nadat de Russische president Vladimir Poetin had gezegd dat Moskou vier Oekraïense regio's had geannexeerd die gedeeltelijk door Rusland werden gecontroleerd. Mocht Oekraïne lid worden van het militaire bondgenootschap, dan zou de NAVO verplicht zijn actie te ondernemen om het in de aanhoudende oorlog tegen Rusland te verdedigen. Nu blijkt dus dat Rutte's inlegvelletje bij het Oekraïneverdrag een stukje closetpapier is geweest waar niet alleen hij, maar alle coalitiepartners hun gat mee hebben afgeveegd.

Oekraïne moet "de mogelijkheid tot afschrikking hebben om nieuwe aanvallen te voorkómen" zodra het conflict voorbij is, zei Stoltenberg tegen verslaggevers. Zijn opmerkingen komen nadat hij donderdag Kiev bezocht, voor het eerst sinds Poetin Oekraïne binnenviel in februari 2022, en Oekraïne zal naar verluidt binnenkort een tegenoffensief lanceren gericht op het heroveren van door Russische troepen in beslag genomen gebied. We moeten dat eerst nog maar eens zien.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky, inmiddels een van de rijkste oligarchen van dat land, prees het bezoek van Stoltenberg als een "nieuw hoofdstuk" in de betrekkingen met de NAVO. De Oekraïense leider zei na besprekingen met Stoltenberg op donderdag dat hij weliswaar dankbaar is voor een uitnodiging om een NAVO-top in Vilnius, Litouwen, in juli bij te wonen, maar dat hij het "belangrijk vindt dat Oekraïne ook een overeenkomstige uitnodiging ontvangt".In een reactie op de reis van Stoltenberg naar Oekraïne vertelde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov donderdag aan verslaggevers dat het stoppen van Oekraïne om toe te treden tot de NAVO "onvoorwaardelijk" één van de doelen was van de invasie van zijn land, "anders zou er een ernstige, substantiële bedreiging zijn voor ons land en haar veiligheid." Vladimir Poetin heeft herhaaldelijk gedreigd met grootschalige militaire reacties op elk vermoeden dat Oekraïne lid zou worden van de militaire alliantie. Hij heeft zijn binnenlandse toehoorders verteld dat een rechtvaardiging voor de oorlog in Oekraïne is om te voorkómen dat Kiev lid wordt en de NAVO tot aan de Russische grenzen opschuift. Dat gebeurt trouwens toch wel met Finland als 31e NAVO-lid. Finland deelt een grens van 1.340 kilometer met Rusland, dus of de Finnen voortaan rustig kunnen slapen is nog maar de vraag. In oktober vorig jaar herhaalde Rusland nog maar weer eens haar standpunt, waarbij plaatsvervangend secretaris van de Veiligheidsraad van de Russische Federatie, Alexander Venediktov, zei: "Kiev is zich er terdege van bewust dat een dergelijke stap een gegarandeerde escalatie naar een Derde Wereldoorlog zou betekenen".

Inmiddels is ook in de Kamer een overgrote meerderheid van harde actie tegen Rusland.

Mocht het er op uitdraaien dat het (nu nog) lokale conflict met kernwapens in Europa wordt uitgevochten (dus de battleground ver weg van de VS) dan zullen naar onze mening de doorvoerlanden (waaronder ons land) rekening moeten houden dat zij door tactische kernwapens zullen worden getroffen. Misschien is het idee dat onze premier Rusland vraagt om in dat geval de dassenburchten intact te laten.

In het begin van dit artikel meldden we dat de NAVO al tien jaar actief is in Oekraïne. Zeggen niet wij, maar zegt eerdergenoemde Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO: "De NAVO levert "training en uitrusting" aan het Oekraïense leger sinds "het begin van de oorlog in 2014"".Uit gelekte Pentagon-documenten blijkt dat tientallen speciale troepen uit NAVO-landen in Oekraïne opereren. Uit het Verenigd Koninkrijk: 50 soldaten, Letland: 17 soldaten, Frankrijk: 15 soldaten, VS: 14 soldaten en Nederland: 1 soldaat.

Hoeveel mensen zouden weten dat de NAVO al tien jaar lang Oekraïne bewapent en traint?  Trouwens, Oekraïense militairen krijgen inmiddels van het Nederlandse leger niet alleen in het buitenland trainingen, maar ook gewoon in ons eigen land - wat inhoudt dat ons land actief meedoet met de Amerikaanse oorlog tegen Rusland. De Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim vertelde vandaag aan De Telegraaf dat de trainingen aan Oekraïners op eigen bodem plaatsvinden. Dat nieuws is bevestigd door minister van Defensie Kajsa Ollongren. Gerard de Boer vraagt zich dan ook af of onze minister Ollongren niet staatsrechtelijk niet een drempel is overschreden:

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][21 april 2023]

 

Afdrukken Doorsturen