Westerse plundertochten in Afrika. Vandaag: Somalië

De 2100 mijl lange kustlijn van Somalië is zó rijk aan hulpbronnen en strategisch zó belangrijk dat een echt soeverein Somalië een gruwel is voor de VS en hun westerse vazalstaten. Daarom hebben de VS het land gevuld met troepen, het aangevallen met dronebommen, een Greenzone ingesteld in de hoofdstad, toezicht gehouden op een mislukte VN-vredesoperatie, een marionettenregering gesteund om het te regeren, terwijl de AFRICOM militaire alliantie en een EU-marinemacht patrouilleert langs de kust van Somalië.

U hoeft niet te kiezen tussen Amerikaanse en Russische imperiale agressie. Het is beter om te onderzoeken van wat er in uw naam wordt gedaan.Toen Vladimir Poetin ruim een jaar geleden zijn speciale operatie begon met het bombarderen van Oekraïne, lieten de VS maar weer eens bommen vallen in Somalië.

Terwijl bij onze mainstream media en de politiek de focus gericht is op de Amerikaanse proxy-oorlog in Oekraïne, zijn de westerse bondgenoten en de VS in Afrika ook flink aan het huishouden volgens onze "normen en waarden". Op 17 april heeft een groep van 15 internationale partners – België, Canada, Denemarken, de Europese Unie, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Zweden, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de VS – een verklaring afgegeven over hun gesprek met Somalische secessionisten die oorlog voeren tegen Somalische nationalisten in de Somalische stad Laascaanood en de omliggende regio, Sool, Sanaag en Cayn.

De diplomaten ploeterden door de gebruikelijke platitudes, riepen op tot het staken van de vijandelijkheden en drongen er bij beide partijen op aan om de koppen bij mekaar te steken en te praten, maar vooral versterkten ze de feitelijke erkenning door het Westen van het secessionistische Somaliland, moedigden ze de verdere breuk van Somalië aan en minachtten ze de soevereiniteit van de natie.

Waarom gingen ze rechtstreeks in gesprek met separatisten? Het verslag leek op dat van Antony Blinken over zijn ontmoetingen met het opruiende Tigray People's Liberation Front, bijeenkomsten die de Ethiopische soevereiniteit niet respecteerden. Somaliland streeft ernaar het Taiwan van Afrika te zijn, en westerse functionarissen kunnen (in hun ogen) niet genoeg doen om dit aan te moedigen.

Hun verklaring eindigde met deze verrassende zin: “Partners waren teleurgesteld dat Z.E. [Zijne Excellentie] de president zich niet heeft gecommitteerd aan een terugtrekking van de troepen van Somaliland rond Laascaanood.”

Je zou in eerste instantie denken dat ze het hadden over de Somalische president Hassan Sheikh Mohamud, maar nee, de “Z.E. de president' waarin ze teleurgesteld zijn, is Muse Bihi Abdi, de 'president' van Somaliland, één van de zeven deelstaten van Somalië.

De Somalische president, Hassan Sheikh Mohamud, heeft er geen bezwaar tegen dat hij buiten het gesprek wordt gehouden. Zijn enige reactie op het conflict was mompelen dat beide partijen zouden moeten praten en proberen er samen uit te komen, ook al sterven er honderden mensen en zijn er misschien wel 100.000 ontheemd.

Somalië heeft een vlag en een VN-zetel, maar heeft niet veel anders gehad sinds de val van de Siad Barre-regering die van 1969 tot 1991 aan de macht was. De islamitische rechtbanken zorgden voor welkome stabiliteit tussen 2000 en 2007, maar een door de VS gesteunde invasie door Ethiopië in 2006 wierp de rechtbanken omver, inspireerde tot extremisme en leidde tot Al Shabaab, de terroristische organisatie die de natie in het verderf heeft gestort, en diende sindsdien als excuus voor Amerikaanse drone-bombardementen en militaire aanwezigheid. Zo kennen we Uncle Sam weer.....

De Somalische kust is net zo geostrategisch als alle andere ter wereld, langs de Golf van Aden, de Arabische Zee en de Indische Oceaan, en het heeft misschien wel de rijkste onaangeboorde oliereserves ter wereld, dus wat de werkelijke zorgen van de VS met Al Shabaab ook zijn in het echt gaat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Somalië over meer dan Al Shabaab. De marines van meerdere wereldmachten zwermen over deze wateren, waar ongeveer 12% van de wereldhandel door het Suezkanaal gaat en ongeveer 50% van de olie door het Suezkanaal en de Straat van Hormuz gaat.

President Hassan Sheikh Mohamud heeft er geen bezwaar tegen dat drones het Somalische landschap bombarderen en daarbij regelmatig onschuldige nomaden, boeren en het vee raken dat vaak de rijkdom van een hele familie vertegenwoordigt. Evenmin heeft hij bezwaar tegen de toenemende aanwezigheid van Amerikaanse troepen of de uitbreiding van de Amerikaanse luchtmachtbasis Baledogle Airfield, het commandocentrum voor Amerikaanse drone-operaties in Somalië en het trainingscentrum voor de Danab Brigade, een door de VS opgeleide, aangevoerde en betaalde speciale operatiemacht. Hij heeft geen probleem met ATMIS, voorheen AMISOM, de VN-vredesoperatie die er sinds de start in 2007 niet in is geslaagd de vrede te bewaren.

Volgens de Somalische geleerde en oprichter van het Hoorn van Afrika Instituut, Abdiwahab Sheikh Abdisamad, “is president Hassan Sheikh Mohamud een buitenlands project en heeft hij geen visie en missie voor het land. Hij heeft geen politieke filosofie te verdedigen. Hij is er gewoon om zichzelf te verrijken.”

De vorige president van Somalië, de immens populaire Mohammed Abdullahi Mohammed, alias Farmaajo, was een heel ander verhaal. Hij deed zijn uiterste best om onder extreme omstandigheden te onderhandelen over het vertrek van de Amerikaanse en andere buitenlandse troepen en een soeverein Somalisch leger op te bouwen dat in staat was een soeverein Somalië te verdedigen. Farmaajo werd dus gewieberd. Het laatste wat de VS en haar EU/NAVO-vazalstaten willen is dat een sterk, soeverein Somalië controle uitoefent over zijn eigen uitgestrekte olievoorraden en zijn geostrategische kust, en zelfs – o, de horror! – een regionaal handels-, cultureel en veiligheidsalliantie vormt met zijn buurlanden Ethiopië en Eritrea.

Met een duizelingwekkende hypocrisie gebruikten de VS het (door de VS gedomineerde) IMF om Somalië te misbruiken tot het houden van corrupte, op clans gebaseerde verkiezingen in 2022, toen Farmaajo en de nationalistische, ook wel unionistische, beweging streden voor algemeen kiesrecht, een verkiezing volgens het principe één persoon, één stem. Farmaajo was weg en Hassan Sheikh Mohamud was terug op de stoel die hij van 2012 tot 2017 had misbruikt.

Het heeft er alle schijn van dat Somaliërs ooit nog een functionerende natie zullen hebben, maar Somalische unionisten zijn vastberaden en hoeven niet te worstelen met de etnische verdeeldheid die in zoveel Afrikaanse landen moet worden overwonnen omdat de koloniale grenzen zonder meer zijn getrokken, rekening houdend met de vraag of de mensen in hen taal, cultuur of religie deelden. "Somaliërs spreken één taal, delen één cultuur en beoefenen één religie", zegt de Somalisch-Amerikaanse opstandige Abdirahman Warsame, "en Somalië zal weer een natie worden."





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[23 april 2023]

 

Afdrukken Doorsturen