VK lacht om Russisch dreigement, verstrekt Oekraïne granaten met verarmd uranium

Londen heeft munitie met verarmd uranium naar Oekraïne gestuurd. Dit valt op te maken uit het antwoord van de Britse onderminister van Defensie James Gippy op een vraag van een lid van het Britse Lagerhuis. Het besluit van het VK om controversiële pantserdoorborende munitie aan Kiev te leveren kan worden beantwoord met Russische tactische kernbomaanvallen.

Londen heeft al granaten met verarmd uranium naar Oekraïne gestuurd. Dit staat te lezen in het antwoord van de vice-minister van Defensie van Groot-Brittannië James Gippy op vragen van parlementslid Kenny MacAskill: “We hebben duizenden Challenger 2-kogels naar Oekraïne gestuurd, waaronder pantserdoorborende kogels met verarmd uranium. Om redenen van operationele veiligheid zullen we geen commentaar geven op de bezettingsgraad van de geleverde kits.” Loekasjenko had eerder al gezegd: "Zodra deze munitie explodeert op de posities van Russische troepen, zal de reactie verschrikkelijk zijn."

De Britten lachten de laatste dreiging van Rusland weg nadat het had aangekondigd dat het Oekraïne Challenger 2-tanks zal leveren, samen met zijn granaten gemaakt van pantserdoordringend verarmd uranium. De Russische president Vladimir Poetin noemde het besluit om Oekraïne van de technologie te voorzien escalerend omdat de munitie "nucleaire componenten" bevat. Hij zei dat als de overdracht van deze DU-munitie plaatsvindt, "Rusland gedwongen zal worden dienovereenkomstig te reageren, rekening houdend met het feit dat het collectieve Westen al is begonnen wapens met een nucleaire component te gebruiken", meldde RT.com, de Russische nieuwsdienst.

Het Verenigd Koninkrijk houdt vol dat verarmd uranium "een standaardcomponent is en niets te maken heeft met kernwapens". Verder stelt James Stephen Heappey, de Britse minister van Buitenlandse Zaken voor de Strijdkrachten, dat het VK niet verplicht is om te helpen bij het opruimen van kogels met verarmd uranium die door de strijdkrachten van Oekraïne zijn afgevuurd door Challenger 2-tanks. Oekraïne moet het dan zelf maar uitzoeken.....

"Het Britse leger gebruikt al tientallen jaren verarmd uranium in zijn pantsergranaten", aldus het ministerie van Defensie, aldus de BBC. “Rusland weet dit, maar probeert bewust te desinformeren. Onafhankelijk onderzoek door wetenschappers van groepen zoals de Royal Society heeft vastgesteld dat de impact op de persoonlijke gezondheid en het milieu door het gebruik van munitie met verarmd uranium waarschijnlijk gering zal zijn.” Kennelijk bedoelen de Britten hun eigen gezondheid en milieu - omdat het gebruik (misbruik) in het buitenland plaatsvindt en men daar voor de gevolgen opdraait.

Sergey Shoigu, de Russische minister van Defensie, zei dat de wereld weer een stap dichter bij een nucleaire ramp is gekomen, meldde RT. "Er is weer een stap gezet en er zijn er steeds minder over", zei hij. Moskou was in maart al verontwaardigd over de toen enige geplande levering van uraniummunitie van Groot-Brittannië aan Oekraïne. Kremlin-baas Vladimir Poetin waarschuwde tegen het gebruik ervan. Uraniummunitie is "een van de schadelijkste en gevaarlijkste voor de mens" omdat de uraniumkern radioactief stof veroorzaakt en de bodem verontreinigt. "Zonder overdrijving: we hebbenhonderdduizenden van dergelijke raketten", zei hij. Tot nu toe zijn ze echter niet gebruikt.


In een persbericht van 22 maart 2023 waarschuwde de International Physicians for the Prevention of Nuclear War IPPNW, de Organisatie van Artsen voor de Preventie van Nucleaire Oorlog, voor langdurige gezondheids- en milieuschade in Oekraïne als daar uraniummunitie zou worden gebruikt. Volgens oud-Europarlementariër Els de Groen is dat een gevaarlijke ontwikkeling. "Als die verarmde uranium in de grond komt, is Oekraïne verder van huis", vertelt ze in Villa VdB.

De door de NAVO-landen gevoerde race om de oorlog in Oekraïne te laten escaleren gaat door met voortdurende provocaties die met opzet lijken te zijn gemaakt om de Eerste Atomaire Wereldoorlog te ontketenen. Terwijl het Witte Huis Kiev al heeft gewaarschuwd geen vredesvoorstellen uit China te accepteren na de ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin, komt er dus een nog gevaarlijker bericht uit het Verenigd Koninkrijk.

De Britse aankondiging over de levering van munitie met verarmd uranium aan Oekraïne voor zijn Challenger 2-tanks is niet zelfstandig genomen. Het was geregeld met de Verenigde Staten en met een goede reden. De VS hebben een manier gevonden om de levering van Abrams M-1-tanks aan Oekraïne te versnellen door oudere modellen te gebruiken.

Het Abrams 120 mm-kanon met gladde loop gebruikt, net als dat van de Challenger, munitie met verarmd uranium wanneer het pantserdoorborende kogels afvuurt. Abrams-tanks die naar Oekraïne zijn gestuurd, zullen worden bewapend met munitie met verarmd uranium voor 'tankbusting' granaten.

De munitie in kwestie wordt technisch gezien pantserdoorborende "armor-piercing fin-stabilized discarding sabot" (APFSDS) genoemd. APFSDS gebruikt een speciale penetratiestaaf gemaakt van verarmd uranium met toevoeging van titanium en molybdeen. Bij het zien van dit wapentuig loopt het bij de top van de westerse strijdkrachten het water uit de mond. Het wordt zeer gewaardeerd door de legerleiding omdat de verarmd uranium-penetrator zelfslijpend is (wat betekent dat hij niet vervormt) en pyrofoor is. Het is zeer effectief tegen vijandelijke tanks die aan de zijkant, achterkant of bovenkant worden geraakt, maar minder frontaal waar het kan worden afgebogen door schuine bepantsering.

APFSDS-penetrators kunnen worden gemaakt van andere materialen dan verarmd uranium, zoals titanium. De Russen noemen munitie met verarmd uranium "vuile" wapens.

Degenen die het gebruik van verarmd uranium in wapens promoten (westerse legerleiding, politici en wapenfabrikanten) beweren dat deze wapens eigenlijk minder splijtstof bevatten dan natuurlijk uranium (maar niet veel minder). Ze houden echter geen rekening met het feit dat verarmd uranium in een zeer compacte vorm wordt gebruikt, over het algemeen om te helpen bij het doordringen van bepantsering en andere geharde structuren. Hoewel studies wisselende uitsluitsels geven, zeggen tegenstanders van dit soort munitie dat metaalfragmenten met verarmd uranium in de bodem en dito -stof in de lucht tal van gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, waaronder kanker. Zelfs natuurlijk voorkomend uranium is een schadelijk materiaal.

Amerika is wereldkampioen in het zwaargewicht in het gebruik van munitie met verarmd uranium, in Irak, Syrië, Afghanistan, Bosnië en Kosovo. Tijdens de oorlog in Irak in 1991 werden 782.414 van dit soort munitie afgevuurd. Tijdens de oorlog in Irak in 2003 werden meer dan 300.000 verarmd uranium-granaten afgevuurd, de overgrote meerderheid door Amerikaanse troepen.

Zowel de VS als het VK hebben oproepen afgewezen om wapens met verarmd uranium te verbieden.

Oekraïne heeft afgelopen winter 100 A-10-jets aangevraagd bij de Verenigde Staten en men heeft in het geheim getraind om het vliegtuig in de strijd te gebruiken. Als er een offensief op de Krim plaatsvindt, kan de A-10 naar Oekraïne worden verplaatst en worden gevlogen door een combinatie van Oekraïense piloten en mogelijk door vrijwillige voormalige piloten van de Amerikaanse luchtmacht.

De United States Air Force (USAF) probeert al een tijdje van de A-10 af te komen, die zij beschouwt als een overblijfsel uit de Koude Oorlog en die waarschijnlijk niet zal overleven in een dichte luchtverdedigingsomgeving. In de laatste ontwikkeling zei de USAF dat het al zijn A-10's zo snel mogelijk wil dumpen. Vanuit het perspectief van de USAF verlicht het verplaatsen ervan naar Oekraïne hen van een ongewenste last. De VS proberen ook het voordeel van Rusland op het gebied van artillerie teniet te doen door nieuwe houwitsers van 155 mm te sturen ter vervanging van artillerie die verloren is gegaan door Russische lucht- en artillerieaanvallen.

Het Oekraïense leger voert momenteel gevechten uit in Bachmoet, Avdiivka, Vuhledar en rond Zaporizhzhia. Bachmoet krijgt veel aandacht omdat een groot aantal Oekraïense troepen, enkele elite-eenheden, daar opgesloten zitten. Volgens recente berichten zouden er maar liefst vijf Oekraïense brigades bij betrokken zijn, die misschien wel 15.000 soldaten vertegenwoordigen, hoewel deze brigades veel slachtoffers hebben gemaakt en een deel van de troepen, maar geen uitrusting, uit de stad is geëxfiltreerd. De paramilitaire troepen van de Russische Wagner Group beweren nu dat ze ongeveer 90% van de stad in handen hebben en hebben de gevechten na een korte pauze hervat.

Het lijdt nu geen twijfel dat Bachmoet binnenkort in handen van de Russen zal vallen. Hoe snel? Waarschijnlijk binnen een paar dagen en niet meer dan een week. Oekraïne zegt dat het erin is geslaagd zijn elitetroepen uit de stad te evacueren, waardoor alleen achterhoede-elementen tot het einde kunnen volhouden. Pogingen van Oekraïne om tegenaanvallen uit te voeren hebben geen vruchten afgeworpen en alle pogingen zijn gestopt door Russische parachutisten en Wagner-jagers, samen met royale hoeveelheden Russische artillerie.

Ondertussen richten de Russen zelf hun aandacht weer op de nieuw opgerichte Oekraïense brigades die verondersteld worden het glorieuze tegenoffensief van Oekraïne te leiden. Dit zijn de brigades die tot over hun oren zijn volgepropt met westerse hardware, maar die geen goed getrainde troepen hebben. Dergelijke brigades staan ook voor complexe, misschien wel onmogelijke, logistieke uitdagingen, aangezien de westerse bevoorrading reserveonderdelen, reparatiecentra en in veel gevallen verschillende soorten munitie nodig heeft. Zelfs de meegeleverde Leopard II-tanks kunnen niet allemaal dezelfde munitie gebruiken.

Zorgwekkender voor het Oekraïense leger is het gebrek aan vervangende voorraden als hun komende offensieven aanslepen. Simpel gezegd, er zijn bijna geen voorraden in de buurt. De VS hebben grotendeels geen munitie meer en hebben voorraden in Zuid-Korea en Israël gestript, iets dat de Israëlische generaals heeft gealarmeerd (die denken dat een hete oorlog met Iran slechts enkele weken verwijderd is). De Zuid-Koreanen hebben hun mond gehouden, vooral omdat de president van Zuid-Korea, Yoon Suk-yeol, zojuist een bezoek aan Washington heeft afgerond (om Joe Biden er goed uit te laten zien). Voor zover kan worden vastgesteld, was het bezoek volledig ceremonieel en in wezen vruchteloos - of telt het enige resultaat dat Yoon de gelegenheid van een staatsdiner gebruikte om "American Pie" te zingen?

Oekraïne doet zijn best om meer soldaten te rekruteren, soms met ruwe tactieken. Dergelijke troepen kunnen onmogelijk op tijd worden getraind en zijn in de praktijk hooguit kanonnenvoer. Maar de Oekraïners willen geloofwaardig overkomen bij hun Amerikaanse meesters, dus grijpen ze niet alleen jonge mensen van straathoeken of voor populaire kroegen zoals McDonalds, maar slaan ze ze ook in elkaar als ze zich verzetten. Hetzelfde gebeurt met elke Oekraïense journalist die iets probeert te schrijven waar de zogenaamde democratische regering van Oekraïne niet van houdt. Het Zelensky-regime heeft politieke tegenstanders opgepakt of het land uit verjaagd, of erger. En tegenwoordig vermoorden Oekraïense speciale operatiegroepen journalisten en commentatoren in Rusland en elders die zich tegen Oekraïne verzetten.

Als Bachmoet is gevallen is het mogelijk dat de Russen onderhandelingen met de Verenigde Staten voorstellen. Biden, die zich kandidaat stelt voor herverkiezing, wil geen verandering in de status quo totdat hij herkozen is. Maar de herverkiezing van Biden komt steeds verder op afstand naarmate de semi-seniele president struikelt en stuntelt. Een aantal van de beleidsmaatregelen van zijn regering zullen uiteindelijk zijn regering ten val brengen, ondanks zijn haperende mentale toestand of hoeveel dode Oekraïners de prijs betalen voor zijn herverkiezingspoging. Een enorme golf immigranten zal binnenkort de zuidelijke grens van de VS overspoelen; binnenkort zullen er nieuwe belastingen worden geheven op hypotheken voor mensen met een goede kredietscore (zonder de moeite te nemen om goedkeuring van het Congres te krijgen); de inflatie blijft de middenklasse doden; en het ergste van alles is dat de regering-Biden controle eist over de seksualiteit van alle kinderen zonder dat de ouders daar iets over te zeggen hebben.

Zonder onderhandelingen zullen de Russen proberen de nieuwe brigades van Oekraïne systematisch te vernietigen. Met grotere strijdkrachten, betere tactieken en meer luchtmacht, luchtverdediging en grondmaterieel zouden de Russen heel goed het Oekraïense leger kunnen verslaan en een regimewisseling in Kiev kunnen afdwingen.Kortom, in de niet al te verre toekomst kan het zijn dat Biden zijn rollator moet pakken en dat Zelensky op zoek is naar een baan in Californië.

Maar om weer de draad op te pakken over onze informatie over de met uranium verrijkte munitie: de VS verloren vorige maand, op 14 maart, een MQ-9 Reaper-drone, die slechts 60 kilometer van de Krim opereerde in een Russisch bezet gebied. De Reaper is niet alleen een jager-killer-drone, maar het heeft ook geavanceerde sensoren die ongetwijfeld werden gebruikt om doelinformatie te verzamelen, maar ook om ELINT (electronic intercepts - elektronische onderscheppingen) van Russische militaire eenheden te verzamelen. Op heterdaad betrapt door twee Russische Su-27's stortte de drone neer in zee. Sindsdien hebben de VS de operaties hervat, maar op grotere afstand van de Krim, met behulp van de hoogvliegende RQ-4 Global Hawk, een all-weather, dag of nacht drone voor inlichtingenwerk, bewaking en verkenning. De Global Hawk maakt gebruik van imagery intelligence (IMINT), signal intelligence (SIGINT) en moving target indicator (MTI) sensoren. Het feit dat de VS bereid waren hun drones zo dicht bij de Krim te sturen, suggereert dat de voorbereidingen voor een Oekraïens-NAVO-offensief in volle gang zijn.

Oekraïne wordt door de VS en de NAVO gevraagd om een ​​offensief tegen de Krim te lanceren, te beginnen wanneer voldoende materieel arriveert en wanneer het weer geschikt is voor een landoffensief. Bij het geplande offensief, dat al is getelegrafeerd door eerdergenoemde  Victoria Nuland, zullen naar verwachting 50.000 Oekraïense troepen betrokken zijn. Dit is een zeer grote kracht voor Oekraïne om zich in te zetten voor een enkele strijd, maar de VS denken dat Oekraïne kan winnen van Rusland op de Krim, die Rusland als strategisch beschouwt, en Moskou kan dwingen Oekraïne te verlaten.

Achter het strategische denken van de VS schuilt dat het verslaan van Rusland op de Krim een regimeverandering in Moskou zou afdwingen. Ook de ex-militaire leunstoelspecialisten verkondigen de Amerikaanse visie als een meest mogelijk scenario, maar in onze ogen zal Moskou nooit en te nimmer de Krim weer afstaan, en zal het alle middelen aanwenden om dat te voorkómen. Dat weten de Amerikanen ook, dus dit scenario moet dan ook gezien worden als onderdeel van de aanhoudende propagandastroom vanuit de VS en het NAVO-hoofdkwartier.

De haat in Washington tegen Vladimir Poetin lijkt geen grenzen te kennen. Het laatste arrestatiebevel van het ICC tegen Poetin wegens vermeende oorlogsmisdaden werd onderschreven door president Joe Biden en komt niet als een verrassing. De onbezonnen (en onzinnige) actie van de rechtbank elimineert effectief elke mogelijkheid van onderhandelingen tussen Biden en Poetin.

De vraag is nu: hoe zal Rusland deze laatste ontwikkelingen beantwoorden? Poetin heeft het Verenigd Koninkrijk zoals gezegd al gewaarschuwd voor verarmd-uranium-munitie, al is niet duidelijk wat hij precies van plan is. Als Rusland toekijkt hoe de VS de Abrams-tanks naar het slagveld haasten, inclusief de mogelijkheid van de A-10, zal de situatie nog verhitter worden.


Rusland versterkt ook zijn toch al stevige luchtverdedigingsgordel rond Moskou, misschien voorbereidend op een groter conflict in Europa. Door verarmd uranium in Oekraïne te introduceren, vergroot de NAVO het risico dat het antwoord van Rusland tactische kernwapens zou kunnen zijn. De NAVO, zoals de Russen het zien, opent de nucleaire doos van Pandora. De doos van Pandora werd beschreven in het gedicht van Hesiodus uit 700 voor Christus, waarin het openen van de doos vloeken over de mensheid loslaat, inclusief ziekte en dood.

Meer internationaal nieuws over dit onderwerp:
- Russia warns depleted uranium shells to Ukraine may fall into terrorist hands
- UK sends thousands of Challenger 2 ammunitions to Ukraine, including depleted uranium rounds – British Defense Ministry
- Poland wants to produce shells from depleted uranium for Abrams tanks
- Ukrainian Soldiers Seen With Depleted Uranium Ammo in UK


[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][29 april 2023]

 

Afdrukken Doorsturen