Mainstream media zwijgen over de gevolgen van onderzeese vulkaanuitbarsting

Met een naam als Hunga Tonga-Hunga zou je denken dat de koppenschrijvers van de Telegraaf en andere mainstream media hier een mooi verhaal in zien. Maar nee, om de een of andere reden krijgen de onthullingen van de afgelopen weken over de ongelooflijke uitbarsting van vermeende "broeikasgassen" van de uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan vorig jaar januari geen enkele aandacht van die en andere oude mediakanalen.Vreemd. Vooral gezien het feit dat zowel NASA als de European Space Agency hebben bevestigd dat de uitbarsting van genoemde onderzeese vulkaan genoeg waterdamp in de bovenste atmosfeer heeft uitgespuugd om het waarschijnlijk verdacht te maken van het veroorzaken van hoger dan normale temperaturen die we deze zomer in delen van de wereld hebben gezien. Of zouden onze oude mainstream mediakanalen 'de wetenschap' misschien negéren ten gunste van het promoten van het klimaatalarmverhaal dat de voorkeur heeft van meneer 'global cooking' zelf, VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, of de aanjager van de vele miljarden euro's verbrandende EU Green Deal, Frans Timmermans?


Inleiding

Het valt niet te ontkennen dat het weer overal in de wereld van slag is. Stormen, overstromingen, hagel, sneeuwval, te warm, te koud, te droog, te nat. Maar is het allemaal te wijten aan menselijk handelen en is het een desastreuze klimaatverandering? Is het allemaal door de mens veroorzaakt? Met de ongewone weersverschijnselen van het afgelopen jaar of iets meer misschien niet.

Op 15 januari 2022 barstte de Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai-vulkaan uit in een krachtige vertoning, waarbij de onderzeese vulkaan as en puin de lucht in spuwden en tsunami-golven veroorzaakten die een hoogte van wel 15 meter bereikten. Deze uitbarsting was de grootste die was geregistreerd sinds de beroemde Krakatoa-uitbarsting in 1883. De as van de uitbarsting besloeg een gebied van minstens vijf vierkante kilometer en de tsunami-golven troffen de westkust van Tongatapu, 'Eua en Ha'apai. Schade aan internationale en binnenlandse onderzeese telecommunicatie maakte het moeilijk om informatie te verzamelen over de nasleep van de uitbarsting in Tonga. Surveillancevluchten uitgevoerd door de New Zealand Defence Force en de Australian Defence Forces op 17 januari brachten echter aanzienlijke schade aan huizen, wegen, watertanks en andere infrastructuur aan de westkust van Tongatapu, de Ha'apai-eilandengroep en de westkust van 'Eua aan het licht.

Op 18 januari riep de premier van Tonga de noodtoestand uit, die inging op 16 januari, en de Tongaanse regering en TRCS vroegen om internationale hulp. Tot nu toe zijn slechts drie directe en één indirecte dodelijke slachtoffers officieel toegeschreven aan de vulkaan en de tsunami. Vroege schattingen van de regering wijzen er op dat 84.176 mensen, dat is 84% van de bevolking van Tongatapu, Ha'apai en 'Eua, werden getroffen door de neergedaalde as. In de onmiddellijke nasleep raakten ongeveer 3.000 mensen ontheemd, waaronder sommigen die werden geëvacueerd van eilanden die ernstig werden getroffen voor de kust van Tongatapu en in de Ha'apai-eilandengroep. Terwijl de meeste mensen terugkeerden naar hun gemeenschappen, blijven sommige families die van de zwaar getroffen eilanden zijn geëvacueerd, op Tongatapu.

Het is alweer een poosje geleden en erg ver weg en afgelegen en misschien was er daarom over deze vulkaanuitbarsting bijna niets te lezen in de mainstream media. Maar veel wetenschappers zijn er op basis van recente informatie wel over eens dat deze uitbarsting impact heeft (gehad) op het klimaat van de hele wereld. De extreme weersverschijnselen van het afgelopen jaar zijn de tastbare effecten en het is te vrezen dat ze nog wel even aanhouden.

Waarnemingen toonden aan dat er ongewoon veel vocht in de onderste luchtlagen van de aardse atmosfeer zit. En deze grote hoeveelheid vocht in de lucht komt van de genoemde onderzeese vulkaanuitbarstin. Alles "past" er bij: de intensiteit van de uitbarsting en de diepte onder water. Als de uitbarsting zwakker was geweest, zou het gewicht van het water de uitbarsting bijna hebben gesmoord. Als de uitbarsting van deze omvang dieper onder water had plaatsgevonden, zou het gewicht van het water ook als een deksel hebben gewerkt.

En als de uitbarsting van deze omvang dichter bij het aardoppervlak had plaatsgevonden, zouden lava en as waarschijnlijk in de atmosfeer zijn gegooid. (Enkele jaren geleden liet een vulkaanuitbarsting in IJsland zien wat de gevolgen kunnen zijn, maar in dit geval niet onder water. Het vliegverkeer in Europa lag wekenlang stil of werd streng beperkt.) Bij zo'n enorme bovengrondse uitbarsting zouden er ongetwijfeld berichten over zijn verschenen in de media. MIn het geval van Tonga ontsnapte er - met de heersende parameters, nl. intensiteit van de uitbarsting en diepte onder water, namelijk ongeveer 150 meter - minder lava en as in de atmosfeer, maar enorme hoeveelheden oververhitte stoom en water.


Over onderzees vulkanisme...

Onderzeese vulkanen zijn fascinerende geologische kenmerken die zich onder het oppervlak van de oceaan voordoen. Ze vormen een aanzienlijk deel van de vulkanische activiteit van de aarde, met schattingen die suggereren dat ongeveer 75% van de jaarlijkse magmaproductie van de aarde afkomstig is van onderzees vulkanisme. Onderzeese vulkanen hebben unieke kenmerken in vergelijking met hun bovengrondse tegenhangers, voornamelijk vanwege de hogedruk- en vochtige omgeving waarin ze uitbarsten.

Wanneer een onderzeese vulkaan uitbarst, kan de intense druk van het omringende water de explosieve desintegratie van magma voorkomen dat vulkanische as vormt. In plaats daarvan zijn de uitgebarsten materialen vaak in de vorm van kussenlava, die ontstaat wanneer het magma snel afkoelt bij contact met water, of in de vorm van vulkanische glasdeeltjes. Als een uitbarsting van een onderzeese vulkaan echter krachtig genoeg is om het wateroppervlak te breken, kunnen er aswolken ontstaan, zoals in verschillende gevallen is waargenomen.

Wanneer onderzeese vulkanen uitbarsten, kunnen de hoge temperaturen ervoor zorgen dat het omringende zeewater verdampt, waardoor er aanzienlijke hoeveelheden waterdamp vrijkomen. Bovendien kan het magma zelf waterdamp afgeven terwijl het afkoelt en stolt. De hoge druk op de diepten waar veel onderzeese vulkanen vóórkomen, kan de waterdamp tegenhouden, waardoor deze de atmosfeer niet kan bereiken. Bij ondiepe onderzeese vulkanen kunnen echter grote hoeveelheden waterdamp in de atmosfeer worden geïnjecteerd.Onderzeese vulkanen geven vaak aanleiding tot hydrothermale ventilatieopeningen, waar zeewater dat door het magma is verwarmd, terug de oceaan in ontsnapt. Deze ventilatieopeningen kunnen verschillende opgeloste mineralen en gassen vrijgeven, waaronder zwavelverbindingen en methaan. Deze ventilatieopeningen creëren ook unieke habitats die diverse gemeenschappen van organismen ondersteunen.

Onderzeese vulkanen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de chemie van de oceaan. Zo kunnen ze bijdragen aan de verzuring van de oceaan door koolstofdioxide vrij te maken, en kunnen ze het zeewater verrijken met voedingsstoffen, wat de groei van fytoplankton en ander zeeleven kan bevorderen. Ondanks hun belang zijn onderzeese vulkanen een uitdaging om te bestuderen vanwege hun ontoegankelijkheid, en er is nog veel dat we niet over ze weten. Vooruitgang in onderzeese exploratietechnologieën blijft nieuwe inzichten verschaffen in deze intrigerende kenmerken van onze planeet.


De Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan…

De Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan is een onderzeese vulkaan op ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten van het eiland Fonuafo'ou, in de eilandnatie Tonga in de Stille Zuidzee. Deze vulkaan ligt langs de Tofua vulkanische boog, een gebogen lijn van actieve en uitgedoofde vulkanen in de regio.


Eén van de meest opmerkelijke kenmerken van deze vulkaan is zijn vermogen om door zijn uitbarstingen nieuwe landmassa's te creëren. Zo leidde een opmerkelijke uitbarsting in 2009 tot het ontstaan van een klein eiland, dat echter snel werd uitgehold door oceaangolven. Een meer recente uitbarsting die plaatsvond tussen december 2014 en januari 2015 was behoorlijk dramatisch. De uitbarsting was aanvankelijk onder water, maar brak al snel door het oppervlak en vormde een nieuw eiland. Deze uitbarsting werd gekenmerkt door het uitstoten van vulkanische as, gesteente en gas tot negen kilometer hoogte de lucht in.

Deze uitbarsting van 2014-2015 leidde tot de creatie van een substantieel nieuw eiland, aanvankelijk onofficieel Hunga Tonga-Hunga Ha'apai genoemd, naar de nabijgelegen bestaande eilanden. Deze gebeurtenis bood wetenschappers een zeldzame kans om de processen van eilandvorming en -evolutie te bestuderen. De nasleep van de uitbarsting leverde ook waardevolle inzichten op over hoe het leven nieuw land begint te koloniseren. Slechts een paar jaar na de uitbarsting merkten NASA-wetenschappers de aanwezigheid op van een lichtgekleurde, waarschijnlijke vegetatie, wat suggereert dat het plantenleven al wortel begon te schieten.


De uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan op 15 januari 2022

De vulkaanuitbarsting Hunga Tonga-Hunga Ha'apai was een grote natuurramp die plaatsvond op 15 januari 2022. De uitbarsting werd veroorzaakt door een onderzeese vulkaan in de Tonga-archipel in de zuidelijke Stille Oceaan. De vulkaan was actief sinds 2009, maar bereikte op die dag een zeer grote en krachtige climax.De uitbarsting verplaatste ook een enorme hoeveelheid water, waardoor meerdere verschillende tsunami's ontstonden die verschillende landen troffen, waaronder Tonga, Fiji, Amerikaans Samoa, Vanuatu, Nieuw-Zeeland, Japan, de Verenigde Staten, het Russische Verre Oosten, Chili en Peru.

De golven werden - zoals we al in de inleiding schreven - geschat op 15 meter hoog in de buurt van de bron en veroorzaakten grote infrastructurele schade en verlies aan mensenlevens. De uitbarsting kreeg een VEI-5 op de Volcanic Explosivity Index-schaal, wat betekent dat het vergelijkbaar was met de uitbarsting van St. Helena in 1980 of de uitbarsting van Pinatubo in 1991. De uitbarsting veroorzaakte ook geluids- en drukgolven die over de hele wereld werden gedetecteerd. De uitbarsting vernietigde een klein, onbewoond eiland dat bekend staat als Hunga Tonga-Hunga Ha'apai.


Algemene klimatologische effecten van vulkaanuitbarstingen

Vulkaanuitbarstingen kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor het klimaat op aarde, vooral tijdens grootschalige uitbarstingen waarbij grote hoeveelheden materiaal in de atmosfeer worden geworpen. Deze effecten kunnen zowel op korte als op lange termijn optreden, afhankelijk van de omvang van de uitbarsting, het type materiaal dat wordt uitgeworpen en hoe hoog het materiaal in de atmosfeer wordt gegooid.

Op de korte termijn is de belangrijkste klimatologische impact van een vulkaanuitbarsting afkoeling. Wanneer een vulkaan uitbarst, komen er enorme hoeveelheden as en zwaveldioxide vrij in de atmosfeer. Het zwaveldioxidegas kan zich combineren met waterdamp in de atmosfeer om kleine druppeltjes zwavelzuur te vormen, waardoor een zogenaamde vulkanische aerosollaag ontstaat. Deze laag aerosolen kan invallende zonnestraling terug de ruimte in reflecteren, wat leidt tot een verkoelend effect op het aardoppervlak. Dit fenomeen staat bekend als vulkanische stralingsforcering.

Een opmerkelijk voorbeeld van dit effect is de uitbarsting van Mount Pinatubo in de Filippijnen in 1991, wat resulteerde in een wereldwijde temperatuurdaling van ongeveer 0,5 °C (0,9 °F) tot twee jaar na de uitbarsting. Evenzo resulteerde de uitbarsting van de berg Tambora in Indonesië in 1815 in het "Jaar zonder zomer" in 1816, gekenmerkt door ernstige klimaatafwijkingen en wijdverbreide misoogsten. Naast het verkoelende effect op korte termijn, kunnen vulkaanuitbarstingen ook op lange termijn gevolgen hebben voor het klimaat op aarde. Vulkaanuitbarstingen kunnen ook koolstofdioxide en waterdamp uitstoten, beide broeikasgassen, die kunnen bijdragen aan de opwarming van de aarde. De uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan op 15 januari 2022 had unieke klimatologische effecten in vergelijking met terrestrische vulkanen, voornamelijk vanwege de lage as en het hoge vochtgehalte van de pluim.


Klimaateffecten van de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkaanuitbarsting

Hoewel wetenschappers nog steeds gegevens verzamelen van deze recente uitbarsting, stelt een studie gepubliceerd in het tijdschrift Geophysical Research Letters getiteld "The Hunga Tonga-Hunga Ha'apai Hydration of the Stratosphere", het volgende:

"Na de uitbarsting van Hunga Tonga-Hunga Ha'apai op 15 januari 2022 vertoonden verschillende sporengassen gemeten door de Aura Microwave Limb Sounder (MLS) afwijkende stratosferische waarden. Trajecten en stralingssimulaties bevestigen dat de H2O-, SO2- en HCl-hoeveelheden werden geïnjecteerd door de uitbarsting. In vergelijking met die van eerdere uitbarstingen waren de SO2- en HCl-massa-injecties niet uitzonderlijk, hoewel ze grotere hoogten bereikten. Daarentegen was de H2O-injectie ongekend in zowel omvang (ver boven alle eerdere waarden in het 17-jarige MLS-record) als hoogte (doordringend in de mesosfeer). We schatten de massa van H2O die in de stratosfeer wordt geïnjecteerd op 146 ± 5 Tg, of ~10% van de stratosferische belasting. Het kan enkele jaren duren voordat de H2O-pluim is verdwenen. Deze uitbarsting zou het klimaat niet kunnen beïnvloeden door oppervlaktekoeling als gevolg van sulfaataerosolen, maar eerder door oppervlakteopwarming als gevolg van de stralingskracht van de overtollige stratosferische H2O."

Vanwege de unieke kenmerken van deze onderzeese uitbarsting, werd een toename van (zoals gezegd) ~ 10% van het stratosferische watergehalte waargenomen. De klimatologische effecten van deze grote en onmiddellijke injectie van een krachtig broeikasgas in de stratosfeer blijven slecht begrepen.

Het is belangrijk op te merken dat de klimatologische effecten van vulkaanuitbarstingen onderwerp zijn van voortdurend wetenschappelijk onderzoek. Elke uitbarsting is uniek en de specifieke effecten kunnen variëren afhankelijk van een groot aantal factoren, waaronder de schaal van de uitbarsting, het type en de hoeveelheid uitgeworpen materiaal, de hoogte waarop het materiaal wordt uitgeworpen en de breedtegraad van de vulkaan. Daarom, hoewel we een goed algemeen begrip hebben van de manieren waarop vulkaanuitbarstingen het klimaat kunnen beïnvloeden, blijft het voorspellen van de exacte gevolgen van een bepaalde uitbarsting, voor elk toekomstig klimaatscenario, een complexe taak.


De NASA

De Amerikaanse NASA "ving" de uitbarsting op met een satelliet en kon ook verschillende metingen uitvoeren. Ze publiceerde een artikel met de titel: "Tonga-uitbarsting blaasde een ongekende hoeveelheid water in de stratosfeer." Volgens NASA werd de waterdamp op een hoogte van 12 tot 53 kilometer uitgeworpen, dus boven de stratosfeer. Als u weet dat laagvliegende satellieten zich op een hoogte van ongeveer 90 kilometer bevinden, dan kunt u zich de elementaire kracht van de uitbarsting enigszins voorstellen.

Hier is een fragment uit een verhaal dat NASA zelf een jaar geleden over het onderwerp publiceerde:

"De enorme hoeveelheid waterdamp die in de atmosfeer wordt geslingerd, zoals gedetecteerd door NASA's Microwave Limb Sounder, zou kunnen leiden tot tijdelijke opwarming van het aardoppervlak.
Toen de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan op 15 januari uitbarstte, veroorzaakte het een tsunami die de wereld rond raasde en een sonische knal veroorzaakte die tweemaal de wereld rondging. De onderwateruitbarsting in de Stille Zuidzee blies ook een enorme waterdamppluim de stratosfeer van de aarde in - genoeg om meer dan 58.000 zwembaden van olympische afmetingen te vullen. De enorme hoeveelheid waterdamp zou genoeg kunnen zijn om de gemiddelde temperatuur op aarde tijdelijk te beïnvloeden.
"We hebben nog nooit zoiets gezien", zegt Luis Millán, een atmosferische wetenschapper bij NASA's Jet Propulsion Laboratory in Zuid-Californië. Hij leidde een nieuw onderzoek naar de hoeveelheid waterdamp die de Tonga-vulkaan in de stratosfeer injecteerde, de laag van de atmosfeer tussen ongeveer 8 en 33 mijl (12 en 53 kilometer) boven het aardoppervlak.
In de studie, gepubliceerd in Geophysical Research Letters, schatten Millán en zijn collega's dat de Tonga-uitbarsting ongeveer 146 teragrammen (1 teragram is gelijk aan een biljoen gram) waterdamp in de stratosfeer van de aarde stuurde - gelijk aan 10% van het water dat al in die atmosferische atmosfeer aanwezig is. Dat is bijna vier keer de hoeveelheid waterdamp die wetenschappers schatten bij de uitbarsting van Mount Pinatubo in 1991 in de Filippijnen, die in de stratosfeer werd verheven.
"
Heel problematisch en bijna onvoorstelbaar is wat de NASA heeft gemeten en berekend met betrekking tot waterdamp: de NASA kwam tot de conclusie dat het watergehalte van de atmosfeer met zoals gezegd 10% toenam als gevolg van deze vulkaanuitbarsting onder water en het water verdampte als gevolg daarvan. Nogmaals: met 10%! Want door de explosie van de vulkaan werden onvoorstelbare hoeveelheden water in de vorm van stoom als een paddestoelwolk de stratosfeer in geslingerd. De drukgolf, die werd veroorzaakt door de vulkaanuitbarsting in verband met water, was wereldwijd meetbaar. Het was dus duidelijk: er was iets groots gebeurd. Maar in de mainstream media heerst hierover een oorverdovende stilte.

Dit water of de stoom uit deze hoeveelheid water verspreidde zich over de hele aardbol. En het verminderde de intensiteit van de zon - omdat zonnestraling werd gereflecteerd. En omdat de uitbarsting op het zuidelijk halfrond van de aarde plaatsvond, werden de gevolgen daar eerder gevoeld. Het was een ongewoon koude winter met massa's sneeuw. En er was een ongewoon koude en natte zomer. Het water keert echter ook in de vorm van regen terug naar de grond. In gebieden dicht bij de evenaar regent het grote hoeveelheden relatief warm water; de temperatuur van de zeeën stijgt een beetje. En op het land zijn er overstromingen. En dan verdampt het water weer en stijgt de waas op. Het zal even duren voordat alles weer tot rust komt. Maar één ding is duidelijk: de mens kan niets aan de gevolgen van de vulkaanuitbarsting doen - hij kan er ook geen invloed op uitoefenen. Alle klimaatbeschermingsmaatregelen helpen ook niet. En vulkaanuitbarstingen, zowel op het land als in de zee, kunnen niet worden voorkómen.

Terwijl dus vulkanen tijdens hun uitbarsting vuur en chaos veroorzaken, hebben ze meestal een verkoelend effect op het algehele klimaat. Dat komt omdat uitbarstingen een hele hoop zwavel in de lucht vrijgeven, die hoog in de atmosfeer terechtkomt, waar het neerslaat in de vorm van kleine reflecterende deeltjes. Een voldoende gewelddadige uitbarsting kan genoeg zonlicht blokkeren om de gemiddelde temperatuur op aarde gedurende een paar jaar of langer met een paar graden Celsius te laten dalen. Daarom is het zo raar dat Hunga Tonga-Hunga Ha'apai een opwarmend effect lijkt te hebben veroorzaakt boven de Stille Oceaan. De uitbarsting begon in december 2021, maar bereikte een hoogtepunt in januari 2022 toen de vulkaan duizenden tonnen materiaal in de omringende lucht dumpte. Toen het uitbarstte, liet het de normale vulkanische mix vrij, maar het droeg zoals eerder gezegd ook een ongelooflijke hoeveelheid water (in de vorm van damp) met zich mee. De resulterende wolk veroorzaakte de meest indrukwekkende onweersbui in de geregistreerde geschiedenis en verhoogde de kans op een wereldwijde stijging van de oppervlaktetemperatuur in het volgende decennium.Maar het bleef niet bij het verhaal van de NASA. Zes maanden na het NASA-onderzoek publiceerde de European Space Agency zijn eigen schatting dat de door Hunga Tonga-Hunga uitgespuwde hoeveelheid feitelijk 30% hoger was dan de NASA-schatting. Hier is een fragment uit dat rapport:

"In een recent artikel gepubliceerd in Nature toonde een team van wetenschappers de ongekende toename van de wereldwijde stratosferische watermassa met 13% (ten opzichte van klimatologische niveaus) en een vijfvoudige toename van de stratosferische aerosolbelasting - de hoogste in de afgelopen drie decennia, aan.
Met behulp van een combinatie van satellietgegevens, waaronder gegevens van ESA's Aeolus-satelliet, en observaties op de grond, ontdekte het team dat vanwege de extreme hoogte de vulkanische pluim in slechts één week rond de aarde draaide en zich in drie maanden bijna van pool tot pool verspreidde.
De unieke aard en omvang van de wereldwijde stratosferische verstoring door de Hunga-uitbarsting behoort tot de meest opmerkelijke natuurlijke gebeurtenissen in het moderne observatietijdperk
"

.

Samenvattend

De uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan op 15 januari 2022 en de daaropvolgende injectie van enorme hoeveelheden waterdamp in de stratosfeer benadrukt de stochastische aard van het klimaatsysteem en onderstreept de moeilijkheid om toekomstige klimaattoestanden te modelleren. Hoeveel van de recent geregistreerde recordtemperaturen zijn een direct gevolg van de klimatologische effecten van deze uitbarsting?
Al onze collectieve inspanningen en duizenden miljarden aan financiering om de concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer te verminderen, kunnen worden weggevaagd door relatief veel vóórkomende geologische gebeurtenissen. Regeringen doen er veel beter aan de burgers te leren zich aan te passen aan het veranderende klimaat, in plaats van te proberen het onder controle te houden.[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][11 augustus 2023]

 

Afdrukken Doorsturen