Wordt Argentinië de nieuwe vazalstaat van de VS?

Er hangt veel af van de uitkomst van de komende algemene verkiezingen in Argentinië, niet alleen economisch maar ook geopolitiek, en niet alleen voor het land zelf, maar voor heel Latijns-Amerika en misschien zelfs voor de hele wereld. Te midden van de ergste economische crisis sinds de depressie van 1998 tot 2002 gingen de Argentijnen afgelopen weekend naar de stembus voor de voorverkiezingen, slechts twee maanden voor de "grote finale". De resultaten waren op zijn zachtst gezegd een schok. Javier Milei, een uitgesproken libertariër met extreemrechtse sympathieën die op een missie is om Argentinië van zijn politieke kaste te verlossen, won 30% van de stemmen, meer dan zowel het belangrijkste conservatieve “Macrista”-blok (28%) als de regerende Peronistische coalitie (27%).



Argentinië, een land dat gedesillusioneerd is door de reguliere politiek, heeft een plotselinge en onverwachte verschuiving naar een nieuwe horizon gezien. De voorverkiezingen van 13 augustus leverden een verrassende winnaar op, één die alle verwachtingen tartte: de extreemrechtse libertaire econoom Javier Milei. Milei is woedend geweest tegen wat hij de "politieke kaste" in Buenos Aires noemt, en heeft veel ontevreden kiezers naar zich toe getrokken omdat de jaarlijkse inflatie de 100% overschrijdt.

Milei's onbeschaamde houding heeft een snaar geraakt, vooral bij jongeren. "Inflatie maakt ons kapot en werkonzekerheid laat je je leven niet plannen", klaagde Adriana Alonso, waarmee ze de gevoelens van veel Argentijnen weerspiegelde. Milei's belofte om de centrale bank te sluiten en de economie te dollariseren, heeft weerklank gevonden bij degenen die de status-quo beu zijn. Zijn groei spreekt boekdelen over de woede en ontgoocheling die mensen voelen tegenover de traditionele politiek.

Met een stijl die doet denken aan ex-U.S. President Donald Trump en luide rockachtige bijeenkomsten, Milei heeft de harten en geesten veroverd van degenen die wanhopig op zoek zijn naar verandering. De meeste peilingen hadden hem slechts een vijfde van de waarschijnlijke stemmen gegeven, maar hij presteerde veel beter dan alle voorspellingen, wat een ingrijpende verschuiving in het politieke momentum markeerde. Argentinië werd geconfronteerd met een tumultueuze financiële situatie toen de peso een sterke devaluatie van 20% doormaakte als reactie op het onverwachte succes van de extreemrechtse kandidaat. In de nasleep kenden zowel Argentijnse aandelen als dollarobligaties op Wall Street een aanzienlijke daling van ongeveer 10%.

De verkiezingen in oktober zullen cruciaal zijn voor Argentinië, met beleid dat van invloed is op de kritieke landbouwsector van het land, de peso-valuta, obligaties en gesprekken over een schuldovereenkomst van $ 44 miljard met het Internationaal Monetair Fonds. Er staat veel op het spel en Milei vertegenwoordigt een op zijn zachtst gezegd nieuwe benadering van deze complexe kwesties.

Er hangt veel af van de uitkomst van de komende algemene verkiezingen, niet alleen economisch maar ook geopolitiek, en niet alleen voor Argentinië, maar voor heel Latijns-Amerika en misschien zelfs voor de hele wereld. Te midden van de ergste economische crisis sinds de depressie van 1998 tot 2002 gingen de Argentijnen afgelopen weekend naar de stembus voor de voorverkiezingen, slechts twee maanden voor de "grote finale". De resultaten waren op zijn zachtst gezegd een schok. Javier Milei, een uitgesproken libertariër met lang haar en extreemrechtse sympathieën die op een missie is om Argentinië van zijn politieke kaste te verlossen, won 30% van de stemmen, meer dan zowel het belangrijkste conservatieve “Macrista”-blok (28%) als de regerende Peronistische coalitie (27%).

In een verbluffende afwijzing van de twee belangrijkste politieke blokken die Argentinië de afgelopen twee decennia hebben bestuurd, kozen de kiezers voor een onbekende kwantiteit. Nogmaals, de opiniepeilingen hadden de uitkomst helemaal verkeerd.

Stemmen in de voorverkiezingen is verplicht voor de meeste Argentijnse volwassenen, die allemaal één stem krijgen. Zoals Al Jazeera opmerkte maakt dit het in feite tot een generale repetitie voor de algemene verkiezingen van 22 oktober, wat een duidelijke indicatie geeft van de favoriet om het presidentschap te winnen. En die favoriet deze keer is Javier "de pruik" Milei, tot voor kort een virtuele nobody die er nu min of meer zeker van kan zijn dat hij in ieder geval de tweede stemronde zal halen (net als Frankrijk heeft Argentinië een tweerondensysteem van stemmen voor de presidentsverkiezingen).

De twee andere hoofdkandidaten zijn Sergio Massa, de huidige minister van economie die nauw verbonden is met de clintistische kern van de Amerikaanse Democratische Partij, maar die waarschijnlijk zal blijven streven naar BRICS-lidmaatschap, dedollarisering en uitbreiding van de bilaterale handel met zowel China als Brazilië, de twee grootste handelspartners van het land; en Patricia Bullrich, van Together for Change, een pro-Amerikaans liberaal-conservatief blok dat ervoor zorgde dat Mauricio Macri in 2015 president werd. Bullrich was minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Persoonszaken tijdens de rampzalige regering van de la Rúa (2000-2001) en riep in een recente toespraak in Miami op tot de oprichting van een "NAVO van het Zuiden" om de georganiseerde misdaad in Latijns-Amerika te bestrijden.

De politieke partij van Milei, La Libertad Avanca (De vrijheid gaat vooruit), is nog maar twee jaar oud, maar zou op het punt kunnen staan om de macht over te nemen, alleen of als onderdeel van een coalitie, vermoedelijk met de Macristas. Als dat gebeurt en Milei erin slaagt een regering te vormen en daadwerkelijk veel van zijn belangrijkste campagnebeloften nakomt en in staat is om voldoende steun in het Congres op te bouwen om zijn hervormingen door te voeren (waarschijnlijk de grootste "ALS" van allemaal), zal dat gevolgen hebben die niet alleen in Argentinië, maar in heel Latijns-Amerika en misschien zelfs wereldwijd voelbaar zullen zijn.

Maar voordat we Milei's campagnetoezeggingen en hun bredere mogelijke gevolgen bespreken, laten we eerst eens kijken naar wie hij is. Wat zijn zijn politieke ideeën en principes? Heeft hij die eigenlijk? Waar kwam hij ineens vandaan? Hoe is hij in slechts zeven jaar tijd van politiek nobody tot presidentiële koploper gekomen?

Milei lijkt niet alleen een man zonder principes te zijn, maar veel van zijn volgelingen lijken volledig te zijn vergeten wat er met Argentinië is gebeurd de laatste keer dat iemand soortgelijke beloften deed. Spoiler alert: het liep niet goed af (daarover later meer).

Tot zeven jaar geleden verdiende Milei zijn brood als econoom door voor en met verschillende organisaties te werken, waarvan sommige zouden kunnen botsen met de libertaire principes die hij omarmt. Milei is bijvoorbeeld lid van het World Economic Forum, dat de wereldwijde klasse van plutocraten bedient, omschrijft zichzelf met trots als de "internationale organisatie voor publiek-private partnerschappen" (d.w.z. corporatisme), en is één van de grootste voorstanders van gecentraliseerde, technocratisch, top-down bestuur op de planeet.

Milei heeft ook gewerkt als senior econoom bij de Argentijnse dochteronderneming van HSBC en als hoofdeconoom voor Corporación America, een conglomeraat van Eduardo Eurnekián, één van de rijkste mannen van Argentinië. Het bedrijf heeft een virtueel monopolie op de luchthavens van Argentinië en andere Latijns-Amerikaanse landen. Nogmaals, elke oprechte, zichzelf respecterende libertariër zou zich met alle kracht moeten verzetten tegen het bestaan van monopolies en monopolisten. Milei heeft zijn politieke carrière ondermeer te danken aan Eurnekián, die ook eigenaar is van een deel van Grupo América, één van de grootste mediaconglomeraten van Latijns-Amerika. Toen Eurnekián zich realiseerde dat Milei een zekere gave van het woord had, begon Grupo América Milei uit te nodigen voor zijn nieuws- en chatprogramma's, waar hij de toenmalige president van Argentinië, Mauricio Macri, met wie Eurnekián een geschiedenis van rundvlees had, te lijf zou gaan. In feite gaven Eurnekián en zijn partners Milei een enorme zeepkist waarop hij zijn mening kon uitdragen, en zo werd hij een mediasensatie, daarna parlementslid en nu een presidentskandidaat met een reële kans om president te worden.

En misschien wel het ergste van alles is dat Milei werkte voor Antonio Bussi, een militaire generaal die tijdens de dictatuur talloze mensen martelde en vermoordde, waaronder een 16-jarig meisje. Na de overgang naar democratie, halverwege de jaren 80, werden alle aanklachten tegen Bussi ingetrokken als onderdeel van de "full-stop"-wet (hoewel de aanklachten decennia later opnieuw zouden worden ingevoerd, wat zou leiden tot een levenslange gevangenisstraf). Bussi, een vrij man in een nieuwe wereld, stelde zich kandidaat voor het gouverneurschap van de staat Tucaman en won, en werd de enige hoge figuur van de vorige dictatuur die werd gekozen voor een openbaar ambt in de democratie die het verving.

Halverwege de jaren 90, toen de gruwelijke misdaden van Bussi algemeen bekend waren, werkte Milei aan twee contracten voor de gouverneur. Toen Milei ernaar werd gevraagd in een interview, zei hij: "Ik deed mijn werk, het kwam tot een einde en ik ging weg." Milei heeft ook banden met het in de VS gevestigde, door miljardair Koch gefinancierde Atlas Network, dat sinds de oprichting in 1981 losse partnerschappen heeft gesmeed met meer dan 450 'vrijemarkt'-denktanks over de hele wereld, waaronder veel in Latijns-Amerika. Zoals Lee Fang meldde voor The Intercept in 2017, heeft het netwerk gefunctioneerd “als een stil verlengstuk van het Amerikaanse buitenlandse beleid, waarbij aan Atlas gelieerde denktanks stille financiering ontvingen van het State Department en de National Endowment for Democracy, een kritische arm van de Amerikaanse zachte macht."

Milei's campagnevoorstellen variëren van klassiek neoliberaal gelddenken (arme mensen laten betalen voor openbare gezondheidszorg, pensioenen verlagen, valutacontroles opheffen en "een kettingzaag gebruiken voor overheidsuitgaven") tot meer radicale voorstellen zoals het "opblazen" van de centrale bank (waarbij we veronderstellen dat dit een manier is om digitale valuta van de centrale bank te voorkomen); verkoop van alle openbare activa; afschaffing van de Argentijnse peso en invoering van de Amerikaanse dollar als officiële munteenheid; tot ronduit macabere ideeën zoals het legaliseren van de verkoop van menselijke organen. “Als je een einde wilt maken aan de zwendel van geldemissie om de schatkist te dekken en een einde te maken aan de inflatie, gezien het feit dat Argentijnse politici dieven zijn, is het de enige manier om de Centrale Bank te sluiten en, in ieder geval in het begin, [de economie] te dollariseren”, tweette Milei een paar maanden geleden.

Daarentegen heeft de vertrekkende regering van Alberto Fernández, zoals veel regeringen die niet volledig op één lijn staan met de VS, geprobeerd haar afhankelijkheid van de dollar te verminderen door de Argentijnse handel met China en Brazilië, de twee grootste handelspartners, te dedollariseren. Maar Milei wil het land in precies de tegenovergestelde richting leiden, met potentieel rampzalige gevolgen.

Momenteel gebruiken 11 buitenlandse naties en niet-Amerikaanse overzeese gebieden de dollar als hun officiële valuta. Zes daarvan bevinden zich in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied: Ecuador, Panama, El Salvador, de Britse Maagdeneilanden, Turks- en Caicoseilanden en Bonaire. Milei zou graag zien dat Argentinië de volgende is. Het idee geniet steun onder bepaalde Amerikaanse economen... versus ongeveer 60% van de kiezers, maar heeft aan populariteit gewonnen bij een bepaald deel van de bevolking naarmate de valutacrisis in Argentinië verergert….

De Argentijnse economie is al zwaar gedollariseerd gezien de min of meer ononderbroken waardedaling van de Argentijnse peso in de afgelopen 23 jaar. Aan het begin van de eeuw was het bij wet vastgesteld op pariteit met de dollar, maar is nu minder dan een halve cent waard in Amerikaanse dollars. Zoals El País het verwoordt: "Argentinië is een land met twee valuta's dat alle dollars die het onder de matras kan krijgen, bewaart." Spaargeld wordt niet alleen in dollars bewaard; veel vastgoedtransacties worden uitgevoerd in de Amerikaanse valuta. Zelfs verhuur en kleinere transacties vereisen vaak dollars.

Maar er is een enorm verschil tussen het hebben van een regime met twee valuta's - zoals het geval is met veel opkomende markteconomieën met zwakke lokale valuta's - en het helemaal opgeven van de nationale valuta. Velen zien dollarisering als een snelle oplossing voor de chronische financiële en economische problemen van Argentinië, wijzend op Ecuador's geschiedenis van relatief lage inflatie sinds de invoering van de dollar in 2000. Maar veel andere landen in Latijns-Amerika, waaronder Mexico, Brazilië, Peru, Paraguay en Bolivia, zijn er ook in geslaagd de inflatie onder controle te houden zonder hun munt te hoeven schrappen en de dollar te moeten invoeren. In feite liggen de inflatiecijfers van zowel Brazilië als Mexico momenteel onder het EU-gemiddelde.

"Argentinië is niet in staat om te dollariseren, omdat dit de dollarreserves van de centrale bank vereist die het niet heeft", zei econoom Julián Zícari, die een boek schreef over de geschiedenis van de economische crises in Argentinië, eraan toevoegend dat "proberen [te dollariseren] zou een volledige verdamping van lonen en pensioenen veroorzaken.” Het zou ook het einde betekenen van elke schijn van Argentijnse soevereiniteit, waarschuwde de Zuid-Koreaanse econoom Ha-Joon Chang tijdens een recent bezoek aan het land: "Als je dollars als je officiële valuta wilt aannemen, moet je een aanvraag indienen om een kolonie van de Verenigde Staten van Amerika te worden, want dat is wat je dan maakt. Dit betekent dat je macro-economisch beleid wordt geschreven in Washington DC..."

Dit is voor Ecuador een harde les geweest. Sinds Ecuador de USD als officiële munteenheid heeft aangenomen, heeft het te maken gehad met periodieke sociale en economische crises die sinds 2019 tot een hoogtepunt zijn gekomen. In hoeverre dit te wijten is aan dollarisering is onmogelijk in te schatten, maar één ding is duidelijk: het belemmert de eventuele crisismaatregelen. Wanneer een crisis begint, zijn de handen van de staat bijna volledig gebonden. Het kan geen inkomen verdelen en heeft een beperkte capaciteit om binnenlandse industrieën te beschermen of te bevorderen. Bovendien is de beslissing om zich aan de dollar te binden, eenmaal genomen en opgevolgd, moeilijk terug te draaien.

“Ze vergeten dat elk medicijn bijwerkingen heeft die veel ernstiger kunnen zijn dan het primaire probleem. Dat is dollarisering', zei voormalig Ecuadoriaanse president Rafael Correa in een recent interview met de Argentijnse publicatie Perfil. “Dollarisering beheerst de inflatie en niets anders. Maar er zijn andere problemen, zoals werkloosheid en industrialisatie. Het lost één onevenwichtigheid op, in dit geval inflatie, maar het genereert andere, zoals (het beperken van ons vermogen om) werkloosheid te bestrijden of te industrialiseren, die essentieel zijn voor ontwikkeling, wat ons langetermijndoel zou moeten zijn.”

Het aannemen van de dollar impliceert ook dat het lot van Argentinië wordt gekoppeld aan dat van de VS, net nu de neergang van de Amerikaanse hegemonie versnelt. Het bevat ook treffende echo's van de stappen van voormalig president Carlos Menem (1989-1999) om de Argentijnse peso vast te leggen op een volledig kunstmatige en onhoudbare waarde van één Amerikaanse dollar. Dit gaf het land een valse illusie van welvaart, terwijl het de economie niet meer kon laten concurreren en de staat een onafhankelijk monetair beleid ontnam. Het maakte uiteindelijk de weg vrij voor de financiële crisis en de devaluatie van de munteenheid van 2001, waarvan de Argentijnse economie zich nooit goed heeft hersteld.

Milei omschrijft Menem zelf als de beste president ooit van Argentinië. Hij heeft ook de minister van economie van Menem, Domingo Cavallo, beschreven als "de beste minister van economie in de hele geschiedenis van Argentinië". Cavallo implementeerde niet alleen de een-op-een valutakoppeling die uiteindelijk de economie zou vernietigen; in zijn tweede periode als minister van economie tijdens de resulterende crisis (2000-1) hield hij toezicht op één van de grootste belastingverhogingen in de geschiedenis van Argentinië, grotendeels in opdracht van het door de Amerikanen gedomineerde IMF, evenals de regelrechte diefstal van de spaargelden van miljoenen Argentijnen in de zogenaamde “Corralito“.

Een regering van Milei zou waarschijnlijk ook proberen om Argentinië geopolitiek een heel andere kant op te sturen, waarschijnlijk ook met grote gevolgen. In een interview een paar maanden geleden met Andres Oppenheimer, de Amerikaans-Argentijnse redacteur en gesyndiceerde columnist voor buitenlandse zaken bij The Miami Herald, kondigde Milei aan dat zijn "strategische partners" bij het "openen" van de Argentijnse economie het Westen zouden zijn, met name de VS. en Israël. Hij zei ook dat een Milei-regering de sancties van het collectieve Westen tegen Rusland zou onderschrijven en toepassen, en voegde eraan toe: "Ik zou nooit een autocratische regering zoals die van Rusland steunen."

Zoals we vaker hebben geschreven hebben de meeste regeringen in Latijns-Amerika de Russische invasie van Oekraïne in de VN misschien dan wel veroordeeld, maar ze hebben standvastig geweigerd de sancties van de VS of de EU tegen Rusland te onderschrijven. Vorige maand nog weigerde een meerderheid van de Latijns-Amerikaanse leiders de acties van Rusland te veroordelen in de slotverklaring van de EU-CELAC-top. Zelfs de rechtse populist van Brazilië, Jair Bolsonaro, weigerde tijdens zijn presidentschap sancties goed te keuren.

Als Milei de sancties tussen de VS en de EU zou goedkeuren en toepassen, zou dat dus een belangrijke verschuiving in het beleid in de regio betekenen die ongetwijfeld gevierd zou worden in Kiev, Washington en Brussel. Milei zei ook dat hij "nooit" overeenkomsten zou nastreven met communistische landen waar geen vrijheid is, inclusief natuurlijk China. Ook dit kan weer grote gevolgen hebben.

Argentinië is, we schreven het nog zeer recentelijk, één van de landen die zich formeel hebben aangemeld om lid te worden van de BRICS-alliantie. De aanvraag heeft blijkbaar al de zegen van Peking gekregen en het lidmaatschap kan officieel worden bevestigd tijdens de komende BRICS-leiderstop dit weekend. Op economisch vlak kijkt de regering van Alberto Fernández ook naar het oosten. In april onthulde het plannen om Chinese invoer in yuan te gaan betalen in plaats van in dollars. In dezelfde maand hernieuwde het een valutaswapovereenkomst van $ 18,2 miljard met Peking, waardoor de Centrale Bank van de Argentijnse Republiek (BCRA) yuan van de PBOC kan ontvangen in ruil voor een equivalent bedrag aan (snel devaluerende) Argentijnse peso's. Deze fondsen hebben Argentinië in staat gesteld om zijn leningpakket van $ 44 miljard van het IMF te blijven aflossen, waardoor opnieuw een faillissement werd vermeden, aangezien het worstelt met een acuut tekort aan dollars nadat een historische droogte totale landbouwverliezen veroorzaakte van € 17,6 miljard, of 3% van het Argentijnse bbp.

In juni bezochten de Argentijnse minister van Economische Zaken Sergio Massa en de gouverneur van de Centrale Bank, Miguel Pesce, Peking, waar ze een samenwerkingsplan ondertekenden om gezamenlijk de bouw van het Belt and Road Initiative te bevorderen, opnieuw een teken van verdieping van de bilaterale economische en handelssamenwerking tussen de twee landen. Massa werd ook geïnformeerd door de president van de New Development Bank, Dilma Rousseff, dat de weg vrij was voor Argentinië om zich bij de entiteit aan te sluiten en zo in de nabije toekomst financiële steun te krijgen.

Een regering van Milei kan dat natuurlijk allemaal in gevaar brengen. Maar hij moet nog steeds eerst de verkiezingen winnen, wat verre van een gelopen race is. Zelfs als hij dat doet, zijn er ernstige twijfels of hij in staat zal zijn om zulke ingrijpende acties te ondernemen. Om te beginnen is het onwaarschijnlijk dat zijn politieke groepering zoiets als meerderheidscontrole zich in het congres van de noodzakelijke brede politieke steun om dergelijke hervormingen door te voeren, kan verzekeren. En als Milei zou weglopen van alle overeenkomsten en deals die de huidige regering met China heeft gesloten, hoe zou zijn eigen regering dan in staat zijn om de schuld van Argentinië aan Peking terug te betalen? Het is immers onwaarschijnlijk dat de VS en Europa zulke genereuze betaalmeesters zullen zijn als China de afgelopen jaren is geweest.







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[18 augustus 2023]

 

Afdrukken Doorsturen