De "Biden-fase" van de oorlog in Oekraïne begint

De grondoorlog in Oekraïne is bijna voorbij, een nieuwe fase breekt aan. Zelfs diehard-aanhangers van Oekraïne in de westerse mainstream media en denktanks geven toe dat een militaire overwinning op Rusland onmogelijk is en dat het teruggeven van het gebied onder Russische controle de mogelijkheden van Kiev ver te boven gaat.Vandaar de vindingrijkheid van de regering-Biden om Plan B te onderzoeken en Kiev te adviseren realistisch te zijn over het verlies van grondgebied en pragmatisch de dialoog met Moskou te zoeken. Dit was de bittere boodschap die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken onlangs persoonlijk aan Kiev overbracht.Maar de bijtende reactie van president Zelensky in een volgend interview met het tijdschrift The Economist is onthullend. Hij antwoordde dat de westerse leiders hem nog steeds naar de mond praten en beloofden dat zij Oekraïne zullen steunen "zolang het nodig is" (de mantra van Biden), maar hij, Zelensky, heeft een verandering in de stemming onder sommige van zijn partners bespeurd:  "Ik heb deze intuïtie, lees, hoor en zie hun ogen [als ze zeggen] ‘we zullen altijd bij je zijn.’ Maar ik zie dat hij of zij niet hier is, niet bij ons.” Zeker, Zelensky interpreteert de lichaamstaal goed, want bij gebrek aan binnenkort een overweldigend militair succes is de westerse steun voor Oekraïne (die al dateert vanaf 2014 toen het Westen begon Oekraïne op oorlog tegen Rusland voor te bereiden) beperkt in de tijd.

Zelensky weet dat het moeilijk zal zijn de westerse steun in stand te houden. Toch hoopt hij dat, als het niet de Amerikanen zijn, de Europese Unie in ieder geval hulp zal blijven verstrekken, en mogelijk zelfs tijdens de top in december van de onderhandelingen over het toetredingsproces voor Oekraïne zal kunnen bevestigen. Maar hij uitte ook een verhulde dreiging van een terroristische dreiging tegen Europa – waarbij hij waarschuwde dat het geen “goed verhaal” voor Europa zou zijn als het “deze mensen [van Oekraïne] in een hoek zou drijven”. Tot nu toe werden dergelijke onheilspellende dreigementen gedempt, afkomstig van laaggeplaatste activisten uit de fascistische Bandera-groeperingen. We hebben eerder al gezegd dat de Amerikanen inmiddels in de gaten hebben gekregen dat zij met de installatie van Zelensky in feite een monster van Frankenstein hebben geschapen, dat zich uiteindelijk tegen zijn "schepper" keert......

Van Europa hoeft Zelensky - behalve geld, veel geld - weinig te verwachten, het oude continent heeft ook zijn grenzen. De westerse wapenvoorraden zijn uitgeput en Oekraïne is een bodemloze put. Belangrijk is dat er geen overtuiging bestaat of voortgezette bevoorrading enig verschil zou maken in de proxy-oorlog die niet te winnen is. Bovendien bevinden de Europese economieën zich in een dip,en zou de recessie in Duitsland kunnen afglijden naar een depressie, met diepgaande gevolgen van de-industrialisatie.

Het volstaat te zeggen dat Zelensky’s bezoek aan het Witte Huis de komende dagen een beslissend moment wordt. De regering-Biden is in een sombere stemming omdat de proxy-oorlog een vol gas Indo-Pacifische strategie tegen China belemmert. Toch verklaarde Blinken tijdens een optreden op ABC's This Week voor het eerst expliciet dat de VS zich er niet tegen zouden verzetten dat Oekraïne gebruik zou maken van door de VS geleverde langereafstandsraketten om diep binnen Russisch grondgebied aan te vallen, een stap die Moskou eerder een 'rode lijn' noemde - een actie van de zijde van de Amerikanen waardoor Washington een directe partij bij het conflict wordt.

Het meest provocerende is namelijk dat NAVO-verkenningsplatforms, zowel bemand als onbemand, bij dergelijke operaties zullen worden gebruikt, waardoor de VS zoals gezegd feitelijk een medestrijder is geworden.

De bekende Amerikaanse militair historicus, strategisch denker en gevechtsveteraan kolonel (bd.) Douglas MacGregor (die tijdens de regering-Trump als adviseur van het Pentagon diende) is vooruitziend als hij zegt dat er een nieuwe “Biden’s fase van de oorlog” op het punt staat om te beginnen. Dat wil zeggen dat, nu de grondtroepen op zijn, de focus nu zal verschuiven naar langeafstandswapens zoals de Storm Shadow, Taurus, ATACMS langeafstandsraketten, enz.

Rusland heeft terughoudendheid betracht bij het aanvallen van de bron van dergelijke vijandelijke capaciteiten, maar hoe lang deze terughoudendheid zal voortduren is voor iedereen een raadsel. In antwoord op een scherpe vraag over hoe Washington de aanvallen op Russisch grondgebied met Amerikaanse wapens en technologie zou zien, betoogde Blinken dat het toenemende aantal aanvallen op Russisch grondgebied door Oekraïense drones "gaat over hoe zij [Oekraïners] hun land gaan verdedigen" en hoe ze eraan werken om terug te nemen wat van hen in beslag is genomen. Onze [Amerikaanse] rol, de rol van tientallen andere landen over de hele wereld die hen steunen, is hen daarbij te helpen.”

Rusland zal een dergelijke brute escalatie niet accepteren, vooral omdat deze geavanceerde wapensystemen die worden gebruikt om Rusland aan te vallen feitelijk worden bemand door NAVO-personeel: contractanten, getrainde ex-militairen of zelfs dienende officieren. President Poetin vertelde de media afgelopen vrijdag dat “we buitenlandse huurlingen en instructeurs hebben gedetecteerd, zowel op het slagveld als in de eenheden waar training wordt gegeven. Ik geloof dat er gisteren of eergisteren weer iemand is opgepakt.”

De berekening van de VS is dat Rusland op een gegeven moment gedwongen zal worden om te onderhandelen en dat er een bevroren conflict zal ontstaan waarbij de NAVO-bondgenoten de optie zouden behouden om door te gaan met de militaire opbouw van Oekraïne en het proces dat leidt tot zijn lidmaatschap van de Atlantische alliantie, waarbij de regering-Biden zich kan concentreren op de Indo-Pacific. Maar een klein kind kan zien dat Rusland geen genoegen zal nemen met een "bevroren conflict" dat ver achterblijft bij de doelstellingen van demilitarisering en denazificatie van Oekraïne, wat de belangrijkste doelstellingen zijn van zijn speciale militaire operatie.

Geconfronteerd met deze nieuwe fase van de proxy-oorlog valt nog te bezien welke vorm de Russische vergelding dan zal aannemen. Er kunnen meerdere manieren zijn zonder dat Rusland NAVO-gebieden rechtstreeks aanvalt of kernwapens gebruikt (tenzij de VS een nucleaire aanval organiseren – waarvan de kans op dit moment nul is).

Het is nu al mogelijk om de potentiële hervatting van de militair-technische samenwerking tussen Rusland en Noord-Korea (waaronder mogelijk ICBM-technologie) te zien als een natuurlijk gevolg van het agressieve Amerikaanse beleid ten aanzien van Rusland en zijn steun aan Oekraïne – evenzeer als van de huidige internationale samenwerking. Het punt is: vandaag is het met Noord-Korea; morgen zou het met Iran, Cuba of Venezuela kunnen zijn – wat kolonel MacGregor "horizontale escalatie" door Moskou noemt. De situatie in Oekraïne is verweven geraakt met de problemen op het Koreaanse schiereiland en Taiwan.

Minister van Defensie Sergej Sjoigu zei woensdag op de staatstelevisie dat Rusland “geen andere opties” heeft dan een overwinning te behalen in zijn speciale militaire operatie en vooruitgang zal blijven boeken met zijn belangrijkste missie, namelijk het neermaaien van de uitrusting en het personeel van de vijand. Dit suggereert dat de uitputtingsoorlog verder zal worden geïntensiveerd, terwijl de algemene strategie kan verschuiven naar het behalen van een totale militaire overwinning.

Het Oekraïense leger is wanhopig op zoek naar mankracht. Alleen al in het 15 weken durende “tegenoffensief” zijn ruim 71.000 Oekraïense soldaten gedood. Er wordt gesproken over Kiev die streeft naar repatriëring van zijn onderdanen in militaire leeftijd uit de vluchtelingen in Europa. Aan de andere kant gaat de mobilisatie in Rusland, in afwachting van een langdurig conflict, door. Poetin maakte vrijdag bekend dat 300.000 mensen zich vrijwillig hebben aangemeld en contracten hebben ondertekend om zich bij de strijdkrachten aan te sluiten en dat er nieuwe eenheden worden gevormd, uitgerust met geavanceerde soorten wapens en uitrusting, “en sommigen van hen zijn al voor 85 tot 90 procent uitgerust.”

De kans is groot dat, zodra het Oekraïense ‘tegenoffensief’ over een paar weken uitmondt in een enorme mislukking, de Russische strijdkrachten een grootschalig offensief kunnen lanceren. Het is denkbaar dat Russische strijdkrachten zelfs de rivier de Dnjepr oversteken en de controle over Odessa overnemen en de kustlijn die naar de Roemeense grens leidt, vanwaar de NAVO aanvallen op de Krim heeft uitgevoerd. Vergis u niet: voor de Anglo-Amerikaanse as is het omsingelen van Rusland in de Zwarte Zee altijd een topprioriteit gebleven.

Bekijk het uitstekende interview (hieronder) van kolonel Douglas MacGregor door de Noorse professor Glenn Diesen:
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][18 september 2023]

 

Afdrukken Doorsturen