Amerikaanse politiek wordt gestuurd door de rijke elite (maar dat wist u al, toch?)

Crypto-miljardairs proberen het Koch-draaiboek opnieuw te hanteren om kritische politici uit het Amerikaanse Congres te houden en te halen.Het eerste dat u over crypto moet weten, is dat enkele van de schranderste deskundigen op het gebied van investeringen en technologie crypto zorgvuldig hebben bestudeerd en hebben vastgesteld dat het een totale zeepbel is.

In juli 2019 vatte de bekende Amerikaanse professor en econoom Nouriel Roubini zijn bevindingen als volgt samen:

“Cryptovaluta’s zijn niet eens valuta’s. Het is een lachertje... De koers van Bitcoin is in een week tijd met ongeveer 30 procent gedaald. De ene dag stijgt de economie met 20 procent en de volgende dag stort ze in. Het is geen betaalmiddel, niemand, zelfs deze blockchain-conferentie niet, accepteert Bitcoin voor het betalen van conferentiekosten, omdat je met Bitcoin slechts vijf transacties per seconde kunt doen. Met het Visa-systeem kun je 25.000 transacties per seconde uitvoeren… Crypto's zijn onzin. Het is een mislukking. Niemand gebruikt het voor transacties. Het ruilt een shitcoin voor een andere shitcoin. Dat is de hele handel of valuta in de ruimte waar sprake is van prijsmanipulatie, spoofing, wash trading, pump and dumping, frontrunning. Het is gewoon een grote criminele zwendel en niets anders.”


Op 1 juni 2022 stuurden ruim 1.600 computerwetenschappers, software-ingenieurs en technologen van over de hele wereld een brief naar belangrijke leden van het Amerikaanse Congres en naar de voorzitters van de Senaatscommissies voor het bankwezen en de financiële diensten van het Huis van Afgevaardigden, waarin ze betwistten dat crypto een waardevolle bijdrage leverde. financiële innovatie. Onder de ondertekenaars van de brief bevonden zich 45 experts die bij Google werkten; 19 van Microsoft; 11 van Apple; en PhD's van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld, waaronder Oxford en MIT. Deze experts vertelden het Amerikaanse Congres het volgende:

“Wij zijn het absoluut niet eens met het verhaal – verspreid door degenen met een financieel belang in de crypto-activa-industrie – dat deze technologieën een positieve financiële innovatie vertegenwoordigen en op enigerlei wijze geschikt zijn voor het oplossen van de financiële problemen waarmee gewone Amerikanen worden geconfronteerd…
Als software-ingenieurs en technologen met diepgaande expertise op ons vakgebied betwisten wij de beweringen die de afgelopen jaren zijn gedaan over de nieuwigheid en het potentieel van blockchain-technologie. Blockchain-technologie kan en zal geen mechanismen voor het terugdraaien van transacties of gegevensprivacy hebben, omdat deze in strijd zijn met het basisontwerp ervan. Financiële technologieën die het publiek dienen, moeten altijd over mechanismen beschikken om fraude te beperken en een mens in de lus in staat stellen transacties terug te draaien; blockchain staat geen van beide toe.”


In februari vorig jaar gaf de Wall Street Journal de iconische investeerder, Charlie Munger, ruimte voor een ingezonden bijdrage van 393 woorden over crypto. Munger, die in november vorig jaar op 99-jarige leeftijd stierf, gebruikte de ruimte om er bij de VS op aan te dringen crypto te verbieden, zoals China en tal van andere landen al hebben gedaan. Munger schreef het volgende:

“…Een cryptocurrency is geen valuta, geen handelsartikel en geen beveiliging. In plaats daarvan is het een gokcontract met bijna 100% voordeel voor de eigenaar van het casino, aangegaan in een land waar gokcontracten traditioneel alleen worden gereguleerd door staten die laks met elkaar concurreren. Het is duidelijk dat de VS nu een nieuwe federale wet moeten aannemen die dit voorkomt.”


Maar zelfs nadat de FTX-cryptobeurs en Sam Bankman-Fried en zijn collega’s één van de grootste financiële fraudes in de Amerikaanse geschiedenis hebben gepleegd, krijgen miljardair-investeerders in cryptobedrijven nog steeds hun zin bij veel te veel leden van het Amerikaanse Congres in ruil voor dikke politieke bijdragen (Amerikaanse uitdrukking voor smeergelden).

Zoals nauwgezet is opgetekend door Jane Mayer en vele anderen, hebben de Amerikaanse miljardair-eigenaren van de fossiele brandstoffengigant Koch Industries – Charles Koch en zijn overleden broer, David Koch – tientallen jaren besteed aan het bouwen van de tentakels van wat bekend werd als de Kochtopus. Het was en blijft een uitgestrekt netwerk van Super Pacs, non-profitorganisaties, dark money-groepen, activistische groepen en denktanks die zijn en worden ingezet om een ​​anti-reguleringsagenda in het Amerikaanse Congres door te drukken – vooral als het gaat om fossiele brandstoffen en klimaatverandering. De nieuwste toevoeging van Koch is een Orwelliaanse database voor kiezersmining en de gevaarlijke afgeleiden ervan. Daarover zometeen meer.

Het is alweer bijna zes jaar geleden, op 31 augustus 2018 dat we een artikel schreven over het nieuws dat bovengenoemd conglomeraat  i360 had gekocht – een Orwelliaanse politieke operatie die des te gevaarlijker werd gemaakt door het feit dat het verbonden was met een miljardair die decennia lang politieke frontgroepen creëert en financiert om een ​​anti-reguleringsagenda door te drukken en deze ‘Freedom’ te noemen. Wij schreven destijds:

“Rustig, en zonder enig persbericht van het bedrijf over zo'n ongebruikelijke overname, heeft Koch Industries i360 gekocht, een enorme kiezersdatabase en een operatie voor het verzamelen van gegevens. Volgens de website van i360 beschikt het over '1800 unieke datapunten' over 290 miljoen Amerikaanse consumenten, evenals gedetailleerde informatie over 199 miljoen kiezers uit 50 staten. Het bedrijf schept op dat de gegevens 'alles laten zien wat u moet weten, inclusief de demografische en psychografische uitsplitsing van uw doelgroep.'
“Het fatsoen van een multinationaal industrieel conglomeraat met een anti-reguleringsagenda dat een wurggreep heeft op een zeer geavanceerd dataminingplatform voor kiezers met onbeperkte middelen om PhD’s, statistici en computerwetenschappers in dienst te nemen die zijn opgeleid in kunstmatige intelligentie en machinaal leren om deel te nemen aan het nationale discours, moet nog worden onderzocht."


We hebben de meest recente gegevens van de Federal Election Commission (FEC) doorgebladerd om te zien wat i360 de laatste tijd heeft uitgespookt. We hebben gezien dat i360 $279.401,21 heeft ontvangen om “enquêtes” uit te voeren voor Americans for Prosperity Action (AFP Action), een Super Pac die zichzelf op hilarische wijze een “grassroots”-beweging noemt, ondanks het feit dat deze wordt gefinancierd door miljardairs en multimiljonairs. Volgens gegevens van de FEC schonk Koch Industries op 19 mei vorig jaar 25 miljoen dollar aan AFP Action, terwijl Stand Together Chamber of Commerce, de opvolger van de door Koch gefinancierde Freedom Partners Chamber of Commerce (die in 2019 na te veel onderzoek zijn tent opdoekte) afsplitste, en acht dagen eerder nog eens $ 25 miljoen. Alice, Rob en Jim Walton, miljardair-erfgenamen van de Walmart-winkelketen, schonken vorig jaar elk $5 miljoen aan AFP Action, terwijl voormalig hedgefonds-titan Stanley Druckenmiller $1,5 miljoen binnenharkte. Inderdaad, de Amerikaanse politiek hangt van corruptie en smeergelden aan mekaar, maar dat wist u kennelijk wel.

Freedom Partners had een zeer grote voetafdruk in de regering van Donald Trump. In een document met de titel ' Roadmap to Repeal: Removal Regulatory Barriers to Opportunity' somde de Koch-frontgroep de wetten en regels op die naar verwachting in de eerste honderd dagen van Trumps ambtstermijn als president zouden worden ingetrokken. De regering-Trump volgde plichtsgetrouw de voorgeschreven agenda en trok het Klimaatakkoord van Parijs in, tot afgrijzen van Amerikaanse bondgenoten; belastingverlagingen voor de rijken werden doorgevoerd; en de federale regelgeving en de Environmental Protection Agency werden aangepast.

In het voorjaar van 2018 werkten twaalf mensen die voorheen bij Freedom Partners werkten in de regering-Trump. Toen we de samenstelling van Freedom Partners in 2018 bekeken, ontdekten we dat op één na alle negen leden van de Raad van Bestuur van Freedom Partners een huidige of voormalige medewerker van het Koch-bedrijf waren. De bestuursvoorzitter van Freedom Partners was destijds dezelfde Mark Holden die de General Counsel van Koch Industries was.

Maar nu lijken crypto-miljardairs de Koch-praktijken zorgvuldig te hebben bestudeerd en rollen nu snel een opvallend vergelijkbaar netwerk uit. Zoals we afgelopen dinsdag onze abonnee's meldden hadden een handvol crypto-miljardairs en hun gerelateerde crypto-bedrijven (vanaf 30 april) 92,87 miljoen dollar in een Super Pac gestopt, dat ironisch genoeg ‘Fairshake’ is genoemd, om kandidaten voor het Congres te verslaan die weigeren gedienstig te zijn voor de crypto-agenda.

We hebben het ontvangstcijfer van $92,87 miljoen voor Fairshake rechtstreeks verkregen uit gegevens van de Federal Election Commission, waar er een vertraging is bij het bijwerken van nieuwe donaties op de openbare FEC-website. Volgens Bloomberg News hebben drie eerdere grote gelddonoren aan Fairshake, cryptobeurs Coinbase, durfkapitaalbedrijf Andreessen-Horowitz en blockchain-dienstenbedrijf Ripple elk $25 miljoen aan Fairshake gedoneerd. Die extra 75 miljoen dollar zou het huidige totaal van Fairshake op minstens 167,87 miljoen dollar brengen, waardoor het één van de grootste Super Pacs in de VS wordt.

Het overgrote deel van het geld van Fairshake komt rechtstreeks van de cryptobeurs Coinbase en/of van zijn miljardair-investeerders. Eén daarvan is Brian Armstrong, voorzitter en CEO van Coinbase. Armstrong heeft zich als het hoofd van een beursgenoteerd bedrijf brutaal uitgesproken over het bedreigen van leden van het Congres om eieren voor hun geld te kiezen en op de crypto-trein te stappen, anders riskeren ze hun zetels te verliezen bij de Amerikaanse verkiezingen in november.

Op het Coinbase-blog op 3 juni schreef Armstrong het volgende:

“Cryptokiezers zullen niet serieus worden genomen totdat we een duidelijke boodschap naar politieke kandidaten sturen dat het slechte politiek is om anti-crypto te zijn. Daarom is de simpele conclusie dat we pro-crypto-kandidaten aan beide kanten van het spectrum moeten steunen, en anti-crypto-kandidaten zonder pardon uit hun ambt moeten stemmen.”


In februari en maart werden de crypto-miljardairs exponentieel gevaarlijker. Ze besloten dat ze het Amerikaanse congreslid Katie Porter uit de strijd voor een zetel in de Amerikaanse Senaat zouden halen. Wat was de overtreding van Porter tegen crypto? In januari 2022 had Porter samen met senator Elizabeth Warren en andere Democraten in het Congres onderzoek gedaan naar de inherente gevaren tussen crypto, energieverbruik en gevaarlijke opwarming van de planeet.

Fairshake deed precies wat ze besloten hadden tijdens de voorverkiezingen in Californië. Het besteedde meer dan $10 miljoen aan aanvalsadvertenties tegen de kandidatuur van het congreslid Katie Porter voor een zetel in de Amerikaanse Senaat, waarbij ten onrechte werd beweerd dat zij campagnegeld had ontvangen van Big Oil, Big Pharma en Big Banks. Porter werd solide verslagen. Omdat haar termijn in het Huis van Afgevaardigden in januari afloopt, zal Porters sterke stem van algemeen belang volledig uit het Congres worden geëlimineerd. Zij zal in januari geen probleem meer zijn voor crypto in de Senaat of het Huis van Afgevaardigden.

Net als het door Koch gefinancierde Americans for Prosperity heeft crypto ook een ‘grassroots-beweging’ gecreëerd genaamd StandwithCrypto.org. Op zijn website stuurt het een waarschuwing naar de leden van het Congres dat het van plan is zich te richten tegen senator Sherrod Brown, een democraat uit Ohio die zich dit jaar kandidaat stelt voor herverkiezing. Die krijgt een ‘F’-rating, met de woorden ‘Sterk tegen crypto’ naast zijn foto op de website.

Tot de crypto-tentakels behoort ook een non-profitorganisatie voor arbitrair geld genaamd Cedar Innovation Foundation. Op de website is te zien dat er al advertenties wordengeplaatst waarin senator Sherrod Brown (voorzitter van de Senaatscommissie voor het bankwezen) wordt opgedragen de voorzitter van de Securities and Exchange Commission, Gary Gensler, terug te trekken. De SEC heeft Coinbase aangeklaagd wegens de niet-geregistreerde verkoop van effecten. De SEC behaalde in maart een grote overwinning in de rechtbank toen een rechter oordeelde dat de zaak voor de rechter kan worden gebracht.

Cedar Innovation Foundation is zó nieuw en zó duister dat het dit jaar tientallen miljoenen dollars heeft kunnen uitgeven zonder ook maar een hint te geven over zijn donoren, zijn functionarissen of zelfs maar zijn adres bekend te maken. Eén ding dat we wel weten, dankzij OpenSecrets.org, is dat het een zeer ervaren lobbybedrijf in Washington, DC heeft ingehuurd – Mindset Advocacy LLC – dat ook lobbyist is voor – u raadt het al – onderdelen van Koch Industries.

Toevallig – of misschien ook niet – heeft crypto een connectie met fossiele brandstoffen. Volgens een rapport uit 2022 van het White House Office of Science and Technology Policy stuurt crypto het energieverbruik in de verkeerde richting als we dat juist willen terugdringen. Uit het rapport bleek het volgende:

“Van 2018 tot 2022 groeide het elektriciteitsverbruik uit wereldwijde crypto-activa op jaarbasis snel, waarbij schattingen van het elektriciteitsverbruik verdubbelden tot verviervoudigden.
Vanaf augustus 2022 liggen de gepubliceerde schattingen van het totale wereldwijde elektriciteitsverbruik voor crypto-activa tussen de 120 en 240 miljard kilowattuur per jaar, een bereik dat groter is dan het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van veel individuele landen, zoals Argentinië of Australië. Dit komt overeen met 0,4% tot 0,9% van het jaarlijkse mondiale elektriciteitsverbruik, en is vergelijkbaar met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van alle conventionele datacenters in de wereld.”


Tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse senaat van juni 2021 onthulde senator Elizabeth Warren het volgende over crypto:

“Cryptocurrencies zijn een vierderangs alternatief voor echte valuta gebleken. Ten eerste zijn cryptocurrencies een waardeloze manier om dingen te kopen en verkopen. In tegenstelling tot de dollar fluctueert hun waarde enorm, afhankelijk van de grillen van speculatieve daghandelaren. Weet u, in de afgelopen twee maanden is de waarde van Dogecoin meer dan vertienvoudigd en vervolgens met bijna 60 procent gedaald. Dat werkt wellicht voor speculanten en 'fly-by-night'-investeerders, maar niet voor gewone mensen die op zoek zijn naar een stabiele bron van waarde om betaald te krijgen en om te gebruiken voor hun dagelijkse uitgaven.
Ten tweede is crypto een waardeloze investering. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de aandelenmarkt kent de cryptowereld momenteel geen consumentenbescherming – geen enkele. Als gevolg hiervan zijn eerlijke investeerders en mensen die proberen wat spaargeld opzij te zetten, overgeleverd aan de grillen van fraudeurs. Pump-and-dump-regelingen zijn verboden in het geval van gewone aandelen, maar zijn routine geworden in de cryptohandel. Uit één onderzoek is gebleken dat het niveau van prijsmanipulatie in cryptocurrency – en ik citeer – ‘ongekend is in moderne markten’…

Ten slotte zijn er de milieukosten van crypto. Veel cryptocurrencies worden gecreëerd via 'proof-of-work'-mining. Het gaat om het gebruik van computers om nutteloze wiskundige puzzels op te lossen in ruil voor nieuw geslagen cryptocurrency-tokens. Dergelijke mijnbouw heeft verwoestende gevolgen voor het klimaat. Sommige crypto-mijnbouw wordt opgezet in de buurt van kolencentrales, waarbij vuiligheid wordt uitgestoten in ruil voor de kans om een ​​paar cryptomunten te oogsten. Het totale energieverbruik is enorm, waardoor de vraag naar energie stijgt. Als bijvoorbeeld Bitcoin – slechts één van de cryptocurrencies – een land zou zijn, zou het al de 33e grootste energieverbruiker ter wereld zijn – en jaarlijks meer energie verbruiken dan heel Nederland.
En al die beloofde voordelen – de munt die kosteloos beschikbaar zou zijn voor miljoenen gezinnen zonder bankrekening en die een toevluchtsoord zou bieden tegen de trucs en valkuilen van grote banken – nou ja, die voordelen zijn niet uitgekomen.”

Warrens beoordeling van het gebrek aan productief doel van crypto werd ondersteund in een brief die op 1 juni 2022 door 1600 van de slimste geesten op het gebied van de technologie werd verzonden aan belangrijke leden van het congres en aan congrescommissies. De auteurs schreven:

“Wij zijn het absoluut niet eens met het verhaal – verspreid door degenen met een financieel belang in de crypto-activa-industrie – dat deze technologieën een positieve financiële innovatie vertegenwoordigen en op enigerlei wijze geschikt zijn voor het oplossen van de financiële problemen waarmee gewone Amerikanen worden geconfronteerd….”


Nog meer alarmbellen die rinkelen is het feit dat de aan Koch gerelateerde Americans for Prosperity Action (AFP Action) zich ook op senator Sherrod Brown richt door een advertentiecampagne van $ 1 miljoen te voeren ter ondersteuning van zijn tegenstander, Bernie Moreno.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][16 juni 2024]

 

Afdrukken Doorsturen