Er dreigt een wereldwijde nucleaire crisis. Waarom zwijgt iedereen daarover?

Meer escalaties, maar geen echte discussie, alleen ontkenning van gevaar.Machiavelli zei ooit: "Laat een goede crisis nooit verloren gaan". Wat hij bedoelde is dat bevolkingen in tijden van crisis kneedbaarder zijn en dat het een goed moment is om autoritair beleid te implementeren zonder veel tegenstand.

Na 9/11 bijvoorbeeld, voerden de VS de Patriot Act in, die inbreuk maakte op de rechten van haar eigen burgers. Destijds werd de Amerikanen verteld dat het voor hun eigen bestwil en bescherming was. Amerikanen, tot in hun kern geschokt door de aanval op de Twin Towers, protesteerden niet op een significante manier. De overheid hing het idee op dat het een tijdelijke maatregel zou zijn, maar hier zijn we in 2024, met de wet nog steeds overeind. De wet is niet alleen nog steeds van kracht, hij is ook talloze keren verlengd. Het tegenovergestelde is eerder gebeurd, de surveillance is alleen maar toegenomen van regering tot regering, waardoor de burgerrechten verder worden ondermijnd. Niet alleen in de VS maar in de meeste landen in het 'democratische' Westen.

Het uitbuiten van de kwetsbaren is een beproefde strategie voor degenen die aan de macht zijn.

De Verenigde Staten zijn dol op hun militantie en voeren hun oorlogen vaak onder het voorwendsel van het exporteren van democratie en vrijheid. Het is een cliché dat is gebruikt voor talloze oorlogen, waarbij het altijd de instemming van zijn burgers heeft gekregen. Het is verbazingwekkend hoe elke oorlog de publieke instemming krijgt, gezien de rampzalige uitkomsten. We zien dat dagelijks ten aanzien van de oorlog in Oekraïne.

De geschiedenis laat zien dat de VS democratisch gekozen buitenlandse regeringen met geweld heeft afgezet en dictators heeft geïmplementeerd en aan hun zijde heeft gestaan ​​in de loop van de geschiedenis. Het is fair om te zeggen dat de VS de voorkeur geeft aan dictators boven democratisch gekozen leiders, aangezien dictators eenzijdig beleid kunnen implementeren en ze zich geen zorgen hoeven te maken dat verkiezingen een leider wegstemmen.

Het mag geen verrassing zijn dat het nieuwste democratische project van de Verenigde Staten helemaal niet democratisch is. Ondanks de mainstream media-uitbeelding van Oekraïne als een vruchtbare democratie, begonnen de problemen van Oekraïne al lang voor de huidige oorlog van 2022. Oekraïne stond al onderaan de lijst van landen in termen van vrijheid en mensenrechten, volgens twee mensenrechten-groepen (Freedom House en Human Rights Watch).

Een rapport van Human Rights Watch uit 2021 over Oekraïne was bijvoorbeeld verre van positief en verwees naar misstanden door regeringstroepen, "waaronder willekeurige detenties, martelingen en mishandeling." Journalisten en mediamedewerkers "werden geconfronteerd met intimidatie en bedreigingen in verband met hun verslaggeving." In februari 2021 sloot de Oekraïense regering verschillende oppositiemedia op basis van beschuldigingen dat ze Russische propagandamiddelen waren.

Volgens het World Justice Project stond Oekraïne in 2022 op de 76e plaats van de 142 landen op het gebied van mensenrechten. In 2023 zakten ze verder naar plek 93. Rusland was toen iets slechter met een 113e plaats. Nauwelijks een haak om de hoed van morele superioriteit aan op te hangen.

De Verenigde Staten en de NAVO hebben een duidelijke intentie gepromoot om Oekraïne toe te voegen aan de NAVO. Dit was wat Rusland ertoe aanzette om het land binnen te vallen. Echter, na de laatste NAVO-conferentie verklaarde Biden, in zijn eigen bekentenis, dat het gebrek aan democratie in Oekraïne hen buiten de NAVO zou houden. De New York Times citeerde Biden als volgt:

"Als de oorlog gaande is, dan zijn we allemaal in oorlog," zei Biden, verwijzend naar de toewijding van de alliantie aan wederzijdse verdediging. "We zijn in oorlog met Rusland, als dat het geval was." Hij voegde toe dat er "andere kwalificaties zijn waaraan moet worden voldaan, waaronder democratisering" om Oekraïne in aanmerking te laten komen voor NAVO-lidmaatschap.

Dat is nogal een bekentenis voor een president die deze oorlog aan Amerikanen heeft verkocht (en gefinancierd) op grond van "vechten voor democratie". Maar dat is de waarheid achter de laatste strijd van de Verenigde Staten om zijn verheven, volgens hen door God gegeven, werk van het verspreiden van democratie over de wereld te (blijven) doen. Oekraïne is verre van een democratie, om nog maar te zwijgen van het feit dat het één van de meest corrupte landen in Europa is.

De afglijding van Oekraïne naar autocratie versnelde na de invasie van 2022, toen de Oekraïense president Volodymyr Zelensky Machiavelli's advies ter harte nam. Hij gebruikte de oorlog om drastische maatregelen te nemen die alleen als autoritair kunnen worden gecategoriseerd.
Om te beginnen kondigde hij de staat van beleg af en als onderdeel van de verklaring verbood hij 11 politieke partijen op grond van het feit dat ze naar verluidt verbonden waren met Rusland. Daar zat een kern van waarheid in, maar deze partijen spraken al over betere samenwerking met Rusland vóórdat de oorlog begon (dat wil zeggen, ze drongen aan op vrede). Al snel werd de term "verbonden met Rusland" misbruikt en toegepast op elke afwijkende mening over het Oekraïense beleid. Oppositieplatform Voor het Leven is Zelensky's grootste oppositiepartij, met meer dan veertig zetels in het parlement. Ze zijn natuurlijk voorspelbaar genoeg verboden.

Op een moment dat discussie nodig is, heeft Zelensky iedereen die het niet eens was met zijn harde standpunt verwijderd. Dit omvat partijen die willen onderhandelen over vrede of partijen die zich richten op humanitarisme. Zelensky consolideert duidelijk de macht.

Partijen verbieden is hard, maar ook als onderdeel van Zelensky's krijgswetdictum riep hij verkiezingen af ​​"tot de oorlog voorbij is". Dat is een vage bewering, aangezien "tot de oorlog voorbij is" verschillende dingen kan betekenen. Het einde van de vijandelijkheden? Tot er een vredesakkoord is bereikt? Afgaande op de geschiedenis van de eeuwige oorlogen van de VS, kan het decennia duren voordat Oekraïners weer een stemhokje zien, als dat ooit gebeurt.

Om een ​​echte autoritair te zijn, moet je een extra stap zetten om afwijkende meningen verder te blokkeren. Zelensky annuleerde alle televisiekanalen en voegde ze samen in één door de overheid gerund nieuwsstation genaamd Verenigd Nieuws. Zelensky zei dat dit nodig was zodat mensen "de waarheid over de oorlog konden horen". Helaas is de waarheid over de oorlog Zelensky al een tijdje ontgaan. De waarheid is dat Rusland 25% van Oekraïne heeft ingenomen en dat ze Rusland, dat een sterker, groter en machtiger land is, niet kunnen vermurwen. Oekraïne zal deze oorlog niet winnen, hoeveel hulp het Westen hen ook geeft. Zelfs het veelgeroemde Lenteoffensief, waarvan de mainstream media ons vertelden dat het het landschap zou veranderen, was een ramp.

Zelensky heeft verklaard dat zijn redenatie voor deze acties is dat hij een "uniform informatiebeleid" voor Oekraïne wil. Met andere woorden, zijn westerse meesters willen niet dat iemand gehoord wordt die vredesonderhandelingen zou kunnen oproepen of promoten. Een artikel in Time Magazine meldde dat een naaste medewerker Zelensky's geloof dat hij de oorlog kan winnen "waanvoorstellingen" en "bijna messiaans" noemde. De onwinbare oorlog zal doorgaan, ongeacht de dood en vernietiging die het met zich meebrengt, totdat de VS en zijn bondgenoten besluiten dat het voorbij is. Zelensky is misschien niet waanvoorstellingen aan het koesteren, hij kent echter wel zeker de geschiedenis van wat er gebeurt met buitenlandse leiders die bevelen van het Westen negéren.

Het is het vermelden waard dat een Amerikaanse burger die in Oekraïne woont, Gonzalo Lira, werd gearresteerd en gemarteld door de Oekraïense regering omdat hij zich uitsprak tegen de Oekraïense oorlog. Het is duidelijk dat onze "democratische" bondgenoot geen vrijheid van meningsuiting toestaat. Lira stierf op 12 januari in de gevangenis. De officiële doodsoorzaak was longontsteking, hoogstwaarschijnlijk door verwaarlozing. In één van zijn laatste brieven aan zijn vader schreef hij:

“Ik heb een dubbele longontsteking gehad (beide longen) en ook een pneumothorax en een zeer ernstig geval van oedeem (zwelling van het lichaam). Dit begon allemaal medio oktober, maar het werd door de gevangenis genegeerd”.

Zijn vader probeerde tevergeefs hulp te krijgen van de Amerikaanse ambassade. Op een gegeven moment probeerde Lira naar Hongarije te gaan voor politiek asiel, maar werd bij de grens tegengehouden.

Jarenlang heeft de westerse mainstream media gesproken over het naziprobleem in Oekraïne, maar de berichtgeving daarover is sinds het begin van de oorlog gedempt. Toen de nazi's Oekraïne binnenvielen tijdens de Tweede Wereldoorlog, sloot Stepan Bandara, een leider van een ultranationalistische, blanke suprematistische groep, zich aan bij de nazi's en vermoordde hij mensen in Oekraïne. Tot op de dag van vandaag staan ​​er ongeveer 30 standbeelden van hem in heel Oekraïne. Door velen wordt Bandera gezien als een nationale held. Maar de Oekraïense steun voor het nazisme houdt daar niet op. De Azov Brigade is een ultranationalistische, blanke suprematistische neonazistische groep die vecht voor het Oekraïense leger.

De New York Times publiceerde een verbazingwekkend propagandistisch artikel over de Azov Brigade. De bijregel luidt: 'Het gebruik van patches met nazi-emblemen door troepen kan de Russische propaganda aanwakkeren en beelden verspreiden die het Westen al een halve eeuw probeert te elimineren'.
Ze doelden op de Azov Brigade, die allerlei nazi- en blanke suprematistische symbolen dragen. Maar dit is geen Russische propaganda. Dit is wat het Westen eigenlijk doet, door juist die groepen te gebruiken die ze naar eigen zeggen hebben geprobeerd uit te schakelen.

Zelensky past precies in het plaatje van de VS. Hij heeft zijn bevolking hard aangepakt om afwijkende meningen te voorkómen. Hij is een loyale ondergeschikte van de VS en volgt hun instructies op, zelfs als ze leiden tot ruïneuze uitkomsten voor zijn eigen land. De VS hoeft zich geen zorgen te maken dat de democratie hun vertrouwde dienaar vertrapt, of dat afwijkende meningen enige grip krijgen. Het is onwaarschijnlijk dat Oekraïne de koers van de oorlogsacties die Zelensky heeft uitgevoerd, zal terugdraaien.

Maar wat zal de uitkomst hiervan zijn? Censuur kan tot verschrikkelijke gevolgen leiden. Hoe kunnen mensen een regering vertrouwen die hun media, hun politieke partijen en hun stemrecht heeft afgenomen? Dit zal ongetwijfeld de argwaan wekken en hen dwingen om andere manieren van communiceren te vinden. Propaganda kan niet eeuwig blijven werken, vooral niet bij een bevolking die de waarheid met eigen ogen kan zien. Censuur zal de mensen in Oekraïne alleen maar wanhopiger maken.

De westerse mainstream media en politici spelen steeds maar weer de kaart van "vechten voor democratie", of vooral de laatste tijd "vechten voor de vrijheid", "onze waarden" en "onze veiligheid" (zelfs voor het hele Europese continent) en het publiek heeft het opnieuw geslikt. Onze defensie draagt graag het beeld uit dat de Amerikaanse proxy-oorlog ook "onze oorlog" is, wat klinisch bekeken dus eigenlijk zegt dat wij in staat van oorlog zijn met Moskou. Nu ook onze F-16's ingezet worden in hun strijd en mochten die succesvol zijn op Russisch grondgebied kunnen wij dus nu alvast rekeninghouden met gelijksoortige reacties op òns grondgebied. Zeker nu ons land een haantje-de-voorste rol inneemt. Maar in plaats van waarschuwende woorden ter harte te nemen lacht onze nieuwe regering die gewoon weg. Hierover zometeen meer.

Hoe de toekomst van Oekraïne (en dus ook van ons) er uit zal zien hangt ook af van welke Amerikaanse presidentskandidaat die gerontocratie nog eens vier jaar zal leiden. Terwijl vrijwel iedereen moet lachen om de vele video's van de aftakelende Joe Biden, doen westerse politici het stilzwijgen over de fysieke en mentale toestand van hun instructeur uit Washington, zijn ze stil over de video's van Biden die praat over het verslaan van Medicare, het winnen van de presidentsrace in het jaar 2020 of de televisie beelden waarin Jill Biden hem behandelt als een kleuter. Hoe dan ook, een autoritaire neoliberaal wint. Rationalisatie is de machtigste kracht op aarde.

Als het aan ons zou liggen dan zouden we in het veelbesproken televisiedebat de sleutelvraag hebben gesteld: "Als u president wordt, wat gaat u dan doen om de spanningen tussen de VS, hun 'bondgenoten' en Rusland terug te dringen, want op dit moment staan ​​we op het punt van een nucleaire oorlog die een einde aan de planeet kan maken?"

Dit soort vragen werden niet gesteld aangezien CNN het debat presenteerde. Er werden alleen no-brainers gesteld. Bijvoorbeeld een vraag of Poetins vredesvoorwaarden die vereisen dat de neutraliteit van de NAVO wordt gewaarborgd, acceptabel waren. In dit geval ontweken beide presidentskandidaten het probleem. Trump gaf op vreemde wijze de schuld van de oorlog in Oekraïne aan de terugtrekking uit Afghanistan, terwijl Biden de standaardleugen gaf dat "Poetin door Europa zal blijven marcheren".

Deze bewering deugt van geen kanten, net zomin als de bewering dat Poetin de Sovjet-Unie wil herstellen. We hebben het hier over NAVO-landen. Val één NAVO-land aan en de anderen moeten meedoen. Bovendien vecht Poetin om de NAVO juist uit de buurt van Rusland te houden. Hij wil geen confrontatie met de NAVO. Europa gedraagt ​​zich zeker niet als een land dat bang is dat Rusland hen binnenvalt. Waarom? Omdat het geen echt verhaal is. Het zijn beweringen zonder bewijs, net als het debacle met de massavernietigingswapens in Irak. Het werkt echter wel, aangezien het momenteel de enige ‘rechtvaardiging’ is die wordt gegeven om het publiek de oorlog te laten steunen.

Natuurlijk, zelfs als de voorgestelde vraag gesteld zou worden, zou Biden gezegd hebben dat hij zijn koers zou houden en zijn antwoord een paar keer zou doorspekken met "Poetin", alleen om de westerse obsessie met Poetin aan te wakkeren. De essentie van Trumps antwoord zou zijn dat hij met zijn vingers zou knippen, en dat het militair-industriële complex voor hem zou buigen en de vijandelijkheden zou beëindigen.

De laatste keer dat we een nucleaire crisis hadden was de Cubaanse rakettencrisis. Behalve dat de wereld bijna ten onder ging, waren mensen doodsbang. Het werd uitgebreid in de media gemeld. Het was een constante dialoog tussen de mensen in de VS. Waarom hebben mensen nu niet die angst en bidden ze niet voor vrede of praten ze niet eens over de dreiging? De Verenigde Staten en Rusland zijn tenslotte de twee grootste landen met kernwapens. Eén verkeerde interpretatie van de bedoelingen door de andere partij, één fout, één driftbui van een leider, en weg zijn we, in een onzichtbare wereld van vernietiging.

Maar de meeste mensen kijken niet verder dan de mainstream media. In grote mate interesseert de Amerikaanse proxy-oorlog zich niet serieus bij burgers in het Westen. Dit komt volgens ons omdat ze steeds ongevoeliger en ongeïnteresseerder zijn geworden. Een gestage stroom van oorlogspropaganda is onderdeel van het westerse leven geworden. Veel mensen schrikken er niet eens van op als de Verenigde Staten weer eens een nieuw land bombarderen. Het is kennelijk gewoon wat er gebeurt. Het is een onderdeel van de dag geworden, net als tandenpoetsen of heen en weer reizen naar het werk. Ergens in hun psyche geloven veel mensen dat Amerika en de EU gewoon vechten voor democratie en vrijheid.

De eeuwige oorlogen hebben ernstige gevolgen voor de families van degenen die erin vechten, maar over het algemeen zijn de oorlogen voor veel Amerikanen onbelangrijk geweest; oorlog is een abstract concept. Dit is de reden waarom veel Amerikanen niet reageren op de ernst van de situatie.

Een belangrijke tactiek van de mainstream media is om elke oorlog af te beelden als een plotseling, spontaan conflict, waarbij de nieuwste Hitler, zonder aanleiding, plotseling probeert de wereld over te nemen. Elke grotere geschiedenis of context wordt genegeerd. Zonder het grotere plaatje van het conflict te begrijpen, zijn mensen machteloos en missen ze de tools om rationele processen te maken. Als meer mensen de agressieve rol van het Westen en de NAVO in het veroorzaken van deze oorlog zouden begrijpen, zouden ze deze oorlog misschien anders bekijken. Ze zouden kunnen begrijpen dat hun eigen land een roekeloos, agressief, imperialistisch land is in plaats van de goede jongens. Ze zouden de oorlogen met een grotere mate van scepsis kunnen benaderen en bereid zijn om deze conflicten anders te bekijken.

Biden heeft de afgelopen weken een aantal adembenemend gevaarlijke beslissingen genomen. We schreven een paar weken geleden hoe de VS smeekt om een ​​Derde Wereldoorlog. Dat artikel was gebaseerd op het opheffen door de regering-Biden van de regel die het gebruik van Amerikaanse raketten in Rusland verbood. Sindsdien is het geëscaleerd. Oekraïne heeft al raketten afgevuurd op de Krim, waarbij meerdere doden en 150 gewonden op een strand zijn gevallen. Poetin reageerde hier niet vriendelijk op en dreigde met "gevolgen". Hij beweerde op basis van steekhoudende argumenten dat de aanval door de Verenigde Staten moest zijn gecoördineerd. Een minister van Buitenlandse Zaken versterkte de bewering door te zeggen dat de raketten "niet kunnen worden gebruikt zonder de directe deelname van het Amerikaanse leger, inclusief satellietcapaciteiten".

Poetin zei hierover: "Als iemand denkt dat het mogelijk is om dergelijke wapens te leveren aan een oorlogsgebied om ons grondgebied aan te vallen en problemen voor ons te creëren, waarom hebben wij dan niet het recht om wapens van dezelfde klasse te leveren aan regio's in de wereld waar aanvallen zullen plaatsvinden op gevoelige faciliteiten van die (westerse) landen?

Dit voorspelt niet veel goeds.

Toch blijft de mainstream media het gevaar bagatelliseren, en verzekeren politici ons dat Poetin geen kernwapens zal gebruiken, dat we gewoon koers moeten houden en dat we uiteindelijk zullen winnen. Maar de harde realiteit is dat Oekraïne geen enkele kans heeft om deze oorlog te winnen. Ze hebben een pak slaag gekregen. De mainstream media, die klinken als Bagdad Bob, doen vóórkomen dat de Russen worden afgeslacht in deze oorlog, maar de realiteit is anders. Poetin zal deze oorlog niet afblazen, hoe ver de VS hem ook pushen. Hij ziet het idee van NAVO-troepen aan zijn grens als een absolute existentiële bedreiging. Dat heeft hij al sinds 2007 duidelijk gemaakt.

Let op de inconsistentie van het verhaal: 'Poetin is verschrikkelijk, misschien wel erger dan Hitler. Hij is een gek, een koelbloedige gek die niet zal stoppen totdat hij de Sovjet-Unie heeft teruggebracht. Hij is grillig en kan niet worden vertrouwd om vrede te onderhandelen. Maar maak je geen zorgen, hij zal geen kernwapens gebruiken. Dat beloven we.'

Misschien heeft Bidens "cognitieve achteruitgang" (we zijn beleefd) de rol van de VS in deze voortdurend uitbreidende oorlog beïnvloed. Biden heeft laten zien dat hij grillig en verward is. Wie weet hoe hij achter de schermen is. Gehandicapt of niet, hij is nog steeds de opperbevelhebber en mag de uiteindelijke beslissing nemen. Misschien zou een jongere Biden er niet mee hebben ingestemd dat Oekraïne raketten richtinng Rusland zou afvuren. Misschien is hij wel één van de redenen dat de VS een beleid van niet-onderhandelen heeft.

Biden is altijd een oorlogsaanmoediger geweest. Hij was de grootste stem van de Democraten ten gunste van de tweede oorlog in Irak. Zijn invloed was wat zijn partij aan boord kreeg. Hij heeft er misschien wel voor gekozen om te pushen voor de oorlog vanwege zijn achtergrond, maar iedereen op zijn plaats zou dit hebben teruggeschroefd voordat het zover kwam. Of eigenlijk bijna iedereen.

Een ander probleem dat nooit genoemd wordt: gebrek aan communicatie. Wat de wereld redde in de Cubacrisis was dat Kennedy en Chroesjtsjov een constante dialoog hadden. De VS en Iran hadden onlangs een dialoog die de situatie de-escaleerde nadat Israël een Iraanse ambassade had gebombardeerd. Nixon opende relaties met China. Er is momenteel bijna geen dialoog met Rusland. De strategie was om Rusland te isoleren. Er was onlangs een geval van communicatie, maar niemand weet het doel van het gesprek of wat er tijdens het gesprek is gebeurd. Zonder enige dialoog kan dit conflict maar één kant opgaan, en dat is naar verdere escalatie.

Ja, er zijn legitieme redenen om bang te zijn. Er is geen garantie dat Poetin of de VS niet in een nucleair conflict terechtkomen. Met een gebrek aan diplomatieke betrekkingen, een land dat zich bedreigd voelt, een meedogenloze Amerikaanse oorlogsmachine met een mentaal gecompromitteerde leider, kunnen de gebeurtenissen snel de verkeerde kant opgaan. Poetin probeert al lange tijd te onderhandelen met het Westen. Hij wil dat nog steeds, maar niemand wil met hèm onderhandelen. Als het Westen Rusland in het nauw probeert te drijven, zal Poetin denken dat zijn enige redmiddel is om nucleair te gaan. Laten we hopen dat iemand in de VS of ergens anders in de wereld opstaat en probeert dit terug te draaien.

Hoewel de steun voor de oorlog in de VS afneemt, is het te weinig en te laat. De grote socioloog Eric Hoffer zei ooit: "Propaganda misleidt mensen niet. Het helpt ze alleen zichzelf te misleiden."

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][6 julii 2024]

 

Afdrukken Doorsturen