Investeerders en afnemers Verticale Gascorridor geven pijp aan Maarten

De Verticale Gascorridor door Bulgarije, een alternatief voor Russisch gas, heeft de bindende markttest niet doorstaan en het project lijkt een vroege dood te sterven.



De Verticale Gascorridor (een verbeterd pijpleidingsysteem dat gebruik maakt van de bestaande infrastructuur), die de Balkanlanden en Oost-Europese landen willen gebruiken als vervanging voor Russische bevoorrading, heeft geen interesse gewekt bij bedrijven in de Europese Unie.

Gassysteembeheerders in Griekenland (DESFA en Gastrade), Bulgarije (Bulgartransgaz en ICGB), Roemenië (Transgaz), Moldavië (VMTG), Hongarije (FGSZ), Slowakije (EUStream) en Oekraïne (GTSOU) hebben een bindende markttest van de corridor uitgevoerd, maar deze heeft "uiterst teleurstellende resultaten opgeleverd", meldden het Griekse Naftemporiki. EU-sancties of niet: de reden is dat bedrijven in Europa de voorkeur geven aan goedkopere leveringen van Russisch aardgas via Turkije. Nu ligt de prijs van Russisch gas 8-10 euro onder de gemiddelde prijs op de Europese markt.

DESFA, de Griekse gasnetbeheerder, organiseerde van 2 - 12 juli een bindende markttest om de interesse van investeerders in capaciteitsuitbreidingen bij de in- en uitgangspunten van het gasnet van het land te peilen. De procedure kon geen noemenswaardige interesse van investeerders wekken, wat ook het geval was bij vergelijkbare markttesten die werden uitgevoerd door zes andere landen die zijn opgenomen in het Verticale Corridorplan.

De verticale gascorridor voorziet in de levering van maximaal 10 miljard kubieke meter gas per jaar vanuit Griekenland via Bulgarije naar Slowakije en Oekraïne. De verticale gascorridor maakt deel uit van de EU-strategie om Russisch gas dat via TurkStream naar Europa stroomt, af te sluiten.

Het was de bedoeling dat niet-Russisch vloeibaar aardgas zou worden geleverd aan Griekse terminals, vanwaar het de hele regio langs de verticale gascorridoren  aan Oekraïne gas zou leveren. Volgens de Duitse krant Handelsblatt heeft Athene de plannen om extra terminals te bouwen laten varen omdat Russisch gas goedkoper blijkt te zijn.

Volgens ingewijde bronnen die met "Naftemporiki" spraken, bespraken de bestuurders de kwestie tijdens een teleconferentie, waarmee ze hun voornemen bevestigden om de inspanningen voort te zetten om de "Verticale Corridor" te creëren.

Gazprom verkoopt brandstof onder langetermijncontracten goedkoper dan de gemiddelde Europese prijs. Dit is ook de reden waarom Griekse bedrijven zelf hun aankopen bij Gazprom vergroten. In 2022 verminderde Griekenland de import uit Rusland, maar nu blijft zijn aandeel groeien. In mei was gas uit Rusland goed voor 64,1% van de totale hoeveelheid gas die in het land werd geïmporteerd.

In juni van dit jaar ondertekende de Bulgaarse ministerraad twee contracten voor de aanleg van de Verticale Gascorridor - voor de Kulata-Kresna- en Rupcha-Vetrino-lussen. Zo zou het land, was de bedoeling, gas via Griekenland en Roemenië naar Oekraïne en de regio worden getransporteerd.

In het persbericht van de Bulgaarse interim-regering werd gesteld dat het landelijke gastransmissienetwerk extra hoeveelheden vloeibaar aardgas zal leveren uit "volgens betrouwbare bronnen, ondermeer de VS, Azerbeidzjan en Egypte".

Beslissingen over de “volgende stappen” t.a.v. de 'verticale gascorrior' zullen worden genomen tijdens een nieuwe bijeenkomst in september, die naar verwachting in Athene zal plaatsvinden. Het cruciale vraagstuk betreft de financiering waarbij naar alternatieve bronnen moet worden gezocht, aangezien de markt, zoals blijkt uit de resultaten van de markttest, niet van plan is een bijdrage te leveren. In dit geval zijn volgens dezelfde bronnen de "ogen" van de bestuurders gericht op Brussel, maar ook op de VS, aangezien beiden het afgelopen jaar officieel hun steun aan het project hebben uitgesproken.

Er zijn in totaal investeringen van bijna 3 miljard euro nodig, waarvan alleen al in Roemenië een miljard euro nodig is. Volgens bronnen waren de capaciteitsboekingen die tijdens de markttests werden ingediend, beperkt tot korte periodes van één jaar. Daarmee voldeden ze niet aan de doelstelling om capaciteitsboekingen voor 15 jaar veilig te stellen, wat nodig is om dergelijke investeringen levensvatbaar te maken. Met uitzondering van één langetermijncapaciteitsboeking voor het uitgangspunt van Bulgarije naar Roemenië, leverden markttesten voor alle andere verticale corridors geen capaciteitsboekingen voor 15 jaar op.

De grote netwerkinvesteringen die nodig waren tussen Roemenië en Hongarije, weerhielden gebruikers ervan om mee te dingen naar een aanbod, terwijl er van Griekenland tot Bulgarije geen enkele interesse was. Deze ontwikkelingen zijn geen verrassing, aangezien Russisch pijpleidinggas naar Zuidoost-Europa stroomt en elke investering in het bereiken van energieonafhankelijkheid van Moskou ondermijnt.

Het Russische Gazprom heeft de prijzen verlaagd en trekt daarmee leveranciers aan die de voorkeur geven aan kortetermijncontracten via Turkstream in plaats van langetermijncontracten voor de levering van LNG.Er worden geen verdere gas-sancties vanuit Brussel tegen Moskou verwacht, ondanks incidentele kritiek van de EU en afzonderlijke Oost-Europese regeringen. De reden is dat Europese bedrijven - indien geconfronteerd met (fors) hogere gasprijzen het loodje kunnen leggen.

Het valt uiteraard nog te bezien of de EU of de VS van plan zijn financieel betrokken te raken. In ieder geval is het doel van de komende bijeenkomst volgens bronnen om overeenstemming te bereiken over een “actieplan dat voor iedereen gemeenschappelijk is”. Het ziet er evenwel naar uit dat het tot voor kort ambitieuze project (waar nog geen gas maar wel enorm veel geld in is gepompt) vroegtijdig de pijp uit gaat.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[28 juli 2024]

 

Afdrukken Doorsturen