Kommer en kwel op financiële markten

Al enkele dagen heerst er grote onrust op de financiële markten. Dat komt door een combinatie van factoren. Niet alleen in Japan zijn beleggers al een tijdje ongerust, maar ook in de VS zijn er zorgen over een mogelijke recessie. Slechte economische cijfers en een geopolitiek mijnenveld zijn een combinatie waar beleggers nerveus van worden.





Lange tijd werd er veel ontkend over de richting waarin de Amerikaanse economie zich bewoog. De regering-Biden en de haar ten dienste staande mainstream media bleven volhouden dat alles prima ging, ook al kon iedereen duidelijk zien dat dat niet zo was. Maar nu dringt de realiteit zich op. Vorige week kregen we wat cijfers die Wall Street echt niet leuk vond , en er ontstond een enorme woedeaanval. De paniek die we vrijdag zagen was behoorlijk adembenemend en velen zijn bezorgd dat het zou kunnen overslaan naar de nieuwe week. Beleggers willen wanhopig dat de Federal Reserve de rente verlaagt, maar tot nu toe heeft de Fed geen actie ondernomen.



De Japanse Nikkei-beursindex daalde een verbluffende 4.451,28 punten in de nachtelijke handel, wat de ergste daling in punten in de hele geschiedenis van de Nikkei markeert. In procentuele termen was dat een verlies van 12,4 procent op één dag.

De scherpe stijging van de JPY/USD zorgt voor een enorme afbouw van Yen carry trade-posities en draagt ​​bij aan de scherpe daling van Amerikaanse aandelen. Voor degenen die niet begrijpen hoe dit werkt, een korte uitleg:

1. Veel handelaren leenden Japanse yens (JPY) tegen lage rentetarieven, wisselden deze om in USD en gebruikten dit om Amerikaanse aandelen te kopen. Nu de Bank of Japan (BOJ) de rente verhoogt, is de JPY aanzienlijk sterker geworden ten opzichte van de USD.
2. Nu zitten deze handelaren in grote problemen. Ze moeten niet alleen een hogere rente betalen voor de JPY die ze hebben geleend, ze worden nu ook geconfronteerd met enorme forexverliezen. De USD-activa die ze aanhouden, zijn mogelijk niet genoeg om de JPY die ze hebben geleend terug te betalen.
3. Dit zorgt voor een enorme afwikkeling van deze handelsposities. Handelaren die met grote verliezen en margin calls worden geconfronteerd, verkopen hun Amerikaanse aandelen om USD te verhogen, ze om te zetten in JPY en hun leningen terug te betalen.
4. Dit kan leiden tot meer verkooppressie op Amerikaanse aandelen en nog meer dalingen op de korte termijn. De escalatie van de oorlog in het Midden-Oosten en de politieke onzekerheid in de VS dragen ook bij aan de angst en paniek.

In de VS volgden de Dow futures de uitverkoop op buitenlandse markten en daalden een adembenemende 1200 punten om 8:26 uur plaatselijke tijd in New York. Toen de markt daadwerkelijk om 9:30 uur opende, had de Dow 1.167 punten afgeschraapt in de eerste vijf minuten. Om 9:40 uur lokale tijd had de Nasdaq 819,8 punten of 4,89 procent verloren.

Japanse handelaren waren bang voor de sterke uitverkoop op de Amerikaanse markten afgelopen donderdag en vrijdag. Deze uitverkoop werd ingeluid door slechte economische cijfers en zoals we net aanhaalden de kans op een bredere oorlog in het Midden-Oosten.

Donderdag daalde de Dow Jones Industrial Average met 494,82 punten of 1,2%, terwijl Nasdaq die daling bijna verdubbelde met een verlies van 2,3%. De S&P 500-index sloot toen met een verlies van 1,4%.

Wall Street is vandaag opnieuw met flinke verliezen gesloten. De Dow Jones-index beleefde de slechtste dag in twee jaar en daalde 2,6%. Techbeurs Nasdaq ging 3,4% omlaag. Nvidia was een opvallende verliezer met een min van 6,4% en Apple verloor 4,8%. Koopjesjagers hielden het verlies van de AEX beperkt: Na een intraday verlies van 4% sloot de beursgraadmeter 2,1% in de min.

De uitverkoop van donderdag werd aangewakkerd door het rapport van het Institute for Supply Management (ISM) dat de meting van de productieactiviteit was gedaald tot een dieptepunt van acht maanden voor de maand juli, van 48,5 in juni naar 46,8. Een waarde onder de 50 duidt op een krimpende productiesector.

De uitslag riep meer twijfels op over het besluit van de Federal Reserve, vorige week woensdag, om de hoge rentetarieven ongewijzigd te laten, waardoor de mogelijkheid van een renteverlaging door de Fed tot september werd uitgesteld en het risico voor een volledige recessie in de VS werd verhoogd.

De Amerikaanse markten raakten verder van streek op vrijdagochtend om 8:30 uur lokale tijd toen het maandelijkse non-farm payroll-rapport van het Bureau of Labor Statistics (BLS) van het ministerie van Arbeid verdere hints gaf van een recessie. Non-farm payrolls waren in juli met een schamele 114.000 gestegen – ver onder het gemiddelde van 215.000 per maand in de voorgaande 12 maanden.

Het haalde de 175.000 banengroei die door LSEG-economen werd voorspeld, bij lage na niet. Het werkloosheidspercentage steeg ook onverwachts naar 4,3%, terwijl verwacht werd dat het stabiel zou blijven op 4,1%. Het is het hoogste werkloosheidspercentage sinds oktober 2021. Bedenk dat de Amerikaanse economie elke maand minimaal 150.000 nieuwe banen moet creëren om gelijke tred te houden met de bevolkingsgroei. Helaas lijkt het onvermijdelijk dat de werkloosheid nog verder zal stijgen, omdat grote bedrijven in heel Amerika werknemers blijven ontslaan.

De enige reden waarom het officiële cijfer vorige maand een toename van 114.000 banen liet zien, is omdat het geboorte-/doodmodel 246.000 banen aan het uiteindelijke aantal toevoegde. We moeten niet vergeten dat elk banencijfer enorm gemanipuleerd is, en juli was geen verschil met het geboorte/dood-model dat een belachelijke 246.000 "statistische" banen toevoegde aan de niet-aangepaste print. Het vertaalt appels niet met appels, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat het werkelijke aangepaste loonlijstcijfer veel, veel lager zou zijn geweest als het niet was geweest voor deze voortdurende verzinsels.

Het is niet moeilijk om elke maand een positief werkgelegenheidsrapport te krijgen als je het uiteindelijke aantal “aanpast” met ongeveer een kwart miljoen banen waarvan je “aanneemt” dat ze op de één of andere manier worden gecreëerd.

De economische cijfers van vrijdag zorgden ervoor dat de aandelenmarkten opnieuw in een neerwaartse spiraal terechtkwamen. De Dow Jones verloor 610,7 punten of 1,51%, de Nasdaq daalde 417,9 punten of 2,43% en de S&P 500 (SPX) daalde 100,12 punten of 1,84% bij het sluiten van de Amerikaanse beurs.

Bidenomics (eigenlijk Biden/Harrisnomics) draait om enorme uitbetalingen aan grote, machtige donoren. Een goed voorbeeld is de Chips Act, bedoeld om de chipproductie terug te brengen naar de VS vanuit Taiwan, China, etc. Biden/Harris deelde $ 8,5 MILJARD uit aan Intel.... dat zojuist 15% van zijn personeelsbestand of 15.000 werknemers heeft ontslagen.


Intel heeft de dividenduitkering opgeschort en de aandelenkoers is gedaald van ruim $ 45 in maart naar vandaag rond de $ 20.. Dat is een verlies van veel meer dan 50% in 4 maanden.

Uiteraard is Intel niet de enige. Bedrijven van kust tot kust hebben het moeilijk gehad en het aantal faillissementen is de afgelopen 12 maanden met meer dan 40% gestegen.

Wij zijn bang dat een Harris-presidentschap meer van hetzelfde verspillende, communistische gecentraliseerde economische (mis)management zal worden. Misschien zelfs erger.

De scherpe tweedaagse uitverkoop van aandelen stuurde handelaren naar de veilige havens van goud en de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie (voor zover dat nog veilig genoemd kan worden). Toen geld naar de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie stroomde, steeg de prijs met een gelijktijdige daling van het rendement. Van een rendement van 4% op dinsdag, wordt de benchmark-obligatie van de staatsobligatie vandaag verhandeld voor een rendement van 3,70%. Het decembercontract van goud werd vrijdag intraday verhandeld op Comex voor $ 2.522,50 per ounce - een nieuw historisch intraday-hoogtepunt, voordat het lager sloot op $ 2.469,80.

Bitcoin daarentegen bleek allesbehalve een veilige haven of de veelgeprezen vervanger van goud. Bitcoin is gedaald van een prijsniveau van meer dan $ 60.000 begin vorige week naar ongeveer $ 50.000 vanmorgen. Om het anders te zeggen: bitcoin wordt net zo riskant gezien – of zelfs riskanter – dan aandelen.

De Volatiliteitsindex van de CBOE, beter bekend als de VIX (Fear Index), weerspiegelt de wilde schommelingen op de aandelenmarkt en ging van een bereik van 30 tot 25 op vrijdag naar 65,73 vanochtend - het hoogste niveau sinds de COVID-19-paniek in 2020.

x

Op het moment van dit schrijven werd de VIX verhandeld op rond de 45.00 - de paniek is op Wall Street kennelijk wat minder geworden. Onze angst is dat het Amerikaanse Congres weer helemaal losgaat en vele miljarden dollars gaat uitgeven (verspillen) aan idiote projecten als groene energie (en elektrische auto's), terwijl ook het Amerikaanse elektriciteitsnet de toename van het aantal elektrische auto's niet aankan.

Wat de zaken vandaag niet ten goede komt, is het feit dat de grootste banken op Wall Street hun scherpe verliezen van vorige week voortzetten. (Zie onderstaande grafiek.) Vanaf 9:37 uur vanmorgen in de handel in New York, is Citigroup met nog eens 7,37% gedaald, terwijl Goldman Sachs 6,96% heeft verloren. Citigroup, het moederbedrijf van de gigantische federaal verzekerde Citibank, is nu van een slotkoers van $ 64,30 vorige maandag naar een intraday-handel vanmorgen van $ 54,20 gegaan, wat neerkomt op een verlies van 16% in een week tijd.

Ervaren handelaren op Wall Street herinneren zich dat Citigroup die reusachtige bank was die de markt in 2008 destabiliseerde door tussen december 2007 en juli 2010 geheime financiële injecties van 2,5 biljoen (!) dollar aan doorlopende leningen van de Federal Reserve te eisen, wat blijkt uit de uiteindelijke audit die door het Government Accountability Office (door een gerechtelijke uitspraak) in juli 2011 openbaar moest worden gemaakt. De aandelen van de bank werden begin 2009 verhandeld voor een lage koers van 99 dollarcent.

Op dit moment zitten Amerikaase banken met gigantische bergen aan leningen voor commercieel vastgoed die niet meer betaalbaar zijn.  Voor veel van deze banken is het slechts een kwestie van tijd voordat ze failliet gaan. U hoeft ons niet te geloven, maar onlangs waarschuwden een aantal vooraanstaande experts dat er in de VS een tsunami van bankfaillissementen op komst is.

Over de Federal Reserve gesproken: deze Amerikaanse centrale bank heeft in 2023 een recordverlies van 114 miljard dollar geleden.


De oorzaak van het verlies? Enorme uitbreiding van de balans van de Fed, gecombineerd met stijgende rentetarieven. De tweejarige staat van dienst van de Fed is werkelijk afschuwelijk. Met een opgeblazen balans hebben stijgende rentetarieven tot duizelingwekkende verliezen geleid.

Ook de headline van CNN, afgelopen zaterdag, die suggereerde dat de VS in een bredere oorlog in het Midden-Oosten zou kunnen worden meegezogen, hielp de beurs niet. Het nieuwsmedium schreef dat "de VS een vliegdekschip, een gevechtssquadron en extra oorlogsschepen naar het Midden-Oosten had gestuurd, terwijl de regio zich schrap zet voor een Iraanse vergelding voor de moord op een hoge Hamas-leider in Teheran eerder deze week."

De marktzenuwachtigheid werd nog groter toen CNBC zaterdag meldde dat Warren Buffett zijn liquiditeitsniveau had verhoogd naar een historisch bedrag van 277 miljard dollar nadat hij zijn aandelenbezit drastisch had teruggebracht.

Kortom, niet het materiaal waar een bullmarkt van gemaakt is.









[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[5 augustus 2024]

 

Afdrukken Doorsturen