Hoe een nucleaire oorlog kan beginnen

Gegeven de theorie van wederzijds verzekerde vernietiging, zijn er weinig plausibele manieren om een nucleaire oorlog te beginnen. Eén scenario wordt hieronder beschreven.




Zestig kilometer van de Oekraïense grens ligt het stadje Kurchatov (genoemd naar Igor Kurchatov, de vader van de Sovjet-kernwapens) en de kerncentrale van Koersk. De nabijheid van zo'n duidelijk belangrijke - en potentieel gevaarlijke - installatie zo dicht bij de plaats van de gevechten, deed velen onmiddellijk veronderstellen dat de kerncentrale het doel van Oekraïense strijdkrachten is.

Deze theorie is ongefundeerd, en doet alsof de energiecentrale het object is in een spelletje tikkertje - alsof Oekraïne kan "winnen" door de centrale te bereiken. Het is niet meteen duidelijk dat dit het geval is. Er wordt veel geschreven over het feit dat Oekraïne de centrale binnen niet al te lange tijd zal veroveren, maar de vraag blijft dan: en nu?

De implicatie lijkt dus te zijn dat Oekraïne de centrale als gijzelaar zou kunnen gebruiken, met de dreiging deze te saboteren en een soort radiologische ramp te veroorzaken. Dit lijkt echter zowel onpraktisch als onwaarschijnlijk. De Koersk-centrale bevindt zich momenteel in een overgangsfase, waarbij de vier oudere RBMK-reactoren (vergelijkbaar met die in Tsjernobyl) worden uitgefaseerd en vervangen door nieuwe VVER-reactoren.

De centrale beschikt over moderne biologische schilden, een robuust containmentgebouw en andere beschermingsmechanismen. Bovendien exploderen kerncentrales niet in de zin die vaak wordt gevreesd. Tsjernobyl, bijvoorbeeld, ervoer een stoomexplosie vanwege bepaalde ontwerpfouten die niet bestaan ​​in momenteel operationele centrales. Het idee dat Oekraïense soldaten simpelweg een aantal schakelaars zouden kunnen omzetten en de centrale zouden kunnen laten ontploffen als een atoombom, is niet realistisch.

Op 17 augustus waarschuwde het Russische ministerie van Defensie voor Oekraïense plannen om een ​​aanval uit te voeren op een Russische kerncentrale in Koersk. Deze beweringen werden herhaald door het Russische staatsnucleaire bedrijf Rosatom. De Oekraïense aanval zou volgens Rusland vervolgens aan Rusland worden toegeschreven als sabotage.

Een analytische opmerking vooraf: er is hiervoor geen bewijs geleverd. Oekraïne ontkende een dergelijk complot als zijnde krankzinnig. Omdat het zo ongeloofwaardig is, is het verhaal mogelijk bedoeld voor het Russische publiek. De Russische bevolking is herhaaldelijk verteld dat het Westen met een nucleaire oorlog dreigt. Dit zou slechts het laatste voorval in dat verhaal zijn.

Als Rusland zijn eigen kerncentrale zou saboteren en de schuld bij Oekraïne zou leggen, zou het volgens sommige analisten net zo mysterieus kunnen zijn als de Nord Stream-aanval. Het zou ook een voorwendsel kunnen zijn om een ​​nucleaire oorlog te beginnen, als de schuld bij de NAVO zou liggen (wat niet ondenkbaar is).

Het is in ieder geval theoretisch mogelijk dat de Oekraïners zouden kunnen proberen om kolossale hoeveelheden explosieven binnen te brengen en de hele fabriek de lucht in te blazen, waardoor radioactief materiaal in de atmosfeer terecht zou komen. Wij denken dat die mogelijkheid niet is uit te sluiten aangezien Kiev in toenemende mate wanhopiger wordt naarmate de strijd langer duurt. De bereidheid van de Oekraïense regering om opzettelijk een radiologische ramp te creëren, die ook een groot deel van hun eigen land zou bestralen, samen met delen van Centraal-Europa, is vanuit die wanhoopsgedachte niet uit te sluiten (aangezien de huidige Oekraïense machthebbers totaal niet geïnteresseerd zijn in hun eigen bevolking).

President Vladimir Poetin beschuldigde Oekraïne er van dat het vannacht de Russische kerncentrale Koersk heeft willen aanvallen. Hij zei dat Moskou de VN-toezichthouder voor nucleaire veiligheid op de hoogte heeft gesteld van de situatie. Volgens Rafael Mariano Grossi, directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, is de kerncentrale van Koersk in de frontlinie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne terechtgekomen nadat een inval van de troepen uit Kiev hen binnen artilleriebereik bracht.

De directeur-generaal van het internationale agentschap zei dat de Russische kerncentrale Koersk zich “technisch gezien binnen artilleriebereik” van de Oekraïense strijdkrachten bevond, “en omdat daar militaire actie plaatsvindt”, was hij “zeer bezorgd”. Grossi zal de kerncentrale van Koersk bezoeken omdat hij het risico dat de kerncentrale beschadigd raakt tijdens de Oekraïense inval in de regio "zeer serieus" neemt.

Het hoofd van het IAEA gaat volgende week naar Koersk om met de directie van de kerncentrale te praten en na te gaan of deze al is aangevallen. Hij zei dat hij ook de staat van de externe stroomvoorziening en de toegangswegen tot de centrale zou beoordelen, daarbij herinnerend aan de recente vernietiging van bruggen over de rivier de Seym door de Oekraïners.

Grossi zei dat hij "persoonlijk in contact stond met de relevante autoriteiten van beide landen" en dat hij "de internationale gemeenschap op de hoogte zou blijven houden indien nodig".

Oekraïense troepen bevinden zich op ongeveer 30 km van de kerncentrale, dus binnen het bereik van raketartillerie en houwitsers die vanuit het Westen aan Oekraïne worden geleverd, aldus de krant. “Dit is een centrale van het Tsjernobyl-type, volledig blootgesteld (de actieve zone van de reactor). Ik heb er een paar bezocht”, zei Grossi. Volgens het IAEA bestaat de kerncentrale uit zes eenheden: twee zijn gesloten, twee zijn volledig operationeel en twee zijn in aanbouw. De nabijheid van de kerncentrale tot het slagveld is van “bijzonder belang” vanwege de twee volledig operationele reactoren, voegde hij eraan toe.

De kernsmelting van Tsjernobyl liet een 2600 vierkante kilometer (1000 vierkante mijl) grote uitsluitingszone achter in Oekraïne, waar langlevend radioactief materiaal duizenden jaren nodig heeft om te vervallen. In tegenstelling tot de kernsmeltingen in Fukushima, Japan in 2011, waar secundaire inperking grotendeels voorkwam dat straling zich in de atmosfeer verspreidde, veroorzaakte de ramp in Tsjernobyl pluimen van straling over een groot deel van Europa.

Het IAEA waarschuwt regelmatig voor de risico's die de Russische inval in Oekraïne sinds februari 2022 met zich meebrengt voor kerncentrales. Zaterdag waarschuwde het dat de veiligheidssituatie bij de Oekraïense kerncentrale Zaporizhia "verslechterde" na een nabijgelegen drone-aanval. De fabriek, die al vroeg in de oorlog door de Russische strijdkrachten in beslag werd genomen, is sindsdien herhaaldelijk het doelwit van aanvallen waarvan beide partijen elkaar beschuldigen.

De Amerikaanse zaakgelastigde in Rusland, Stephanie Holmes, werd ontboden bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om uitleg te krijgen over de deelname van Amerikaanse troepen aan de invasie van het Oekraïense leger in de regio Koersk. Moskou meldde dat leidinggevenden van een Amerikaans privaat militair bedrijf in Koersk, dat wil zeggen op Russisch grondgebied, vechten! Het is het gevolg van het Biden-bevel met betrekking tot het opheffen van het de facto verbod op Amerikaanse particuliere militaire bedrijven om in Oekraïne te worden ingezet.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gewaarschuwd dat Rusland Amerikanen die betrokken zijn bij misdaden zal onderzoeken en voor de rechter zal brengen. Bovendien worden "alle buitenlandse 'specialisten' en huurlingen" die illegaal de Russische grens oversteken automatisch een legaal militair doelwit, concludeerde het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Amerikaanse huurlingenbedrijf Forward Observations Group (FOG), dat sterk vertegenwoordigd is in Oekraïne, Syrië en Israël, beweert dat zijn leden betrokken zijn bij de Oekraïense aanval in de regio Koersk. Op Russische netwerken gonst het van de onthullingen die slechts enkele uren na de bekentenis van een Tsjetsjeense generaal kwamen dat er ook soldaten van NAVO-landen in Koersk vechten.

Op de officiële sociale media-accounts van FOG werd een foto geplaatst met het volgende onderschrift: "De jongens in Koersk".

Het is de eerste keer dat bewezen is dat Amerikaanse militairen, zelfs onder het mom van een 'salarisprofiel', Russische bodem betreden als indringers. Eerder deze maand vertelde een bewoner van een dorp in de regio Koersk aan Sputnik dat buitenlandse huurlingen hun dorp waren binnengekomen, onder meer uit Frankrijk en Polen. Gezien de huidige ontwikkelingen lijkt een Derde Wereldoorlog steeds waarschijnlijker...











[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[22 augustus 2024]

 

Afdrukken Doorsturen