Misdaad loont - in ieder geval voor banken

Wat hadden Bernie Madoff, Jeffrey Epstein en de gesanctioneerde Russische huurlingengroep Wagner met elkaar gemeen? Ze bankierden allemaal bij de Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase.




Vorige week dinsdag bracht de Financial Times het verhaal dat JPMorgan Chase en HSBC in een nieuw rapport van de in de VS gevestigde denktank Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) waren genoemd vanwege hun rol in het witwassen van betalingen voor de beruchte huurlingengroep Wagner, die Russische militaire operaties in Oekraïne, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika heeft ondersteund. De denktank schreef dat de betrokkenheid van de twee banken bij Wagner "onbewust" was gebeurd.

Dat si dezelfde verklaring die JPMorgan Chase ook gaf vanwege het feit dat deze bank tientallen jaren geld witwaste voor Ponzi-kopstuk Bernie Madoff en al minstens 15 jaar voor de internationale sekshandelaar in kinderen Jeffrey Epstein.

Vreemd genoeg vonden noch de Wall Street Journal noch de New York Times de informatie in het rapport van de denktank de moeite waard om met hun lezers te delen. Toch is het zeer relevant om aan onze lezers (in ieder geval die zakendoen met de VS) te melden dat de grootste bank in de Verenigde Staten, met een roemruchte geschiedenis van het witwassen van geld voor ongure figuren gedurende lange perioden, nu in verband is gebracht met Wagner, dat door het Amerikaanse ministerie van Financiën werd gesanctioneerd en werd aangemerkt als een Russische proxy en transnationale criminele organisatie.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën schreef het volgende over Wagner in januari vorig jaar:

“PMC Wagner (Wagner Group ) is een Russisch privé militair bedrijf onder leiding van Yevgeny Prigozhin, een vriend van Poetin en het doelwit van meerdere Amerikaanse sancties. Wagner Group is betrokken geweest bij door het Kremlin gesteunde gevechtsoperaties over de hele wereld ter ondersteuning van Poetins oorlog tegen Oekraïne. Terwijl het Russische leger worstelt op het slagveld is Poetin teruggevallen op het vertrouwen op de Wagner Group om zijn gekozen oorlog voort te zetten. De Wagner Group heeft zich ook bemoeid met en landen in Afrika gedestabiliseerd, wijdverbreide mensenrechtenschendingen gepleegd en natuurlijke hulpbronnen van hun bevolking afgeperst. Vandaag wordt de Wagner Group opnieuw aangewezen krachtens Executive Order (EO) 13581, zoals gewijzigd door EO 13863, omdat het een buitenlander is die een belangrijke transnationale criminele organisatie vormt. Wagner-personeel heeft zich beziggehouden met een voortdurend patroon van ernstige criminele activiteiten, waaronder massa-executies, verkrachtingen, kinderontvoeringen en fysiek misbruik in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en Mali.”

Prigozhin stierf op 23 augustus 2023 bij een vliegtuigongeluk. De privéjet vervoerde hem en zijn topluitenants. Alle 10 mensen aan boord van de jet kwamen om bij de crash, die slechts twee maanden nadat Prigozhin een mislukte Wagner-muiterij tegen de Russische militaire leiding had georganiseerd, plaatsvond.

De onthullingen van de denktank komen een jaar nadat JPMorgan Chase twee federale rechtszaken schikte voor een totaalbedrag van 365 miljoen dollar. In deze rechtszaken werd beweerd dat de bank van 1998 tot en met 2013 geld had witgewassen voor de internationale sekshandelaar in kinderen, Jeffrey Epstein.

Eén van de rechtszaken was aangespannen door Epsteins slachtoffers van seksueel misbruik. JPMorgan Chase schikte die zaak voor $290 miljoen nadat de advocaten van de eisers akkoord gingen met dubieuze voorwaarden. De tweede rechtszaak werd aangespannen door de procureur-generaal van de Amerikaanse Maagdeneilanden, waar Epstein een privé-eilandcomplex had. JPMorgan Chase kon die zaak schikken voor slechts $ 75 miljoen na het starten van een vernietigende public relations-campagne die zich richtte op de onfrisse banden van politici op de Amerikaanse Maagdeneilanden met Epstein zelf.

Advocaten van de bank leken vooral boos over hoeveel interne bankinformatie de procureur-generaal van de Amerikaanse Maagdeneilanden met het Amerikaanse volk wilde delen. In een gerechtelijke indiening schreef de procureur-generaal het volgende:
“Zelfs als deelname actieve betrokkenheid vereist… is er geen echt geschil dat JPMorgan actief deelnam aan Epsteins sekshandelavontuur van 2006 tot 2019. Het Hof oordeelde dat beschuldigingen dat de bank Epstein toestond zijn rekeningen te gebruiken om tientallen betalingen te sturen naar toen bekende medeplichtigen [geredigeerd] Epstein buitensporige en ongebruikelijke hoeveelheden contant geld opleverde; en geldopnames zo structureerde dat die opnames niet verdacht zouden lijken en 'verder gingen dan alleen het leveren van hun gebruikelijke [bank]diensten aan Jeffrey Epstein en zijn gelieerde entiteiten' en voldoende waren om actieve betrokkenheid te beweren.”

De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtbank eerder al gewaarschuwd voor de onvoorstelbare bedragen aan contant geld die Epstein van de rekeningen die hij bij JPMorgan Chase aanhield kon halen zonder dat de bank de wettelijk verplichte Suspicious Activity Reports (SAR's) bij de politie had ingediend.
In één van de gerechtelijke documenten telde de bank de gigantische stapels contant geld op en schreef het het volgende:
“Tussen september 2003 en november 2013, ofwel ongeveer tien jaar, verwerkte JPMorgan meer dan 5 miljoen dollar aan uitgaande contante transacties voor Epstein, waarbij het zijn eigen beleid negeerde dat grote contante opnames ontmoedigde….”

Advocaten van de Amerikaanse Maagdeneilanden citeerden interne e-mails bij JPMorgan Chase waaruit bleek dat werknemers van de bank op de hoogte waren van Epsteins “ontvangsten… van bedragen van $ 40.000 tot $ 80.000, meerdere keren per maand”, terwijl ze er ook van op de hoogte waren dat Epstein zijn minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik contant betaalde.

Epstein werd op 10 augustus 2019 dood aangetroffen in zijn cel in New York City, terwijl hij wachtte op zijn proces. De lijkschouwer oordeelde dat zijn dood zelfmoord was - een dood die omgeven is door raadselachtige gebeurtenissen.

Er is een ernstig en diep verontrustend patroon van het de andere kant op kijken naar criminaliteit om een ​​zakelijk voordeel te behalen bij JPMorgan Chase onder zijn langdurige voorzitter en CEO, Jamie Dimon. De bank heeft toegegeven dat er sinds 2014 door het Amerikaanse ministerie van Justitie vijf ongekend grote aanklachten tegen haar zijn ingediend. Twee van die aanklachten waren voor het witwassen van geld voor Ponzi-brein Bernie Madoff.

In januari 2014 betaalde JPMorgan Chase 2,6 miljard dollar aan boetes en schadevergoedingen, tekende het een overeenkomst met het Amerikaanse ministerie van Justitie om de vervolging af te blazen en stopte het met een 22 jaar durende betrokkenheid bij het piramidespel van Bernie Madoff.

De aanklagers van dat ministerie van Justitie - die de zaak tegen JPMorgan Chase hebben geschikt - hebben veel van het onderzoeksmateriaal van Irving Picard, de beheerder van het Madoff-slachtofferfonds, gebruikt om hun aanklachten tegen JPMorgan Chase in te dienen. Volgens Picard heeft JPMorgan Chase niet-gecontroleerde financiële overzichten van Madoff gebruikt en de vereiste stappen van due diligence overgeslagen om $ 145 miljoen aan leningen aan Madoffs bedrijf te verstrekken.

Advocaten van Picard schrijven dat JPMorgan Chase van november 2005 tot en met 18 januari 2006 $ 145 miljoen leende aan Madoffs bedrijf op een moment dat de bank op de hoogte was van "frauduleuze activiteiten" op Madoffs zakelijke rekening en dat Madoffs bedrijf in feite failliet was. De reden voor de leningen van JPMorgan Chase was dat Madoffs zakelijke rekening "gevaarlijk lage liquiditeitsniveaus bereikte en het piramidespel dreigde in te storten." JPMorgan "verschafte in feite liquiditeit om het piramidespel voort te zetten", aldus Picard.

Maar genereerde Madoff ook nieuwe zakelijke deals of winsten voor JPMorgan Chase, zoals het geval was met Epstein? De verhalen van Norman F. Levy schieten ons meteen te binnen.

Levy was een makelaar in commercieel vastgoed en volgens een artikel in Vanity Fair uit 2009 had Levy op een gegeven moment “een eigendomsbelang in 70 panden, waaronder het Seagram Building en 21 winkelcentra in heel Amerika…”. JPMorgan Chase en zijn voorgangers verstrekten tientallen miljoenen dollars aan leningen aan Norman F. Levy en zijn familie, zodat zij konden investeren met de insolvente Madoff. (Levy overleed in 2005 op 93-jarige leeftijd zonder dat hij van enige misdaad werd beschuldigd.)

Volgens Picard had Levy in 1996 $ 188 miljoen aan uitstaande leningen, die hij gebruikte om geld in Madoff-investeringen te sluizen. Picards advocaten vertelden de rechtbank dat JPMorgan Chase deze investeringen 'speciale deals' noemde, en voegden toe:
“Deze deals waren inderdaad speciaal voor alle betrokkenen: (a) Levy genoot van Madoffs opgeblazen rendementen van wel 40% op het geld dat hij bij Madoff investeerde; (b) Madoff genoot van de voordelen van grote hoeveelheden contant geld om zijn fraude voort te zetten zonder onderworpen te zijn aan de due diligence-processen van JPMC; en (c) JPMC [JPMorgan Chase] verdiende kosten over de leningbedragen en hield de 'speciale deals' van een afstandje in de gaten, waardoor het de verantwoordelijkheid voor enige due diligence op Madoffs operatie ontliep.”

Een cruciaal bewijsstuk tegen JPMorgan was dat ondanks het verstrekken van leningen aan zowel Madoff als Levy, de bank “de rest van haar Private Bank-klanten adviseerde niet te investeren bij Madoff”, aldus Picard. Volgens Picard was Levy op papier in 1998 1,5 miljard dollar waard. Hij was zo'n belangrijke klant voor JPMorgan en haar voorgangers dat hij een eigen kantoor bij de bank kreeg.

Volgens Picard omvatte de relatie, toen Levy een Madoff-klant was, jarenlang klassiek, ongecontroleerd bewijs van witwassen, wat had moeten resulteren in wettelijk verplichte Suspicious Activity Reports (SAR's) die waren ingediend bij het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN), een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Maar zelfs nadat een andere bank de verdachte activiteit eind jaren negentig had gedetecteerd en de transacties aan FinCEN had gemeld, verzuimden JPMorgan Chase en zijn voorgangers hun eigen verplichte SAR's in te dienen. JPMorgan Chase liet de activiteit niet alleen voortduren, maar liet deze ook dramatisch toenemen in dollars.

In september 2020 publiceerde het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) een schokkend onderzoeksrapport over witwassen door internationale banken. Het ICIJ-onderzoek was gebaseerd op geheime documenten die waren gelekt van FinCEN. De documenten “tonen aan dat vijf wereldwijde banken — JPMorgan, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank en Bank of New York Mellon — bleven profiteren van machtige en gevaarlijke spelers, zelfs nadat de Amerikaanse autoriteiten deze financiële instellingen beboetten voor eerdere mislukkingen om stromen van vuil geld in te dammen.”

Het rapport zei het volgende over JPMorgan Chase: "JPMorgan Chase was betrokken bij het verplaatsen van illegale fondsen voor Jho Low, waarbij de beruchte plundering van overheidsfondsen in Maleisië een rol speelde. JPMorgan Chase verplaatste $ 1,2 miljard aan geld voor Jho Low van 2013 tot 2016," aldus het rapport.

De ICIJ-bom bevat de beschuldiging dat JPMorgan ook "meer dan $ 50 miljoen aan betalingen verwerkte in een decennium, zo blijkt uit de gegevens van Paul Manafort, de voormalige campagneleider van dito president Donald Trump. De bank smeet minstens $ 6,9 miljoen aan Manafort-transacties in de 14 maanden nadat hij ontslag nam uit de campagne te midden van een wervelwind van beschuldigingen van witwassen en corruptie die voortkwamen uit zijn werk bij een pro-Russische politieke partij in Oekraïne."

Volgens ICIJ-onderzoekers zijn er bij JPMorgan Chase onder meer de volgende zaken verontrustend:
- “JPMorgan heeft ook geld verplaatst voor bedrijven en mensen die betrokken zijn bij corruptieschandalen in Venezuela, die hebben bijgedragen aan één van de ergste humanitaire crises ter wereld…
- “Een van de Venezolanen die hulp kreeg van JPMorgan was Alejandro 'Piojo' Isturiz, een voormalig overheidsfunctionaris die door de Amerikaanse autoriteiten is aangeklaagd als speler in een internationaal witwasprogramma. Aanklagers beweren dat Isturiz en anderen tussen 2011 en 2013 steekpenningen hebben gevraagd om overheidsenergiecontracten te manipuleren. De bank verplaatste meer dan $ 63 miljoen voor bedrijven die gelinkt waren aan Isturiz en het witwasprogramma tussen 2012 en 2016, zo blijkt uit de FinCEN Files…”

De grootste banken van Wall Street pochen graag over hun “KYC”-regel (Know Your Customer). Maar de ICIJ-onderzoekers onthullen dat JPMorgan Chase weinig aandacht besteedde aan die regel. Het rapport vond het volgende:
- “Neem het geval van een mysterieuze lege vennootschap genaamd ABSI Enterprises. ABSI heeft tussen januari 2010 en juli 2015 meer dan $ 1 miljard aan transacties via JPMorgan verzonden en ontvangen, zo blijkt uit de FinCEN Files.
- Dit bedrag omvatte transacties via een directe bankrekening bij JPMorgan, die ABSI in 2013 sloot, en via zogenaamde correspondent banking-regelingen, waarbij een bank met aanzienlijke Amerikaanse activiteiten, zoals JPMorgan, buitenlandse banken toestaat om transacties in Amerikaanse dollars te verwerken via haar eigen rekeningen.
- Toezichthouders op de naleving van de regels, gevestigd in het operationele centrum van de bank in Columbus, Ohio, besloten in 2015 te proberen de werkelijke eigenaar van ABSI te achterhalen nadat een Russische nieuwssite meldde dat een gelijknamige lege vennootschap – waarvan de gegevens van JPMorgan aangaven dat het de moedermaatschappij van ABSI was – banden had met een figuur uit de onderwereld genaamd Semion Mogilevich.
- Mogilevich is beschreven als de 'Baas der Bazen' van de Russische maffiagroepen. Toen de FBI hem in 2009 op de Top Tien Most Wanted-lijst zette, zeiden ze dat zijn criminele netwerk betrokken was bij wapen- en drugshandel, afpersing en contractmoorden. De kenmerkende methode van de kettingrokende, gespierde Oekraïner om een ​​vijand te neutraliseren, zo meldde The Guardian ooit, is de autobom."

Uit de documenten blijkt dat de compliance officers tevergeefs hun dossiers over de lege vennootschap hebben doorzocht, zonder te kunnen vaststellen wie er achter het bedrijf zat of wat het werkelijke doel ervan was.
- “Hoewel die details nog steeds onduidelijk zijn, had JPMorgan jaren eerder al genoeg redenen om ABSI te onderzoeken: het bedrijf opereerde als een lege vennootschap op Cyprus, destijds beschouwd als een belangrijk centrum voor het witwassen van geld, en het stuurde honderden miljoenen dollars via JPMorgan…
- Via een woordvoerder zei Mogilevich dat hij geen kennis had van ABSI.”

In maart 2022 stonden de Verenigde Staten op nummer één op de Financial Secrecy Index, “met de slechtste beoordeling ooit sinds de rangschikking in 2009 begon.”











[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[30 september 2024]

 

Afdrukken Doorsturen