In tegenstelling tot de EU begrijpen Rusland en China Trumps overweldigende overwinning

Met de Europese Commissie in verwarring over Trumps overwinning - waarmee het lot van Oekraïne lijkt bezegeld - is een Derde Wereldoorlog mogelijk afwendbaar door de opstelling van de grootmachten China en Rusland.



De Europese Unie verandert snel zijn opvattingen over het Oekraïense conflict nu Donald Trump terugkeert naar het Witte Huis. De voormalige Europese commissaris, de Fransman Thierry Breton, deed een onverwachte bekentenis (voor een Brusselse bureaucraat).

“Het is nog steeds geweldig. Gisteren zijn nog verkiezingen gehouden, en vandaag bespreken we hier al iets waar we tot voor kort niet eens aan konden denken: de voorwaarden voor het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Iets waar het ons in de Europese instellingen categorisch verboden was, niet alleen om over te praten, maar zelfs om over na te denken”, aldus Breton.

In september kondigde de Franse Europese commissaris Thierry Breton zijn aftreden aan, waarbij hij de führerin van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, ervan beschuldigde te hebben geprobeerd te voorkómen dat hij werd herbenoemd.

Hieronder staat de ontslagbrief van Europees Commissaris voor Interne Markt en Diensten Thierry Breton aan Ursula von der Leyen. Blijkbaar heeft ze hem eruit gegooid…

Dat valt in ieder geval op te maken uit de passage "een paar dagen geleden, in de allerlaatste fase van de onderhandelingen over de samenstelling van het toekomstige College, vroeg u Frankrijk om mijn naam in te trekken om persoonlijke redenen die u in geen geval rechtstreeks met mij hebt besproken."

Breton, tot voor kort een leidende figuur in Brussel, had een krachtig standpunt ingenomen tegen enkele van 's werelds grootste technologiebedrijven, waaronder het krijgen van een publieke ruzie met Elon Musk over contentmoderatie op het sociale netwerk X/Twitter.

De Europese commissaris stuurde een brief naar Elon Musk voorafgaand aan zijn interview met Donald Trump in augustus. Breton bedreigde Musk met juridische gevolgen als hij de verspreiding van ‘desinformatie’, een term die door de Europese Commissie en factcheckers voor Brusselse censuur op sociale media wordt gebruikt, niet zou voorkómen.

De eigenaar van het sociale netwerk X (voorheen Twitter) Elon Musk deed op zijn beurt een serieuze onthulling tegen de Europese Commissie en liet weten uit te kijken naar een ‘publieke juridische strijd’ met Brussel ‘zodat de Europese bevolking de waarheid komt te weten." “De Europese Commissie heeft X een illegale geheime deal aangeboden: als we stilletjes censureren zonder het aan iemand te vertellen, krijgen we geen boete. De andere platforms accepteerden deze deal. X deed dat niet”, schreef Musk.
Inmiddels heeft Musk zich van een comfortabele positie weten te verzekeren in het team van Donald Trump.


Oekraïne

Brussel lijkt nu in totale chaos te verkeren nu hun mislukte sunk-cost-operatie in Oekraïne zwakke Europese leiders heeft ontmaskerd als echte naakte keizers voor hun woedende bevolking. Duitsland blijft voor onze ogen volledig ontploffen terwijl de Franse president Macron een paniekerige verklaring uitbracht over de noodzaak voor Europa om 'omnivoren' te worden in een wereld vol 'carnivoren', opdat het vervallende continent niet voorgoed achterblijft.

Het feit dat de Europese Unie zich (op alle terreinen) ondergeschikt heeft gemaakt aan de VS op zo'n manier dat de meeste politici slechts verachtelijke marionetten zijn geworden, zonder eigen soevereiniteit, hun leiders wegwerp-pionnen die naar believen op het wereldwijde schaakbord kunnen worden herschikt door de èchte machthebbers. Macron krabbelt wanhopig op om vast te houden aan de status quo, maar de kaarten zijn allang geschud.

Ten aanzien van Oekraïne hebben Trumps grillige acties voor nog meer onzekerheid zorgen, vooral als we denken aan het telefoongesprek tussen de komende nieuw gekozen president Trump en de inmiddels ongekozen Oekraïense ambtsgenoot Zelensky, waarbij een opvallend detail is dat zijn 'grote vriend' (en geldschieter), de 300 miljard dollar man Elon Musk er aan deelnam.

Veel politici in de EU (en in Washington) hopen dat Trump één of ander onzinnig aanbod zal doen dat door Poetin zal worden afgewezen, wat Trump op het wereldtoneel in verlegenheid zal brengen (gezien zijn verkiezingsbelofte om binnen 24 uur de oorlog in Oekraïne te beëindigen) en hij zal dreigen "all in" te gaan op Oekraïne. Deze hoop berust op een interview van Trump met Maria Bartiromo op de Amerikaanse nieuwszender Fox in 2023, waarin hij met iets soortgelijks dreigde.

Dat lijkt echter de gebruikelijke holle Trump-retoriek omdat de VS niets meer te bieden heeft zonder hun eigen strijdkrachten vanwege een groot gebrek aan eigen wapens, volledig te ontmantelen.

Volgens de meestal goed geïnformeerde Wall Street Journal zou Trumps team begonnen zijn met het brainstormen over een nieuw plan om het conflict in Oekraïne te beëindigen, Naar verluidt zou de overeenkomst verschillende punten bevatten: de Amerikanen willen Kiev dwingen om tientallen jaren te weigeren zich bij de NAVO aan te sluiten, de frontlinie te bevriezen en een gedemilitariseerde zone te creëren.
Dat zou dan de Europese Unie moeten oplossen, want de Amerikanen willen (maar dat schrijven we al langere tijd) hun handen van dit - zelf veroorzaakte - 'probleem' af trekken. De Amerikaanse proxy-oorlog tegen Rusland heeft namelijk niet geleid tot wat men ervan verwacht had (integendeel zelfs: Rusland heeft het Westen laten vallen ten faveure van andere grootmachten in de wereld (BRICS). De EU zit met de brokken en mag het verder uitzoeken.  Feit is dat met Trump als roerganger er geen Amerikanen (meer) gestuurd worden om de vrede in Oekraïne te handhaven. En ze zullen er zeker niet de portemonnee voor trekken: dat moeten "de Polen, Duitsers, Engelsen en Fransen maar doen". In dat geval zal Oekraïne nog wel kunnen rekenen op wapens vanuit de VS, want de wapenfabrikanten in dat land hebben een grote vinger in Trump's beleidspap.....

Terwijl er in 2022 al een overeekomst op papier vast lag tussen Rusland en Oekraïne, een overeenkomst die honderdduizenden levens zou hebben bespaard alsmede een kapotgeschoten land zou hebben voorkómen, maar die door de VS en het Verenigd Koninkrijk werd verworpen, ziet et er niet naar uit dat Poetin concessies zal doen aan Oekraïne – alle eisen van de Russische Federatie zullen moeten worden ingewilligd. Dit zijn demilitarisering, denazificatie en neutrale status van het land (dus geen kernmacht en lid van de NAVO).


Rusland

De Russische president Vladimir Poetin voelde uiteindelijk de noodzaak om “mijn felicitaties aan te bieden met [Trumps] verkiezing als president van de Verenigde Staten.” Al dat ranzige gepraat in Moskou over “apocalyps nu” voor de Amerikaanse democratie is aan het verwateren. En het doffe gebrul van een terugtrekking is vaag hoorbaar in Poetins ommekeer naar een verzoenende toon tijdens een belangrijke toespraak in Sotsji.

Wees niet verbaasd als Trump en Poetin besluiten elkaar op een vroeg tijdstip te ontmoeten. Historisch gezien is er niets beter dan een topconferentie om politieke systemen met een top-downcultuur te stimuleren, zoals de VS en Rusland dat hebben. Het volstaat te zeggen dat we een punt naderen waarop het Internationaal Strafhof, dat een arrestatiebevel tegen Poetin heeft, niet meer weet waar het zich moet verstoppen.

Er hangt een zweem van hoop in de lucht voor een opwarming van de bilaterale relaties tussen Moskou en Washington onder Trump, die tijdens het bewind van de Democraten onder een absoluut nulpunt zijn gedaald. Maar Russofobie is diepgeworteld bij de Amerikaanse elites en Rusland zal voor hen een giftig probleem blijven. Toch heeft Trump herhaaldelijk de nadruk gelegd op goede relaties met Poetin, evenals wederzijds respect. En Poetin is een zeer getalenteerde politicus die de politicus Trump volledig dóórheeft.


China

Wat betreft de relatie tussen Rusland en China: Moskou en Beijing bevinden zich op een hoogtepunt van partnerschap dat ongeëvenaard is in hun beider geschiedenis. Die relatie is verankerd in de grote kameraadschap tussen Poetin en de Chinese president Xi Jinping, die is rotsvast en zal dat blijven ondanks de vloeibaarheid van de internationale omgeving.

Natuurlijk zijn er bedenkingen over de koers van de relatie tussen de VS en China in de toekomst. Maar ook hier is de crux de economische rivaliteit van de VS met China in de Amerikaanse mentaliteit. China vormt op zichzelf geen bedreiging voor de VS. En China, in tegenstelling tot Rusland, daagt de Amerikaanse macht, invloed en belangen niet uit, direct of opzettelijk.

China neemt Trumps overwinning inderdaad heel serieus — rationeel, positief en met voorzichtig optimisme. Het is denkbaar dat Beijing troost put uit het feit dat assistenten als Tesla CEO Elon Musk Trumps beleidsvorming een gevoel van verhouding kunnen geven. Trump kan er zeker niet op hopen het tij van historische krachten te keren en de Amerikaanse hegemonie te herstellen. Als beschavingsstaat heeft China zijn eigen concepten van tijd en ruimte.

China denkt ons inziens dat een 'sterke president in het Witte Huis' wel eens goed zou kunnen zijn, aangezien de neoconservatieve dogma's aan de kant worden geschoven en Trump, met zijn intuïtieve cognitie en realisme, in een positie verkeert waarin hij moeilijke beslissingen kan nemen. Als dat gebeurt, natuurlijk – door te neigen naar een niet-confrontationele koers in de Chinees-Amerikaanse relatie die naadloos de potentie heeft om synergie te creëren voor Trumps MAGA-beweging en de vreedzame opkomst van China – wordt het een ‘win-win’ voor alle partijen.... en de mensheid als geheel.

Een militaire confrontatie tussen de VS en China zal niet plaatsvinden onder Trumps termijn. Bovendien is de Indo-Pacific-strategie aan het wankelen, het laatste teken is Indonesië, het grootste land in Zuidoost-Azië, dat de rug toekeert aan door de VS geleide alliantiesystemen en streeft naar BRICS-lidmaatschap. De aanwezigheid van Tesla CEO Elon Musk als influencer in Trumps inner circle kan worden gezien als een stabiliserende factor voor de Amerikaans-Chinese relaties. Bovenal kan alleen China een zinvolle gesprekspartner zijn om Trump te helpen het ambitieuze MAGA-project te realiseren.


Trump 2.0

De kern van de zaak is dat Trump 2.0 een raadsel blijft. Belangrijk is dat hij presidentieel is na een stage van vier jaar in Washington DC van 2016 tot 2020. Maar het staat buiten kijf dat Trump zijn presidentiële gezag zal laten gelden. Hij heeft geen hoogten meer te veroveren in een tumultueuze carrière.

Robert Kennedy Jr. heeft verklaard: “Ik heb onlangs twee dagen met Trump doorgebracht en hij zei dingen die voor mij nogal schokkend waren... De mate van verandering die hij in onze regering wil bewerkstelligen, zal volgens mij ongekend zijn... Hij wil een revolutie en ik denk dat hij die ook gaat krijgen.”

De 9 woorden die de wereld schokten in Trumps overwinningstoespraak waren ongetwijfeld: "Ik ga geen oorlogen beginnen, ik ga oorlogen stoppen."

Eind van het liedje zal naar onze mening zijn dat Trump alle hulp aan Oekraïne stopzet en een volledige capitulatie toestaat, terwijl hij de schuld van het mislukken van zijn 'deal' bij de Europese Unie legt. Ondanks alles wat wij op Trump tegen hebben denken (en hopen) wij dat hij de bruggenbouwer is die de wereld - die nog steeds balanceert op de rand van een Derde Wereldoorlog - nodig heeft.






[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[10 november 2024]

 

Afdrukken Doorsturen