De Russische economie stort in, toch?

Een blik op de veerkracht van de Russische economie en waarom er van westerse voorspellingen niet veel klopt.


In de westerse mainstream media wordt veel gezegd en geschreven over de Russische economie, bijna altijd in een negatief daglicht, zelfs vóór de oorlog. Zo wist gisteravond in het tv-programma Vandaag Inside door Pieter Cobelens (voormalig Directeur Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst en volgens de Speakers Academy een Cybersecurity & Cyberstrategie Spreker) ons nog te vertellen dat het gauw heel erg slecht gaat met de Russische economie. Okéééé.....

Als we echter vanuit een breder perspectief naar de Russische economie na 24 februari 2022 kijken, kunnen we de veerkracht ervan niet onderschatten. Velen hadden namelijk verwacht dat de door de VS geleide sancties de oorlogsinspanningen van Moskou tegen Oekraïne zouden verlammen. Bijna drie jaar na het begin van het conflict blijft Rusland grote hoeveelheden olie, gas, kolen, meststoffen en andere grondstoffen exporteren. Met name de gouverneur van de centrale bank, Elvira Nabiullina, wordt algemeen geprezen voor het feit dat zij de regering van Vladimir Poetin in staat heeft gesteld de economie van het land relatief gezond te houden.

Rusland is vaak afgeschilderd als achterlijk, met figuren als de overleden Amerikaanse senator John McCain die het land vergeleek met "een groot tankstation". Deze uitspraken, hoewel politiek geladen, zijn ongenuanceerd en vaak onjuist. Het probleem is dat dergelijke verhalen leiden tot gebrekkige beoordelingen, foutieve prognoses en uiteindelijk tot misplaatste beleidsmaatregelen.


Westerse misvattingen over de Russische economie

Er werd algemeen verwacht dat de Russische economie zou instorten na de invoering van strenge sancties in 2022. Aanvankelijk was er een grote economische schok. In de zomer herstelde de Russische economie zich echter en begon te groeien. Vanaf 2024 is de groei nog steeds sterk, met meer dan 3%. Daarentegen heeft Europa te maken gehad met stagnatie en het 'boemerangeffect' van zijn eigen sancties. Economische integratie met Rusland, met name op het gebied van energie, werd onderschat, net als het vermogen van president Poetin om de handel snel om te leiden naar het Globale Zuiden.

Prominente geluiden zoals die van het Centrum voor Analyse en Strategieën in Europa, onder leiding van Sergej Aleksasjenko, Vladislav Inozemtsev en Dmitri Nekrasov, hebben benadrukt hoe slecht westerse analisten de economische koers van Rusland hebben begrepen. Hun rapport, “Dictator's Reliable Rear: The Russian Economy at the Time of War,” onderstreept deze hiaten in het begrip.

Bijvoorbeeld:
- In april 2022 voorspelde de Wereldbank dat het Russische BBP tegen het einde van het jaar met 11,2% zou dalen, maar de werkelijke daling bedroeg slechts 2,1%.
- In 2023 groeide de Russische economie met 3,6%. Daarmee overtrof het de prognose van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van januari van slechts 0,3%.
- Voor 2024 wordt een groei van 3,8-4,0% verwacht, vergeleken met eerdere internationale prognoses van 1,3%.

Deze discrepanties tonen aan dat er sprake is van een diepgeworteld misverstand over de Russische economie onder drie belangrijke groepen analisten:
- Doorgewinterde Rusland-specialisten die de gebeurtenissen vanuit het perspectief van de Sovjet-Unie bekijken en Poetins beleid vergelijken met de restauratie van de Sovjet-Unie.
- Analisten die voor westerse overheden of NGO's werken en die vertrouwen willen wekken in sancties en beperkingen.
- Voormalige Russische politici, gepensioneerde leunstoel'deskundigen' die graag aanzitten bij talkshows en die zich tegen Poetin verzetten, wier analyses vaak bevooroordeeld zijn door hun verwachtingen van de val van het regime en het ophemelen van de NAVO.

Deze discrepantie onderstreept de noodzaak van objectievere, op data gebaseerde beoordelingen die economie en ideologie van elkaar scheiden.


Het hybride model: marktprincipes en staatstoezicht

Een veelvoorkomend misverstand over de Russische economie is dat deze is teruggevallen op een staatscontrole in Sovjetstijl. Hoewel het waar is dat staatsbedrijven sectoren als olie, gas en bankieren domineren, is het plaatje complexer. Ongeveer de helft van de Russische economie is nog steeds in privébezit en zelfs staatsbedrijven opereren in concurrerende omgevingen.

In Poetins hybride economische model is staatstoezicht in evenwicht met marktprincipes. Zo richt het Kremlin vaak concurrerende staatsgiganten op in dezelfde sector. Sberbank en VTB in de banksector, of Gazprom en Novatek in de gassector, zijn slechts twee voorbeelden waarbij concurrentie wordt aangemoedigd om efficiëntie te bevorderen. Ook particuliere bedrijven worden gedwongen te innoveren, waardoor het systeem dynamisch blijft.

Het succes van dit model ligt in het vermogen om staatscontrole te garanderen zonder de concurrentie te onderdrukken. Zo heeft Elvira Nabiullina, het hoofd van de Russische Centrale Bank, haar autonomie in besluitvorming behouden, crises vakkundig doorstaan en beleid geïmplementeerd dat de economie onder extreme druk heeft gestabiliseerd. Haar leiderschap benadrukt hoe Rusland staatscontrole combineert met professioneel economisch management.


Sancties en hun gevolgen

Eén van de grootste uitdagingen voor Rusland is de impact van westerse sancties. Hoewel sancties bepaalde sectoren hebben verstoord, met name de gasexport, waarbij Gazprom in 2023 een verlies van $ 6,2 miljard boekte hebben ze de economie niet verlamd zoals bedoeld. In plaats daarvan heeft Rusland de handel omgeleid via het Globale Zuiden, waardoor beperkingen werden omzeild. Europese bedrijven hebben ondertussen manieren gevonden om indirect handel te drijven met Rusland via buurlanden als Kazachstan.

Het falen van sancties om Rusland volledig te isoleren onderstreept hun gebrek aan universele handhaving. Zonder de deelname van grote spelers als China en India hebben sancties de handel grotendeels omgeleid in plaats van stopgezet. Deze fragmentatie verzwakt hun effectiviteit en benadrukt de uitdagingen van het implementeren van een werkelijk wereldwijd sanctieregime.



Uitdagingen en risico's voor de toekomst

Ondanks de veerkracht is de Russische economie niet zonder problemen. Oorlogsgerelateerde uitgaven hebben de inflatie tot hardnekkig hoge niveaus van 8-9% gedreven, met rentetarieven van maar liefst 21%.Het verlies van toegang tot westerse technologie kan in de loop van de tijd toenemen, innovatie vertragen en het groeipotentieel op de lange termijn beperken.

De civiele economie blijft echter sterk. Bedrijven hebben zich aangepast door fabrieken om te bouwen ter vervanging van westerse technologie, terwijl stijgende reële besteedbare inkomens de consumptie hebben aangewakkerd. In tegenstelling tot de aannames dat groei uitsluitend wordt aangestuurd door de militair-industriële sector, heeft de civiele sector een significante bijdrage geleverd aan de economische prestaties.


Conclusie: Er is behoefte aan herbeoordeling

De Russische economie staat voor grote uitdagingen op de middellange tot lange termijn, maar is tot nu toe opmerkelijk veerkrachtig gebleken. Gewoon hopen dat de economie zal wankelen op basis van gebrekkige prognoses en wensdenken is geen haalbare strategie. Westerse beleidsmakers hebben nog steeds niet in de gaten waarom hun sanctieregime niet het gewenste effect heeft gehad en de mazen in de wet blijven bestaan.

De economische veerkracht van Rusland is deels het gevolg van eerdere stimuleringsmaatregelen. De afgelopen jaren hebben bedrijven en huishoudens grote kasreserves opgebouwd, waardoor ze zelfs bij hoge inflatie konden blijven uitgeven en wanbetaling konden voorkomen bij hoge leenkosten. Net als in andere delen van de wereld heeft de dalende vraag naar arbeid vooral geleid tot een afname van het aantal openstaande vacatures in plaats van een lager aantal mensen met een baan. Cijfers van HeadHunter, een wervingssite, suggereren dat de verhouding tussen openstaande vacatures en werkzoekenden niet meer stijgt. Omdat bazen de afgelopen maanden moeite hebben gehad om werknemers te vinden, zijn ze terughoudend om mensen te ontslaan, tenzij ze absoluut moeten.

Belangrijker nog is dat een herbeoordeling een eerlijke analyse moet bevatten van de onbedoelde gevolgen van sancties, niet alleen voor Rusland, maar ook voor de wereldmarkten en westerse economieën. Zonder dergelijke reflectie loopt het Westen het risico om beleid te blijven voeren dat er niet in slaagt zijn doelen te bereiken en tegelijkertijd de wereldwijde economische instabiliteit te verergeren. Een meer strategische, genuanceerde benadering is essentieel om door de complexiteit van het huidige wereldwijde geopolitieke landschap te navigeren.






[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[21 november 2024]

 

Afdrukken Doorsturen