Wat zit er achter Trumps handelsoorlog?

Er zijn zoveel meningen op het internet over Trump en de kwestie van de invoerrechten. We hebben verschillende commentatoren hun mening over de kwestie horen geven – sommige daarvan lijken vrij plausibel. Er valt dus veel te zeggen over Trump en de tarieven. In dit artikel geven we onze kijk op wat er gebeurt.


We schreven eerder dat het opleggen van tarieven als onderhandelingstactiek de meest waarschijnlijke en plausibele verklaring voor zijn daden is. En er lijkt bewijs te zijn uit de praktijk dat deze veronderstelling ondersteunt, gezien wat er de afgelopen tijd is gebeurd. Maar er zou zo maar meer aan de hand kunnen zijn dan op het eerste gezicht lijkt.

De reden dat we dit zeggen is in wezen omdat het opleggen van tarieven naar onze mening ronduit dom is. Bovendien is de uitleg over de onderhandelingstactiek voor ons gewoonweg onvoldoende. Er zijn bredere kwesties die verder moeten worden bekeken dan alleen handel.

Het is moeilijk voor te stellen dat Trump dom is, of dat hij zo kortzichtig denkt. We denken dan ook niet dat we zomaar akkoord kunnen gaan met het opleggen van tarieven. Het zou een vergissing zou zijn om dat te doen. En dus zijn we helaas genoodzaakt om alternatieve verklaringen te bedenken voor de wending in de geschiedenis. We moeten ons afvragen waarom Trump het anders doet.

We hebben in ieder geval een paar voorzichtige conclusies getrokken die misschien wel of niet een accurate weergave van de werkelijkheid zijn. Maar het zij zo.

Waar staan ​​we nu?

We zullen eerst de gevolgen in de echte wereld samenvatten zoals we die zien.

De nadelige effecten van de tarieven zullen duidelijk merkbaar zijn voor de consumentenprijzen en de wereldhandel. De consumentenprijzen zullen beïnvloed worden zolang de tarieven van kracht zijn. Dus misschien zijn ze tijdelijk, misschien langer en misschien verschilt het per land. Wat de wereldhandel betreft, zullen invoerrechten een langdurig effect hebben.

De Amerikaanse minister Marco Rubio zei dat de Amerikaanse autoriteiten "de wereldhandelsorde willen resetten" op een manier die gunstiger is voor Amerika. Dit zal dus waarschijnlijk de stand van zaken zijn vanaf nu. Minder voor de hand liggende negatieve effecten zijn onzekerheid en bitterheid. Markten houden niet van onzekerheid. Als gevolg daarvan hebben we een aantal wilde schommelingen op de aandelenmarkt gezien.

Laten we even kort samenvatten wat de effecten op bondgenoten en tegenstanders zijn.

In het verleden waren de VS bondgenoten van verschillende landen over de hele wereld - maar wel zo lang het in het voordeel van Uncle Sam was. Deze relaties waren tot op zekere hoogte wederzijds voordelig, hoewel ze meer in het voordeel van de VS waren. Maar nu niet meer. Trumps tariefbeleid (samen met andere opvallende beleidslijnen) heeft de aard van die relaties veranderd. En, naar onze mening, niet ten goede (vanuit Amerikaans perspectief gezien). De voormalige bondgenoten zoals Saoedi-Arabië, Japan, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en nog andere landen zijn zich volgens ons toch wel serieus gaan afvragen hoe het zit met de relatie met de VS wat betreft handel en investeringen etc.

Dat voorspelt niet veel goeds voor Amerika.

Voor de meest vriendelijke interpretatie van de gebeurtenissen vinden we het een redelijk domme manier om internationale betrekkingen te bedrijven. Trump lijkt deze stijl van dealmaken te prefereren. Hij zal dat waarschijnlijk ook in het zakenleven hebben gedaan (maar dat is slechts speculeren). En het zou best geschikt kunnen zijn voor een zakelijke omgeving, maar niet voor de betrekkingen tussen landen.

Hij had een weloverwogener, volwassener, diplomatiekere en meer staatsmanachtige aanpak moeten hanteren. Hij had geen confronterende houding moeten aannemen. Hij had zijn voornemens om te onderhandelen openbaar en op een duidelijke, feitelijke manier moeten uiteenzetten en vervolgens achter de schermen onderhandelingen moeten aangaan met de leiders van verschillende landen. Dat hadden Trump en zijn team moeten doen. Maar dat hebben ze niet gedaan, en dus zitten we met de huidige situatie opgescheept.

Wat betreft tegenstanders zoals China... wel, het lijkt erop dat ze hun grens bereikt hebben. Ze hebben genoeg van het wangedrag van de VS. Vooral China heeft ervoor gekozen zich tegen de VS te verzetten, waardoor de twee landen nu economisch gezien openlijk in staat van oorlog zijn. Op dit moment is het dus gewoon economische oorlogsvoering, maar er is altijd de mogelijkheid dat dit escaleert tot een gewapend conflict. Om de premier van Singapore te citeren: "De laatste keer dat de wereld zoiets meemaakte, was in de jaren dertig. Handelsoorlogen escaleerden tot een gewapend conflict en uiteindelijk tot de Tweede Wereldoorlog. Niemand kan voorspellen hoe de situatie zich de komende maanden of jaren zal ontwikkelen. Maar we moeten ons bewust zijn van de gevaren die zich in de wereld opstapelen."

Hoe dan ook, de Chinese autoriteiten roepen andere landen op zich bij hen aan te sluiten om te proberen Amerika "onderuit te halen". Rusland zal zich daar - afhankelijk van hoe de relatie met de VS zich ontwikkelt - wellicht op een gegeven moment bij aansluiten. Misschien zullen landen als India en Turkije, die tot nu toe nog niet hebben besloten, de kant van China en Rusland kiezen zodra er een grootschalige economische oorlog uitbreekt – en dat zeker gebeuren. De landen van het BRICS-blok – zowel de volwaardige leden als de landen die een volwaardig lidmaatschap hebben aangevraagd – zullen, nemen we aan, ook de kant van China kiezen in dit conflict. Het lijkt dus een kwestie van tijd dat China en Rusland (en waarschijnlijk ook andere landen) dan samen de Amerikaanse hegemonie zullen uitdagen.

In ieder geval: met de invoering van de additionele tarieven is Trump de Rubicon overgestoken.

De wereld is dus een oorlogstijd ingegaan. De spanningen die tot nu toe tussen landen bestonden, zijn nu overduidelijk – ze zijn voor iedereen zichtbaar geworden. Trump is een handelsoorlog begonnen en we denken dat Amerika deze oorlog zal verliezen. Trump gebruikt tarieven als wapen om landen aan zijn wensen te laten voldoen. Hij gedraagt ​​zich als een bullebak. En zijn bullebaktactieken zullen averechts werken. Sterker nog, ze werken nu al averechts. Kortom, hij heeft tarieven als wapen ingezet - net zoals Amerika het SWIFT-systeem, sancties en de dollar als wapen heeft ingezet. Het is dus gewoon meer van hetzelfde.

Er zijn verschillende manieren zijn om naar deze situatie te kijken…

Zelfs als we de uitleg van de onderhandelingstactiek letterlijk nemen en ervan uitgaan dat Trump van plan is het wereldwijde systeem te herstructureren op een manier die gunstiger is voor Amerika, heeft hij de gevolgen ernstig onderschat. Er zal een terugslag komen, om een ​​term uit de spionagewereld te gebruiken. Zijn visie is kortzichtig. Hij begrijpt noch de geopolitieke situatie, noch de basisbeginselen van economie en geschiedenis. Hij heeft de ernstige, nadelige gevolgen niet goed ingeschat. Hij hanteerde het wapen zonder goed na te denken over de gevolgen in de echte wereld. Dat was nalatig van hem. En Amerika zal daar onvermijdelijk de prijs voor betalen.

Trump wekt de indruk een nogal arrogante en ijdele man te zijn. Die kenmerken – zijn overtuiging dat hij de grootste president in de Amerikaanse geschiedenis is, enzovoort – zouden wel eens Amerika's ondergang zouden kunnen worden. Een andere manier om dit te zeggen is dat zijn arrogantie hem misschien verblind heeft. Of dat hij niet verder kan kijken dan zijn eigen opgeblazen ego.

Wat zijn strijd met China (en president Xi) betreft, denken we dat Trumps persoonlijkheid hem ervan zal weerhouden om op te geven. Het ligt niet in zijn aard. Maar hoe dan ook zal hier gelden: 'Hoogmoed komt voor de val'.

Voor een psychologische interpretatie van wat er gebeurt zouden we kunnen zeggen dat Trump reageert op het verlies van Amerika's hegemonie. Zijn Make America Great Again (MAGA)-agenda zou gezien kunnen worden als een reactie op deze neergang. De MAGA-agenda zou immers niet nodig zijn geweest als Amerika nog steeds een groot en machtig land was. Dit spreekt voor zich. Het is dus heel goed mogelijk dat hij zijn dromen/verlangens 'uitvoert', in een poging om een ​​deel van de controle terug te winnen die Amerika kwijtgeraakt is.
Bovendien kunnen we zeggen dat de hele MAGA-beweging gedreven wordt door een waanidee, de waanidee dat Amerika nog steeds een groot en machtig land is – wat het in werkelijkheid niet is. Het leeft op vergane glorie.

We hebben het eerder gezien bij Groot-Brittannië. Dat land was ooit misschien wel één van de machtigste landen ter wereld – het Britse Rijk beheerste een kwart van de landen ter wereld – wat behoorlijk indrukwekkend is gezien de omvang ervan. Maar nu is het niet langer "Groot-Brittannië". Het is eigenlijk een beetje een rotzooi geworden - en de huidige premier Starmer ziet het kennelijk als zijn taak die rotzooi nog groter te maken. Overigens heeft ons eigen land in het verleden óók een 'machtige' periode meegemaakt - denk aan de V.O.C.

Terug naar Trump. We moeten wel zeggen dat dit standpunt ervan uitgaat dat Trump een echte MAGA-man is, een echte Patriot, en dat hij meer “onbewust” dan bewust handelt. En dat hij zich niet bewust is van de werkelijke stand van zaken in de wereld van vandaag, dat zijn denkwijze tamelijk vastligt, gevormd door de vroegere grootsheid van Amerika. Want, zoals we zojuist schreven: Amerika was ooit een groot en machtig land.

Maar goed, verder. Trump is er vooralsnog alleen in geslaagd om bondgenoten in tegenstanders te veranderen.

Als wat we denken dat er gaat gebeuren ook daadwerkelijk gebeurt – de systematische ineenstorting – dan heeft Amerika alle vrienden nodig die het kan krijgen. Dus vanuit dit perspectief bekeken is wat Trump doet volslagen idioot. Nogmaals, als hij niet op de hoogte is van al hetgeen we hebben geschetst, dan moet hij wel dom zijn.

Hij zou moeten proberen vrienden te maken in plaats van vijanden. De schuldencrisis, de valutacrisis, de ineenstorting van het financiële systeem enzovoorts, vormen een wereldwijd probleem en vereisen daarom een ​​wereldwijde oplossing. Het zou een kwestie van samenwerking moeten zijn, niet van concurrentie. Maar hij heeft er voor gekozen zich op een confronterende manier te moeten opstellen.

Even terzijde: als het Amerikaanse buitenlandse beleid niet verandert, zal de VS waarschijnlijk een pariastaat worden.

Wat dit voor de wereld als geheel betekent is dat, voor zover we kunnen zien, wat hij doet zal leiden tot de ondergang van Amerika – en dat zou binnen een relatief korte tijd kunnen gebeuren. Het zal vooral afhangen van zijn bewustzijnsniveau.

Is hij op de hoogte van alle zaken die we tot dusver in dit artikel hebben geschetst (de zwakte van de VS, het feit dat Wall Street de achilleshiel van het Amerikaanse imperium is, etc.) of is hij zich daar niet van bewust?  We weten gewoon niet of hij echt denkt dat de VS nog steeds nummer 1 is, enzovoort.

Hoe het ook zij, er zijn twee mogelijkheden. Als hij zich daar niet van bewust is, dan is hij een arrogante, ijdele, domme man en zou hij geen kapitein van het staatsschip mogen zijn. Als hij zich er daarentegen van bewust is, en die kans is normaal gesproken best groot, dan kunnen we alleen maar aannemen dat er een soort opzet achter zijn handelen zit – dat alles wat gedaan is, met opzet is gedaan. Daarom moeten we ook andere mogelijkheden overwegen.

Dit brengt ons bij de twee mogelijkheden die we de afgelopen tijd hebben overwogen... Dat Trump óf een MAGA-man is, óf een Deep State-agent. Trump heeft zelf gezegd dat “hij weet wat hij doet”. We moeten ons dan ook de vraag stellen: Waarom doet hij dit?

Laten we eerst het standpunt van de MAGA-man eens bekijken.

Zoals we zeiden zal wat hij doet hoogstwaarschijnlijk leiden tot de ondergang van Amerika. Dus waarom zou een MAGA-man erop gebrand zijn Amerika te vernietigen? Sommige commentatoren hebben hierop geantwoord dat hij van plan is het huidige systeem te vernietigen en vervolgens een beter systeem te creëren: een Gezond Geld Systeem.

Dus misschien zijn tarieven een manier om het huidige financiële systeem dat vandaag de dag in de wereld functioneert te ontmantelen – en daarmee bedoelen we het systeem van Bretton Woods, een systeem dat in 1944 werd opgezet. En ook het Amerikaanse monetaire systeem dat in 1913 werd opgezet met de oprichting van de Federal Reserve. En daarbij zou hij van plan kunnen zijn de dollar te vernietigen – en daarmee bedoel ik de Federal Reserve Note

We hebben het vermoeden dat Trump weet dat we aan het einde van het fiatgeldsysteem zijn. De dollar heeft het zelfs langer volgehouden dan alle andere fiatvaluta's – zo'n 52 jaar – met de Nixon-schok van 1973 als beginpunt. En dus vernietigt hij de dollar in zijn huidige vorm, om vervolgens “constitutioneel geld” binnen te halen. Dit zou inderdaad de ‘Gouden Eeuw’ creëren waar hij over sprak.

Dus, als we dit standpunt als legitiem beschouwen, probeert hij Amerika en ons allemaal te 'transitieën' – omdat de Bretton Woods-overeenkomst alle belangrijke valuta's ter wereld aan de dollar koppelde. De andere valuta's bevinden zich dan aan boord van de Titanic.

Dit standpunt veronderstelt óók dat hij geen vriend is van de Federal Reserve, maar dat hij er juist op uit is de FED te elimineren. Daarmee zijn de tarieven een sloopkogel waarmee hij het huidige wereldhandelssysteem wil ontmantelen.

Het is ook mogelijk dat hij China het vuile werk laat opknappen. Hij besteedt de taak, om het zo maar te zeggen, uit. Bovendien is het een soort 'stroomversneller': andere landen dwingen de dollar zo snel mogelijk te vernietigen, in plaats van de dollar op een meer natuurlijke manier te laten sterven. Worden invoerrechten gebruikt als sloopkogel? Zou kunnen. Besteedt hij de taak uit? Ook niet uitgesloten.
Is hij een MAGA-man? Dat weten we (nog) niet.

Eigenlijk heeft Trump weinig gedaan om ons ervan te overtuigen dat hij een MAGA-man is. Sterker nog, de wijzer op Trumps "MAGA-meter" wijst er momenteel op dat hij een Deep State-agent is. Hij heeft de Federal Reserve niet strijdlustig benaderd. Sterker nog, hij doet dingen die hen ten goede komen – oproepen tot lagere rentetarieven, een zwakkere dollar, de oorlog in Jemen, enzovoort.

Er is een kleine kans dat hij betrokken is bij één of andere geraffineerde undercoveroperatie, waarbij hij de Deep State / Amerikaanse heersende elite opzettelijk in de maling neemt. Dus wat hij doet, zou zomaar een act kunnen zijn... een slimme list. Hij zou de Deep State kunnen proberen te misleiden, zodat ze de dollar kunnen vernietigen om de Amerikaanse macht te vernietigen (het fiatgeld / het op schulden gebaseerde systeem is in feite een Deep State-operatie), en hij vervolgens de Deep State zelf makkelijker kan vernietigen. Net zoals een heremietkreeft het kwetsbaarst is wanneer hij van het ene schelpje naar het andere verhuist.

 Trump is dus óf een MAGA-man, óf een Deep State-agent. Er is geen tussenweg. We zijn nog steeds bereid Trump het voordeel van de twijfel te geven. Maar helaas lijkt de kans dat hij een MAGA-man is, steeds kleiner te worden naarmate de klok verder tikt.

Ten eerste heeft Amerika echt alle vrienden nodig die het kan krijgen, dus vanuit dit perspectief bekeken... is wat Trump doet absoluut niet verstandig. Hij zou moeten proberen vrienden te maken in plaats van vijanden. Het is een zeer riskante onderneming. Dus vanuit een risico-rendements- of kosten-batenanalyse is het een slecht idee om bondgenoten op deze manier te irriteren.

Laten we nu eens kijken naar het standpunt van de Deep State.

In dat geval werkt hij namens de heersende elite om het systeem te vernietigen en vervolgens CBDC's in te zetten om de Amerikanen nog verder te onderwerpen – een Nieuwe Wereldorde en Totalitaire Tirannie – de natte droom van het World Economic Forum (waar ook onze 'leiders' zich thuis bij voelen). Dit veronderstelt dus dat hij niet zomaar een vriend van de Federal Reserve is, maar dat hij met (of voor) hen samenwerkt. Dit betekent dat hij slechts een lakei is. Of een marionetpoliticus.

Commentatoren die dit standpunt aanhangen denken dat Trump samenwerkt met de FED om de munteenheid en het land te vernietigen. Het uiteindelijke doel van de Federal Reserve zou dan zijn om alles in handen te krijgen.

Wat kunnen we verwachten?

Het doet er niet meer toe of Trump een MAGA-man is of een Deep State-agent. De schade is al aangericht. We hebben het idee dat Trump het lot van Amerika heeft bezegeld en dat hij een catastrofale reeks gebeurtenissen in gang heeft gezet.

Is het teveel gedacht dat zowel tegenstanders als bondgenoten niet langer Amerikaanse staatsobligaties zullen kopen, maar dat ze deze zelfs flink zullen afstoten. Dat zal voor de VS allerlei problemen opleveren.

Trumps recente beleidswijziging (hij schortte de tarieven voor een periode van 90 dagen op) was in ieder geval deels een reactie op het probleem dat ontstond met de Amerikaanse staatsobligaties: de stijgende rente op 10-jarige obligaties. Die steeg met 50 basispunten in vijf dagen tijd. Dat is een behoorlijk grote stap.

Het is verder niet denkbeeldig dat China agressief Amerikaanse obligaties zal gaan verkopen (of er op kleinere schaal al mee bezig is), waarna de waarde ervan op de open markt zal dalen. Dit zal problemen opleveren voor iedereen die obligaties bezit. Alle obligatiehouders (ongeacht of ze bondgenoten of tegenstanders van de VS zijn) staan ​​voor een dilemma: houden ze de obligaties (een belegging die snel in waarde kan dalen) aan, of nemen ze hun verliezen en verkopen ze ze? We denken dat ze ervoor zullen kiezen om ze te verkopen. Dan ontstaat er een vicieuze cirkel van verkopen.

Wie gaat de obligaties kopen? Het antwoord is.... de Federal Reserve. De FED zal dan "gedwongen" worden om de Amerikaanse obligaties die verkocht worden te kopen. Uiteindelijk zal de FED slechts een hoofd zijn dat het grootste deel van het lichaam heeft opgegeten. Dit zal leiden tot een catastrofale daling van de dollar. De FED zal de obligaties opkopen en de waarde van de dollar op rampzalige wijze doen dalen.

De obligatiemarkt is de basis waarop zoveel wordt gebouwd. De obligatiemarkt (ook wel de schuldenmarkt genoemd) stelt de VS bijvoorbeeld in staat schulden te maken. Als er een probleem is op de obligatiemarkt en de rentetarieven stijgen, kan Amerika geen tekorten meer uitgeven (of in ieder geval niet zo goedkoop als voorheen). Schulden zijn momenteel het enige dat de markt draaiende houdt.

Bovendien zullen de leenkosten stijgen. Houd er ook rekening mee dat oude schulden tegen een hogere rente verlengd moeten worden. De VS zitten nu al in een schuldenval. Als er dus een probleem is met de financiering, kan het zomaar zo zijn dat Amerika zichzelf failliet moet verklaren.

Maar er is meer aan de hand. De obligatiemarkt houdt de dollar overeind en de dollar ondersteunt het Amerikaanse imperium. Als Amerikaanse obligaties falen, faalt het Amerikaanse imperium. Zo simpel is het.

China zou Amerika dus in zijn eentje kunnen vernietigen – zonder de hulp van andere landen. Ze zouden simpelweg een catastrofale reeks gebeurtenissen in gang kunnen zetten die, zoals we net zeiden, zouden kunnen resulteren in een vicieuze cirkel van verkoop. Intussen zal de kwestie met de obligaties problemen opleveren voor de banken.

Banken hebben veel Amerikaanse obligaties in hun bezit – omdat obligaties worden beschouwd als tier 1-activa. Persoonlijk hebben we geen idee waarom … maar dat is wel zo. Zij zullen voor hetzelfde dilemma staan ​​als alle andere obligatiehouders. Houden ze de obligaties die ze hebben vast en hebben ze daardoor catastrofale "ongerealiseerde verliezen" in hun boeken, of nemen ze hun verliezen en verkopen ze ze?

We houden er dus rekening mee dat we waarschijnlijk een bankencrisis zullen zien. Veel banken zullen failliet gaan. Er komen dan bail-outs (reddingsoperaties) en bail-ins aan. Toegevoegd aan de mix... zal het proces van ontkoppeling van de VS dat de afgelopen jaren gaande is, dan ook versnellen.

Dan is er nog het de-dollarisatieproces. Dat is de afgelopen jaren gaande geweest en zal waarschijnlijk ook versnellen. Naarmate de situatie verslechtert, zullen mensen buiten de VS geen dollars meer willen bezitten. Al die dollars die de afgelopen decennia zijn gecreëerd, zullen daarom terugkeren naar de VS. De VS zal overspoeld worden met dollars.

De toename van de geldhoeveelheid die zich door de jaren heen heeft voorgedaan, zal uiteindelijk merkbaar zijn voor de Amerikaanse burgers. Een toename van de geldhoeveelheid (valutacreatie) staat gelijk aan inflatie. Dit betekent in feite dat er in de VS een hyperinflatie zal plaatsvinden, vergelijkbaar met de Weimarrepubliek in 1923.

Een meer dan denkbeeldig scenario. Het resultaat is dat de dollar dan ten onder is gegaan. Hoe dan ook, we zijn ervan overtuigd dat de dollar dan waardeloos zal worden als gevolg van hyperinflatie.

Dat gezegd hebbende, verwachten we al langere tijd dat de FED en de Amerikaanse overheid de schuld gaan "monetiseren". Ze zouden werkelijk kolossale hoeveelheden valuta creëren als reactie op een crisis, of een reeks crises. We waren er destijds van overtuigd dat ze enorme hoeveelheden valuta zouden creëren als reactie op de bankencrisis, en/of een crisis in de commerciële vastgoedsector, en/of een obligatiecrisis, en/of een kredietcrisis/schuldenramp en/of oorlog. Of alle vijf. Waarschijnlijk alle vijf. En zo'n reactie zou nu kunnen leiden tot hyperinflatie van de dollar.

Het einde van het Amerikaanse Rijk is dus nabij. Wanneer zal dat einde zijn? Dat weten we niet. Hoe het ook zij, terugkijkend op de geschiedenis... kunnen we gerust stellen dat alle Rijken een einde kennen. Hoe machtig het Romeinse Rijk ooit ook was, het bestaat niet meer. Hetzelfde geldt voor het Britse Rijk en andere Rijken, zoals het Ottomaanse Rijk. De simpele waarheid is dat Rijken komen en gaan. Dus hetzelfde zal hoogstwaarschijnlijk ook gebeuren met het Amerikaanse Rijk. En natuurlijk, wanneer één rijk ten onder gaat, ontstaan ​​er andere. We zien een verschuiving in de machtsstructuur van de wereld, weg van de VS en meer richting Rusland en China.

Misschien dat Rusland en China het in de toekomst wel eens tegen elkaar zullen opnemen, waarbij ze allebei proberen de macht te grijpen en de 'topdog' te zijn. Dat is tenminste zo als we doorgaan met de dwaasheid van het Empire-spel. Natuurlijk zou elke natie gelijk moeten zijn, net zoals elke persoon op aarde gelijk zou moeten zijn. Maar zo zit de wereld niet in elkaar.

Terug naar het Amerikaanse Rijk. We zien signalen dat het op sterven na dood is. We zijn getuige van de langzame (of misschien niet zo langzame) ineenstorting ervan. Dat einde zal in ieder geval heel spectaculair zijn, heel dramatisch zelfs. Maar helaas zullen we niet alleen toeschouwers zijn, want de teloorgang van het Amerikaanse Rijk en de dollar heeft gevolgen voor iedereen.

De afgelopen tien jaar is er een Nieuwe Wereldorde ontstaan. Die zal zich in de niet al te verre toekomst manifesteren als een direct gevolg van wat Trump heeft gedaan. Of het de "Nieuwe Wereldorde" van het WEF wordt, valt nog te bezien. We mogen toch hopen van niet....

Hoe dan ook, Trump heeft de oude wereldorde fundamenteel op zijn kop gezet en veel hangt ervan af of hij een MAGA-man is of een Deep State-agent. Als hij een echte MAGA-man is, dan zou hij voor de Amerikanen de geschiedenis in kunnen gaan als één van de grootste presidenten van de VS. Zijn gezicht zou dan op de nieuwe met goud bedekte bankbiljetten en munten kunnen verschijnen. Als hij daadwerkelijk een Deep State-agent is, zou hij de geschiedenis in kunnen gaan als één van de slechtste presidenten van de VS. En als er een revolutie in de VS plaatsvindt die erop gericht is hem omver te werpen, zou hij wel eens als een dode president kunnen eindigen.

We zullen zien wat er gebeurt.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[15 april 2025]

 

Afdrukken Doorsturen