Rechtbank vernietigt besluit tot ongeldigverklaring presidentsverkiezingen in Roemenië

Een Hof van Beroep in Roemenië heeft het besluit van het Constitutionele Hof vernietigd. Dit laatstgenoemde hof maakte de uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van vorig jaar, die gewonnen werd door de onafhankelijke kandidaat Calin Georgescu, ongeldig.


Als scherp criticus van de NAVO en tegenstander van de bewapening van Oekraïne behaalde Georgescu in de eerste ronde van de verkiezingen in november vorig jaar 23% van de stemmen. Het Constitutionele Hof vernietigde de uitslag (in opdracht van de Europese Commissie), met een beroep op "onregelmatigheden" in de campagne- en inlichtingenrapporten, waarin Russische inmenging in de verkiezingen werd beweerd - maar niet bewezen kon worden.


George Simion, leider van de partij Alliantie voor de Unie van Roemenen, verwelkomde het huidige besluit als een "terugkeer naar de democratie" en de constitutionele orde in een bericht op het sociale netwerk X. Hij herinnerde er echter aan dat het Roemeense Centrale Kiesbureau Georgescu al had uitgesloten van deelname aan de geplande verkiezingen in mei. Alles werd in het werk gesteld om te voorkómen dat hij zou kunnen deelnemen aan de komende verkiezingen.

In februari werd Georgescu aangeklaagd voor zes aanklachten, waaronder vermeende samenzwering met als doel "anti-grondwettelijke handelingen" te plegen en "het promoten van fascistische, racistische of xenofobe ideologieën". Hij ontkende alle aanklachten en hield vol dat de strafzaak tegen hem onderdeel was van een campagne georganiseerd door de Roemeense 'Deep State'.

Volgens Georgescu (foto) had het besluit van de kiescommissie ernstige gevolgen voor de democratie, niet alleen in Roemenië maar overal ter wereld. "Een regelrechte klap voor het hart van de democratie wereldwijd! Als de democratie in Roemenië ten onder gaat, gaat de hele democratische wereld ten onder! Dit is nog maar het begin. Zo simpel is het! Europa is nu een dictatuur, Roemenië staat onder tirannie!" schreef Georgescu toen op X.

Om hun eigen blunders te verbergen, lanceerden de Roemeense leiders een vruchteloze heksenjacht op Russen en Georgescu. Hun besluit om de lopende verkiezingen te annuleren was ongekend in democratische landen en druiste in tegen de normen die het Roemeense Constitutionele Hof al lange tijd hanteert. Het Hof stelde ambtshalve een procedure in – een procedure die opzettelijk was geïnitieerd om zijn bevoegdheden te beperken. Het vernietigde zijn eerdere uitspraak die de verkiezingen geldig had verklaard, geen officier van justitie had ingeschakeld (wat wettelijk verplicht is) en jurisdictie claimde over zaken die het eerder had afgewezen. Bovendien baseerde het Hof zijn beslissing, na herhaaldelijk te hebben geoordeeld dat inlichtingenrapporten niet toelaatbaar zouden zijn voor gewone rechtbanken, uitsluitend op basis van dergelijke rapporten.

Op de dag van de verrassende overwinning van Georgescu in de eerste ronde, zei 's lands president Klaus Iohannis dat er geen Rusland of Russen betrokken waren. "De president van Roemenië heeft geen meldingen ontvangen van staatsinstellingen over risico's van beïnvloeding van de presidentsverkiezingen, externe inmenging in het verkiezingsproces of enige verdachte manier om de genoemde kandidaat op socialemediaplatforms te promoten", verklaarde het presidentschap aanvankelijk in een persbericht - dat inmiddels is verwijderd.

Vervolgens veranderde hij van gedachten, riep de Opperste Defensieraad (CSAT) bijeen om vermeende Russische inmenging in de verkiezingen te bespreken en gaf hij vier inlichtingendiensten de opdracht rapporten te leveren. Een week later werden deze vrijgegeven. Zij 'ontdekten' het volgende:
- Special Telecommunications Service (STS): Hun rapport beschreef enkele routinematige DDoS-aanvallen die succesvol werden afgeslagen. Hoewel het rapport nog steeds geheim was, publiceerde de STS een openbaar persbericht waarin elke inmenging werd ontkend. Dit leidde tot controverse door te suggereren dat hun bevindingen op hoger niveau verkeerd waren geïnterpreteerd. Na de openbaarmaking van het rapport werd er geen melding gemaakt van "Rusland" of "Russisch".
- Externe Inlichtingendienst (SIE): Hun rapport gaf een algemeen overzicht van de Russische cybertactieken en een geschiedenis van verkiezingsinmenging, maar bevatte geen specifieke casusgegevens. Kort daarna kwam het nieuws naar buiten dat de directeur van de dienst een privéjet had gebruikt om Formule 1-races bij te wonen, wat leidde tot wijdverspreide oproepen om zijn ontslag.
- Interne Inlichtingendienst (SRI): Hun eerste rapport analyseerde openbaar beschikbare gegevens over TikTok-accounts die Georgescu steunden, zonder enige verwijzing naar "Rusland" of "Russisch". Een tweede rapport herzag de bevindingen van de STS en het eigen initiële rapport van SRI en voegde daaraan een speculatieve conclusie toe dat er mogelijk een "statelijke actor" bij betrokken was.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken (MAI): Hun rapport presenteerde originele informatie en beweerde dat een campagne ter ondersteuning van Georgescu "bijna identiek" was aan een andere campagne, gevoerd door de Russische Federatie in Oekraïne. Dit was het meest overtuigende 'bewijs' dat de dienst heeft geleverd.

Het MAI-rapport was echter het enige dat vóór de openbaarmaking werd geredigeerd. Eén van die delen, zo bleek later, bevatte de naam van het beïnvloedingsrmarketingbureau dat de campagne leidde: Kensington. Het is algemeen bekend dat Kensington voor de Nationale Liberale Partij van de president werkte.

Maar wacht even – spande de regeringspartij samen met Rusland? Alleen al die gedachte zou het verhaal over Russische inmenging op zijn kop zetten. Toen het rapport niet langer vertrouwelijk was, zorgden de weggelaten delen ervoor dat Kensingtons naam, met alle impliciete connecties met de PNL, buiten het publieke domein bleef. Desondanks bleven de president en zijn bondgenoten, die zich volledig bewust waren van de niet-geredigeerde waarheid, openlijk beweren dat er sprake was van Russische inmenging. Ze annuleerden de verkiezingen en waarschuwden EU- en NAVO-bondgenoten (die al eerder waren geïnformeerd) voor een vermeende externe aanval op de democratie.

Voor binnenlandse doeleinden werd het verhaal van de "Russische inmenging" echter al snel nutteloos. Aanhangers van het regime waren van mening dat iets nog geheimzinniger dan de niet-geheime rapporten de annulering moest rechtvaardigen, maar zij vormden een minderheid. De regering moest een overtuigender reden vinden voor wat ze hadden gedaan.

Campagnefinanciering leek een veelbelovende optie. Hoe kon iemand die geen uitgaven verklaarde zoveel stemmen winnen? Tot nu toe is er geen bewijs dat Georgescu zijn eigen geld heeft uitgegeven of heeft samengewerkt met degenen die dat wel deden. De autoriteiten hebben twee belangrijke onafhankelijke sponsors ontdekt, maar hen aan een flagrante dubbele standaard onderworpen.

Bogdan Peșchir, bekend als @BogPR, is een cryptomiljonair die regelmatig virale TikTok-content financiert in ruil voor vermeende financiële winst. Hij zou honderdduizenden euro's hebben uitgegeven aan influencers die Georgescu steunden. Zijn naam stond ongecensureerd in het SRI-rapport.

Zijn huis werd doorzocht door een soort SWAT-team en de politie nam zijn laptops en cryptowallets in beslag, met daarin $ 7 miljoen. Hij werd verhoord, maar niet gearresteerd of verder onderzocht, omdat er geen bewijs was dat hem in verband bracht met directe samenwerking met Georgescu of met iets Russisch, behalve wat Dostojevski-romans in zijn boekenkast, zoals hij later beweerde te hebben 'bekend' tegenover de politie.

Influencers die door Peșchir werden betaald, werden ondervraagd en media werden getipt om verslag te doen van de gebeurtenissen. Een incident escaleerde tot een virale sensatie toen een influencer, @Makaveli, tijdens een live nationale tv-uitzending extreme scheldwoorden uitte tegen CNN-presentator Mihai Gâdea vanwege een vermeend gebrek aan journalistieke integriteit.

De andere sponsor is Kensington, het bedrijf dat door de Nationale Liberale Partij is ingehuurd om de sluwe stalking horse-campagne te voeren, met behulp van overheidsgeld dat voor terugbetaling was bestemd. Ook zij hebben honderdduizenden euro's uitgegeven aan influencers die Călin Georgescu steunen. In tegenstelling tot Peșchir werden de oprichters van Kensington niet doorzocht of ondervraagd. De politie noemde hen nooit; het waren journalisten die hun naam te weten kwamen via de belastingdienst. De "Russische look-alikes", de onomstotelijke getuigen die de verkiezingen hebben afgelast, werden nooit lastiggevallen met vragen.

Toen Kensingtons betrokkenheid bekend werd, beweerden ze dat hun campagne was 'gekaapt' en dienden ze een klacht in bij de politie.

In een andere wending van de gebeurtenissen maakte de politie kort nadat de verkiezingen waren afgelast, bekend dat ze een opstand van de "Legionairs" van Georgescu hadden verijdeld. De term "Legionairs" heeft in Roemenië een onheilspellende connotatie en doet denken aan de protofascistische IJzeren Garde. Eerdere beweringen over legionairsactiviteiten tijdens politieke crises bleken echter steevast afleidingsmanoeuvres te zijn. Toch was het behoorlijk schrikken toen de politie beweerde dat extreemrechtse paramilitaire troepen zich voorbereidden om de hoofdstad te bestormen, bewapend en van plan een staatsgreep te plegen. Anonieme politiebronnen beweerden dat deze "Legionnairs" een lijst met adressen van politici en journalisten bezaten om hen te intimideren. In werkelijkheid hield de politie een aantal auto's aan en arresteerde één persoon: Horațiu Potra, een voormalig lid van het Franse Vreemdelingenlegioen, vandaar de bijnaam "de Legionair".

Potra, die op de publieke omroep als een held werd geprezen vanwege zijn privé-militaire operaties in Afrika, had eerder campagne gevoerd voor de sociaaldemocratische partij van premier Ciolacu. Zijn link met Georgescu? De twee hadden elkaar een paar keer ontmoet, wat Georgescu toeschreef aan een gedeelde connectie via zijn beveiligingsteam.

De politie daagde hem voor de rechter, zijn zakmessen, pepperspray en een 'vuurwapen' werden in beslag genomen als bewijsmateriaal en eisten arrestatie, maar de rechtbank weigerde pertinent. Toevallig was de rechter een gecertificeerd vuurwapenexpert. Ze beweerde al snel dat het wapen in werkelijkheid een airsoftpistool was en dat het hoe dan ook kapot was. Potra werd zonder aanklacht vrijgelaten en van de vermeende lijst met slachtoffers werd nooit meer iets vernomen.

President Klaus Iohannis heeft zich nooit uitgesproken om op één van de kwesties in te gaan, behalve dat hij zei: "Het moeten de Russen zijn", en dat hij opmerkte: "Het is nogal ongebruikelijk" dat hij tijdens een cruciale NAVO-bijeenkomst werd afgewezen. Zijn constitutionele ambtstermijn is al dagen voorbij, en sommige partijen roepen op tot zijn aftreden. Zijn afstandelijke Facebookberichten, inclusief de kerstboodschap, werden met een stortvloed aan beledigingen ontvangen, wat de populariteit van zijn partij nog verder deed toenemen.

Nicolae Ciucă, die na zijn magere 8%-resultaat in de presidentsverkiezingen werd vervangen als partijleider, beweerde dat hij geen idee had waar het geld naartoe ging. Hij verklaarde dat hij geen toezicht hield op de betalingen en pas later van Kensington op de hoogte was, net als iedereen. Hij was echter stellig van mening dat er geen poging was gedaan om Georgescu te steunen: "God verhoede!", zei hij.

Marcel Ciolacu, die als derde eindigde bij de verkiezingen, werd opnieuw door president Iohannis tot premier benoemd en wist zijn kabinet er met een kleine meerderheid doorheen te loodsen. Het was onder zijn hoogste gezag dat de politie zo hardhandig optrad, maar hij heeft het onderwerp volledig vermeden.

Georgescu, die vanwege zijn voorarrest een reisverbod opgelegd kreeg, blijft nog eens 60 dagen onder gerechtelijk toezicht.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[25 april 2025]

 

Afdrukken Doorsturen