Verenigde Staten verliezen (eindelijk) hoogste kredietrating

Het wereldwijde imago van de financiële geloofwaardigheid van de Verenigde Staten kreeg vrijdag een symbolische klap toen Moody's Ratings de Amerikaanse staatsschuld verlaagde van AAA naar Aa1. Daarmee kwam er een einde aan een periode van 107 jaar met een perfecte kredietwaardigheid.



Moody's heeft de Verenigde Staten hun perfecte kredietwaardigheid ontnomen. Deze verlaging markeert een belangrijk moment voor de wereldwijde markten en een waarschuwing voor de groeiende Amerikaanse begrotingslast.


Wat deed Moody's?

Op 16 mei 2025 verlaagde Moody's Investors Service de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid van AAA naar AA1 , het op één na hoogste niveau op de schaal van 21 punten. Ons inziens had dat al zeker tien jaar eerder moeten gebeuren.

Dit volgt op soortgelijke stappen van andere grote kredietbeoordelingsbureaus:
- S&P verlaagde de rating van de VS in 2011
- Fitch volgde in 2023
- Moody's was de laatste die de hoogste rating voor de Amerikaanse staatsschuld handhaafde.


Waarom werd de kredietrating van de VS verlaagd?

Moody's noemde aanhoudende tekorten, stijgende rentekosten en een gebrek aan politieke wil om de koers te wijzigen . Belangrijke factoren waren onder meer:
- Federaal tekort: $1,05 biljoen alleen al in het huidige begrotingsjaar
- Langetermijnschuld: naar verwachting 134% van het bbp in 2035
- Rentelasten: Snel stijgend door hogere rentes en schuldherfinanciering
- Belastingbeleid: verlenging van de belastingverlagingen van 2017 kan het tekort over tien jaar met 4 biljoen dollar doen toenemen.

"Wij geloven niet dat de huidige begrotingsvoorstellen zullen leiden tot substantiële, meerjarige verminderingen van de verplichte uitgaven en tekorten", aldus Moody's. "De Amerikaanse staatsschuld en rentebetalingen zijn gestegen tot niveaus die niet langer passen bij de hoogste ratinglanden."

De afgelopen tien jaar is de verhouding tussen de federale staatsschuld en het BBP sterk toegenomen, terwijl de leenkosten – versterkt door de stijgende rente – de jaarlijkse schuldenlast van de overheid hebben doen toenemen. Deze verlaging is niet het gevolg van een enkele schok, maar van het chronische disfunctioneren van het Amerikaanse begrotingsbeleid.

De herhaaldelijke pogingen van het Congres om het schuldenplafond te verlagen, de toenemende tekorten onder zowel Democratische als Republikeinse regeringen en de structurele belastingkloven hebben er allemaal toe geleid dat wat Moody's omschrijft als "een leenbehoefte die zal blijven groeien" is ontstaan . Dit is een onvoorspelbare trend die de kredietsterkte van het land op de lange termijn onder druk zet.


Wat betekent een downgrade?

Een verlaging van de kredietwaardigheid door Moody's brengt Amerikaanse obligatiehouders niet direct in gevaar en betekent ook niet dat ze failliet zullen gaan. Het duidt op een verhoogd risico voor beleggers die Amerikaanse staatsobligaties aanhouden. Hoewel de VS een hoge rating behoudt, kan de verlaging een domino-effect hebben:
- Hogere leenkosten: beleggers kunnen hogere rendementen op staatsobligaties eisen
- Volatiliteit op de aandelenmarkt: lager vertrouwen in de Amerikaanse begrotingsstabiliteit kan aandelen onder druk zetten
- Dollar verzwakt: buitenlandse vraag naar Amerikaanse activa kan afkoelen.

De markten reageerden inderdaad onmiddellijk:
- De rente op 10-jarige staatsobligaties steeg naar 4,48%
- Langetermijnobligatie-ETF's daalden
- S&P 500 ETF's daalden 0,4% in de nabeurshandel.

Deze verlaging is vooral belangrijk omdat Moody's historisch gezien het grootste vertrouwen heeft in de betrouwbaarheid van de Amerikaanse begroting. De financiële markten, die Amerikaanse staatsobligaties nog steeds als de mondiale risicovrije maatstaf beschouwen, zullen de verlaging op de korte termijn wellicht wel opvangen, maar het signaal op de lange termijn is schadelijk: het tijdperk van onbetwiste Amerikaanse fiscale dominantie is voorbij.


Wat is de politieke achtergrond?

De verlaging van de rating kwam te midden van aanhoudende debatten over belastingverlagingen, uitgaven en schuldenplafonds. De regering van president Donald Trump heeft aangedrongen op verlenging van de belastingverlagingen uit 2017, die Moody's als een belangrijke oorzaak van het tekort bestempelde.

Een recent belastingvoorstel van de Republikeinse Partij werd verworpen door de Begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden, nadat zowel Democraten als radicale Republikeinen zich hadden verzet. Dit laat zien hoe een diepe politieke patstelling de mogelijkheden voor het terugdringen van het begrotingstekort belemmert.


Hoe heeft het Witte Huis gereageerd?

De reacties waren snel en strijdlustig:
- Steven Cheung, Trumps communicatiedirecteur, verwierp de analyse als politiek.
- Stephen Moore, een econoom die Trump steunt, noemde de verlaging van de rating ‘schandalig’.
- Het ministerie van Financiën reageerde niet meteen.
Ondanks de kritiek bleef Moody's volhouden dat de VS nog steeds over "uitzonderlijke kredietsterktes" beschikt , met name de rol van de dollar als wereldwijde reservemunt en de omvang van de economie.


Waarom de vooruitzichten nog steeds stabiel zijn

Moody's noemde de vooruitzichten voor de VS 'stabiel', grotendeels gebaseerd op blijvende institutionele sterktes: de rol van de Federal Reserve, de constitutionele scheiding der machten en de lange staat van dienst als het gaat om het nakomen van verplichtingen.
Maar zelfs deze bolwerken worden nu bedreigd.

President Donald Trump heeft herhaaldelijk de rol van de Federal Reserve aangevallen, openlijk de leiderschapskwaliteiten van voorzitter Jerome Powell in twijfel getrokken en met structurele veranderingen gedreigd. Tegelijkertijd hebben de bezuinigingen van zijn regering, onder leiding van het Department of Government Efficiency (DOGE) onder leiding van Elon Musk, geleid tot massaontslagen en de stopzetting van de financiering van hele federale programma's zoals USAID. Deze bezuinigingen zullen de discretionaire uitgaven weliswaar verminderen, maar ze hebben niets gedaan aan de verplichte groei van de sociale voorzieningen of aan de structurele mismatch tussen belastinginkomsten en federale verplichtingen. De verlaging van de kredietwaardigheid komt ook op een moment dat de VS de deadline van de zomer van 2025 nadert om het schuldenplafond te verhogen.


Wat gebeurt er nu?

Hoewel de VS nog steeds wordt gezien als één van de veiligste kredietnemers ter wereld, zou de verlaging van de kredietwaardigheid de roep om fiscale hervormingen kunnen versnellen. Triple-A-status was meer dan een cijfer. Het was vertrouwen in de Amerikaanse leiders. Nu zegt zelfs Moody's: "We zijn er nog niet zo zeker van." De wereld kijkt toe – en sommigen lopen weg.

Voor het eerst in de geschiedenis hebben alle drie de grote kredietbeoordelaars de VS van zijn hoogste kredietwaardigheidslijst gehaald. Sommigen zeggen: "Geen probleem." Wij stellen ons op het standpunt dat we het signaal niet moeten negéren. Want als vertrouwen breekt, veranderen systemen.


Belangrijkste conclusies

- De verlaging van de kredietwaardigheid is een weerspiegeling van de begrotingsdruk op de lange termijn en niet van het risico op een faillissement op de korte termijn.
- Als gevolg hiervan zouden de kosten voor leningen in de VS verder kunnen stijgen. Wanneer de VS als een riskantere gok wordt gezien, stijgen de rentes. Niet alleen voor staatsschulden, maar ook voor de hypotheek, autolening en creditcard van de doorsnee-Amerikaan. Dat is geen theorie. Dat is een aanslag op hun portemonnee.
- Politieke patstelling is een belangrijke reden waarom de financiële uitdagingen onopgelost blijven. Deze downgrade geeft op meerdere vlakken een signaal af. Waarvoor? Bijvoorbeeld het schrappen van sociale programma's. Herstructureringsbeloften. We noemden het al:het lanceren van nieuwe systemen – in naam van stabiliteit. Wie de financiële markten volgt weet dat dit altijd al het draaiboek was.
- De markten zullen de handel maandag nauwlettend volgen. Als het beleggerssentiment verandert, kunnen de gevolgen bestaan ​​uit hogere rentetarieven, minder investeringen en slechtere economische vooruitzichten met het oog op de verkiezingen van 2026.


Onze visie op dit geheel

Snelle cnclusie: een symbolisch verlies, maar wel een structurele waarschuwing.

De verlaging van de rating door Moody's is niet alleen een technische aanpassing; het is een wereldwijd signaal dat het vertrouwen in de Amerikaanse begrotingsontwikkeling afbrokkelt. Investeerders, instellingen en buitenlandse regeringen krijgen formeel te horen dat de Amerikaanse staatsschuld niet langer zonder risico is. Voor beleidsmakers is dit een luide oproep.

Financiële roekeloosheid en politieke disfunctie hebben reële gevolgen. De markt raakt nu misschien nog niet in paniek, maar de erosie van geloofwaardigheid neemt wel toe. Zonder structurele hervormingen op het gebied van belastingen, uitgaven en politieke discipline, kan de grootste kredietnemer ter wereld de prijs voor zijn weigering wel eens duur komen te staan.

Uiteindelijk hebben de Verenigde Staten hun status als financieel ankerpunt van de wereld nog niet verloren, maar het touw is wel aan het rafelen en de verlaging van de rating van Moody's toont de eerste breukjes. Wanneer we analyseren wie de Verenigde Staten van Amerika in economische termen bezit, met name door de lens van staatsschulden, dan komt er een beeld naar voren dat niet alleen over aantallen gaat - het gaat ook over macht, afhankelijkheid en strategische invloed.


Hieronder vindt u een feitelijk overzicht van wie de Amerikaanse staatsschuld in handen heeft en wat dit betekent voor het eigenaarschap en de invloed op de financiële en geopolitieke positie van Amerika.

Buitenlandse houders van Amerikaanse schatkistschuld

Begin 2025 bezaten buitenlandse overheden, centrale banken en instellingen gezamenlijk ongeveer 7,5 biljoen dollar aan Amerikaanse staatsobligaties, wat neerkomt op ongeveer 25%–30% van de totale federale schuld. Hierdoor hebben ze een aanzienlijke invloed op de Amerikaanse rentetarieven en de stabiliteit van de wisselkoersen.


Top buitenlandse schuldeisers:

Japan – De grootste houder, met meer dan $1 biljoen aan Amerikaanse staatsobligaties. Japan koopt staatsobligaties om de yen zwak te houden en de exportconcurrentie te behouden.

China – Met een belang van iets minder dan $ 850 miljard heeft China zijn blootstelling de afgelopen tien jaar bewust verminderd. Het bezit piekte ooit boven de $ 1,3 biljoen. Deze vermindering weerspiegelt zowel economische ontkoppeling als strategische terugtrekking.

Verenigd Koninkrijk – Fungeert vaak als financieel intermediair voor internationale obligatiestromen. In Londen gevestigde instellingen houden ongeveer $ 700 miljard aan staatsobligaties aan.

België, Luxemburg, Ierland, Zwitserland – Dit zijn vaak bewaarrekeningen voor andere entiteiten (waaronder Golfstaten en offshore-beleggingsfondsen).

Olie-exporterende landen (zoals Saoedi-Arabië, VAE, Koeweit) – Historisch gezien hadden zij grote posities via staatsinvesteringsfondsen om petrodollaroverschotten te recyclen.


Strategische implicatie

Deze landen zijn geen ‘eigenaren’ van de Verenigde Staten maar ze hebben wel een claim op de toekomstige kasstromen. Hoewel het afstoten van staatsobligaties hen ook pijn zou doen (waardoor de obligatiekoersen zouden kelderen), zijn hun beleggingen instrumenten van financiële diplomatie en strategische druk. Zo worden de Chinese bezittingen soms besproken als onderdeel van de ‘financiële nucleaire optie’, maar het daadwerkelijk overhalen van die optie zou zelfdestructief kunnen uitpakken.

Hoewel buitenlands eigendom een ​​aanzienlijk aandeel heeft, is het grootste deel van de Amerikaanse schuld in binnenlands bezit. En dit is waar structureel eigendom van Amerika subtieler en krachtiger wordt.


Belangrijkste binnenlandse houders

Federal Reserve System – Heeft meer dan 5 biljoen dollar aan staatsobligaties op zijn balans staan.
De Fed is niet alleen een toezichthouder, maar ook een meta-eigenaar van de Amerikaanse financiële wereld, die de geldhoeveelheid, de rentetarieven en de liquiditeit controleert. Ondanks haar "onafhankelijkheid" (wat dus niet zo is) bepalen de acties van de Fed de levensvatbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld. Trumps dreigementen om Powell te vervangen ondermijnen deze onafhankelijkheid.

Amerikaans Social Security Trust Fund en federale pensioenfondsen
Deze houden "intergouvernementele belangen" aan ter waarde van $ 5,3 biljoen, in feite schuldbewijzen van de schatkist aan zichzelf. Gepensioneerden zijn schuldeisers.

Commerciële banken, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen, ETF's en particuliere pensioenfondsen.
Deze instellingen houden biljoenen dollars aan staatsobligaties aan als kernkapitaal of als rendementsinstrumenten, wat betekent dat Wall Street diep verwikkeld is in de solvabiliteit van de federale overheid.

Miljardair-family offices, hedgefondsen en BlackRock/Vanguard State Street.
Door indirecte invloed op de aandelen- en obligatiemarkt zijn de drie grote indexfondsaanbieders de 'zachte eigenaren' van de Amerikaanse economische machine. Ze beheersen enorme kapitaalstromen en bezitten grote belangen in de bedrijven die via lobbyen het beleid bepalen.


Wie is de 'echte' eigenaar van de Verenigde Staten?

Als we meer filosofisch of structureel nadenken, gaat eigendom niet alleen over schulden. Het gaat ook over wie de toekomstige verplichtingen beheert, wie de monetaire voorwaarden dicteert en wie door middel van kapitaaldruk beleidswijzigingen kan afdwingen. De rol van de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservemunt geeft de VS een ongekende macht om goedkoop te lenen. Maar dat vertrouwen is aan het wankelen na de downgrades van Moody's, Fitch en S&P.

Multinationale ondernemingen (Amazon, Apple, Microsoft, Google) beïnvloeden het belastingbeleid, de arbeidsmarkt en zelfs het buitenlandbeleid via lobbyactiviteiten en inkomstenstromen uit het buitenland. Hun belangen staan ​​vaak boven het nationale belang en zij ‘bezitten’ Washington effectiever dan welke buitenlandse mogendheid dan ook. Defensie-aannemers en fossiele-brandstofconcerns oefenen op de lange termijn ook invloed uit op de budgetverdeling en het buitenlands beleid (bij eigenaarschap gaat het hier om het sturen van de stroom overheidsgeld via een voortdurende oorlog, niet via obligatiecoupons).

Crypto-, private equity- en AI-miljardairs – van Musk tot Thiel tot de PayPal-maffia – geven niet alleen vorm aan de economie, maar ook aan de filosofie van bestuur, waarbij ze de publieke infrastructuur vervangen door een geprivatiseerde ideologie onder de noemer ‘efficiëntie’.


Conclusie: de Verenigde Staten is in het bezit van zijn toekomstige eisers

De Verenigde Staten zijn niet alleen in handen van degene die de schulden in handen heeft, maar ook van degenen die het beleid vormgeven om die schulden af ​​te lossen. De schatkist is in handen van zowel Wall Street als Peking, maar ook van kiezers die sociale voorzieningen eisen en van de elite die belastingverlagingen eist. Deze dynamiek creëert een begrotingsparadox: niemand wil een faillissement, maar tegelijkertijd wil niemand de politiek pijnlijke hervormingen die de solvabiliteit zouden kunnen herstellen.

Dus ja, Amerika is eigendom – niet in de letterlijke koloniale zin, maar in de complexe, gelaagde financiële, juridische en ideologische zin die het moderne rijk definieert: gefragmenteerde soevereiniteit geruild voor liquiditeit en stilzwijgen.



Tot slot

Volgens de logica die Moody's nu hanteert had de verlaging al zeker tien jaar geleden moeten plaatsvinden, toen pijnlijk duidelijk werd dat de VS een verlammende uitgavenverslaving hadden, verergerd door een monetaire ideologie die in wezen probeerde de fundamentele wetten van debet en credit om te keren.

Het is al erg genoeg dat de VS nu een schuld van 37 biljoen dollar heeft. Maar wat nog erger is, is dat, ondanks deze enorme schuldenberg, de tekorten zijn blijven toenemen – een duidelijk bewijs dat ze niets hebben geleerd over begrotingsdiscipline. De weigering om te stoppen met alles van de nationale creditcard te halen, en de volledige minachting voor de basisrekenkunde en de economische realiteit, hadden de afgelopen tien jaar tot meerdere downgrades moeten leiden.

Maar de echte klap is niet alleen de roekeloze uitgaven – het is de volledige omarming van de Moderne Monetaire Theorie, die deze onverantwoordelijkheid niet alleen negeert, maar deze zelfs actief aanmoedigt. Daarbij is een uiterst dubieuze rol weggelegd van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve.

Pas nu, terwijl de fakkel wordt overgedragen aan de regering die, op zijn minst, práát over het in evenwicht brengen van de begroting en het nemen van stappen in die richting, verschijnt Moody's en verlaagt terloops de kredietwaardigheid van het land. Toch zag Moody's tot vrijdag op de één of andere manier geen probleem met het monetaire beleid. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de andere kredietbeoordelaars, die gezien hun verleden ons inziens al jaren geen al te beste reputatie hebben.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[18 mei 2025]

 

Afdrukken Doorsturen