De nachtmerrie van de Federal Reserve?

De situatie op de financiële markt in Japan is momenteel behoorlijk nijpend en in de toekomst lijkt het alleen maar erger te worden. We durven zelfs te stellen dat Japan op een regelrechte ramp afstevent.



Eerst maar eens over de uitspraak die we bedoelen.

De rechtbank in de VS heeft verklaard dat de Amerikaanse president de hoofden van zogenaamde "onafhankelijke" overheidsinstanties kan ontslaan, maar als het om de Federal Reserve gaat, moet hij er vanaf blijven. De Federal Reserve, weet u, is een "uniek gestructureerde, quasi-private entiteit". Quasi-private? Een mooie, gladde term! Laten we dit eens openbreken en kijken wat erin zit.

Ondanks de adembenemende stijging ligt de 40-jarige opbrengst nog
De beslissing van het Hooggerechtshof is een tweesnijdend zwaard, scherp genoeg om het bureaucratische beest bloed te doen vloeien. Aan de ene kant is het een machtsboost voor de uitvoerende macht, een groen licht om schoon schip te maken bij instanties die zich lang achter het schild van de 'onafhankelijkheid' hebben verscholen. Aan de andere kant is het een schokkende onthulling over de Federal Reserve, die schimmige instelling die in 1913 ontstond uit een Congres dat ofwel jammerlijk naïef ofwel diep corrupt was – kies maar: in beide gevallen raadt u het goed.

De Federal Reserve maakt geen deel uit van de Amerikaanse overheid, niet echt. Het is een hybride, een hersenschim van private (groot)banken, samengevoegd met een raad van 'gouverneurs' (met zo'n term lijkt het nog wat) die de president benoemt maar niet kan controleren. De Federal Reserve zelf zetelt in een eigen leengoed in Washington D.C., immuun voor Amerikaanse wetten op manieren waar een feodale heerser jaloers op zou zijn. En al meer dan een eeuw lang beheert het de geldhoeveelheid van het land, stelt het rentetarieven vast en, het allerbelangrijkst, beheert het een staatsschuld die nu oploopt tot een duizelingwekkende 37 biljoen dollar, een bedrag zo monsterlijk ($ 37.000.000.000.000) dat zelfs de grootste stoïcijnen onder ons ervan zouden stikken in hun vulkoek.

Maar hier wordt het ingewikkelder, en eigenlijk ook wel leuker. Als de Federal Reserve een private entiteit is, zoals het Hooggerechtshof zo verleidelijk heeft gesuggereerd, wat betekent dat dan voor de schulden die zij aanhoudt?

Al tientallen jaren wordt ons verteld – door politici, economen en de Federal Reserve zelf – dat deze schuld de maatschappij is, een collectieve last die Amerikanen moeten dragen, een erfenis van schaamte die ze moeten doorgeven aan toekomstige generaties. Maar wat als dat een groot bedrog is? Wat als de schuld, beheerd door deze quasi-private instelling, eigenlijk het probleem van de Federal Reserve is, een last die ze door een eeuw van juridische trucs en rookgordijnen slim op het publiek heeft afgewenteld?

Dit is geen wilde theorie die door internetdetectives in duistere hoeken van het web wordt gesponnen. Het is een vraag die geworteld is in de structuur van de Federal Reserve zelf. De Federal Reserve, ook wel kortweg Fed genoemd, is weliswaar opgericht om de economie te stabiliseren, maar ook om de belangen te dienen van de private banken die er eigenaar van zijn – denk aan grote spelers zoals de grootste criminele financial van de VS JPMorgan Chase, Citigroup en Goldman Sachs, die winst hebben gemaakt met de rente op staatsobligaties.

De Fed heeft decennialang Amerikaanse staatsobligaties opgekocht en in feite geld uitgeleend aan de overheid tegen een prijs. Als het een private entiteit is, dan is die schuld toch een privaat contract? Waarom wordt het Amerikaanse volk dan verteld dat ze die schuld verschuldigd zijn? Waarom maken de burgers zich druk om een ​​rekening van 37 biljoen dollar, terwijl de private eigenaren van de Fed juist degenen zouden moeten zijn die de rekening moeten betalen?

We gaan nu een beetje op de speculatieve toer, oké? Stel u voor dat de goudharige 'directeur' van de VS, met zijn talent om de boel op stelten te zetten, besluit deze theorie te testen. Hij zou kunnen opstaan ​​en zeggen: "Sorry mensen, maar deze schuld is niet van ons – hij is van jullie, beste private bankiers."

De dollar is immers een juridische fictie, waarvan de waarde wordt ondersteund door het monopolie van de Fed op geldschepping. De overheid is de Fed geen cent verschuldigd; sterker nog, de Fed is de overheid wel iets verschuldigd voor het voorrecht om in haar gereedschapskist te mogen rommelen.

De balans van de Fed is al een puinhoop, opgeblazen met biljoenen aan slechte schulden door jaren van roekeloze obligatieaankopen. Als de overheid hierop zou aandringen – bijvoorbeeld door te weigeren het schuldenplafond later dit jaar te verhogen – zou de Fed staatsobligaties moeten blijven opkopen om de boel draaiende te houden. Elke aankoop zou de Fed dieper in de rode cijfers duwen, wat mogelijk tot faillissement van de particuliere beleggers zou leiden. En hier is het addertje onder het gras: de overheid zou hen niet hoeven te redden. Waarom zou ze? De Fed is privaat, zoals het Hooggerechtshof zo behulpzaam heeft opgemerkt. Laat de bankiers voor de verandering maar in hun eigen sop gaarkoken.

Zou dit echt kunnen gebeuren?

O, het is niet zomaar een utopie – het is een verleidelijke mogelijkheid. Het financiële huis van de Fed is gebouwd op zand, gestut door jaren van makkelijk geld en lage rentes. Het tot het uiterste drijven zou niet veel kosten, en de politieke wil zou er misschien wel zijn. Te lang hebben centrale banken zoals de Fed in de schaduw geopereerd, met immense macht, terwijl ze deden alsof ze het algemeen belang dienden. Ze hebben iedereen ervan overtuigd dat hun schulden andermans schulden zijn, dat hun mislukkingen die van anderen zijn. Maar wat als iedereen is opgelicht? Wat als de quasi-private status van de Fed de sleutel is tot het ontrafelen van een eeuw van financiële manipulatie?

Terwijl we het einde van dit artikel (dat voor u, lezer, nu nog gratis is) naderen, kunnen we met moeite onze glimlach in bedwang houden om de brutaliteit van het idee. De uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een deur opengezet en de ware aard van de Fed blootgelegd. Of de goudharige bestuurder – of wie dan ook – het lef heeft om door die deur te stappen, is een andere vraag, maar alleen al de mogelijkheid is genoeg om onze harten sneller te doen kloppen. Als de schuld toebehoort aan de private eigenaren van de Fed, staan ​​we op het punt getuige te zijn van een afrekening – een kans om de regels van geld, macht en verantwoording te herschrijven. De bankiers die de Amerikaanse economie al meer dan een eeuw beheersen, worden misschien eindelijk gedwongen de feiten onder ogen te zien, en we zouden er wel wat voor over hebben om die confrontatie te zien.

Nogmaals: zou dit echt kunnen gebeuren?

In een wereld waarin het Amerikaanse Hooggerechtshof de Federal Reserve zonder blikken of blozen een private entiteit kan noemen, denken wij dat de kans groter is dan we zouden denken - vooral in de VS waar de claimcultuur diep geworteld is in het rechtssysteem.








[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[26 mei 2025]

 

Afdrukken Doorsturen