Poetins voorwaarden voor vrede

Na Trumps verbale aanval op Poetin, waarin hij hem "absoluut gek" noemde en klaagde dat Poetin niet goed besefte dat hij, Donald Trump, Rusland persoonlijk had gered van "heel erge" dingen, is de Russische leider uiteindelijk met voorwaarden gekomen die een opening bieden voor vrede in de regio. Dat werd even slikken voor het Westen.



De afgelopen dagen is er een stortvloed aan commentaar geweest, voortkomend uit Trumps verbale aanval op Poetin, waarin hij hem "absoluut gek" noemde en klaagde dat Poetin niet goed besefte dat Donald Trump Rusland persoonlijk had gered van "héél erge" dingen (Trumps versie). Dit werd gevolgd door verdere Trumpiaanse waarschuwingen dat Poetin "met vuur speelt" en "dat hij Rusland zou vernietigen". De Russen waren niet echt onder de indruk en schreven Trumps onmatige uitbarstingen toe aan "emotionele overbelasting". Dmitri Medvedev gaf later echter wel nadrukkelijk aan dat het enige wat erger is dan wat er nu gaande is, "de Derde Wereldoorlog" zou zijn:

Wat betreft Trumps woorden over Poetin die "met vuur speelt" en "echt vreselijke dingen" die Rusland zouden kunnen overkomen: er is maar één echt erg ding: de Derde Wereldoorlog. We hopen dat Trump dat inziet!

Rusland heeft steeds aangegeven dat zij bereid is te praten over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, maar tegelijkertijd voert het zijn militaire inspanningen op. Er zijn voortdurend berichten over een toenemend Russisch momentum, de opbouw van Russische troepen ter voorbereiding op nieuwe offensieven (mogelijk Charkov, om er één te noemen), en vooral de massale drone- en raketaanvallen die de westerse luchtafweer overweldigen. Deze aanvallen zijn gericht op grote steden zoals Kiev zelf, en er zijn video's van wat Patriot-batterijen lijken te zijn die worden uitgeschakeld (één, mogelijk twee, van de acht rond Kiev). Het Ministerie van Defensie heeft een uitgebreid artikel over deze ontwikkeling, waaruit we delen van de site van RT (door de EU voor ons onder censuur geplaatst) citeren:
"In de afgelopen zeven dagen heeft het Oekraïense leger meer dan duizend drones ingezet tegen doelen in Rusland. De meeste daarvan werden neergeschoten door Russische luchtafweer. Er zijn geen meldingen van ernstige schade.
Het grootste effect van de weeklange drone-aanvallen was dat het vliegverkeer in Moskou urenlang plat lag.
 

Toen president Trump aantrad, had hij een grote kans om alle verdere hulp aan Oekraïne stop te zetten en duidelijk te maken dat hij hier niets mee te maken wilde hebben. Helaas verdubbelde hij zijn inzet en tekende voor nog meer hulppakketten aan Oekraïne. Hierdoor is iedere invloed die de VS op Rusland hebben, verdwenen. Het enige wat Trump eigenlijk bereikt is de situatie veel erger maken – voor mensen die ver van Amerika wonen.

Interessant genoeg confronteerde een verslaggever Trump met zijn uitspraken over Poetin, nadat de Beul van Gaza en Jemen een tijdje had zitten zeuren dat hij het helemaal niet leuk vindt als andere landen mensen doden.

Ondertussen beweerde Rusland dat Oekraïne probeerde Poetins helikopter tijdens de vlucht aan te vallen. Het land reageerde met grootschalige aanvallen op Kiev. Het valt ons op dat Trump beweerde niet te hebben gehoord dat de zware aanvallen van Rusland een reactie waren op een poging tot moord op Poetin (die ervan afziet Zelensky aan te vallen).

Is Trump echt de laatste persoon ter wereld die hiervan hoort? Opvallend is dat Trump helemaal niet verrast klinkt, hij zegt niet dat hij de waarheid zal achterhalen, zegt niet dat hij feiten van Zelensky zal eisen of dat hij die man met wie hij zo goed overweg kan – Poetin – zal bellen. Poetin weet dat de Oekraïners niet in staat zijn zijn reizen over honderden kilometers te volgen. Welke geloofwaardigheid heeft Trump nu nog bij Poetin – als die er überhaupt is?

Trump: "Ik ben niet blij met Poetin. Hij schiet raketten af ​​op Kiev en andere steden, hij doodt veel mensen."
Vervolgens wijst een verslaggever op 0:40 erop dat Zelensky drones stuurde om Poetins helikopter aan te vallen en hem te vermoorden.
Trump: “Dat zou een reden kunnen zijn.”
Zelensky provoceert Rusland, om vervolgens het slachtoffer te spelen en om meer geld en wapens te vragen. Dit is een langdurig patroon.

Helaas vroeg de verslaggever Trump niets over Gaza. Wat betreft zijn genocide op de Palestijnen, blijft Trump zeggen dat hij Netanyahu zal vragen de oorlog in Gaza "zo snel mogelijk" te beëindigen. "We voeren gesprekken met Israël om de oorlog in Gaza zo snel mogelijk te beëindigen"

Gesprekken voeren? Zo snel mogelijk? Wie beslist dat? Wie stuurt de wapens voor genocide? Trump zou de genocide met één telefoontje kunnen beëindigen. Dit is dezelfde onzin die hij al sinds de campagne uitkraamt, toen hij veel Amerikanen voor de gek hield met zijn beweringen dat hij een "vredespresident" wilde zijn. Wat dit luid en duidelijk zegt, is dat hij niet echt de baas is. De meeste mensen die op Trump stemden, stemden voor zaken als DOGE en fiscale verantwoordelijkheid – niet voor voortdurende oorlog over de hele wereld. Hoe dan ook: Israël heeft een door de VS gesteund plan voor een staakt-het-vuren van 60 dagen afgewezen.


Na een paar dagen wachten reageerde het Russische leger op dezelfde manier. Gedurende drie dagen gebruikten de Russische troepen ongeveer 1.000 zware drones plus 58 kruisraketten en 31 ballistische raketten om Oekraïne aan te vallen. De Russische aanvallen overtreffen de door het Westen geboden luchtverdediging.
De Russische strijdkrachten gebruiken nu de zesde versie van de Shahed-drones. Deze dragen nu een explosieve lading van 90 kilo, vliegen veel hoger dan voorheen en zijn minder gevoelig voor elektronische tegenmaatregelen . Ze zijn nu voorzien van het loeiende geluid (1e video) van Stuka-sirenes.
Terwijl de drones de luchtafweer bezig houden, schieten ballistische raketten en kruisraketten door.

Ondertussen heeft de Duitse spreekbuis voor de Anglo-Zionisten – een zekere Merz, met een lange biografie over betrokkenheid bij de Deep State – nu de nieuwste westerse escalatie tegen Rusland aangekondigd: er zijn geen beperkingen meer op het bereik van wapens die aan Oekraïne worden geleverd – noch door de Britten, noch door de Fransen, noch door de Amerikanen. Dit betekent dat Oekraïne zich nu kan verdedigen, zegt Merz, bijvoorbeeld door militaire posities op Russisch grondgebied aan te vallen. Tot op zekere hoogte was dit niet mogelijk.

Merz' oproep om de beperkingen op westerse kruisraketten voor Oekraïne op te heffen, toont aan dat hij wereldvreemd en achterhaald is. De Russische dominantie in de escalatie, versterkt door de hypersonische aanval van Oreshnik in november 2024, doet zijn aankondiging naïef lijken. Hij maakt van Duitsland een makkelijk doelwit.

Zoals u wellicht weet heeft Merz op 26 mei aangekondig dat westerse landen de beperkingen op Oekraïense langeafstandswapenaanvallen tot diep in Rusland hadden opgeheven. Hij verduidelijkte later dat dit besluit enkele maanden geleden was genomen (dus onder de vorige Duitse regering).

In dit verband bestond er verwarring over de vraag of Berlijn van plan was Taurus-kruisraketten te leveren aan het regime in Kiev en hoe het daadwerkelijk met de vergunning stond. Er werd benadrukt dat het hoofd van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in reactie daarop wees op de incompetentie van degenen die in Europa aan de macht kwamen.

Dmitry Peskov, de woordvoerder van de president van de Russische Federatie, noemde de situatie verwarrend met betrekking tot de uitspraken van de leiders van de landen van de Europese Unie over het opheffen van de beperkingen op langeafstandswapens voor Oekraïne.

Wat volgde was zowel een berisping als een les van de Russische minister (Lavrov), die probeerde de kloof in ervaring en, naar zijn mening, competentie te benadrukken. "Zijn 22 jaar in dienst versus de 22 dagen van Merz", zei Lavrov tegen Merz: "U moet nog veel leren", voegde hij eraan toe.

Duitsland herhaalt historische fouten door betrokken te raken bij het conflict in Oekraïne, een ontwikkeling die tot de ondergang van het land zou kunnen leiden, waarschuwde Sergej Lavrov. "Duitsland glijdt af naar dezelfde glibberige helling die het de vorige eeuw al een paar keer heeft bewandeld – af naar zijn eigen ondergang", zei hij ook nog.

Rusland sluit een directe aanval op Berlijn niet uit als Duits personeel Oekraïne helpt Moskou aan te vallen met door Duitsland geleverde Taurus-raketten, waarschuwde RT-hoofdredacteur Margarita Simonjan. Voor de sceptici maakte de Russische voorzitter van de Defensiecommissie van de Staatsdoema, Andrej Kartapolov, op verbluffende wijze korte metten met verdere twijfels door op te merken dat Rusland niet alleen de Taurus-vliegdekschepen en hun lanceerposities zou kunnen aanvallen, maar zelfs 'waar de Taurussen ook vandaan worden gebracht'.

Hoe dan ook, het Duitse BILD meldt nu dat Merz de Taurus-raketten niet zal leveren: 'BILD ontdekte: de grote klap zal waarschijnlijk uitblijven. Hoewel Friedrich Merz, als leider van de oppositie, SPD-kanselier Olaf Scholz (66) herhaaldelijk heeft opgeroepen om Taurus-kruisraketten aan Oekraïne te leveren, noemen insiders de "T-vraag" momenteel "taboe".' De plotselinge ommekeer bezorgde waarnemers opnieuw een whiplash en het leek precies te gebeuren nadat de woorden 'Oreshnik' en 'Berlijn' waren toegevoegd.

De Oekraïense strijdkrachten krijgen meer bewegingsvrijheid en als Duitsland Oekraïne voorziet van Taurus-raketten – wat nu waarschijnlijk wordt geacht – dan is dit het krachtigste wapen in het arsenaal van Oekraïne, met een bereik van meer dan 500 km en een bereik tot aan Moskou. Duitsland zal volgens analisten naar verwachting tussen de 100 en 150 Taurus-kruisraketten leveren. Dit zijn de Duitse equivalenten van de Britse Storm Shadow en de Franse SCALP-EG.

Rusland waarschuwt al lang dat dergelijke aanvallen zullen worden beschouwd als directe aanvallen door het land dat de raketten levert. Tegelijkertijd zijn er berichten dat de NAVO de Oekraïense roep om meer luchtverdedigingssystemen afwijst, omdat de NAVO al 40% van haar eigen voorraden heeft verbruikt. We denken niet dat dit goed zal aflopen.

Russen lijken Oekraïense industriële installaties en luchthavens met extreme agressie aan te vallen. Zelfs kleinere luchthavens met propellervliegtuigen worden getroffen. Kh-101 raketten hebben gisteren het vliegveld Starokostyantyniv getroffen. We vermoeden dat dit gebeurt omdat veel van deze raketten het beste bereik hebben als ze vanuit de lucht worden gelanceerd.

Hierboven schreven we al dat Trump persoonlijk fel heeft gereageerd op de massale Russische drone-/raketaanvallen en gezegd dat hij "niet blij" is met Poetin. Wat dit aan het licht brengt, is dat Trump een schepsel van de wereldwijde Deep State blijft, het Anglo-Zionistische rijk. Trump zou de oorlog op elk gewenst moment kunnen beëindigen, ondanks zijn gebruikelijke misleidende retoriek dat hij geen verantwoordelijkheid draagt ​​voor de oorlog. In werkelijkheid probeert Trump met geblaat te bereiken wat het Westen niet heeft bereikt met oorlog en sancties – en die truc mislukt jammerlijk:

Donald Trump had Poetin opnieuw aangevallen en beweerde dat hij veel mensen heeft gedood. Dit gebeurt nadat de VS en Rusland er blijkbaar niet in geslaagd zijn een akkoord te bereiken. Overigens rept hij met geen woord over Netanyahu, de oorlogsmisdadiger die momenteel alle voedsel blokkeert en Gaza laat verhongeren.

Poetin heeft inmiddels echter zijn eigen vredesvoorwaarden gesteld – die neerkomen op een soort ultimatum. Voordat we daarop ingaan, laten we eerst kort de aanleiding tot dit alles bekijken.

Allereerst herhalen we ons al lang gekoesterde standpunt: de Russen zullen eindeloos blijven praten, maar uiteindelijk zullen ze de oorlog winnen. Ze zullen ofwel de facto winnen op het slagveld, ofwel door de Oekraïense erkenning van hun nederlaag en/of de NAVO en door in te stemmen met schriftelijke vredesvoorwaarden zoals gedicteerd door Rusland. Geen enkel ander resultaat is logisch voor Rusland, gezien de offers die zijn gebracht en gezien de bedreiging die het collectieve Westen vormt voor het voortbestaan ​​van Rusland. Er zullen geen compromissen worden gesloten.

We denken dat deze visie tot nu toe is bevestigd – de Russische voorwaarden voor vredesbesprekingen draaiden allemaal uit op wat neerkomt op onvoorwaardelijke overgave voordat er een vredesregeling kan worden bereikt. Dit was onlangs het geval in Istanbul. Er staat een nieuwe bijeenkomst gepland voor de eerste week van juni, en er is alle reden om een ​​herhaling van Ruslands onwrikbare standpunt te verwachten – of dat zij de lat inmiddels wat hoger hebben gelegd.

Gisteren en vandaag hebben we nog eens geluisterd naar commentaar op Trumps uitbarstingen en de Russische reactie. Eerst was er de video met opmerkingen van Doug MacGregor en John Helmer. Beiden beschreven Trumps besluitvormingsproces als zeer informeel, vanwege Trumps afkeer van het lezen van dingen. Hij geeft er de voorkeur aan om zaken mondeling uit te praten met het handjevol adviseurs waar hij zich prettig bij voelt. Hij mijdt ook formele dagelijkse inlichtingenbriefings, wat leidde tot zijn schokkende bekentenis aan een verslaggever dat hij "nog niets had gehoord" van de moordaanslag op Poetin. Dit zeer informele proces leent zich voor plotselinge veranderingen van de mening bij Trump, wat een obstakel vormt voor "dealing" met buitenlandse leiders, die niet volledig kunnen vertrouwen op wat Trump zegt.

Poetin daarentegen is allesbehalve de "dictator" zoals het Westen hem graag weg zet. In plaats daarvan is het Russische beleid en besluitvormingsproces gebaseerd op het concept van het ontwikkelen van consensus binnen de Veiligheidsraad van Rusland. Dit kan leiden tot een tragere besluitvorming, maar het biedt ook een verenigd front van formeel geformuleerde beleidsstandpunten. Wanneer Poetin spreekt, vertegenwoordigt hij dus de weloverwogen meningen van het leger, de inlichtingendiensten en de politieke leiders. Hij draagt ​​het gewicht van de volledige regering dat bewust achter hem staat met zich mee en handelt gecoördineerd.

We zijn het eigenlijk wel eens met degenen die geloven dat Trumps uitbarstingen op zijn minst de realiteit weerspiegelen dat hij in wezen geen invloed op Poetin heeft en – vanwege de dreigende economische realiteit – veel meer haast heeft om met Rusland een deal te sluiten dan andersom. Er zijn mensen die beweren dat Trumps bluf en dreigementen slechts zijn publieke onderhandelingsstijl zijn, zmaar tot nu toe zien we geen tekenen dat deze aanpak tot nu toe in welke internationale situatie dan ook positieve resultaten heeft opgeleverd. Sterker nog, in het geval van China was er een ernstige terugslag als gevolg van deze bluf. De Chinese president Xi zou hebben geweigerd met Trump te spreken vanwege Trumps retoriek gericht tegen China. Dat is geen goede ontwikkeling, gezien de aanhoudende opkomst van China. Trump moet met andere wereldleiders praten om zaken te bewerkstelligen, en Xi in die mate van zich vervreemden is niet behulpzaam.

Gebeurt hetzelfde met Poetin? Poetin heeft zich niet verlaagd tot Trumps niveau na Trumps uitbarsting in het weekend. Waarom zou hij? Hij en de Russische Veiligheidsraad weten waar ze naartoe gaan, ze hebben hun standpunt goed doordacht en Trumps uitbarstingen veranderen niets voor hen. Bovendien heeft de moordaanslag op Poetin – die alleen met NAVO-hulp had kunnen plaatsvinden (!) – waarschijnlijk het weinige vertrouwen in Trump dat er nog over was, vernietigd. Poetin heeft nu echter indirect gereageerd, met de steun van verschillende regeringsleiders:

Op Zerohedge lazen we dat het Kremlin een overzicht publiceerde van Poetins eisen voor een wapenstilstand en waarschuwt: "Vrede morgen zal nog pijnlijker zijn" Daarover zometeen.

Sergej Narysjkin, hoofd van de Russische Buitenlandse Inlichtingendienst, heeft ook zijn duit in het zakje gedaan. We lezen op de site van RT het volgende:
"Rusland kan het zich niet veroorloven zwak te zijn – spionnenchef.
Het land is de spil van de veiligheid in Eurazië en de hele wereld, zei Sergej Narysjkin.Rusland is een belangrijke pijler van de veiligheid in Eurazië en kan het zich daarom niet permitteren om zwak te zijn, aldus Sergej Narysjkin, het hoofd van de Buitenlandse Inlichtingendienst van het land. In een toespraak tot de aanwezigen op een internationale veiligheidsconferentie in Moskou op woensdag zei Naryshkin dat “Rusland geen recht heeft om zwak te zijn… [en] om zijn eigen waarden te verlaten en de hersenschim van totalitair liberalisme en globalisme te achtervolgen.”
Volgens Naryshkin “leert de geschiedenis ons dat de veiligheid op het Euraziatische continent en uiteindelijk de hele wereld afhangt van de standvastigheid van Rusland.”

Vervolgens schetsten meerdere Russische bronnen Poetins voorwaarden voor vrede. We gaan ervan uit dat deze voorwaarden (volgens ons)j een aanvulling vormen op de reeds geformuleerde voorwaarden voor een eventueel staakt-het-vuren, waaronder de erkenning van Russische territoriale aanspraken. Bedenk dat Poetin na de recente ontmoeting in Istanbul verklaarde dat Rusland een memorandum zou opstellen met de voorwaarden voor vrede. Maar volgens onze visie op het geheel zal er geen staakt-het-vuren komen tenzij aan de eerder geformuleerde voorwaarden wordt voldaan. Dat betekent dat, als niet aan de voorwaarden voor een staakt-het-vuren wordt voldaan – en die voorwaarden komen in de praktijk neer op iets dat dicht in de buurt komt van onvoorwaardelijke overgave – de voorwaarden voor vrede zullen blijven verschuiven naarmate de realiteit op het slagveld zich verder ontwikkelt – in het voordeel van Rusland. Met dat in gedachten stelde Rusland wat neerkomt op een ultimatum: ga vandaag akkoord met onze voorwaarden voor vrede, anders zal de vrede morgen nog pijnlijker zijn. Datis het. Let wel, dit zijn ons inziens geen voorwaarden waarover onderhandeld kan worden. Dit is het absolute minimum.

Tegen deze achtergrond vertelde een hoge Russische bron gisteren aan Reuters dat "Poetin bereid is vrede te sluiten, maar niet tegen elke prijs."

Meerdere Russische bronnen die in het artikel worden aangehaald, zeggen dat Poetin een "schriftelijke" belofte wil van grote westerse mogendheden om de militaire alliantie van de NAVO niet naar het oosten uit te breiden. Dit wordt geïnterpreteerd alsof hij het Westen vraagt ​​om formeel uit te sluiten dat Oekraïne, Georgië en Moldavië ooit lid zullen worden.

Deze schriftelijke garanties en andere voorwaarden zijn in de Engelstalige Russische staatsmedia als volgt uiteengezet:
- de permanente neutraliteit van Oekraïne
- gedeeltelijke opheffing sancties voor Rusland
- teruggave van bevroren Russische tegoeden
- bescherming voor Russischtaligen in Oekraïne.

En toen werd er een 'of anders' aangeboden als onderdeel van het ultimatum. Hoewel dit niet officieel door het Kremlin werd uitgevaardigd, lijkt dit een zeer opzettelijke signaalafgifte door Poetin-functionarissen. Het werd overgebracht via het Reuters-artikel: De eerste bron zei dat als Poetin beseft dat hij op eigen voorwaarden geen vredesakkoord kan sluiten, hij de Oekraïners en de Europeanen met militaire macht zal laten zien dat "vrede morgen nog pijnlijker zal zijn".

Het heeft er veel van weg dat Poetin Trump de middelvinger geeft. Kan het nog pijnlijker voor de Amerikaanse president?








[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[29 mei 2025]

 

Afdrukken Doorsturen