Zonnepanelen: de ontmaskering van de grote waan van een groene utopie

Hoe politici en bankiers fictie verzinnen om hun ​​netto-nulfantasie te verwezenlijken.


We beginnen dit artikel met een tweet van Elon Musk, die grillige showman van de moderniteit, die met karakteristieke bombast verklaarde: "Zonne-energie is de toekomst. De zon voorziet de aarde al 4,5 miljard jaar van energie. Tijd om het op te schalen!"


Laten we deze glinsterende belofte eens ontleden, want het is een microkosmos van de grote schijnvertoning die we realiteit noemen. Omdat deze wereld een illusie is – een kaartenhuis gebouwd op fiatgeld, derivatenplannen en de koortsachtige dromen van politici die hun persberichten voor de waarheid aanzien. De wereldeconomie? Een toverlantaarn van schulden en waanideeën, waar goudbanken verdrinken in papieren verplichtingen terwijl ze het evangelie van stabiliteit prediken. En toch, in deze lachspiegel, stapt Musk, zwaaiend met de banier van zonne-energie als de redding van de menselijke soort.

Laten we hem even ter wille zijn en bedenken wat er nodig zou zijn om de hele wereld over te laten stappen op zonne-energie. Dat is een even gedurfd als absurd project.

Het wereldwijde energienet opnieuw bedraden voor zonne-energiedominantie is geen sinecure. Het vereist niet alleen panelen die woestijnen en daken bedekken, maar ook een complete herziening van de infrastructuur om stabiliteit en veiligheid te garanderen. Zonne-energie, ondanks al haar zonnige voordelen, is intermitterend – wolken en het vallen van de avond zijn niet zo gemakkelijk te reguleren. Om het betrouwbaar te maken zijn enorme batterijopslagsystemen, verbeterde hoogspanningsleidingen en slimme netwerken nodig om vraag en aanbod in evenwicht te brengen. Het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA) schat dat de transitie van het wereldwijde energiesysteem naar hernieuwbare energiebronnen, met zonne-energie als hoeksteen, tegen 2050 meer dan 100 biljoen dollar zou kunnen kosten. Dat is biljoen met een B, een getal zo groot dat het je begrip te boven gaat, net als het tellen van de sterren.

Laten we dat nu eens vertalen naar de taal van de belastingbetaler. Het wereldwijde bbp bedraagt ​​jaarlijks ongeveer $ 100 biljoen. Om deze zonne-utopie in bijvoorbeeld 25 jaar te financieren, zou je jaarlijks $ 4 biljoen moeten aftikken. Verdeeld over de ongeveer 2 miljard belastingbetalers wereldwijd, is dat $ 2.000 extra per persoon per jaar – een verhoging van de inkomstenbelasting met misschien wel 5-10% voor de gemiddelde inkomensgroep in ontwikkelde landen. In het Verenigd Koninkrijk, waar het gemiddelde belastingtarief rond de 20% schommelt, zou dit een verhoging tot 25% of meer kunnen betekenen, ervan uitgaande dat overheden het geld niet zomaar bijdrukken (spoiler alert: dat gaan ze dan wel doen). En waarvoor? Een elektriciteitsnet dat, hoewel schoner, een grondige revisie van mineralen vereist – met name zilver, de onbezongen held onder de zonnepanelen.

Zilver is namelijk cruciaal voor fotovoltaïsche cellen en geleidt elektriciteit met ongeëvenaarde efficiëntie. Eén zonnepaneel kan 20 gram zilver verbruiken, en aangezien de wereld tientallen miljarden panelen nodig heeft om Musks visie te realiseren, hebben we het over miljoenen tonnen.

De wereldwijde zilvervoorraad bedraagt ​​jaarlijks ongeveer 27.000 ton, waarvan een groot deel al bestemd is voor elektronica, sieraden en die lastige goudbanken die jongleren met hun papieren derivaten. Om zonne-energie op te schalen, zou de zilverproductie vertienvoudigd moeten worden, of de prijzen zouden zo astronomisch zijn dat een penthouse in Amsterdam ervan zou blozen. Tegen de huidige koersen zou alleen al het zilver $ 1 biljoen kunnen kosten, ervan uitgaande dat de mijnen het überhaupt zouden kunnen bijbenen zonder onder de druk in te storten. De banken, die al tot over hun oren in sprookjesachtige verplichtingen zitten, zouden ongetwijfeld meer papieren beloftes verzinnen om de boel draaiende te houden. En dat moeten ze wel, want dit is de illusie: een financieel systeem dat solvabiliteit veinst terwijl overheden dromen van netto nuluitstoot najagen.

En dat brengt ons bij het grote onzinverhaal over klimaatverandering.

De bewering dat het "gevestigde wetenschap" is, is onzin van de hoogste orde, een uitspraak die elke zichzelf respecterende wetenschapper zal onderschrijven. Wetenschap staat nooit vast; het is een rusteloos, twistziek beest, gedijend op twijfel en weerlegging. Klimaatverandering als vaststaand verklaren is het dogma van sektariërs omarmen, niet de strengheid van de rede. Ja, het klimaat warmt op; ja, mensen dragen hun steentje bij. Maar de apocalyptische profetieën – smeltende ijskappen, verdrinkende ijsberen – zijn minder zeker dan de predikers je willen doen geloven.

De Arctische ijsplaat is, in tegenstelling tot Al Gore's koortsachtige visioenen, hardnekkig hardnekkig gebleven en de laatste jaren zelfs gegroeid. De modellen, waar zo vol vertrouwen naar wordt verwezen, zitten vol variabelen en aannames, zoals elke eerlijke klimatoloog zal schoorvoetend zal toegeven.

Toch heeft de politieke klasse, met hun onfeilbare talent om de kern van de zaak te missen, klimaatverandering aangegrepen als officiële rechtvaardiging voor deze zonnefantasie. Het werkelijke motief ligt natuurlijk ergens anders. Zoals Donald Rumsfeld, die grijze architect van chaos, opmerkte tijdens een persconferentie over de Golfoorlog in 1991, sleept de verslaving van het Westen aan olie uit het Midden-Oosten ons mee in eindeloze regionale conflicten. "We moeten alternatieven vinden," gromde hij, terwijl hij het probleem bij de "wetenschappers" legde.

En zie, binnen tien jaar werden olie en gas omgedoopt tot planetaire schurken, voorbestemd om de aarde te laten koken als we ons niet bekeren. De oplichters roken kansen – koolstofkredieten, groene subsidies, ESG-fondsen – en een industrie van vele biljoenen dollars was geboren. Het doet er niet toe dat netto nul, zelfs als het bereikt zou worden, de wereldwijde temperaturen nauwelijks zou verlagen, zoals de eigen modellen van het IPCC suggereren. De ijsberen lijken een handige mascotte voor een diepere agenda: het Westen losmaken van oliestaten en tegelijkertijd de financiële zaken draaiende houden.

En ze draaien er lustig op los, dankzij de bankiers en hun geldpersen. Neem bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, met zijn donquichotachtige Net Zero-kruistocht, is een schoolvoorbeeld van waanideeën. Politici zoals Keir Starmer, met al het charisma van een natte sok, beloven het elektriciteitsnet tegen 2030 koolstofvrij te maken, terwijl het financiële systeem op de rand van de afgrond balanceert. De kosten van deze groene droom – honderden miljarden alleen al in het Verenigd Koninkrijk – zouden het land failliet moeten laten gaan. Maar vrees niet: de bankiers, altijd bereidwillig, zullen de persen draaiende houden en de bezittingen en vrijheden van de burgers als onderpand accepteren.

Hun pensioen? Toegezegd aan een zonnepark in Cumbria. De belastingopbrengsten? Doorgesluisd naar een batterijfabriek in Shenzhen. Allemaal om een ​​planeet te redden die, eerlijk gezegd, prima lijkt te functioneren zonder onze bemoeienis.

Dus waarom zouden we deze onbetaalbare, onpraktische en aantoonbaar onnodige onderneming nastreven? Omdat, beste lezer, dát de kern van de illusie is. Het onmogelijke moet mogelijk worden gemaakt, anders stoppen de platen met draaien en stort de luchtspiegeling in. Musks tweet is geen blauwdruk, maar een provocatie, een vonk om de droom levend te houden. Zonne-energie, ondanks al haar verdiensten, is een bijzaak in een groter schouwspel: een wereld waar schuld rijkdom is, wetenschap dogma en vrijheid een verhandelbaar bezit. De zon zal blijven schijnen, met of zonder zonnepanelen. De rest is slechts theater, maar het verhaal zal burgers blijven verdelen, er zullen mensen zijn die blindelings volgen en mensen die ongelovig toekijken, maar de draaimolen blijft draaien om de illusie in stand te houden.

Als u, net als wij, de rit beu bent, stellen we voor dat u afstapt en zoveel mogelijk fysiek zilver hamstert. De eco-gekken hebben het gesticht namelijk overgenomen, ze hebben handenvol belastinggeld en ze zullen ook uw geld nodig hebben om hun magnifieke maar onnodige agenda uit te voeren. Zoals altijd is dit geen financieel advies, maar bedank ons later maar.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[4 juni 2025]

 

Afdrukken Doorsturen