Novitsjok, het uiterst dodelijke militaire gif dat niet veel mensen doodt

Novitsjok moet de meest cryptische en misleidende chemische placebo zijn die ooit is ontwikkeld door de voormalige supermacht, omdat slachtoffers die erdoor zijn geïnfecteerd een kortstondige opschudding veroorzaken in internationale mainstream media, om vervolgens binnen enkele weken te herstellen en van wie er vervolgens nooit meer iets wordt vernomen. Het eerste artikel in een reeks over de zaak Navalny.


Twaalf dagen na zijn aankomst in Duitsland kondigde Berlijn woensdag eindelijk aan dat Alexey Navalny vergiftigd zou zijn met het beroemde neurotoxische gif Novitsjok, al genoemd in de Skripal-zaak. Behalve dat, zoals in de Salisbury-affaire, het officiële verhaal over wat er met “Mr. 2%" gebeurd is, de wetten van chemie, biochemie en logica tart.

We gaan het niet hebben over de absurde benaming in de mainstream media over de "belangrijkste tegenstander van Vladimir Poetin", waaraan de hele westerse pers ondanks gezond verstand aan vasthoudt. Het is voldoende om zijn belachelijke steun onder de Russische bevolking te zien (2% volgens de laatste peiling) en te zien dat Zjirinovski hem vèr voor is, en om te beseffen dat deze "aardige" man geen bedreiging vormt voor de Russische president.

Alexey Navalny mag dan in het Westen worden geprezen, in werkelijkheid is deze man een oplichter, meerdere keren veroordeeld in Rusland (o.a. in de zaak Yves Rocher). Bovendien heeft een rechtbank hem in 2019 samen met Lyubov Sobol en de organisatie die hij heeft opgericht, FBK (Fonds voor de bestrijding van corruptie), schuldig bevonden aan laster tegen een bedrijf dat schoolkantines levert in Moskou (Moskovski Shkolnik). Omdat het bedrijf zijn contract verloor vanwege deze laster, veroordeelde de rechtbank Navalny, Sobol en FBK om 88 miljoen roebel aan schadevergoeding te betalen aan het bedrijf Moskovski Shkolnik.

Om niet te hoeven betalen, besloten Navalny en Sobol FBK te liquideren, terwijl ze van plan waren om de structuur onder een andere naam weer in te voeren. Maar de schuld in verband met de schade werd teruggekocht door Yevgeny Prigozhin, een Russische oligarch, die zei dat hij bereid was Navalny (voor het geval hij het zou overleven) en Sobol te helpen, zodat ze zouden terugbetalen wat ze verschuldigd waren. In antwoord op een vraag die Strany Sovetov online stelde, maakte Prigozhin zelfs een "grap" toen hij zei dat sommige mensen voorstelden om Sobol als seksslavin te nemen om haar schulden af te betalen.

"'Ik hoop echt dat Navalny in leven blijft. We zullen een deal sluiten met Lyubov Sobol, hoewel sommigen suggereren dat ze in seksuele slavernij moet worden gebracht. Wat FBK betreft, ik zal natuurlijk alle juridische stappen ondernemen, waarin de wereld zal zien hoe Navalny en zijn aanhangers hun informatie hebben verkregen, hoe de FBK deze hebben verdraaid en vervalst. En ook wie de opdrachtgever was van hun pseudo-onderzoeken, inclusief hun westerse meesters. Ik kan alvast zeggen dat de persdienst van Konkord onlangs veel informatie heeft ontvangen over de illegale activiteiten van de FBK, ”zei Prigozhin.

Nog voordat Navalny uit zijn coma kwam, had Prigozhin al 34 miljoen roebel aan schulden van Sobol geïnd, en die van zijn bankrekeningen afgehaald. De jonge vrouw klaagde hierover op Twitter en plaatste een screenshot van haar bankrekening, die nu op -34.019.871 roebel staat. We kunnen zeggen dat Prigozhin geen seconde verspilde om zijn eigendom terug te krijgen.

Als we dit weten dan neemt wat er eind augustus met Navalny is gebeurd een heel andere wending. Gezien zijn schulden en de vele onderzoeken die zijn gestart naar de dubieuze financiële regelingen van FBK, is het voor Navalny beter om van het toneel te verdwijnen of in ieder geval uit Rusland te vertrekken.

Zoals Prigozhin opmerkte, hebben de Russische autoriteiten er geen belang bij om van Navalny af te komen, iemand die geen bedreiging vormt voor Poetin, en in feite een arme tegenstander is die meer heeft gedaan om de oppositie in diskrediet te brengen dan wie dan ook, inclusief het Kremlin.

“De (Russische) regering heeft een oppositie als Navalny nodig. Hij is een bezeten man, mentaal onstabiel, die het met niemand eens kon zijn. De dood van Navalny is noch voor de autoriteiten, noch voor zijn politieke vijanden winstgevend. Hij is iemand die zelfs bij zijn collega's aan gezag heeft verloren. De dood of verwonding van Navalny komt alleen ten goede aan zijn strijdmakkers en zijn meesters, die begrijpen dat hij niet langer nuttig zal zijn,” zei Prigozhin.

In deze context keerden Navalny en zijn secretaris Kira Yarmych op 20 augustus 2020 per vliegtuig terug naar Moskou vanuit de stad Tomsk, na een meerdaags bezoek aan Novosibirsk en Tomsk ter ondersteuning van lokale kandidaten voor de komende verkiezingen. Terwijl hij op het vliegveld op zijn vliegtuig wacht, 40 tot 60 minuten voor vertrek, drinkt Navalny thee, die hem wordt gebracht door zijn secretaris, zoals we kunnen zien op deze videobewaking van de luchthaven:




Om 8:01 uur stijgt zijn vliegtuig op. Navalny voelt zich slecht, gaat om ongeveer 8.30 uur naar het toilet en om 8.50 uur vindt de cockpitbemanning hem bewusteloos. De gezagvoerder besloot toen een noodlanding te maken in Omsk. Vreemd genoeg doet zich 5 minuten na het verzoek om een noodlanding in Omsk een valse bommelding voor op het vliegveld waar het vliegtuig met Navalny moet landen.

Navalny wordt vervolgens in ernstige toestand naar het ziekenhuis gebracht en valt in coma. Het vergiftigingsonderzoek wordt meteen gelanceerd door zijn secretaresse, die zegt dat hij die dag niets gegeten heeft en dat hij alleen deze thee op het vliegveld heeft gedronken.

Al snel eisen de familie en aanhangers van Navalny dat hij naar Duitsland wordt gebracht, waarbij ze zeggen dat ze geen vertrouwen hebben in de artsen in Omsk (waarmee ze een totaal gebrek aan respect tonen jegens degenen die er alles aan deden om hem te redden, en die dit deden door elke keer te worden lastiggevallen: om de 5 minuten, om een diagnose te krijgen).

Op 22 augustus 2020 wordt Navalny eindelijk per vliegtuig naar Duitsland vervoerd. Daar bleven de Duitse artsen twee dagen volledig stil en toen kwam de verklaring dat Navalny vergiftigd was met een cholinesteraseremmer. Behalve dat het vaag is worden cholinesteraseremmers aangetroffen in geneesmiddelen tegen de ziekte van Alzheimer, in pillen om de werking van de hersenen te stimuleren, in de behandeling van glaucoom, in die van myasthenia gravis, in insecticiden en in chemische wapens (waaronder sarin, VX en het beroemde Novitsjok).

Er is echter een probleempje:



Sorry, de rest van dit verhaal is exclusief voor onze abonnee's.