Duits bewijs toont aan hoe de Navalny Novitsjok-operatie werd voorbereid

Het plan om Alexei Navalny, door de mainstream media steevast de "oppositieleider van Poetin" genoemd hoewel hij een uiterst marginale rol speelt in de Russische politiek, van Rusland naar Duitsland te vliegen en daar het Kremlin te beschuldigen van een poging hem met Novitsjok te vermoorden, bestond al vóórdat Navalny zelf wist dat hij ziek was.Het nieuwe bewijs komt uit de gegevens van het Duitse medische evacuatieteam in Neurenberg. Dit vijfkoppige team - twee piloten, twee paramedische verpleegkundigen, een arts-specialist in spoedeisende geneeskunde - vloog van Neurenberg naar Omsk; haalde Navalny  op samen met zijn vrouw Yulia Navalnaya en assistent Maria Pevchikh en vloog met hen naar Berlijn, waar Navalny nieuw leven werd ingeblazen.

Maar het bewijs onthult dat hun missie begon met orders aan het vliegtuig en aan de teamleden toen ze op de ochtend van 20 augustus 2020 op de luchthaven van Shannon, West-Ierland waren; die orders werden de dag ervoor, dus op 19 augustus, voor het eerst uitgevaardigd. Dat is de dag vóórdat Navalny instortte op een vlucht tussen Tomsk en Moskou, dat vervolgens door de noodtoestand aan boord koers zette naar Omsk, voordat hij (Navalny) naar het Omsk Emergency Hospital nummer 1 werd gebracht.

Het Duitse bewijsmateriaal, dat deze week is verkregen, onthult ook dat de eerste bewering dat Navalny was vergiftigd met het zenuwgas Novitsjok afkomstig was van Pevchikh. Ze vertelde dat tegen de Duitse arts en paramedici toen ze bij Navalny waren op de intensive care van het ziekenhuis van Omsk waar Navalny werd behandeld. "Ze sprak perfect Engels", herinnert dr. Philipp Jacoby zich nog.

Het bewijs van de vergiftiging zat in verschillende waterflessen die Pevchikh uit Navalny's hotelkamer in Tomsk had gehaald en naar Omsk had gebracht nadat ze een film van haarzelf en anderen had opgenomen van het personeel van Navalny die ze uit de hotelkamer had opgehaald. Navalnaya en Pevchikh vroegen de Duitse arts om de waterflessen via de bagagecontrole op de luchthaven van Omsk naar het vliegtuig te laten gaan, in een rugzak die aan zijn (de arts) eigen bagage was bevestigd. "Ze heeft ons niet verteld wat erin zat", zei Jacoby deze week in een interview. "Je kon voelen dat het flessen van een halve liter waren, van het type hotelkamer, misschien een stuk of vijf. De rugzak werd aan mijn tas vastgemaakt en ging met mij mee aan boord.”

Toen het vliegtuig Berlijn bereikte, werd de rugzak met de flessen samen met Navalny afgeleverd bij het Charité-ziekenhuis. Het was uit het vliegtuig gelost en op een Duitse veiligheidsvrachtwagen gezet die de bagage van Navalny naar het Charité-ziekenhuis bracht. "Ik heb de flessen aan de intensive care gegeven", zegt Jacoby. "Ze waren blij om de flessen aan te nemen." Later volgde een Duits onderzoek. "Ik kreeg een telefoontje van de Duitse veiligheidsdienst met de vraag hoe de flessen naar Duitsland kwamen", zegt Jacoby. Hij herinnert zich ook een eerdere bezorgdheid over de flessen van Pevchikh op de luchthaven van Omsk, voor het opstijgen. "De copiloot was boos dat we iemands bagage aan boord hadden genomen die niet van ons was."

Het belang van deze onthullingen in Duitsland deze week wordt nog versterkt door de beschuldigingen van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Navalny/Novitsjok-operatie van tevoren was gepland door de Duitse, Britse en Amerikaanse geheime diensten.

In een verklaring die op 18 augustus werd uitgegeven, ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van deze zaak, verwees het Russische ministerie naar de medische vlucht: "Dit vliegtuig, dat snel in Omsk aankwam in de vroege uren van 21 augustus 2020, had ook een burger van de Bondsrepubliek Duitsland aan boord waarvan de bezetting om de een of andere reden van Duitse zijde niet werd bekendgemaakt, evenals een persoon die verbonden is aan de Britse geheime diensten die onlangs het Britse staatsburgerschap had verkregen, Maria Pevchikh. Om onbekende redenen is het feit dat ze aan boord van die vlucht was tot nu toe niet bevestigd door de Duitse autoriteiten, hoewel ze dit heeft toegegeven in haar interview met de Russische BBC-Service op 18 september 2020."


Van links naar rechts: Alexei Navalny, Maria Pevchikh; zij speelde als tussenpersoon tussen Russische oppositiefinanciers in het VK en MI6. Rechts: Vladimir Ashurkov, in Russische ballingschap in Londen en contactpersoon voor MI6 bij de financiering van Navalny's politieke campagnes in Rusland. Ashurkov's ruzie met Navalny over de geldvoorraad van Navalny's Anti-Corruption Foundation (FBK) - waar wij eerder over schreven - vond niet lang voor het Tomsk-incident plaats.

Het vliegtuig, een Bombardier CL-600-2B16 Challenger 604, nummer 5348, wordt beheerd door Flight Ambulance International, FAI Aviation Group, gevestigd in Neurenberg. Het bedrijf exploiteert zowel conventionele privéjets als luchtambulancevliegtuigen en levert onderhoudsdiensten voor privévliegtuigen van Bombardier en Lear Falcon. FAI was het bedrijf dat in september 2018 betrokken was bij de zaak omtrent de band Pussy Riot, om het lid daarvan, Pyotr Verzilov, van Rusland naar het Charité-ziekenhuis in Berlijn te vliegen in een vermeende vergiftigingszaak. De commerciële regeling voor die vlucht, Cinema for Peace Foundation gerund door Jaka Bizlij, is ook publiekelijk gemeld als de organisator van de Navalny-vlucht.


FAI maakt reclame voor de medische apparatuur die voor Navalny in het Bombardier-vliegtuig wordt gebruikt. In dit geval droeg het FAI-personeel geen hazematpakken. Bron: https://www.fai.ag/

Officieel geeft FAI geen informatie over de vluchtoperatie van Navalny van 20-22 augustus 2020, en heeft het bedrijf ook geen commentaar gegeven op de verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vorige maand.

Jacoby werd officieel geïdentificeerd als de arts die de leiding had op de vlucht in de publicatie van afgelopen december van het klinische casusrapport door Navalny's behandelende artsen in het Charité-ziekenhuis. Hun rapport werd gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift Lancet. Een analyse van het bewijs uit het casusrapport toont aan dat Navalny niet door Novitsjok was vergiftigd.

In het Lancet-verslag, ondertekend door 14 Duitse artsen, staat Jacoby op de 10e plaats; hij werd vermeld met een aansluiting bij FAI. De persdienst van Charité bevestigt dat hij niet in dienst is van de Charité-organisatie. Jacoby gaf ook een interview aan de Duitse staatstelevisiemaatschappij ZDF, dat vorige maand voor het eerst werd uitgezonden, op 20 augustus.


Dokter Philip Jacoby. Links: in de ZDF-film. Rechts: Reuters-foto van het Duitse medische team dat aankomt in het ziekenhuis van Omsk om Navalny te zien; Jacoby staat aan de rechterkant. Bron: https://tass.com/

Persbureaus hebben verschillende foto's gepubliceerd van Navalny in het bijzijn van Jacoby, de FAI-verpleegkundigen en Russisch medisch personeel voordat hij aan boord van het FAI-vliegtuig werd gebracht. Jacoby nam zelf de volgende foto:


Maria Pevchikh heeft andere foto's gepubliceerd van het laden van Navalny aan boord van het vliegtuig: https://twitter.com/

Jacoby werd gevraagd of de man in het groen met een pilotenbril en een militaire crewcut een Duitser was en lid was van de medische bemanning. 'Ik weet niet wie dat was," antwoordde Jacoby. "Hij zat niet op het vliegtuig dat binnenkwam. Hij was een Rus."

Russische bronnen zeggen dat de figuur op de foto militair lijkt te zijn en er niet Russisch uitziet. Jacoby benadrukt dat de man niet op de medische vlucht zat en dat de verklaring van het Russische ministerie over een Duitse burger aan boord "waarvan de bezetting... door de Duitse zijde niet bekend is gemaakt", en niet van toepassing is op hemzelf, de twee paramedici of de twee piloten.

Jacoby's verslag van de voorbereiding van de FAI-vlucht van Neurenberg naar Omsk, en zijn rol in het behandelen van Navalny, begint, zegt hij, met "een missie van Kabul naar Houston, Texas."  Met Jacoby aan boord had de FAI Bombardier zijn eerste missie gevlogen van Afghanistan naar de VS, waarbij getankt werd in Keflavik, IJsland en Goose Bay, Canada; en vervolgens via dezelfde route terug naar Europa. Het vliegtuig landde op Shannon om te tanken; Jacoby en de bemanning brachten er de nacht van 19 augustus door in een hotel. Hun orders om paraat te staan voor een nieuwe missie naar Rusland kwamen die avond binnen.

Jacoby en de FAI-bemanning werden in Shannon ook vergezeld door een paramedische verpleegster die de FAI daar de dag ervoor had besteld. "Een van de verpleegsters vloog van Duitsland naar Dublin," herinnert Jacoby zich, "en van daaruit huurde hij een auto naar Shannon."  Hij deed er minimaal vier uur over om deze afstand af te leggen. Het is uit dit dossier niet duidelijk wanneer de FAI deze verpleegster precies heeft gestuurd om zich bij het team aan te sluiten. Jacoby herinnert zich dat het in Shannon was waar de piloten hun orders van Neurenberg ontvingen om klaar te zijn om op een nieuwe missie naar Rusland te vliegen. Het team werd niet verteld waar ze precies in Rusland naartoe zouden gaan. Toen Jacoby vanuit zijn hotel in Shannon aan zijn hoofdkantoor vroeg wat de toestand van de patiënt was, kreeg hij te horen: "Stel niet zoveel vragen. Je krijgt alle antwoorden in Neurenberg”. De bemanning en het vliegtuig kregen vervolgens de opdracht om terug te vliegen naar de basis waar ze “onze eerste beveiligde informatie” ontvingen.

Het vliegtuig vertrok op 20 augustus 2020 om 10.00 uur lokale tijd vanuit Shannon; het was toen 12.00 uur in Moskou; 15.00 uur in Omsk. Navalny lag ongeveer vijf uur in het Omsk-ziekenhuis.

Later die middag werden Jacoby en verschillende verpleegsters in Neurenberg geïnformeerd over hun missie; Omsk werd geïdentificeerd als hun bestemming, en Navalny was hun opdracht. Op dat moment zei Jacoby dat een jonge vrouwelijke verpleegster, een specialist in kindergeneeskunde, had gezegd dat ze bang was en niet wilde deelnemen aan de missie. Ze werd vervangen door een oudere mannelijke paramedicus. Jacoby zegt dat hij het wist en met beide paramedici aan boord had gewerkt. Met twee nieuwe piloten vertrokken ze even na 3 uur 's nachts, Duitse tijd, naar Omsk en kwamen ze net na 7 uur, Omsk-tijd, aan. De vluchttijden werden bevestigd door Tass.

Het vliegtuig vertrok voor de terugvlucht naar Duitsland om 8 uur in de ochtend van Omsk, op 22 augustus. Jacoby en zijn collega's zaten 25 uur aan de grond.

In het interview van vorige maand vroeg het ZDF Jacoby om details over zijn rol in het Omsk Hospital, en hij beschreef kort hoe hij Navalny zag kwijlen. In het interview van deze week gaf Jacoby meer details over de symptomen van Navalny, zoals hij zich herinnerde dat hij ze in Omsk had gezien.. “Hij rilde. We wisten niet zeker waarom en of het aanvallen waren. Zijn lichaamstemperatuur was 32 graden Celsius; zijn hartslag was laag op 40. Hij zweette."

Een vooraanstaande Britse toxicoloog meldt dat in gevallen van organofosfaat “de literatuur hypothermie suggereert als een eerste symptoom. Sommige slachtoffers hebben een lichaamstemperatuur van 32 graden. Enkele dagen later werd koorts gemeld bij sommige overlevenden. Wat de hartslag betreft, lijkt er geen consistentie te zijn. Tachycardie [hartslag meer dan 100] komt vaker voor dan bradycardie [minder dan 60]."

Jacoby en zijn co-auteurs van het Navalny-rapport voor de Lancet publiceerden deze lijst van de stoffen die werden geïdentificeerd bij het testen van Navalny's bloed en urine bij zijn aankomst bij Charité.

Volgens Jacoby was hij verantwoordelijk voor de fentanyl die werd gedetecteerd in Navalny's eerste testresultaten. Er werd hem gevraagd naar de lithium en benzodiazepinen. "Ik heb geen idee waar de lithium of benzodiazepinen vandaan kwamen", zegt hij achteraf. "Misschien nam hij het dagelijks."  Hij herinnert zich dat hij de Russische arts die de leiding had over Navalny in Omsk, had horen zeggen dat hij de diagnose had gesteld dat Navalny aan een stofwisselingsreactie leed. "Hij raakte Navalny aan zonder handschoenen", herinnert Jacoby zich toen hem werd gevraagd welke procedures hij had gevolgd voor het besmettingsrisico in Omsk. "Ik weet niet waarom hij dat deed."

Jacoby herinnert zich dat hij tijdens zijn verblijf in Omsk met de artsen in Berlijn overlegde en te horen kreeg dat hij Navalny geen atropine mocht geven, een van de standaardmedicijnen voor vermoedelijke organofosfaatvergiftiging. "We hadden 6 milligram atropine bij ons. We hadden niet genoeg. Charité zei dat we 750 milligram atropine nodig zouden hebben." Hij gelooft dat de atropine die bij zijn aankomst in Charité in Navalny's urine werd aangetroffen, door Russische artsen werd vastgelegd.

De eerste keer dat er sprake was van Novitsjok, zegt Jacoby, was in het ziekenhuis van Omsk. Hij herinnert zich: “Novitsjok werd in Omsk genoemd door Maria [Pevchikh]. Ze sprak perfect Engels.” Dat was volgens Jacoby midden op de dag, 21 augustus.

De Duitse regering heeft Novitsjok vervolgens nog twaalf dagen lang niet publiekelijk genoemd. Op 2 september legde Steffen Seibert, woordvoerder van de regering, een verklaring af in Berlijn waarin hij beweerde te beschrijven wat het Duitse militaire laboratorium, het Institut für Pharmakologie und Toxikologie der Bundeswehr (IPTB) in München, had gerapporteerd aan bondskanselier Angela Merkel en haar ministers. Seibert' verklaarde dat "op initiatief van de Charité medische universiteit in Berlijn, een speciaal laboratorium van de strijdkrachten een toxicologisch onderzoek [toxikologische Untersuchung] heeft uitgevoerd op basis van Alexei Navalny's tests [proben]. Bij deze gelegenheid werd het onomstotelijke bewijs [zweifelsfreie Nachweis] van een chemisch zenuwgas van de Novitsjok-groep geleverd.”

Op 19 november 2020 vertelde de Duitse regering het parlement in een schriftelijke verklaring dat ze niets wist over de aanwezigheid van Pevchikh in het medische vliegtuig of de flessen die ze naar Berlijn had gebracht. Het Duitse legerlaboratorium in München en de laboratoriumtests in Zweden en Frankrijk, evenals die van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), hebben indirect bevestigd dat ze de flessen niet hebben getest.

De flessen van Pevchikh zijn beschouwd als bewijs van een misdaad tegen Navalny. Nadat ze werden waargenomen door Jacoby op de Charité intensive care, zijn de flesjes echter verdwenen.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][7 september 2021]

 

Afdrukken Doorsturen