Vraagtekens bij wéér een Federal Reserve president

Hebben we er weer één te pakken? In het transactieschandaal van presidenten van de Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, kunnen ons inziens de financiële onthullingen van de topman van de Atlanta Fed de lakmoesproef maar moeilijk doorstaan.



Amerikaanse private banks die worden beheerd door de mega-banken van Wall Street hebben een onbetamelijke reputatie. In het kader van het handelen van diverse bestuurders van de centrale bank van het land, de Federal Reserve, en het is tijd naar andere, mogelijke, "kandidaten" te kijken waar iets mee aan de hand kan zijn. ZeroHedge heeft er vandaag een leuke uitgepikt. Wij stuitten in ieder geval op de financiële openbaarmakingsformulieren van de Amerikaanse Fed-president Raphael Bostic en zagen dat hij een financiële relatie had met Morgan Stanley's Private Bank.
Meteen ging de rode vlag uit.

Citibank’s Private Bank was eerder het onderwerp van een onderzoek door de U.S. Senate’s Permanent Subcommittee on Investigations. Tijdens een hoorzitting op 9 november 1999 legde de voorzitter van de subcommissie, wijlen senator Carl Levin, uit hoe particuliere banken werken. Levin verklaarde het volgende:

"Zodra een persoon cliënt wordt van een particuliere bank is het primaire doel van de bank over het algemeen om die klant te bedienen, en het bedienen van een particuliere bankcliënt betekent bijna altijd het gebruik van diensten die ook de instrumenten zijn voor het witwassen van geld: geheime trusts, offshore-rekeningen, geheime naamrekeningen en lege vennootschappen die particuliere investeringsmaatschappijen worden genoemd.
Deze particuliere investeringsmaatschappijen, of PIC's, zijn ontworpen met het oog op het aanhouden en verbergen van de activa van een persoon. De activa kunnen onroerend goed, geld, aandelen, kunst of andere kostbaarheden zijn. De nominale functionarissen, trustees en aandeelhouders van deze lege vennootschappen zijn vaak zelf lege vennootschappen die worden gecontroleerd door de particuliere bank. De PIC wordt dan de houder van de verschillende bank- en investeringsrekeningen, en het eigendom van de cliënt van de private bank wordt begraven in de registers van zogenaamde geheimhoudingsjurisdicties, zoals de Kaaimaneilanden."

In 2019 onthulde de New York Times hoe hogergeplaatsten bij de Private Bank van JPMorgan Chase het seksuele roofdier Jeffrey Epstein als cliënt bleven behouden, zelfs nadat hij had gepleit schuldig te zijn aan het vragen om seks aan een minderjarige (en gevangen werd gezet).

McClatchy-kranten merkten in 2016 op dat "de Panama Papers vol staan met voorbeelden van de vermogensbeheer- en 'private banking'-divisies van Amerikaanse en wereldwijde banken die samenwerken met cliënten om hun activa elders te verbergen. Banken die in de documenten worden vermeld – waaronder Citigroup, Morgan Stanley, Wells Fargo, Merrill Lynch en SunTrust – weigerden commentaar te geven.”

Morgan Stanley is een bankholding die onder toezicht staat van de Federal Reserve. Ambtenaren van het Federal Reserve System zouden een zakelijke relatie moeten onderhouden met elke onder toezicht staande entiteit om de schijn van belangenverstrengeling, of erger, te voorkómen.

Raphael Bostic, president van de Atlanta Fed, bracht het grootste deel van zijn professionele carrière door als professor en administrateur aan de University of Southern California voordat hij op 5 juni 2017 bij de Atlanta Fed in dienst trad. Dat is niet het carrièreprofiel dat je zou verwachten bij Morgan Stanley's Private Bank - die zich richt op de rijken en commissieboetes oplegt aan zijn vermogensadviseurs van particuliere banken als ze klanthuishoudens accepteren die minder dan $ 5 miljoen aan activa in beheer hebben bij Morgan Stanley. Die "policy" lezen we in artikelen op AdvisorHub.

Ondanks de grote hindernis om binnen te komen bij Morgan Stanley's Private Bank, vermeldde Bostic's financiële openbaarmakingsformulier 2017 twee rekeningen bij de selectieve bank - een met nul tot $ 1.000 aan activa en een andere met $ 1.001 tot $ 50.000 aan activa. Dit roept de voor de hand liggende vraag op: waarom heeft Morgan Stanley zijn activavereiste zo drastisch aangepast voor Bostic?

Morgan Stanley's Private Bank beschrijft zichzelf als volgt op haar website: "Een exclusieve boetiek die gebruik maakt van de wereldwijde financiële middelen van de Firma en die op maat gemaakte [custom], uitgebreide oplossingen levert aan individuen en families met aanzienlijke middelen." De webpagina voegt eraan toe dat u "een hogere zorgstandaard kunt verwachten"; toegang heeft tot “exclusieve cliëntevenementen”; “persoonlijke aandacht” ontvangt en “exclusieve aanbiedingen van 60+ premium merken….” krijgt.

Hoe kon een ambtenaar van de Federal Reserve denken dat hij de lakmoesproef zou doorstaan om exclusieve voordelen te ontvangen of in aanmerking te komen voor faciliteiten die niet beschikbaar zijn voor het grote publiek van een onder toezicht staande entiteit van de Federal Reserve?

Onder de sectie voor "Activa" op Bostic's financiële openbaarmakingsformulier voor 2020 vermeldt hij ook niet-gespecificeerde investeringen bij Wells Fargo, Bank of America en Merrill Lynch. Wells Fargo en Bank of America staan ook onder toezicht van de Federal Reserve. Merrill Lynch is een beursvennootschap en investeringsbank die eigendom is van Bank of America. Elk van de drie vermeldingen geeft aan dat het actief "rente" krijgt, maar specificeert niet de aard van de investering. Obligaties, depositocertificaten, geldmarktfondsen, enz. leveren allemaal "rente" op.

Aangezien Fed-bankpresidenten specifiek geen gewone aandelen of schuldinstrumenten van onder toezicht staande entiteiten mogen kopen, is bij de Atlanta Fed nagevraagd om de precieze naam te geven van de activa die Bostic aanhield bij Wells Fargo, Bank of America en Merrill Lynch. De Atlanta Fed-woordvoerder deelde mee geen aanvullende informatie dan wat er op het formulier staat, te hebben, maar de formulieren geven aan dat dit rentedragende rekeningen zijn, en het bedrag aan rente verdiend op die drie was "geen of minder dan $ 201".

Volgens de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) waren er op 30 juni van dit jaar 4.951 federaal verzekerde banken en spaarverenigingen in de VS met wie Bostic, voormalig Dallas Fed-president Robert Kaplan en voormalig Boston Fed-president Eric Rosengren een financiële relatie hadden kunnen hebben. Maar in plaats daarvan kozen deze functionarissen van de Federal Reserve er in elk geval voor om financiële relaties aan te gaan met reuzenbanken die onder toezicht staan van de Federal Reserve.

We beginnen een zeer verontrustend patroon te zien ontstaan: Bostic slaagde er op de een of andere manier in om geaccepteerd te worden in de ijle gelederen van Morgan Stanley's Private Bank, waardoor hij in aanmerking kwam voor zijn 'exclusieve' voordelen. Robert Kaplan, president van de Dallas Fed, bezat vier eigen investeringen van Goldman Sachs, waarvan er twee niet bekend waren voor het grote publiek. Ondanks die realiteit, gedocumenteerd op zijn eigen financiële openbaarmakingsformulieren, gaf de Dallas Fed Board een valse verklaring aan het publiek af, waarin men zei dat Kaplan “systematisch al zijn persoonlijke bezittingen had verkocht die verband hielden met financiële instellingen waarop de Federal Reserve regelgevend toezicht had of anderszins beperkt” toen hij in 2015 bij de Dallas Fed in dienst trad. Goldman Sachs staat sinds 21 september 2008 onder toezicht van de Federal Reserve.

Bovendien handelde Kaplan in en uit S&P 500-futurescontracten, een instrument dat doorgaans wordt gebruikt door hedgefondsen of daghandelaren om met hefboomwerking en markttiming weddenschappen te sluiten. Het mediarelatieteam van Goldman Sachs heeft geweigerd te zeggen of Kaplan zijn aandelen en futures-transacties bij hun bedrijf plaatste. Dat is een zeer relevant detail, want de compliance-afdeling van Goldman Sachs had moeten weten dat Kaplan over gevoelige, marktbewegende informatie beschikte en zij had dit soort handel van een functionaris van de Federal Reserve moeten weigeren.

Even lastig is het gesteld met Citigroup, een andere door de Fed onder toezicht staande megabankholding, de moedermaatschappij van de federaal verzekerde Citibank. Boston Fed-president Eric Rosengren en zijn vrouw handelden in en uit aandelen en Real Estate Investment Trusts (REITS) op een gezamenlijke rekening. Rosengren's financiële openbaarmakingsformulier voor 2020 laat zien dat zijn vrouw een "gedekte lening voor investeringen" had bij Citibank. Dat klinkt heel erg als een margelening voor het handelen in aandelen. De Boston Fed wil niet zeggen of Rosengren het geld van Citigroup gebruikte om zijn aandelen te verhandelen. (Zie ons Economedian Blog artikel: "Hoofdrol voor twee grootbanken bij handelsschandaal Federal Reserve").

Morgan Stanley, Goldman Sachs en Citigroup zijn niet alleen megabanken die onder toezicht staan van de Federal Reserve. De drie banken behoren tot het handjevol Wall Street-megabanken die letterlijk eigenaar zijn van de Federal Reserve Bank of New York. De New York Fed heeft de macht om onbeperkte sommen elektronisch geld te creëren om deze megabanken te redden, iets wat ze sinds 2008 twee keer heeft gedaan voor een bedrag van biljoenen dollars aan cumulatieve leningen tegen een pecentage onder de marktrente.

De New York Fed heeft nog een incestueuze relatie met deze megabanken: zij zijn haar handelspartners. Ja, dat leest u goed. De New York Fed heeft zijn eigen handelsvloer en snelkiesnummers naar de handelseenheden van Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup, JPMorgan Chase en 20 andere handelshuizen van Wall Street. Die worden liefkozend haar 'Primary Dealers' genoemd.

Naast de mega-banken van Wall Street die als aandeelhouders eigenaar zijn van de New York Fed rouleren de CEO's van de banken binnen en buiten de Raad van Bestuur. James Gorman, CEO van Morgan Stanley, die zo genereus vier rekeningen bij zijn private bank heeft verstrekt aan Atlanta Fed President Bostic, zit momenteel in de Raad van Bestuur van de New York Fed. Jamie Dimon, voorzitter en CEO van de criminele organisatie JPMorgan Chase, was eerder lid van de Raad van Bestuur, net als Sandy Weill, de voormalige profiteur, voorzitter en CEO van Citigroup.

Naar verluidt zijn Bostic en Gorman elkaar vorig jaar tegengekomen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Securities Industry and Financial Markets Association (SIFMA). Zowel Bostic als Gorman waren sprekers op de openingsdag van het evenement op maandag 19 oktober. SIFMA is een geregistreerde lobbyist voor belangen van Wall Street. Volgens het Center for Responsive Politics heeft SIFMA de afgelopen tien jaar meer dan 66 miljoen dollar uitgegeven aan lobbyen bij leden van het CONgres. Alleen al vorig jaar had SIFMA meer dan 58 lobbyisten in dienst om haar agenda onder de leden van het CONgres door te drukken.

Op 4 oktober stuurde senator Elizabeth Warren een brief naar SEC-voorzitter Gary Gensler, waarin zij de SEC opriep om "de handel in effecten door hooggeplaatste functionarissen van de Federal Reserve te onderzoeken en te bepalen of een van de ethisch twijfelachtige transacties mogelijk in strijd is met de regels voor handel met voorkennis."  Dat is een belangrijke eerste stap. Maar de SEC heeft alleen civiele bevoegdheden en kan geen strafrechtelijke vervolging instellen. De Amerikaanse advocatenkantoren in Dallas, Boston en Atlanta moeten een onderzoek openen om de volledige reikwijdte te bepalen van de financiële relaties die deze regionale presidenten van de Federal Reserve Bank hadden met de banken die onder toezicht van de Fed staan.

Totdat de bevindingen van een echt onafhankelijk en uitgebreid onderzoek aan het Amerikaanse publiek worden vrijgegeven, zal het vertrouwen in de centrale bank van de Verenigde Staten blijven eroderen. Overeenkomsten met politici en de centrale banken in de Europese Unie berusten op louter toeval. Toch?





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[18 oktober 2021]

 

Afdrukken Doorsturen