Oostenrijk reageert geprikkeld op coronaplannen

Zoals bekend heeft de Oostenrijkse regering nogal draconische maatregelen aangekondigd: lockdowns, 2G en vaccinatieplicht. Daar is nogal wat weerstand tegen onder de bevolking. Vooral die verplichting en het laatste plan van de regering: kindervaccinatie. Oostennrijk: een land komt in opstand.



Een opmerkelijk bericht lazen we in de Oostenrijkse alternatieve media. Terwijl (in de rest van de EU) gesuggereerd wordt dat de bevolking in het land vierkant achter het beleid van de regering staat, blijkt het toch wel wat anders te zijn.
In dat land heeft zich inmiddels een onmiskenbare protestbeweging gevormd. Ook afgelopen weekend gingen tienduizenden mensen de straat op. De grootste demonstratie was in Graz (foto links), waar men geconfronteerd werd met een gigantische politiemacht. Die gaf zelf aan zo'n 30.000 mensen op de demonstratie te schatten. Desondanks verliep de tocht vredelievend, ondermeer omdat de politie zich erg afzijdig opstelde.



In St. Pölten (rechts), een stad die nauwelijks ervaring heeft met demo's, verliepen de zaken anders. Daar maakten meerdere deelnemers melding van grof politiegeweld. De in de stad alom bekende politiecommandant van St. Pölten zou met een aanklacht worden geconfronteerd. Op video is namelijk vastgelegd hoe hij onevenredig geweld gebruikte tegen een oudere dame.

Opvallend zijn ook de betogingen in verschillende kleine steden: er vinden protesten plaats in Gleisdorf (al enkele weken) en Amstetten. Zondag trok een grote demonstratie door de 40.000 inwoners tellende stad Steyr. Aanstaande zaterdag wil de beweging Wenen opnieuw belegeren, op woensdag 1 december 2021 zouden er waarschuwingsstakingen moeten zijn.

Zoals bekend heeft de Oostenrijkse regering nogal draconische maatregelen aangekondigd: lockdowns, 2G en vaccinatieplicht. Daar is nogal wat weerstand tegen onder de bevolking. Vooral die verplichting en het laatste plan van de regering: kindervaccinatie.

Het invoeren van coronavaccinatie bij kinderen vanaf 5 jaar is nu min of meer afgevinkt, althans tijdelijk. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het vaccin van Biontech/Pfizer goed en ook het Nationaal Vaccinatiecomité in Oostenrijk beveelt deze vaccinatie aan. De goedkeuring van de Europese Commissie ontbreekt voor zover wij weten nog, maar dat maakt niet uit. Het is gewoon een kwestie van vorm en tijd, zeggen ze daar in Brussel.

Gegevens over de risico's en effectiviteit van dit kindervaccin werden gedurende ten minste twee maanden beoordeeld, zo wordt gezegd. Nou ja, beter dan niets, maar het heeft dan niets meer met wetenschap te maken. En of deze vaccinatie nuttig is voor kinderen is een andere zaak - het enige waar zij mee te maken zullen krijgen lijken bijwerkingen te zijn.

Een ander ding is dat deze vaccinatie nu mag worden verstrekt. In Wenen, bijvoorbeeld, vaccineren artsen al heel lang kinderen vanaf 5 jaar (en misschien nog wel jonger, weten wij veel?) terwijl er geen goedkeuring voor was gegeven. Deze vermoedelijk niet geheel legale procedure werd subtiel omschreven als "Off Label". En natuurlijk is er door de Oostenrijkse autoriteiten niet over doorgevraagd.

Het is echter onwaarschijnlijk dat dit vaccin een volledige en onbeperkte goedkeuring heeft, maar - net als het normale "Comirnaty"-vaccin van Pfizer - alleen een voorwaardelijke goedkeuring of zogezegd een noodgoedkeuring. Daarbij is het natuurlijk helemaal geen vaccin, maar daar hebben we het maar niet over.

In Wenen maakte de burgemeester van de stad, Michael Ludwig, op 15 november vol trots bekend dat er op dat moment al 9.000 afspraken voor kindervaccinaties waren gemaakt. Daarnaast vestigde de burgemeester op Twitter de aandacht op een heel belangrijk punt, waar gek genoeg maar een enkele reactie op kwam, wat onbegrijpelijk is.

Burgemeester Ludwig “twitterde” over kindervaccinatie: “De eindverantwoordelijkheid ligt bij de vaccinerende arts. De stad Wenen beveelt daarom geen vaccinatie aan, maar creëert alleen de mogelijkheid tot vaccinatie ” - zie afbeelding. Begint er bij u nu ook een lampje te branden? De burgemeester veegt met zijn aansprakelijkheid zijn gat af door die bij de vaccinerende artsen te leggen. Als het vaccin beschadigd zou zijn, zijn die artsen aan de beurt. Maar ja, dat moeten die artsen dan maar zelf weten.
Overigens meldt hij op zijn twitter-account ook dat er in Wenen inmiddels al zo'n 1.000 kinderen tussen 0 en 11 jaar zijn gevaccineerd. Als deze burgemeester de standaard is van alle steden in Oostenrijk (en elders?) dan lijkt het wel of iedereen zomaar wat aanrotzooit met vaccinaties.

De oberösterreichische Landeshauptmann Stelzer gaf op Facebook commentaar op de kindervaccinaties. Hij bedankte de vele kinderen die dit weekend hun coronavaccinatie kregen en merkte op: "Dat getuigt van moed en solidariteit met hun medemensen". Ja, solidariteit met de medemens wordt de laatste tijd heel vaak gevraagd in verband met de coronavaccinatie. Maar hij ging niet in op de eindverantwoordelijkheid of de kwestie van aansprakelijkheid, zoals de burgemeester van Wenen wel deed - of is hij dat misschien vergeten?

En dan nog een, mogelijk niet algemeen bekend feit dat binnenkort ook van invloed zal zijn op de door de EU voorgestelde kindervaccinatie: het Biontech/Pfizer-vaccin kan zijn houdbaarheidsdatum wijzigen. De afgedrukte vervaldatum, b.v. sept. 2021, mag worden gewijzigd - dit heeft men geheel onverdacht bijgewerkt - tot december 2021. De houdbaarheidsdatum kan (of mocht) worden verlengd met 3 maanden voor batches van juni 2021 tot maart 2022, dus die mogen worden "bijgewerkt".



Als je dat in de levensmiddelenbranche probeert word je in de media aan de schandpaal genageld.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[29 november 2021]

 

Afdrukken Doorsturen