Amerikanen voeren druk op bij westerse bondgenoten - en sturen aan op oorlog

Met een blik in de glazen bol is de Amerikaanse CIA begonnen met het aftellen naar de oorlog in Oekraïne. De mainstream media spelen het spel van de Amerikanen mee, kritiekloos, zonder naar enig bewijs te vragen. De vraag wie politiek verantwoordelijk is voor een dreigende oorlog tussen "broedernaties" moet worden beantwoord - en dat herbergt explosieve kracht in de internationale politiek.Er is waarschijnlijk geen ander onderwerp in de internationale politiek dat momenteel zoveel media-aandacht krijgt als Oekraïne. De angst voor oorlog heeft zich verspreid. Dat konden we vanochtend zien op de beurzen. De hele wereld kijkt nu naar Oost-Europa en observeert wat er gebeurt. Het conflict gaat slechts indirect over de mensen in Donbass of Oekraïne. Rusland ziet het strategische evenwicht en zijn veiligheid in gevaar komen door nieuwe wapensystemen en de uitbreiding van de NAVO naar het oosten. Tot nu toe heeft de Russische regering daar geen geheim van gemaakt.

De mainstream media herhalen zonder uitzondering de onbewezen bewering van de regering-Biden dat Rusland op het punt staat Oekraïne binnen te vallen. Ze doen dit zonder behoorlijke journalistieke vragen of scepsis. Zij doen dit alsof de invasie van Irak nooit heeft plaatsgevonden en ze nooit eerder waren misleid door de Amerikaanse en Britse regeringen, daarbij verwijzend naar inlichtingenbronnen.

De dreiging van westerse sancties tegen Rusland heeft blijkbaar niet het gewenste effect: Rusland wordt "aangepakt", maar Oekraïne lijdt. Nord Stream 2, de Russische banken, de export van "kritiesche" technologie: de EU-landen voegen bijna elke dag nieuwe onderwerpen toe aan hun sanctielijst. Het zou Rusland ervan weerhouden Oekraïne binnen te vallen.

Maar de dreigingen hebben niet het gewenste effect. "Excuseer mijn taalgebruik, maar we geven geen fuck om al uw sancties", zei de Russische ambassadeur in Zweden, Viktor Tatarintsev. Rusland is al onderworpen aan vele sancties die "op een bepaalde manier een positief effect hebben gehad op onze economie en landbouw", zei Tatarintsev. Het land is zelfvoorzienend geworden. Daarnaast heeft Moskou zich voorbereid op mogelijke nieuwe sancties. Het is niet langer afhankelijk van het SWIFT-bankensysteem, het kan zijn gas aan China leveren in plaats van aan Duitsland. Het is daarom nog maar de vraag of de sancties van de EU het gedrag van Rusland zullen veranderen. Ze zullen de EU eerder binden - in het geval dat de VS nieuwe straffen eist tegen Rusland (mogelijk zelfs zonder oorlog).

De waarschuwingen van de VS en de EU daarentegen hebben nu al een negatief effect op Oekraïne. Het vliegverkeer ligt grotendeels stil. Live vluchtgegevens van tracker FlightRadar24 op zondag lieten zien dat het luchtruim van Oekraïne grotendeels leeg is. Volgens SkyUp Airlines, een in Oekraïne gevestigde chartermaatschappij, hebben vliegtuigverhuurders ook geëist dat vliegtuigen worden teruggestuurd naar de EU nadat verzekeringsmaatschappijen hadden aangekondigd dat ze geen vliegtuigen meer zouden verzekeren voor vluchten binnen het Oekraïense luchtruim. In een steeds wanhopiger poging om vliegtuigen in de lucht te houden, kondigde Oekraïne aan het einde van zondag de oprichting aan van een fonds van $ 592 miljoen om de voortzetting van vluchten door zijn luchtruim te garanderen.
Het toerisme stort in. De schuld van dit alles is de constante oorlogsretoriek uit Washington. Het heeft niet alleen diplomaten en EU-burgers doen vluchten, maar ook investeerders en kapitaal. Het resultaat is een ernstige economische en financiële crisis in Oekraïne. Maar gelukkig hebben we de EU - die heeft nieuwe financiële steun beloofd om de gevolgen van het Amerikaanse beleid op te vangen...

En EU-führerin Von der Leyen? Is ze weer minister van Defensie? En zo ja, wie heeft ze dan daadwerkelijk opdracht gegeven? De Europse Commissie gaf een ongebruikelijk communiqué uit - de "verklaring van de Commissie na de tweede videoconferentie van de Amerikaanse president Joe Biden over de situatie met betrekking tot Oekraïne". Von der Leyen zet zich niet alleen neer als EU-baas die op voet van gelijkheid met Biden praat, maar ook als verantwoordelijke voor de geplande EU-sancties tegen Rusland en voor een Europese gasdeal met de Verenigde Staten - waarvoor de burgers in de EU fors in de buidel moeten tasten, en waarbij de Amerikanen worden opgezadeld met een milieuschade die zijn weerga niet kent.

Mogelijk komt er dus meer vloeibaar aardgas (LNG) uit de Verenigde Staten. De VS is nu al de grootste leverancier van LNG aan de EU. Nu willen de Amerikanen het geschil over Oekraïne en Nord Stream 2 gebruiken om hun marktaandeel te vergroten. Waar de angst voor oorlog niet allemaal goed voor kan zijn! Uiteindelijk is er misschien niet eens een "echte" oorlog in Oekraïne nodig voor de EU om de gasinvoer uit Rusland te verminderen - en nog meer uit de VS te kopen. Ex-president Trump streefde dit doel al na. Nu treedt Biden in zijn voetsporen – en de Duitse EU-baas reikt hem de hand. In Brussel vertellen ze trots dat beide landen al weken bezig zijn met de gasstrategie. De vraag blijft of Von der Leyen het eens is geworden over haar nieuwe smerige deal (die is verfraaid met veel mooie woorden over de energietransitie) met de lidstaten van de Europese Unie heeft afgesproken. In ieder geval niet met Viktor Orban. Dit keer spreekt de Hongaarse EU-criticus over het verlaten van de EU onder het motto van de rechtsstaat voert de EU “een heilige oorlog, een jihad”. Orban roept op tot "tolerantie". Anders is het niet mogelijk om op een gemeenschappelijk pad verder te gaan.
De andere smerige deal waar we op doelen is de weigering van de Europese Commissie (i.c. Von der Leyen) de inhoud van de sms-berichten van de voorzitter van de Commissie met de chief executive van Pfizer met betrekking tot de aanschaf van COVID-vaccins vorig jaar openbaar te maken, met het argument dat deze niet onder de EU-transparantiewetgeving vallen. De afhandeling van de zaak door de Commissie kwam neer op wanbeheer, oordeelde de Ombudsvrouw vorige maand en gaf de Europese Commissie de opdracht opnieuw te zoeken naar de sms-berichten in kwestie. Eens kijken of ze opduiken - waarschijnlijk niet.

Zoals gezegd heeft Von der Leyen ten aanzien van haar acties m.b.t. Oekraïne geen mandaat. De sancties zijn een zaak van de Europese Raad (die de 27 EU-landen vertegenwoordigt), die er uiteindelijk unaniem over moet beslissen, en het energiebeleid is nog steeds in handen van de lidstaten. Toch voert ze onderhandelingen - in het geheim, nogmaals zonder duidelijk mandaat, zonder democratische controle. Het Europees nepparlement staat opnieuw weer buitenspel - dit gaat niet in de laatste plaats over het energie- en economische beleid, en vooral Nord Stream 2.

Inmiddels begint de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vandaag aan een tweedaags bezoek aan Kiev en Moskou, aangezien de relatie van Europa met Rusland op het scherpst van de snede blijft. Zijn bezoek komt tijdens wat velen zien als een beslissende week in de Oekraïne-crisis, en volgt op weken van negatieve berichtgeving over de reactie van Duitsland op de Russische dreiging. De reis van Scholz komt te midden van ernstige waarschuwingen in het weekend dat een Russische invasie op handen is. Ambtenaren in Washington en Europa vertelden dat inlichtingen die de Verenigde Staten met hen hebben gedeeld, 16 februari – aanstaande woensdag – hebben aangewezen als een mogelijke startdatum voor de aanval. In het openbaar wilden functionarissen van de regering-Biden echter geen specifieke datum bevestigen, behalve dat een invasie zou kunnen beginnen vóór het einde van 20 februari van de Olympische Winterspelen in Peking. Kennelijk duurt het voorbereiden van een False Flag-operatie wat langer.....

Hoe lang en hoe vaak kunnen de Amerikaanse president Joe Biden, minister van Buitenlandse Zaken Blinken en nationale veiligheidsadviseur Sullivan, die hun inlichtingendiensten citeren, het zich veroorloven zulke profetieën te doen zonder te worden geschaad? In januari waren er voorspellingen van het Witte Huis dat een Russische invasie van Oekraïne op handen was. De valse profeten werden gespaard van wat ze hadden verkondigd. Maar ze gaan door als het gaat om D-Day op 16 februari. En dat kunnen ze, zolang wat de mensen in Washington denken te "weten" in de lidstaten van de EU gewillig wordt verspreid... en geslikt.

De mate waarin op Amerikaanse inlichtngendiensten kan worden vertrouwd, bleek in februari 2003 toen de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell onweerlegbaar bewijs aan de VN-Veiligheidsraad overhandigde over de massavernietigingswapens van de Iraakse dictator Saddam Hoessein. Na de Amerikaanse invasie, een goede maand later, werd er geen enkele gevonden. Een reden voor oorlog bleek een leugen te zijn, maar zorgde ervoor dat honderdduizenden de prijs met hun leven moesten betalen.

En wat waren de optimistische veronderstellingen van dezelfde bronnen over de slagkracht van het Afghaanse leger, dat jarenlang was opgeleid door Amerikaanse trainers en dat het de Taliban zou weerstaan ​​nadat de laatste Amerikaanse eenheden waren vertrokken? Naar verluidt konden de Afghanen hun geluk niet geloven dat ze twintig jaar lang deel hebben uitgemaakt van de westerse democratie. In augustus 2021 hadden ze blijkbaar weinig zin om nog van dit voordeel te genieten.

Westerse democratieën hebben sinds 1990 oorlogen toegestaan ​​of gevoerd, waarvan de samenlevingen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Centraal-Azië tot op de dag van vandaag niet zijn hersteld. Was dat niet meer een diskrediet dan een aanbeveling? Het is geen teken van democratisch zelfvertrouwen om zich nu te onderwerpen aan de dominantie van de VS en hun egoïstische belangen, in plaats van te durven tot een onafhankelijk Europees akkoord te komen in het Oekraïne-conflict en Rusland tegemoet te komen. In plaats van een beroep te doen op Vladimir Poetin, had men een beroep moeten doen op Joe Biden om de "strop" die hij om Europa's nek heeft gehangen, los te maken.

Oorlogen zijn natuurlijk goed voor de media; oorlogen trekken kijkers aan en verkopen kranten. Ze zijn ook erg goed voor de wapenindustrie. Misschien moeten we wel medelijden hebben met de arme wapenfabrikanten en wapenhandelaars, die sinds Libië geen echt volwaardige militaire actie van de NAVO hebben gehad. Het afslachten van vrouwen en kinderen in Jemen en door middel van drone-aanvallen in het hele Midden-Oosten en Azië is een leuke business, maar niets is zo winstgevend als een echte oorlog. Daarnaast is het de ideale bliksemafleider voor alles wat er in de eigen landen fout dreigt te gaan, of voor de enorme financiële crash die staat te gebeuren.

Voor de Amerikaanse regering, die onder grote binnenlandse druk staat, is Oekraïne bovendien een uitgelezen kans om zich na de nederlaag in Afghanistan opnieuw te profileren als wereldmacht om de NAVO op koers te houden en te voorkómen dat de EU zich emancipeert op het gebied van veiligheidsbeleid, wat zo onmisbaar is. Want: als er gevechtsoperaties op relevante schaal plaatsvinden, worden Europese landen het slagveld, niet de VS.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][14 februari 2022]

 

Afdrukken Doorsturen