Mysterieuze gaslekken in de Oostzee

Denemarken heeft een gaslek geconstateerd in de Oostzee nabij de route van de Nord Stream 2-gaspijpleiding, meldde France Press. Het gaslek, gevonden ten zuidoosten van het Deense eiland Bornholm, "is gevaarlijk voor het zeeverkeer" en "navigatie is verboden binnen een straal van vijf zeemijl rond de gemelde positie", aldus de Deense scheepvaartautoriteit.Denemarken heeft een gaslek geconstateerd in de Oostzee nabij de route van de Nord Stream 2-gaspijpleiding, meldde France Press.

Het gaslek, gevonden ten zuidoosten van het Deense eiland Bornholm, "is gevaarlijk voor het zeeverkeer" en "navigatie is verboden binnen een straal van vijf zeemijl rond de gemelde positie", aldus de Deense scheepvaartautoriteit.Eerder meldde Reuters dat de druk op de Nord Stream 2-pijpleiding, die bedoeld was om gas van Rusland naar Duitsland te pompen, 's nachts was gedaald van 300 naar 7 bar, zei een woordvoerder van de exploitant van de pijpleiding. Volgens de aankondiging weet het bedrijf niet wat de reden van de daling is.

"Er is een noodsituatie op lijn A van de Nord Stream 2-gasleiding. Vanavond registreerde de Nord Stream 2-controller op het land een scherpe drukdaling in lijn A", zei Ulrich Lisek, een woordvoerder van Nord Stream 2, eraan toevoegend dat "de kustautoriteiten van Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland en Rusland onmiddellijk op de hoogte werden gebracht ".

“Er moet ergens een gat zitten, maar niemand weet waar. Het is mogelijk dat er wat gas in zee lekt", aldus Lisek. Volgens hem zal het zoeken naar de oorzaak erg moeilijk zijn, aangezien het bedrijf onder sancties staat, er bijna geen personeel meer is en de fondsen zijn bevroren. De gasleiding Nord Stream 2 strekt zich uit over 1.230 kilometer van Rusland naar Duitsland via de Baltische Zee.

De Russische pijpleiding was bedoeld om de gaslevering aan Duitsland te verdubbelen, en ondanks tegenstand van de VS en enkele EU-landen heeft de Duitse regering het project standvastig verdedigd. In september 2021 maakte de Russische energiegigant Gazprom bekend dat de aanleg van de pijpleiding, die in 2018 begon, volledig was voltooid.

Berlijn heeft de lancering van Nord Stream 2 in februari echter voor onbepaalde tijd opgeschort. Nord Stream 2 was gevuld met gas, maar is nooit in gebruik genomen vanwege de weigering van Berlijn om een operationeel certificaat te verlenen.

Duitse politici hebben er bij de Bondsdag op aangedrongen om haar standpunt te herzien en de pijpleiding, die een jaarlijkse capaciteit van 55 miljard kubieke meter heeft, te gebruiken om Duitsland te helpen het energietekort op te lossen.

Vorige maand riep de vice-president van de Bondsdag, Wolfgang Kubicki, op om de pijpleiding "zo snel mogelijk" te activeren om de gasopslag in Europa voor de winter te vullen. Hij wees erop dat gas via Nord Stream 2 "niet immoreler is dan gas dat door Nord Stream 1 komt", en zei: "Het is gewoon een andere pijpleiding. Er is geen goede reden om Nord Stream 2 niet te openen."Updates 16.00 uur en 20.00 uur:
De Duitse federale overheid gaat uit van gerichte sabotage-aanvallen. Rapporten van de operators suggereren dat ten minste een deel van Nord Stream 2 volledig is vernietigd.
Wie is waarschijnlijk de dader? Mainstream media speculeren al dat Rusland achter de aanslagen zou kunnen zitten. Het is echter de vraag wie het meeste belang kan hebben bij een definitief uitvallen van de twee Oostzeepijpleidingen.

In februari kondigde de Amerikaanse president Biden openlijk aan dat de VS een manier zouden vinden om “een einde te maken” aan Nord Stream, zelfs tegen de belangen van Duitsland in.


Ook het State Department deed een duit in het zakje, hoewel dat al eerder gebeurde bij monde van Victoria "Fuck the EU" Nuland:Maandagnacht was er een enorm lek in de Nord Stream 2-leiding ten zuidoosten van Bornholm - zie de tekst hierboven. Volgens de exploitant daalde de druk in korte tijd naar slechts zeven bar. Zeven bar komt overeen met de normale waterdruk op een diepte van 70 meter, wat ongeveer overeen moet komen met de zeediepte op de positie die de Deense autoriteiten eerder hebben bevestigd, waarbij een groot gebied afgezet werd.

Hieruit kan worden geconcludeerd dat de pijpleiding op dit punt volledig is vernietigd. Zelfs toen al werd aangenomen dat er een gerichte "sabotagedaad" plaatsgevonden had. Volgens de nog steeds schaarse informatie werd gemeld dat toen echter slechts één van de twee lijnen van Nord Stream 2 was getroffen.

Gisteravond deed zich hetzelfde scenario voor met de parallelle Nord Stream 1-pijpleiding. Ook hier was er een "ernstige drukval" die werd waargenomen op beide leidingen van de pijpleiding. Het lek ligt blijkbaar ook ten zuidoosten van Bornholm. Ook hier gaan de autoriteiten uit van een “gerichte aanval”. "Alles spreekt tegen een toeval".
Volgens een door Der Tagesspiegel geciteerde "persoon op de hoogte van de federale overheid en federale autoriteiten" is een dergelijke aanval "allesbehalve triviaal" omdat hij "moet worden uitgevoerd met speciale troepen, bijvoorbeeld marineduikers of een onderzeeër".
Dit verkleint de kring van daders tot statelijke actoren.

De Duitse media Die Welt en Der Tagesspiegel, die beiden verslag uitbrengen over de aanslagen, speculeren al vrolijk over mogelijke daders. Terwijl Der Tagesspiegel nog steeds speelt met het idee dat "Oekraïense troepen of die geassocieerd met Oekraïne" verantwoordelijk zouden kunnen zijn, noemen beide media voornamelijk Rusland als mogelijke verdachte. De Russen zouden hun eigen pijpleidingen op hebben kunnen blazen in een "false flag operatie" (citaat: Tagesspiegel) om... ja, waarom eigenlijk?

Volgens de Tagesspiegel zou Rusland zich zorgen kunnen maken over "het aanwakkeren van de onzekerheid" en "mogelijk de gasprijs weer opdrijven". Beide veronderstellingen missen enige logica, aangezien er geen gas via de twee pijpleidingen wordt getransporteerd en de "markten" niet verwachtten dat dit op middellange termijn zou veranderen. De gasprijs op de spotmarkt is dan ook niet veranderd ten opzichte van gisteren, ondanks de aanslagen. Ook het vermoeden dat Rusland zijn eigen pijpleidingen opblaast om te voorkómen dat Duitsland zich de inhoud ervan komende winter zou kunnen toeëigenen, mist elke grond. Het gaat hier om een “schamele” 177 miljoen kubieke meter – terwijl het transportvolume van beide pijpleidingen een slordige 110 miljard kubieke meter bedraagt.

Opmerkelijk is dat niemand het heeft over de olifant in de kamer. Het is niet alsof er geen verdachten zijn. De VS hebben een motief en de technische middelen om deze daden te hebben gepleegd, en hebben ook eerder verklaard dat ze bij twijfel aan Nord Stream 2 "een einde zullen maken" (zie bovenstaande tweet).

Voor de Chileense filmmaker Gonzalo Lira, die in Charkov woont, is het duidelijk: hij gelooft dat de VS nu ook Europa de oorlog heeft verklaard. Er zijn een paar "verdachten": Rusland, Oekraïne, Duitsland en de VS. Hijzelf is er zeker van: "Het waren de Amerikanen die het deden." De beweegreden die erachter zit? Het heeft voor Europa geen zin meer om met Rusland te onderhandelen.Honderdduizenden, waarschijnlijk zelfs miljoenen Duitsers eisten de afgelopen weken in het openbaar en op sociale media: "Open Nord Stream 2". Die claim is nu begraven. De pijplijn is niet meer functioneel. Of het nu van de Duitse bevolking of de Duitse industrie komt: de druk van het maatschappelijk middenveld kan de opening
niet langer
van de politiek eisen of afdwingen. In één klap zijn grote delen van de EU afgesneden van Russisch gas.

Aan het wateroppervlak zijn verstoringen waarneembaar met een totale grootte van plm. 1 kilometer diameter (zie foto vanuit Deense F-16).

Tenslotte brengen we ook nog even onder uw aandacht het juni-artikel in Sea Power Magazine, waar de Amerikanen pronken met experimenten op het gebied van onderwaterdrones, die ze gebruiken op de oefeningen BALTOPS 22 - in het gebied van Bronholm Island.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][27 september 2022]

 

Afdrukken Doorsturen