Iran waarschuwt Israël voor een apocalyptische oorlog

Te midden van groeiende speculaties in de VS over de betrokkenheid van Teheran bij de aanval van Hamas op Israël afgelopen zaterdag en het gerapporteerde besluit van het Pentagon om dit weekend een tweede vliegdekschip naar het oostelijke Middellandse Zeegebied te sturen, heeft de Iraanse Opperste Leider, Ayatollah Ali Khamenei, voor het eerst over de explosieve situatie gesproken.




Khamenei sprak dinsdag in Teheran in zijn hoedanigheid van opperbevelhebber van de Iraanse strijdkrachten, ter gelegenheid van de jaarlijkse gezamenlijke diploma-uitreiking voor de cadetten van de Iraanse militaire academies om bij dit onderwerp stil te staan. Op een ongekende manier zijn sindsdien fragmenten van Khamenei’s opmerkingen in het Hebreeuws aan het Israëlische publiek doorgegeven.

De verklaring van Khamenei waarschuwt Israël voor overhaaste stappen die het land later zou kunnen berouwren. Khamenei anticipeerde op de ‘onherstelbare nederlaag’ van Israël. Hij zei dat “het doden van Palestijnse mannen, vrouwen, kinderen en ouderen, het ontheiligen van de Al-Aqsa-moskee, het slaan van aanbidders en het loslaten van gewapende kolonisten om het Palestijnse volk aan te vallen, tot de wreedheden behoren die door het zionistische regime zijn begaan.”

Khamenei maakte drie belangrijke punten in zijn toespraak:
- Ten eerste is Israël op de verkeerde weg door een dergelijke oorlog tegen Gaza te beginnen. “De heersers en besluitvormers van het zionistische regime en hun aanhangers moeten weten dat deze acties een grotere ramp over hen zullen brengen, en dat het Palestijnse volk, met een sterkere vastberadenheid, harder op hun afschuwelijke gezichten zal slaan als reactie op deze misdaden.”
- Ten tweede is het gerucht “verspreid door de elementen van het zionistische regime en zijn aanhangers” over de betrokkenheid van “niet-Palestijnen (lees Hezbollah) inclusief Iran” bij de recente gebeurtenissen “onzin”.
- Ten derde, het belangrijkste: Khamenei leidde zijn opmerkingen in door de strijdkrachten van Iran te omschrijven als “het stalen fort van veiligheid, eer en nationale identiteit.” Hij herinnerde zich de briljante staat van dienst van de Iraanse strijdkrachten in de acht jaar durende oorlog met Irak, die in zijn ogen ook een wereldoorlog was, en later, in het dwarsbomen van het ‘slechte complot’ van de VS om ISIS op te richten en de regio te destabiliseren, waarbij Iran het uiteindelijke doelwit was.

Khamenei was vrijwel expliciet dat de Iraanse strijdkrachten in staat van paraatheid verkeren en de mogelijkheid hebben om het land te verdedigen als het erop aankomt. Dat gezegd hebbende, maakte hij ook een genuanceerde opmerking: “De hele islamitische wereld is verplicht de Palestijnse natie te steunen.” Het komt erop neer, in de woorden van Khamenei: “Vanuit militair en inlichtingenaspect is deze nederlaag (van Israël) onherstelbaar. Het is een verwoestende aardbeving. Het is onwaarschijnlijk dat het zich onrechtmatig toeëigende regime de hulp van het Westen zal kunnen gebruiken om de diepe impact die dit incident op zijn heersende structuren heeft achtergelaten, te herstellen.”

Israël wordt inderdaad geconfronteerd met een ernstige existentiële crisis als gevolg van de interne verdeeldheid en de irrelevantie van zijn militaire bekwaamheid om de uitdagingen van de hybride oorlog die het ervaart het hoofd te bieden. Iran ziet daarom dat het voordeel bij de as van het verzet ligt.

Interessant is dat Egypte heeft onthuld dat het Israël had gewaarschuwd voor een aanstaande grootschalige aanval door Hamas, maar dat Hamas er niet naar handelde. Zeker, er zal op een gegeven moment een balans opgemaakt worden binnen Israël. Premier Netanyahu zal moeite hebben om dit uit te leggen. Aan de andere kant zal hij doorgaans proberen vreemdelingenhaat te verdoezelen en aan te wakkeren met oorlogskreten om de aandacht af te leiden.

In het grote geheel is het ondenkbaar dat de VS, gezien de catastrofale gevolgen, Iran zullen durven aanvallen. Maar de verleiding zal groot zijn om Hezbollah in buurland Libanon terug te dringen, gebruik makend van de huidige mogelijkheid en, ten tweede, de Syrische situatie ernstig te destabiliseren terwijl Rusland zich blijft bezighouden met Oekraïne – dat wil zeggen een wanhopige poging doet om de verworvenheden van de zogenaamde As van Verzet, die de afgelopen tien jaar en langer door Iran werd geleid, in te perken. Daarom lijdt het geen twijfel dat dit een potentieel brandpunt blijft voor zover het Iran betreft, en Teheran zal waakzaam blijven om geen terrein te verliezen in de Levant.

De kern van de zaak is dat de VS en Israël vandaag de dag geconfronteerd worden met een heel ander Iran dan ze de afgelopen veertig jaar en meer sinds de Islamitische Revolutie van 1979 gewend zijn geweest. Stel u de volgende situatie voor:
- Iran bevindt zich niet langer in een isolement en heeft met succes de westerse sancties overwonnen;
- Het BRICS-lidmaatschap is een gamechanger voor de integratie van Iran in de wereldgemeenschap;
- Iran is een drempelstaat in zijn kernwapenprogramma, heeft sterke relaties met Rusland en China en kan zelfs het evenwicht doen kantelen in de onderlinge verhouding van de strijdkrachten in West-Azië en aangrenzende regio's.... en zelfs internationaal;
- Iran zit niet langer gevangen in een slopende regionale rivaliteit met Saoedi-Arabië en de versoepeling van de conflictsituaties in Jemen en Syrië creëert ruimte voor Teheran om te manoeuvreren in de diplomatieke arena (de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken coördineert actief met zijn collega's in de regio.).

Dit alles stelt Iran in staat om naar de volgende ontwikkelingsfase te gaan, zijn mondiale aanwezigheid te vergroten en zijn invloed uit te breiden. Het volstaat te zeggen dat Iran Israël gestaag overtreft in de machtsdynamiek van de regio. Als veel kleiner land met een onzekere toekomst, dat zich moet aanpassen aan de nieuwe realiteit van Amerikaanse bezuinigingen, bevindt Israël zich niet langer in dezelfde klasse als Iran. De Hamas-operatie legt deze geopolitieke realiteit bloot.

Een langdurige oorlog in Gaza zal een enorme aanslag op de hulpbronnen van Israël betekenen en kan het land alleen maar verzwakken. De uitkomst ervan blijft voor iedereen een raadsel. Maar aan de andere kant gelooft Israël ook dat het geen diplomatieke opties heeft. Bovendien, als Hezbollah zich in de strijd mengt, zal alles wat afgelopen zaterdag in Israël is gebeurd een picknick lijken. Met zijn enorme voorraad geavanceerde raketten – bijna 200.000 raketten die op vrijwel alle hoeken en gaten van Israël staan gericht – heeft Hezbollah het vermogen om Israël alomvattend te vernietigen.

In principe is de inzet van twee Amerikaanse vliegdekschepen in het oostelijke Middellandse Zeegebied bedoeld om een krachtige boodschap naar Hezbollah te sturen. Aan de andere kant benadrukt het ook dat het West-Aziatische theater, naast Oekraïne en Taiwan, in de nabije toekomst de VS zal blijven betrekken. Als dit geen imperiale overbelasting is, wat is het dan wel? Er moet iets gebeuren.

Dit is het beginstadium. Ondertussen vertoont het eenheidsfront van de Europese Unie in de oorlog van Israël met Hamas al zijn eerste scheuren. Maandag, binnen enkele uren na de aankondiging dat de EU 691 miljoen euro aan hulp aan de Palestijnse Autoriteit zou ter beoordeling stellen, waarbij alle betalingen onmiddellijk zouden worden opgeschort, kwam Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid, tussenbeide en zei dat de Europese Commissie “de verschuldigde steun niet zal opschorten”. Betalingen als “het straffen van het hele Palestijnse volk” zouden “de EU-belangen in de regio ernstig schaden en de terroristen alleen maar verder hebben aangemoedigd.”

Er zijn meningsverschillen ontstaan tussen de EU-landen over het conflict. Historisch gezien is Israël-Palestina een van de meest verdeelde kwesties in de EU. Verschillende landen – waaronder Ierland, Luxemburg en Denemarken – zochten naar een verwijzing naar de-escalatie in de gezamenlijke EU-tekst over het conflict, waar anderen tegen waren. Frankrijk, de Noordse staten, België en Ierland steunen traditioneel een standpunt dat door sommige andere landen als te pro-Palestijns wordt gezien.

Het is duidelijk dat vrijwel geen enkel land in het Globale Zuiden – afgezien van een handvol gevallen zoals India – zich haast om “solidariteit” uit te drukken met Israël in zijn apocalyptische oorlog met Gaza en de tegenstellingen binnen Israël die wachten om vroeg of laat te imploderen. Teheran is ervan overtuigd dat het aan de goede kant van de geschiedenis staat.

We sluiten ons zeker aan bij iedereen die de aanval van Hamas in de krachtigste bewoordingen hebben veroordeeld. Dat gezegd hebbende, zijn we niet zo verrast als velen dat deze aanval daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en de levens van zoveel onschuldige Israëliërs heeft geëist, noch zijn we verrast door de aanhoudende Israëlische vergeldingsmaatregelen die zeker de levens zullen eisen van honderden, zo niet duizenden Palestijnen, waaronder veel onschuldige burgers.

Iets meer dan een jaar geleden (op 2 oktober 2022) schreven we over wat de afgelopen dagen op tragische wijze is gebeurd:
“Het gevaar dat alle betrokken partijen over het hoofd lijken te zien is dat, hoewel de status quo tussen Israël en de Palestijnen op het eerste gezicht nog wat langer kan blijven bestaan, bijvoorbeeld drie tot vier jaar, deze niet veel langer kan worden volgehouden. Het zal ongetwijfeld ontploffen in het gezicht van iedereen die zich niet bewust is van de urgentie en de verschrikkelijke gevolgen van het uitblijven van een oplossing. Het is inderdaad niet de vraag of, maar wanneer de Palestijnen in opstand zullen komen en hun toevlucht zullen nemen tot geweld, waardoor de tweede Intifada van 2000 slechts een repetitie lijkt.
En de Israëli's die in ontkenning hebben geleefd, zullen vroeg of laat de bittere waarheid onder ogen moeten zien. Het Palestijnse probleem zal niet verdwijnen; het zal hen blijven achtervolgen en geen uitstel bieden. Bovendien zal het conflict met de Palestijnen de trouwste vijand van Israël, Iran, en zijn bondgenoot Hezbollah in Libanon, het perfecte recept blijven bieden dat ze nodig hebben om de regio te destabiliseren en de nationale veiligheid van Israël voortdurend te bedreigen. En terwijl Israël militair kan zegevieren over al zijn vijanden, zij het tegen een toenemende tol aan bloed en levens, kan het de gevaarlijkste dreiging van allemaal niet tegenhouden: de dodelijke erosie, als gevolg van zijn aanhoudende brute bezetting, van de morele basis waarop de land werd opgericht.”

Deze ongekende en onvoorstelbare aanval van Hamas, vanaf het land, de lucht en de zee, moet maanden in beslag hebben genomen om de uitvoering te plannen, te trainen en voor te bereiden. En toch hebben de ‘meest geavanceerde’ inlichtingendiensten van Israël zelfs geen spoor van een dergelijk verwoestend plan ontdekt. Wat zegt dat over de Israëlische regering, geleid door een arrogante en zelfingenomen premier, Netanyahu, die opschept over de ongeëvenaarde militaire capaciteiten en paraatheid van Israël?

Terwijl Netanyahu druk bezig was met zijn plannen om de Israëlische democratie te verpletteren door middel van zijn zogenaamde gerechtelijke hervormingen, en het versterken van de veiligheid van Israël op de Westelijke Jordaanoever door duizenden troepen te sturen om de kolonisten te beschermen die tekeer gaan tegen de Palestijnen, bereidde Hamas zich voor op deze dodelijke aanval op de Palestijnse gebieden van een ongekende omvang, waarbij inmiddels vele honderden levens van Israëli's zijn geëist en meer dan 100 zijn ontvoerd, terwijl de kwetsbaarheid van Israël in de ogen van zijn sterkste vijanden, waaronder Hezbollah en Iran, wordt blootgelegd.

De timing van de aanval van Hamas was uiteraard niet toevallig. Het was de bedoeling dat het precies op de 50ste verjaardag van de Jom Kipoeroorlog van 1973 zou plaatsvinden. Het was bedoeld om de Israëli’s er grof aan te herinneren dat de rechten en ambities van de Palestijnen geen vakje zijn dat moet worden afgevinkt, zoals Netanyahu onlangs beschreef toen hem werd gevraagd naar de toekomstige normalisering van de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië. Geen enkele Israëliër had ooit kunnen geloven dat een zogenaamde ‘groepering’ met ‘vuurwerk’, zoals sommige Israëlische functionarissen Hamas hebben beschreven, dat al 18 jaar onder blokkade staat, in staat zou zijn een aanval van een dergelijke omvang uit te voeren, waarbij tienduizenden Israëli's naar schuilplaatsen zijn gestuurd, ineengedoken van angst.

Decennia lang heeft de Israëlische regering het publiek doen geloven dat de Palestijnen hun strijd voor onafhankelijkheid niet zullen staken tenzij Israël bruut geweld tegen hen gebruikt. Deze aanval heeft bewezen dat deze bewering onjuist is; dat zelfs onder de zwaarste omstandigheden de Palestijnen hun strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid nooit zullen opgeven door geweld met geweld te beantwoorden, en nooit zullen bezwijken voor de Israëlische strijdkrachten. De huidige Israëlische regering, waarvan de minister die verantwoordelijk is voor burgerzaken op de Westelijke Jordaanoever, Bezalel Smotrich, eerder dit jaar opriep tot het wegvagen van het Palestijnse dorp Huwara en de kolonisten de vrije hand heeft gegeven om de Palestijnen op elk moment lastig te vallen, deed niets anders dan het zich toe-eigenen van de laatste overblijfselen van hoop voor de Palestijnen om weer vrij te zijn.

De reactie van Israël, die al aan de gang is, zal naar verwachting groots, onafgebroken en meedogenloos zijn. Een Israëlische bezetting van Gaza is zeer waarschijnlijk, hoe dwaas dat uiteindelijk ook mag blijken. De huiveringwekkende woorden van de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant, waarin hij belooft “de realiteit in Gaza te veranderen”, zullen betekenen dat het steeds moeilijker zal worden voor de landen in de regio en zelfs voor de ‘vrienden van Israël’ in de VS en Europa – passief te blijven.

Alle oorlogen komen tot een einde door middel van onderhandelingen. Maar deze komende oorlog zal lang en veelomvattend zijn. De sluwe politicus in Netanyahu, die in eigen land onder enorme druk staat, die geconfronteerd wordt met persoonlijke juridische aanklachten en aan de macht blijft met de hulp van ultranationalistische en rechtse partners, zal de kans aangrijpen om zijn reputatie als Israëls grote beschermer te redden en het politieke- en veiligheidsestablishment in zijn land, dat diep verdeeld is, zal net als hij geen haast hebben om met Hamas aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[11 oktober 2023]

 

Afdrukken Doorsturen