Bezorgd om de klimaatverandering vliegt de hele wereld naar Davos

Er heerste een kater in Davos in de dagen voorafgaand aan het jaarlijkse bacchanaal van het World Economic Forum in het Zwitserse bergresort, dat vandaag van start is gegaan. Het markeert een terugkeer voor blitse feesten en naar verluidt hoogstaande debatten na een onderbreking van drie jaar. Een recordaantal ceo's en politici heeft de reis gemaakt, en de passage van commerciële, particuliere en overheidsvliegtuigen via de luchthaven van Zürich suggereert dat het totale aantal aanwezigen zich op het niveau van vóór Covid-19 bevindt.
Afgaande op de vele vliegtuigen die hier zijn geland lijkt het of een klimaatverandering geen crisis vormt.... althans voor the rich and famous, in ieder geval. Toch is de richting voor de toekomst - en degenen die die volgens het WEF zullen moeten leiden - meer dan ooit vertroebeld.Ceo's en financiële leiders die de rustige Davos-bijeenkomst van vorig jaar mei hebben overgeslagen, zijn terug. De baas van de criminele en vijfvoudig gerechtelijk veroordeelde organisatie JPMorgan, Jamie Dimon, een vaste klant op de conferentie, zal worden vergezeld door andere leiders van Wall Street, waaronder David Solomon van nog zo'n "nette" bank Goldman Sachs en James Gorman van Morgan Stanley. Chevron Chief Executive Mike Wirth en Bernard Looney van BP zullen de oliemaatschappijen vertegenwoordigen. Al met al verwacht het WEF zo'n 2.700 leiders uit 130 landen te verwelkomen, waaronder 370 publieke figuren. We weten niet of onze Kaag, Hoekstra en de andere VS-marionetten van ons land ook hiertoe worden gerekend.

Toch dient de schijnbare terugkeer naar business as usual alleen maar om de veranderingen te benadrukken die hebben plaatsgevonden sinds de laatste volledige bijeenkomst van de Davos-elite. De wereldwijde pandemie en de Russische invasie van Oekraïne hebben voor meer wrijving gezorgd in de toch al krakende geglobaliseerde wereld die Davos belichaamde.

Ondertussen blijven de politieke leiders die verantwoordelijk zijn voor het vormgeven van de Nieuwe Wereld Orde grotendeels thuis. De Amerikaanse president Joe Biden maakt de reis niet. Hoewel verwacht wordt dat er een paar leden van het Amerikaanse Congres zullen komen, zijn dat nauwelijks bekende internationale figuren. De hoogste vertegenwoordiger van China is vicepremier Liu He. De Britse premier en miljardair Rishi Sunak, die worstelt met een vertragende economie en stakende werknemers in de publieke sector, blijft ook thuis.

Een wandeling langs de Promenade van Davos, de hoofdweg van de stad waar landen en bedrijven tijdelijk winkelpuien overnemen, onderstreept de verschuiving. Polen en Indonesië zijn prominent aanwezig, maar andere nationale delegaties hebben stillere boodschappen uitgestald. Olena Zelenska, vrouw van de Oekraïense president Zelensky, heeft de komende week geen Vogue-fotosessie en kan dus het feestje in Davos bijwonen, terwijl haar strijdbare landgenoten in de loopgraven hun einde tegemoet zien. Saoedi-Arabië heeft een paar opvallende spandoeken die NEOM aanprijzen, zijn futuristische economische zone. De Verenigde Arabische Emiraten prediken - u leest het goed - tolerantie.

De cryptocurrency-bedrijven die bij eerdere bijeenkomsten aanwezig waren, zijn zo goed als verbannen en vervangen door bedrijven die technologieën zoals de blockchain promoten. Gevestigde technologiebedrijven als Salesforce, Cisco, Qualcomm en Meta Platforms domineren het straatbeeld. Misschien wel de meest opvallende nieuwe huurder is Manchester United, de Engelse Premier League-club die op zoek is naar een koper.

De verschuiving weerspiegelt een wereld die introspectief en minder verbonden is geworden. Terwijl grote bedrijven toeleveringsketens diversifiëren, concurreren overheden en regio's hard om zaken. Biden's Inflation Reduction Act bungelt subsidies voor Amerikaanse productie, en moedigt gouverneurs zoals JB Pritzker uit Illinois aan om investeringen naar hun staat te lokken. Het is in feite een handelsoorlog met de rest van de wereld. Het WEF en zijn oprichter Klaus Schwab erkenden het beeld van een wereld die introspectief en minder verbonden is deels door de conferentie te hernoemen tot "Samenwerking in een gefragmenteerde wereld".

Het World Economic Forum (WEF) en zijn jarenlange oprichter en uitvoerend voorzitter, Klaus Schwab, zijn het onderwerp van vele krankzinnige complottheorieën. Deze ngo, die zoals gezegd opnieuw politici, bedrijfsleiders, journalisten, academici en diverse beroemdheden in Davos samenbrengt, wordt er onder meer van beschuldigd een geheime kliek van pedofielen te zijn die de Covid-19-pandemie gebruikten om kindermisbruik uit te venten en zich te haasten in een satanische nieuwe wereldorde.

Zo ver willen wij niet gaan. Het is echter niet gek om het WEF te beschouwen als een gevaarlijke kracht in de wereldpolitiek, waarvan ieder jaar duizenden wereldleiders, diplomaten en experts over verschillende onderwerpen in Davos bijeenkomen om (geprogrammeerde) ideeën uit te wisselen over hoe de wereld het best bestuurd kan worden.

Om te voorkomen dat deze karakterisering wordt gezien als een overdrijving van de zaak, zei Schwab vorig jaar zelf bij de opening van de conferentie: “De toekomst gebeurt niet zomaar. De toekomst wordt door ons gebouwd, door een machtige gemeenschap zoals u hier in deze zaal. We hebben de middelen om de toestand van de wereld te verbeteren. Maar er zijn twee voorwaarden nodig. De eerste is dat we allemaal optreden als belanghebbenden van grotere gemeenschappen, dat we niet alleen ons eigen belang dienen, maar dat we de gemeenschap dienen. Dat noemen we stakeholderverantwoordelijkheid. En ten tweede dat we samenwerken.”

Dit is een oproep tot actie voor elitairen over de hele wereld. Ze benoemen zichzelf tot vertegenwoordigers van mondiale belangen – zonder verkiezingen, zonder verantwoording – en creëren vervolgens mechanismen van nationale en internationale orde om de burgers te controleren over wie ze beweren te presideren.

Schwab gelooft dat de wereld een 'Grote Reset' nodig heeft. De hele planeet heeft een nieuw 'sociaal contract' nodig om 'de toekomstige staat van mondiale betrekkingen, de richting van nationale economieën, de prioriteiten van samenlevingen, de aard van bedrijfsmodellen en het beheer van een mondiale regering opnieuw vorm te geven.

Dat is nogal wat.

Maar welke bijvoeglijke naamwoorden moeten worden gebruikt om een ​​outfit te beschrijven die voorstelt om de reorganisatie van 8 miljard zielen, 195 landen, internationale betrekkingen, grootschalig sociaal beleid en een wereldeconomie van $ 104 biljoen te coördineren?

Schwab heeft zelf zijn favoriete term ontcijferd: 'stakeholder kapitalisme'. Hij schreef in oktober 2020 in het tijdschrift Time: "Vrije markten, handel en concurrentie creëren zoveel rijkdom dat ze in theorie iedereen beter af zouden kunnen maken als de wil daartoe zou bestaan."

Al deze buitengewone arrogantie is gebaseerd op een perverse kijk op hoe succesvolle verandering werkt binnen gedecentraliseerde systemen. Zoals Schwab zelf erkent, hebben vrije markten meer welvaart voortgebracht dan enig systeem in de menselijke geschiedenis. Maar dat komt omdat vrije markten geen oplegging van bovenaf zijn, een systeem dat is gecreëerd door samenzweerderige rotzooi ergens in een achterkamertje.

Vrije markten waren het resultaat van eeuwen van evolutionaire maatschappelijke vooruitgang, geleidelijke erkenning dat particulier eigendom de grootste stimulans was voor werk en innovatie, groeiend inzicht dat individuele rechten het enige alternatief zijn voor eindeloze conflicten, stapsgewijze acceptatie dat gedecentraliseerde bronnen van kennis zijn zowel breder als dieper dan gecentraliseerde.

De krachtigste en duurzaamste instellingen die we hebben, zijn traditioneel omdat ze, zoals FA Hayek schreef, "een product zijn van cumulatieve groei zonder ooit door een enkele geest te zijn ontworpen".

Voor Schwab en zijn soortgenoten is het echter juist zo'n evolutionaire benadering die moet worden beëindigd. In plaats daarvan zullen hij en zijn rationalistische maatjes - briljante zakenmensen en volgzame politici, ambitieuze bureaucraten en bijziende experts - de wereld van haar kwalen genezen, zolang we ze maar (meer) macht verlenen. Of, waarschijnlijker, zodra ze de macht grijpen in naam van "stakeholders" aan wie ze nooit verantwoording hoeven af ​​te leggen.

Ongetwijfeld zal het u opgevallen zijn - òns is het dat in ieder geval wèl - dat de mainstream media nu alles uit de kast halen om te verkondigen dat de verhalen die de ronde doen over het World Economic Forum, geschaard kunnen worden onder de complottheoriën. Of het nu de radio, tv of het internet is: overal worden de "goede" kanten van het WEF benoemd (namelijk de zakelijke contacten tussen regeringsleiders en captains of industry). De schaduwzijden van deze organisatie blijven onbelicht. Maar hier komen wij in beeld.

De komende dagen zullen wij meer artikelen publiceren over wat het World Economic Forum werkelijk inhoudt.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][16 januari 2023]

 

Afdrukken Doorsturen