In het gezonde bankensysteem staat weer een andere bank op omvallen

Nauwelijks een dag nadat de president van de Nederlandsche Bank in het programma Nieuwsuur optimistisch beweert dat de problemen in de VS typisch Amerikaanse problemen zijn en dat de situatie in de eurozone toch heel anders is, blijkt Deutsche Bank in het vizier van beleggers gekomen te zijn.

De geruststellende woorden van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, en de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, namelijk dat het Amerikaanse bankensysteem gezond is, staan in schril contrast met wat er op de financiële markten gebeurt. Deze week hebben de shorts weer een gemakkelijk nieuw wereldwijd bankdoel gevonden om te proberen neer te halen nadat ze een hoop geld hadden ingezet tegen Credit Suisse, dat zondag voor 82 dollarcent per aandeel werd overgenomen door zijn Zwitserse concurrent, UBS.

En nauwelijks een dag nadat de president van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, in het tv-programma Nieuwsuur optimistisch beweert dat de problemen in de VS typisch Amerikaanse problemen zijn en dat de situatie in de eurozone toch heel anders is, blijkt Deutsche Bank in het vizier van beleggers gekomen te zijn.

Deutsche Bank, een wereldwijde kolos waarvoor we hier op Economedian al vaker hebben gewaarschuwd. Deutsche Bank was voor de financiële crisis in 2008 een aandeel ter waarde van $ 120 dollar op de New York Stock Exchange. Het sloot gisteren op $ 9,65 in New York en stond vanochtend in de vroege ochtendhandel in Europa nog eens 10% lager.

De zwakte van Deutsche Bank sloeg vanmorgen tijdens de Europese handel door naar andere Europese bankenaandelen, waarbij ook Commerzbank, UBS en Societe Generale zwakte lieten zien. Dit heeft op zijn beurt geleid tot verliezen elders, bijvoorbeeld ABNAMRO sloot zo'n 2% in de min.

De credit default swaps van Deutsche Bank, die haar obligatiehouders verzekeren tegen een mogelijk wanbetaling, pieken, nu de ondergang van het bankwezen terug is in Europa. De financiële markten berekenen een 31% kans op wanbetaling voor DB-subobligaties en 16% voor senior DB-papier. Oei, dat doet pijn!Deutsche Bank heeft een lange waslijst aan redenen om een gemakkelijk doelwit te zijn voor short sellers. Laten we beginnen met het feit dat het hoofdkantoor van deze bank in Duitsland vaker door de politie is overvallen dan menig hoerenloper op de Hamburgse Reeperbahn van bil is gegaan. En dan is er het vervelende detail van lijken die opduiken -zo ongeveer als mensen in Rusland uit het raam vallen......

Op 29 november 2018 werd het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Duitsland overvallen door 170 leden van de wetshandhaving. Aanklagers legden de reden voor de inval uit als "Deutsche Bank hielp klanten bij het vinden van offshore-organisaties in belastingparadijzen door illegaal verkregen geld over te maken zonder de autoriteiten te waarschuwen voor vermoedelijk witwassen."

Op 24 en 25 september 2019 deed de Duitse politie opnieuw een inval in het hoofdkantoor van Deutsche Bank. Die inval hield verband met het witwasonderzoek van $ 220 miljard van Danske Bank, de grootste bank van Denemarken. Deutsche Bank diende als correspondentbank voor Danske's vestiging in Estland, waar het witwassen zou hebben plaatsgevonden. Op 25 september, terwijl de inval gaande was, werd het lichaam van Aivar Rehe, die eerder de Estse onderneming van Danske Bank leidde, ontdekt door de politie in Estland. Rehe was daarvóór  ondervraagd door aanklagers en werd beschouwd als een kroongetuige in het onderzoek. De dood van Rehe werd als zelfmoord gerapporteerd.

Op 29 april 2022 werd Deutsche Bank opnieuw overvallen. De Financial Times meldde dat "het Duitse federale politiebureau, de strafrechtelijke aanklagers en de financiële waakhond van het land, BaFin, vanmorgen een inval doen in het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt", aldus een verklaring van de aanklagers. Deze inval kwam slechts vier dagen nadat het lichaam van Valentin (Val) Broeksmit, 46, werd ontdekt op het terrein van Woodrow Wilson High School in El Sereno, Californië, net buiten Los Angeles. Val Broeksmit was de zoon van William Broeksmit die op 26 januari 2014 opgehangen werd gevonden in zijn huis in Londen. De senior Broeksmit was een belangrijke functionaris bij Deutsche Bank die betrokken was bij het beoordelen van de risico's op de balans van de bank.

Volgens een profiel van Val Broeksmit, geschreven door David Enrich in de New York Times in 2019, had de jongere Broeksmit "een cache met vertrouwelijke bankdocumenten" verkregen die zijn vader had achtergelaten en die een "verleidelijk" kijkje gaven in de interne werking van Deutsche Bank. Val Broeksmit deelde de documenten met de FBI.

Deutsche Bank had in 2019 geprobeerd te fuseren met Commerzbank, maar de deal ging niet door, wat ertoe leidde dat Deutsche Bank in juli 2019 plannen aankondigde om 18.000 werknemers te ontslaan. Deutsche Bank zei ook dat het een good bank/bad bank zou creëren om giftige activa te scheiden (die het was van plan te verkopen).

Deutsche Bank is sterk verbonden met de megabanken van Wall Street als gevolg van haar activiteiten als tegenpartij voor derivaten. In juni 2016 bracht het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een rapport uit waarin werd aangegeven dat Deutsche Bank de grootste bedreiging vormde voor de wereldwijde financiële stabiliteit vanwege haar verwevenheid met andere mondiale banken.  JPMorgan Chase, de grootste federaal verzekerde bank in de Verenigde Staten, was op dat moment een van de wereldwijde banken met de grootste blootstelling aan Deutsche Bank.

Er is nog een zeer verontrustende connectie tussen JPMorgan Chase en Deutsche Bank. Beide megabanken onttrokken in het geheim biljoenen (!) dollars aan cumulatieve repo-leningen van de Federal Reserve, beginnend in september 2019 en versneld in het laatste kwartaal van 2019. Deze noodrepo-leningen van de Federal Reserve begonnen op 17 september 2019 en namen dramatisch in omvang toe tot in het vierde kwartaal van 2019. Deze, nog steeds te verklaren bankencrisis, vond plaats maanden voordat iemand waar ook ter wereld van een Covid-pandemie had gehoord.

Volgens de transactiegegevens die twee jaar na het begin van de repo-leningen door de New York Fed zijn vrijgegeven, stond JPMorgan Chase van de 25 primary dealers die deze leningen in 2019 aangingen op de tweede plaats wat betreft de geleende dollarbedragen in het vierde kwartaal van 2019; Deutsche Bank staat op nummer zes. (Zie onderstaande grafiek - transactiegegevens afkomstig van de New York Fed).


En dan is er ook nog het rapport van Deutsche Bank met seriële aanklachten door het Amerikaanse ministerie van Justitie en toezichthouders. Bijvoorbeeld:
- 23 april 2015: Deutsche Bank pleit schuldig te zijn bij het Amerikaanse ministerie van Justitie voor haar rol bij het manipuleren van de benchmarkrente die bekend staat als Libor. Het betaalt boetes van in totaal bijna $ 2,52 miljard aan verschillende toezichthouders.
- 17 januari 2017: Deutsche Bank bereikt een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie waarin het ermee instemt $ 7,2 miljard aan boetes en restitutie te betalen voor zijn ongepaste "verpakking, securitisatie, marketing, verkoop en uitgifte van door woninghypotheken gedekte effecten (residential mortgage-backed securities - RMBS)" tussen 2006 en 2007.”
- 30 januari 2017: Deutsche Bank krijgt een boete van in totaal $ 630 miljoen door Amerikaanse en Britse toezichthouders wegens claims dat het meer dan $ 10 miljard heeft witgewassen namens Russische investeerders.
- 29 januari 2018: Deutsche Bank moet $30 miljoen betalen aan de Commodity Futures Trading Commission voor het manipuleren van de handel in de edelmetaalmarkt.
- 8 november 2019: Nomura en Deutsche Bank, samen met tal van werknemers, werden veroordeeld in een proces in Italië voor het helpen van de Toscaanse bank, Monte dei Paschi di Siena (waar ABNAMRO kneuzentopman Rijkman Groenink destijds zijn sporen heeft achtergelaten waardoor deze bank door de Italiaanse regering moest worden gered), bij het plegen van fraude bij derivatentransacties om verliezen te verbergen.
- 18 januari 2020: De Commodity Futures Trading Commission legt Deutsche Bank een boete van $ 10 miljoen op om twee zaken te schikken: de ene wegens het niet correct rapporteren van swaptransacties en de andere wegens spoofing (bij spoofing nemen internetcriminelen een andere identiteit aan. De cybercrimineel doet zich voor als bijvoorbeeld een bank).
- 7 juli 2020: Het New York State Department of Financial Services schikt een civiele zaak met Deutsche Bank voor $ 150 miljoen wegens betrokkenheid bij kindersekshandelaar Jeffrey Epstein (die voor de Rich and Famous hand- en spandiensten verleende, bijvoorbeeld met de Lolita Express).
- 13 oktober 2020: Het openbaar ministerie van Frankfurt, Duitsland, heeft Deutsche Bank een boete van € 13,5 miljoen opgelegd wegens het niet tijdig indienen van rapporten over verdachte activiteiten met betrekking tot mogelijke witwasactiviteiten.
- 8 januari 2021: Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Securities and Exchange Commission schikken de aanklachten tegen Deutsche Bank voor $ 120 miljoen wegens schending van de Foreign Corrupt Practices Act. De aanklachten hadden betrekking op het betalen van steekpenningen aan buitenlandse functionarissen om zaken te verkrijgen.

Helaas staat deze wereldwijde Duitse bank niet alleen in termen van een adembenemend strafblad. Lees onze eerdere artikelen over het strafblad van JPMorgan Chase, dat een ongekende vijf misdrijven omvat.

Als "strafblad" en "gezond bancairsysteem" in uw oren niet compatibel klinken: gefeliciteerd! U bent nog niet gehersenspoeld door het bankenkartel en zijn gevangengenomen toezichthouders.[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][24 maart 2023]

 

Afdrukken Doorsturen