Kiev wil snel toetreden tot de NAVO

Naar aanleiding van de belofte van de secretaris-generaal van de NAVO, Stoltenberg, wil Kiev het NAVO-lidmaatschap zonder de gebruikelijke toetredingsroute te volgen. Op hoog niveau hebben Oekraïense functionarissen verklaard dit te zullen eisen op de komende NAVO-top. Heeft de Noor voor zijn beurt gesproken?

Gisteren schreven we een artikel over NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg die heeft verklaard dat alle lidstaten zijn overeengekomen dat Oekraïne zich bij het bondgenootschap zal voegen zodra de oorlog voorbij is. In een overduidelijk provocerende stap bracht NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg een bezoek aan Kiev, zijn eerste bezoek aan het door oorlog verscheurde land sinds het uitbreken van de oorlog in februari 2022. De Oekraïense president Zelensky maakte natuurlijk van de situatie gebruik om aan te dringen op een tijdschema voor toetreding tot de NAVO. Zoals we schreven is het weer een belachelijke verklaring van die oorlogszuchtige Noor die vastbesloten is de wereld in de Derde Wereldoorlog te rommelen.

Allereerst: hij liegt. Gisteren meldden we dat de premier van Hongarije, Orban, al verbaasd reageerde op zijn Twitter-account. Maar feit is dat de regeringsministers van de 31 NAVO-lidstaten misschien in een paar bewoordingen hadden geopperd dat ze het niet erg zouden vinden als Oekraïne toe zou treden tot de alliantie. Maar dat is diplomatiek geklets. Er wordt schriftelijk nota genomen en wanneer regeringen besluiten in te stemmen met de toetreding van een land, moet dit voorstel nog door de parlementen van de lidstaten worden geratificeerd. De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius zei zelfs: "De deur staat op een kier, maar dit is niet het moment om nu te beslissen". Duitsland heeft dus nog niet besloten dat Oekraïne lid moet worden van de NAVO. Stoltenberg draait weer eens de Oekraïeners een rad voor ogen en zijn verklaring is junkfood voor idioten.

Ten tweede is het het perfecte excuus voor Poetin om de oorlog voort te zetten tot bijna de laatste Russische soldaat en Rusland volledig en geheel verslagen is. Als het vooruitzicht is dat Oekraïne nà de oorlog toetreedt tot de NAVO, dan is dat zéker geen stimulans voor Poetin om de oorlog te stoppen. Je zou kunnen zeggen dat Poetin nooit zal stoppen met wat iemand zegt of doet, maar het is nog steeds in het belang van Oekraïne – en dat van de wereld – om een manier te vinden om de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen. Het veelbelovende NAVO-lidmaatschap van Oekraïne is een stap achteruit.

Het is absurd om te geloven dat Oekraïne "veiliger" zou zijn na toetreding tot de NAVO. Als het eenmaal lid is van de agressieve westerse alliantie zou elke Russische aanval op Oekraïens grondgebied worden beschouwd als een aanval op de 31 NAVO-lidstaten, waardoor ze allemaal worden meegesleurd in de oorlog in Oekraïne, die onmiddellijk zou uitmonden in een wereldoorlog. De nucleair bewapende NAVO-staten – de VS, Frankrijk en het VK – tegen het nucleair bewapende Rusland.

Als de inschatting van het Westen is dat Poetin nooit zal stoppen en Rusland totaal moet worden verslagen, prima, dan moet de NAVO haar verantwoordelijkheid nemen en een frontale aanval op Rusland lanceren – los van de risico’s van een nucleaire uitbarsting – en laat de Oekraïners niet alles doen om de strategische doelstelling van de VS en de NAVO te bereiken. Het is duidelijk dat het krankzinnig is om de proxy-oorlog tussen de NAVO (lees: de VS) en Rusland in een hete strijdoorlog te veranderen, aangezien de wereld dan slechts enkele minuten verwijderd is van een nucleair Armageddon.

Een veel gehoord argument van westerse politici en de westerse mainstream media is dat Poetin heel Europa wil veroveren en niet zal stoppen voordat Lissabon deel uitmaakt van het Russische rijk, maar iedereen kan zien dat dit niet gaat gebeuren. Poetin heeft niet eens controle over een stukje van de oostelijke en zuidelijke delen van Oekraïne. Rusland heeft simpelweg niet de militaire kracht. Hoe kan het tegelijkertijd Finland, Polen, Hongarije, Roemenië en verder naar het westen, Duitsland enz. aanvallen? Zelfs Poetin droomt er niet van om dit te doen. Wat hij doet, is proberen Oekraïne lam te leggen en de westelijke gebieden bij Rusland in te lijven, gebieden waarvan hij gelooft dat het een historisch deel van Rusland is. Dat kan heel goed een waanidee zijn, maar het betekent ook dat de oorlog lokaal is en zo moet blijven. In het geval dat de Oekraïense "domino" zou vallen - wat niet gebeurt - zijn slechts enkele andere dominostenen in gevaar, zoals de Baltische staten en misschien het oostelijke deel van Polen. Maar Rusland zal niet sterk genoeg zijn om die dominostenen omver te werpen. De NAVO mag Rusland niet aanvallen. Het Oekraïense volk zal de door het Westen veroorzaakte Russische invasie zelf tot een "goed" einde moeten brengen.

Oekraïne zal dus geen lid worden van de NAVO zolang de oorlog duurt. Maar dat is slechts een technisch detail als alle NAVO-landen doen alsof Oekraïne al een lidstaat is. Er zijn al enorme wapenleveranties en financiering. De Oekraïense minister van Defensie, Oleksii Reznikov, zei dat Oekraïne "al deel uitmaakte van de veiligheidsruimte van de alliantie". Het enige excuus voor de NAVO om zich niet bij de oorlog bij Oekraïne aan te sluiten, is dat de aanval van Rusland plaatsvond vóórdat Oekraïne (officieel) als NAVO-lid werd beschouwd en dat daarom de collectieve verdedigingsclausule niet van toepassing was.

Wat Rusland doet in Oekraïne is verschrikkelijk en Oekraïense soldaten en burgers zouden niet hoeven te sterven als gevolg van de Russische invasie gericht op het doen herleven van het tsaristische rijk. Maar Oekraïne bij de NAVO slepen – zelfs als de oorlog met Rusland nog steeds gaande is – is een recept voor een wereldwijde ramp, die Oekraïne niet zal helpen of redden, maar de hele wereld – of in ieder geval het noordelijk halfrond – in een nucleaire catastrofe storten.

Door Stoltenberg te verwelkomen, verdedigt Zelenski Oekraïne niet, noch helpt hij het land zichzelf te verdedigen tegen de Russen. Hij voert duidelijk en eenvoudig het bevel uit van de opperste opperheer van de NAVO, een afnemend en stervend Amerikaans imperialisme dat ervan droomt uit te halen naar Rusland in een wanhopige poging om zijn wereldheerschappij te behouden en genoeg kracht te herwinnen om een oorlog over de Straat van Taiwan uit te lokken en te proberen de verdere opkomst van de economische moloch van China te vernietigen.

Oekraïne zou niet moeten toetreden tot de NAVO, niet nu en niet in de toekomst, om de simpele reden dat dit slecht zou zijn voor Oekraïne en slecht voor de hele wereld. Overigens: volgens de NAVO-statuten kàn Oekraïne - als land verwikkeld in een oorlog - om deze reden niet kùnnen toetreden tot de NAVO.

Zelensky mag naar onze mening de NAVO-top in Vilnius in juli niet bijwonen en zich gedragen als een marionet van het Amerikaanse imperialisme. Hij zou moeten werken aan een vruchtbare oplossing waar zowel Oekraïne als Rusland zich in kunnen vinden. Maar zolang het Westen zorgt dat zijn vermogen nòg groter wordt en de NAVO de oorlog in Oekraïne beschouwt als een praktijkgerichte oefening voor het uitschakelen van een nòg grotere opponent op het wereldtoneel, ver weg van het eigen grondgebied, zal van vrede geen sprake zijn.


[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][22 april 2023]

 

Afdrukken Doorsturen