Amerikaanse banken in vizier van short sellers

Klanten van Amerikaanse banken - en de bankensector in zijn geheel - moeten zich zorgen maken over short-selling barbaren.

In de Verenigde Staten werd een federale depositoverzekering gecreëerd onder de Bankwet van 1933 en werd van kracht op 1 januari 1934. Sindsdien heeft geen enkele spaarrekeninghouder bij een federaal verzekerde bank ooit een cent van zijn ingelegde gelden verloren als hij binnen de limiet van de depositoverzekering bleef en ze ervoor zorgden dat de aanbetaling daadwerkelijk in een federaal verzekerd instrument zat.

U kunt in de VS bijvoorbeeld geen bedrijfsobligaties van een federaal verzekerde bank kopen en een federale depositoverzekering op die obligaties krijgen. U kunt er geen federaal verzekerde bank binnenlopen en met een snel pratende verzekeringsverkoper gaan zitten en een verzekeringsproduct kopen, zoals een lijfrente, en een federale depositoverzekering op die lijfrente afsluiten. U kunt er niet een federaal verzekerde bank binnenlopen en bij een sluwe effectenverkoper (ook wel 'vermogensadviseur' genoemd) gaan zitten en een federale depositoverzekering krijgen op een aandelenfonds dat hij zou kunnen besluiten u te verkopen omdat het hem vijf keerde commissie van een FDIC-verzekerd depositocertificaat opbrengt.

Een federale depositoverzekering, ook bekend als FDIC-verzekering, biedt een limiet van $ 250.000 per spaarder, per bank op betaal- en spaarrekeningen, depositocertificaten en geldmarktdeposito's. (Geldmarktfondsen zijn niet FDIC-verzekerd). Gisteren bracht de onderzoeksorganisatie Gallup de resultaten van een peiling uit waarin de vraag was gesteld: "Hoe bezorgd bent u over de veiligheid van geld dat u bij banken en andere financiële instellingen hebt gestort?" In totaal zei 48% van de respondenten dat ze 'zeer bezorgd' of 'matig bezorgd' waren. Slechts 20% van de respondenten zei dat ze "helemaal niet bezorgd" waren. Het is duidelijk dat het vertrouwen uit het Amerikaanse banksysteem aan het wegvloeien is en de eindeloze herhalingen van Fed-voorzitter Jerome Powell dat het banksysteem "deugdelijk is" niet helpen dat vertrouwen te herstellen.

Een groot deel van de zorgen komt waarschijnlijk voort uit de recente bankfaillissementen en de angst dat de FDIC zonder geld komt te zitten. Spaarders moeten weten dat naast de $ 128,2 miljard die het depositoverzekeringsfonds van de FDIC op 31 december 2022 aanhield, het ook een kredietlijn heeft van de Amerikaanse Schatkist, vergoedingen kan innen voor de banksector om het depositoverzekeringsfonds aan te vullen, en alle FDIC-verzekerde deposito's worden onvoorwaardelijk "ondersteund door het volledige vertrouwen en krediet van de Amerikaanse regering."

Het grote probleem op dit moment is dat short sellers de barbaren zijn die de poorten van het Amerikaanse banksysteem bestormen en enorme financiële prikkels hebben om het neer te halen. Twee van de banken die dit jaar failliet gingen, Silvergate Bank en First Republic Bank, waren het doelwit van short sellers, die enorme shortposities hadden ingenomen. Het nieuwste doelwit van short sellers, PacWest Bancorp, zakte gisteravond door de hoeven in de handel na sluitingstijd en liet op een gegeven moment een koers zien van $ 3,05. Dat is minder dan de aandelenkoers van $ 29 begin februari.

Van een ander doelwit van short sellers, Western Alliance Bancorporation, is de aandelenkoers dit jaar tot nu toe met 50% gedaald en vanmorgen nog eens met 17% in de pre-market handel. PacWest en Western Alliance zijn geen kleine, onbelangrijke banken. Volgens de documenten van PacWest bij de Securities and Exchange Commission voor het kwartaal dat eindigde op 31 maart van dit jaar, had PacWest $ 44,3 miljard aan activa en $ 28,2 miljard aan spaargelden. Het SEC-verslag van Western Alliance voor het kwartaal dat eindigde op 31 maart van dit jaar, toont aan dat het $ 71 miljard aan activa en $ 47,6 miljard aan spaargelden had.

Een nog grotere bank, Comerica, is momenteel ook een doelwit van short sellers. Uit het SEC-verslag blijkt dat het op 31 maart van dit jaar activa had van $ 91 miljard en spaargelden van $ 64,7 miljard. Comerica droeg de volgende verklaring bij de indiening bij de SEC voor de periode eindigend op 31 maart: “De focus van het bedrijf ligt op commerciële klanten, en dienovereenkomstig heeft het een groter percentage onverzekerde spaargelden in vergelijking met financiële instellingen met een hogere consumentenfocus. Deze spaargelden zijn goed gespreid tussen regio's, industrieën en klanten...
...
Het totaal aan onverzekerde spaargelden zoals berekend volgens wettelijke richtlijnen bedroeg $ 35,0 miljard, of 54% van de totale spaargelden op 31 maart 2023....".

Een hoog percentage aan onverzekerde ingelegde gelden, die onderhevig zijn aan een "run op de bank" richting Amerikaanse treasuries of geldmarktfondsen van de overheid, heeft sommige banken kwetsbaar gemaakt voor aanvallen door short sellers, evenals aanzienlijke verliezen op voor verkoop beschikbare zekerheden (available-for-sale ofwel AFS).

Short-selling vindt plaats als een speculant aandelen leent van zijn beursvennootschap en vervolgens de aandelen verkoopt in de verwachting dat de aandelen later tegen een lagere prijs kunnen worden teruggekocht, waardoor winst voor de speculant wordt vastgelegd. De Financial Times meldde op 5 april dat "hedgefondsen meer dan $ 7 miljard aan winst hebben gemaakt door in te zetten op bankaandelen tijdens de recente crisis die de sector op zijn kop zette, hun grootste winst sinds de financiële crisis van 2008." Gezien de enorme verliezen in regionale bankaandelen deze week, is dat cijfer van $ 7 miljard nu waarschijnlijk meer dan $ 10 miljard of meer.

Op 19 september 2008, tijdens de ineenstorting van financiële instellingen op Wall Street, stopte de SEC met short selling in 799 financiële instellingen. De tegenhanger van de SEC in het Verenigd Koninkrijk, de Financial Services Authority, ondernam soortgelijke maatregelen. De verklaring die door de SEC is vrijgegeven om haar beslissing aan te kondigen, luidde gedeeltelijk als volgt:
“Deze beslissende SEC-actie roept een time-out op voor agressieve short selling in aandelen van financiële instellingen, vanwege de essentiële link tussen hun aandelenkoers en vertrouwen in de instelling. De Commissie zal maatregelen blijven overwegen om zorgen over baissetransacties in andere beursgenoteerde bedrijven aan te pakken.
...
Onder normale marktomstandigheden draagt short selling bij aan prijsefficiëntie en voegt het liquiditeit toe aan de markten. Op dit moment lijkt het erop dat ongebreidelde baissetransacties bijdragen aan de recente, plotselinge koersdalingen van effecten van financiële instellingen die geen verband houden met de werkelijke koerswaardering. Financiële instellingen zijn bijzonder kwetsbaar voor deze vertrouwenscrisis en paniekverkopen omdat ze afhankelijk zijn van het vertrouwen van hun handelstegenpartijen bij het uitvoeren van hun kernactiviteiten.”

Dit jaar hebben zich in een tijdsbestek van zeven weken, van 10 maart tot afgelopen maandag 1 mei, de tweede, derde en vierde grootste bankfaillissementen in de Amerikaanse geschiedenis voorgedaan. In respectievelijke volgorde zijn dat First Republic Bank, Silicon Valley Bank en Signature Bank. (Het grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis, Washington Mutual, vond plaats in 2008 tijdens de financiële crisis.)

First Republic Bank was geen kleine bank. Op het moment van zijn ondergang had het $ 207,5 miljard aan activa. Volgens een verklaring van de FDIC "schat het dat de kosten voor het depositoverzekeringsfonds ongeveer $ 13 miljard zullen bedragen. Dit is een schatting en de uiteindelijke kosten zullen worden bepaald wanneer de FDIC de curatele beëindigt.” De FDIC schatte de kosten voor het Deposit Insurance Fund bij het faillissement van Silicon Valley Bank op $ 20 miljard, en de kosten voor het DIF bij het falen van Signature Bank op $ 2,5 miljard.

Al deze FDIC-schattingen lijken erg optimistisch, maar zelfs als ze juist zijn, is dat tot nu toe een gecombineerde rekening van $ 35,5 miljard voor een depositoverzekeringsfonds dat op 31 december 2022 slechts $ 128,2 miljard bevatte.

Andere banken die het doelwit zijn van short sellers die tot nu toe buitensporige verliezen in de aandelenkoers hebben geleden, zijn Western Alliance, Comerica, Zions Bank, Republic First Bancorp (geen familie van First Republic Bank, behalve de gelijkenis van de naam, wat  mogelijk short sellers hier tot actie heeft aangezet). Die aandelen zijn vanaf het begin van het jaar met 45 tot 60 procent gedaald, tegenover een daling van 27 procent in de regionale bankindex.

Zou niemand van de autoriteiten zich afvragen waarom er nog geen beslissende actie op short selling van bankaandelen van de SEC is genomen? President Joe Biden brengt de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar door de short-selling van federaal verzekerde banken niet op te schorten. Bezorgdheid over de veiligheid en soliditeit van het Amerikaanse financiële systeem kan leiden tot een kapitaalvlucht uit de VS, met gevolgen voor de sterkte van de Amerikaanse dollar en een verlies aan vertrouwen bij de buitenlandse bondgenoten. Dit is ook een kwestie die van invloed is op het financiële leven van elke Amerikaan, omdat elke Amerikaan – rijk, arm of middenklasse – de gevolgen zal ondervinden in termen van toegang tot bankkrediet en hogere vergoedingen voor dat krediet als gevolg van de snelle wederopbouw van het uitputtende federaal depositoverzekeringsfonds dat bankspaargelden beschermt.

Hoe langer Joe Biden wacht met het ondertekenen van een uitvoerend bevel tot opschorting van short-verkopen bij federaal verzekerde banken, hoe sneller de besmetting zich zal verspreiden naar andere banken.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][4 mei 2023]

 

Afdrukken Doorsturen