De banden tussen J.P. Morgan Chase en Jeffrey Epstein

JPMorgan Chase en Jeffrey Epstein waren beiden betrokken bij een vreemd offshorebedrijf genaamd Liquid Funding.


Aanstaande vrijdag en zaterdag staat de voorzitter en CEO van JPMorgan Chase, Jamie Dimon, gepland voor een aantal zeer ongemakkelijke ondervragingen over welke rol hij speelde bij het toestaan dat zijn bank diende als een enorm geldkanaal voor Jeffrey Epstein, waardoor Epstein in staat was om zijn seksuele handel in minderjarige meisjes voortzetten.

Het kantoor van de procureur-generaal van de Amerikaanse Maagdeneilanden (USVI) heeft een federale rechtszaak aangespannen tegen JPMorgan Chase. Zij hebben vernietigende aanklachten ingediend tegen de grootste bank in de Verenigde Staten. Er wordt beweerd dat JPMorgan Chase op een berg bewijsmateriaal zat dat Jeffrey Epstein een kring voor kindersekshandel leidde terwijl de bank hem als klant bleef houden; men accepteerde zijn lucratieve verwijzingen van rijke klanten; en voorzag hem van grote sommen contant geld en bankoverschrijvingen om slachtoffers te betalen - van wie er één een "14-jarige seksslavin" was.

De zaak is USVI tegen JPMorgan Chase Bank N.A. (22-cv-10904) in de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van New York. Epstein werd naar verluidt op 10 augustus 2019 dood aangetroffen in zijn cel in het Metropolitan Correctional Center in Manhattan. Zijn dood werd door de New York City Medical Examiner als zelfmoord bestempeld. Op zich een zaak met veel open einden.....

De rechtszaak bevat zeer verontrustende nieuwe informatie over de nauwe persoonlijke relatie van een voormalige topman van de JPMorgan Chase-bank met Epstein. Uit de rechtszaak blijkt dat Jes Staley, destijds het hoofd van JPMorgan’s Private Bank, “ongeveer 1.200 e-mails uitwisselde met Epstein vanaf zijn e-mailaccount van JP Morgan.” Verschillende van de e-mails bevatten foto's van jonge vrouwen in verleidelijke poses en andere "suggereren verder dat Staley mogelijk betrokken was bij de sekshandeloperatie van Epstein." In documenten ingebracht in de rechtszaak staat bijvoorbeeld het volgende te lezen:
“In juli 2010 mailde Staley Epstein met de mededeling: ‘Dat was leuk. Zeg hallo tegen Sneeuwwitje [,] 'waarop Epstein antwoordde' Welk personage zou je hierna willen? ' en Staley zei 'Beauty and the Beast'."

Er waren andere gigantische seinen die op rood stonden en die de bank negeerde omdat ze de rekeningen van Epstein bijhield. Uit de aanklacht komt het volgende naar voren:
“Tussen 2003 en 2013 gebruikten Epstein en/of zijn medewerkers de rekeningen van Epstein om talloze betalingen te doen aan individuele vrouwen en aanverwante bedrijven. Onder de ontvangers van deze betalingen bevonden zich talloze vrouwen met Oost-Europese achternamen die publiekelijk en intern werden geïdentificeerd als Epstein-recruiters en/of slachtoffers. Epstein betaalde bijvoorbeeld meer dan $ 600.000 aan Jane Doe 1, een vrouw die – volgens nieuwsberichten in de due diligence-rapporten van JP Morgan – Epstein op 14-jarige leeftijd [als seksslavin] had gekocht. Net als andere vrouwen die betalingen van Epstein ontvingen, vermeldde Jane Doe 1 de appartementen van Epstein aan 66th Street in New York City als haar adres, wat een rode vlag had moeten zijn voor JP Morgan.
Epstein en/of zijn medewerkers hebben ook aanzienlijke geldopnames en 95 buitenlandse overboekingen gedaan zonder bekende begunstigde. Hyperion Air, Inc. – het door Epstein gecontroleerde bedrijf dat eigenaar was van de privéjet van Epstein – gaf bijvoorbeeld meer dan $ 547.000 aan cheques uit die in contanten betaald moesten worden, zogenaamd voor ‘brandstofkosten bij reizen naar het buitenland’. meer dan $ 120.000 in vreemde valuta omgerekend. Veel van deze geldopnames overschreden de rapportagedrempel van $ 10.000 of waren schijnbaar gestructureerd om te voorkómen dat de rapportagevereiste in werking trad. Dit is vooral belangrijk omdat het algemeen bekend is dat Epstein zijn slachtoffers contant betaalde.”

Volgens de rechtszaak werden geen van deze gigantische rode vlaggen-transacties door de bank gerapporteerd aan het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) zoals wel degelijk is vereist door de Amerikaanse wet, maar werden ze intern gekarakteriseerd als "redelijk, normaal en verwacht voor het type bedrijf of branche waar de klant zich mee bezighoudt.”

Staley bezocht Epstein ook terwijl hij zijn gevangenisstraf in Florida uitzat nadat hij in 2008 schuld had bekend aan het vragen en verkrijgen van een minderjarige voor seks. Epstein kreeg wat dat betreft een waanzinnig gezellig herintredingsprogramma. Staley bracht ook talloze bezoeken aan het privé-eiland van Epstein op de Maagdeneilanden (nou ja..... maagden-eilanden....).

JPMorgan Chase verzorgde de rekeningen van Epstein van 1998 tot 2013 – een volle vijf jaar ná zijn veroordeling in Florida voor het plegen van seks met een minderjarige en zijn registratie als zedendelinquent.

De komende (te verwachten) verklaring van JP Morgan Chase-ceo Jamie Dimon in de Epstein-kwestie haalt al meer dan een maand in de VS de krantenkoppen. Maar er is nòg een band tussen JPMorgan Chase en Epstein die weinig aandacht in de mainstream media heeft gekregen.

Jeffrey Epstein was voorzitter van een offshorebedrijf van $ 6,7 miljard van 9 november 2001 tot ten minste 19 maart 2007, een periode waarin hij later door het Amerikaanse ministerie van Justitie werd beschuldigd van het plegen van seksuele misdaden tegen minderjarigen. Het bedrijf heet Liquid Funding Ltd. en had twee offshore-verbindingen: het werd op 19 oktober 2000 in Bermuda opgericht door het advocatenkantoor Appleby, bekend van het opzetten van offshore-bedrijven in belastingparadijzen zoals het eiland Man, Guernsey, Kaaimaneilanden, en Jersey. De vermogensbeheerder van Liquid Funding was Bear Stearns Bank Plc in Dublin, Ierland – een niet-Amerikaanse gereguleerde instelling, die later opging in JPMorgan Bank Dublin.

De informatie kwam aan het licht als resultaat van een database die werd gemaakt door The International Consortium of Investigative Journalists met bestanden die in 2017 zijn gelekt van het advocatenkantoor Appleby. De schat aan informatie werd bekend als de Paradise Papers.

Een document van de Securities and Exchange Commission van Bear Stearns, voorafgaand aan de ineenstorting in 2008, gaf aan dat Bear Stearns 40% van Liquid Funding Ltd.'s eigen vermogen bezat, maar de eigenaren van de andere 60% blijven een mysterie. Het ratingbureau Fitch meldde in 2006 dat het bedrijf $ 6,7 miljard aan uitstaande verplichtingen had. Waar die verplichtingen uit bestonden en wie ze afbetaalde toen Bear Stearns instortte, is grotendeels onbekend gebleven.

Uit een Moody's-rapport uit 2004 bleek dat JPMorgan Chase, Bank of America en Natexis Banque Populaire Liquid Funding een liquiditeitsfaciliteit van $ 250 miljoen hebben verleend. Deloitte werd vermeld als haar accountant. JPMorgan Chase wordt ook vermeld als zijn "Security Trustee" (effectenbeheerder). Het grote advocatenkantoor, Sidley Austin, was de juridisch adviseur.

Zowel de kredietbeoordelaars van Fitch als die van Moody's hebben de door Liquid Funding uit te geven medium term notes een AAA-rating als tegenpartij gegeven. En met name gaven beide ratingbureaus hun handelspapier een Tier 1-rating, wat betekent dat het zou kunnen eindigen in geldmarktfondsen die zijn gekocht door gemiddelde Amerikanen die op zoek zijn naar een liquide investering met een laag risico.

Hoewel de ratingbureaus erkenden dat ze begrepen dat de entiteit tot $ 20 miljard aan verschillende instrumenten kon uitgeven, meldde Fitch in 2006 dat "Liquid Funding wordt gekapitaliseerd met $ 37 miljoen aan opgenomen toezeggingen in eigen vermogen en $ 63 miljoen aan niet-opgenomen eigen vermogen toezeggingen...."

Als resultaat van die top-waarderingen op de "papieren" van Liquid Funding, belandde het in twee geldmarktfondsen van JPMorgan, die in totaal $ 100 miljoen in handen hadden, evenals in tal van andere geldmarktfondsen, waaronder Wachovia's Evergreen geldmarktfondsen, die midden september 2008 aankondigden, tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis, dat het drie van zijn geldmarktfondsen middels een bailout redde om te voorkómen dat ze de dollar zouden beschadigen. Wells Fargo kocht Wachovia een paar weken later.

De hoeveelheid giftig afval die zich in 2008 in zogenaamd veilige geldmarktfondsen had geparkeerd, leidde tot ongekende actie van de Amerikaanse Treasury, die moest ingrijpen met een garantieplan nadat een bankenrun was begonnen toen werd vernomen dat het failliete Lehman Brothers zijn "beleggings-instrumenten" aan geldmarktfondsen had verkocht.

Bear Stearns stortte in maart 2008 in en werd gekocht door JPMorgan Chase. Het rapport van de Financial Crisis Inquiry Commission (FCIC) meldde in detail dat de Federal Reserve Bank of New York een Special Purpose Vehicle genaamd Maiden Lane LLC had opgericht dat de opbrengsten gebruikte van een senior lening van $ 28,82 miljard van de New York Fed en een lening van $ 1,15 miljard van JPMorgan Chase, om ongeveer $ 30 miljard van de giftige activa van Bear Stearns, waarvan JPMorgan Chase wilde dat de Federal Reserve de dupe zou worden van eventuele verliezen, te kopen.

Het FCIC-verslag onthulde ook het volgende over de boekhoudpraktijken van Bear Stearns:
“Aan het einde van elk kwartaal zou Bear zijn hefboomratio verlagen door activa te verkopen, om ze vervolgens aan het begin van het volgende kwartaal terug te kopen. Bear en andere firma's boekten deze transacties als verkopen - hoewel de activa niet lang van de balans bleven - om het bedrag van de activa van het bedrijf te verminderen en de hefboomratio te verlagen. Bear's voormalige penningmeester [Robert] Upton noemde de verplaatsing 'window dressing' en zei dat het ervoor zorgde dat crediteuren en ratingbureaus tevreden waren. De gedeponeerde openbare verslagen van Bear weerspiegelden dit tot op zekere hoogte: in het jaarverslag van 2007 stond bijvoorbeeld dat de balans ongeveer 12% lager was dan het gemiddelde saldo aan het einde van de maand over de voorgaande twaalf maanden."

Toen het GAO-rapport over de bailout-operaties van de Federal Reserve tijdens de financiële crisis in 2011 werd vrijgegeven, onthulde het dat de Federal Reserve in het geheim meer dan $ 16 biljoen (!) aan cumulatieve leningen had verstrekt aan zowel binnenlandse als buitenlandse banken, allemaal met elkaar verbonden in een keten van derivaten en toxische activa buiten de balans. Het toonde ook aan dat de noodleningen van de Federal Reserve in december 2007 waren begonnen, lang voordat het publiek zich bewust werd van de bankencrisis. De noodleningen van de Federal Reserve duurden volgens de GAO in ieder geval tot juli 2010. Naast de publiekelijk bekende steun aan Bear Stearns van de New York Fed, onthulde de GAO-audit ook dat de Federal Reserve nog eens $ 853 miljard aan geheime leningen aan Bear Stearns had verstrekt; $ 851 miljard uit de Primary Dealer Credit Facility (PDCF) en $ 2 miljard uit de Term Securities Lending Facility (TSLF). Een download van de PDCF-spreadsheet van de Federal Reserve laat zien dat Bear Stearns tot 23 juni 2008 bailout-operaties van de Federal Reserve bleef ontvangen.

Maakte Liquid Funding Ltd., de entiteit onder leiding van Jeffrey Epstein, deel uit van de bail-outoperatie van Bear Stearns door de Federal Reserve? Een aankondiging van het ratingbureau Moody's op 18 april 2008 wekt dat vermoeden. Daarin staat dat "alle uitstaande schulden" van Liquid Funding Ltd. "volledig zijn betaald". Moody's legde dit als volgt uit:
“...de intrekking van de drie ratings was een reactie op het verzoek tot intrekking van Liquid Funding, in verband met de vrijwillige afbouw van Liquid Funding en na de volledige betaling en voldoening van alle uitstaande verplichtingen van Liquid Funding. Volgens het Outstanding Detail Report uitgegeven door JPMorgan op 7 april 2008 in zijn hoedanigheid van trustee, stond op die datum geen van de gewaardeerde schulden uit onder het wereldwijde medium-term note-programma of het commercial paper note-programma uit. Bovendien bleek uit het Program Outstanding Report dat op 8 april 2008 door de Bank of New York Mellon in haar hoedanigheid van trustee alle transacties waarvoor Liquid Funding als tegenpartij fungeerde, liet vervallen of had beëindigd."
Uit de gelekte documenten van Appleby blijkt dat Liquid Funding in 2011 nieuw leven werd ingeblazen door JPMorgan Chase – drie jaar nadat het Bear Stearns had gekocht.

Volgens de gelekte documenten werd Liam MacNamara op 27 september 2011 voorzitter van de Board of Liquid Funding met als adres JPMorgan Bank Dublin Plc, 1 George's Dock, Dublin, Ierland. Volgens het jaarverslag 2011 van JPMorgan Bank Dublin was Liam MacNamara destijds de CEO. MacNamara had blijkbaar de bijl van de ontslagronde overleefd toen JPMorgan Bear Stearns kocht in 2008, toen hij joint chief executive was van Bear Stearns Bank Plc, onderdeel van Bear's activiteiten in Ierland, en de entiteit die werd benoemd tot investeringsmanager voor Liquid Funding. In maart 2019 meldde de Irish Times dat de JPMorgan Bank in Dublin "ongeveer 530 mensen in dienst heeft" en was verhuisd naar een nieuw hoofdkantoor op 200 Capital Dock, met "de capaciteit om 1.100 werknemers te huisvesten". De krant merkte op dat Jamie Dimon zou optreden bij de grote opening van het nieuwe hoofdkantoor. De bank heet nu J.P. Morgan Bank (Ireland) Plc.

JPMorgan Bank (Ierland) heeft wortels die teruggaan tot 1919 en fuseerde Bear Stearns Bank Plc in Ierland tot JPMorgan Bank (Ierland). JPMorgan Chase pochte in 2019 op zijn website dat de bank "de enige bank met een EU-paspoort is in de niet-bancaire keten van J.P. Morgan en het bedrijf directe toegang geeft tot het repo-venster van de Europese Centrale Bank." In juni 2019 legde de Central Bank of Ireland een onderdeel van JPMorgan Bank (Ierland) een boete op van $ 1,8 miljoen voor talloze overtredingen, waaronder "het niet beschikken over adequate controlesystemen".

Als een bank al een ongekende vijf aanklachten wegens misdrijven heeft ontvangen (waarvoor ze schuld heeft bekend) van het Amerikaanse ministerie van Justitie, is een boete van $ 1,8 miljoen niet meer dan een kleine plaagstoot.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][24 mei 2023]

 

Afdrukken Doorsturen