De gevaarlijke structuur van Wall Street

Op de beurs in New York is het aandeel WeWork gisteren geïmplodeerd tot 13 dollarcent. De cult-goeroe van de onderneming, Adam Neumann, heeft jaren geleden zijn winst gepakt en is nu miljardair.



Het kantoorruimte-verhuurbedrijf waar we onze lezers in 2019 zo uitgebreid voor waarschuwden, WeWork, stortte gisteren in op de beurs in New York: tot 13 dollarcent per aandeel. De obligaties werden ook verhandeld tegen ongeveer 13 cent per dollar.

De aandelen van WeWork zijn gestaag gedaald sinds het bedrijf op 21 oktober 2021 aandelen in het openbaar begon te verhandelen. De onderstaande grafiek laat zien hoe beleggers het zouden hebben gedaan in WeWork-aandelen ten opzichte van een 10-jaars Amerikaans schatkistpapier sinds de handel in aandelen WeWork in 2021 begon.



De ineenstorting van de aandelenkoers deze week was het resultaat van een 8-K-deponering bij de Securities and Exchange Commission op dinsdag, waarin het bedrijf de volgende ongemakkelijke woorden uitsprak: “...als gevolg van de verliezen van het bedrijf en de verwachte kasbehoeften, gecombineerd met het toegenomen ledenverloop en de huidige liquiditeitsniveaus bestaat er substantiële twijfel over het vermogen van het bedrijf om haar continuïteit te handhaven.”

De reden dat we in 2019 zoveel digitale inkt aan WeWork hebben besteed was omdat enkele zeer gewiekste advocaten van Wall Street en investeringsbankiers van plan waren dit monster bij het Amerikaanse volk te dumpen als een beursintroductie (IPO) met een krankzinnige waardering.

JPMorgan Securities LLC, een onderdeel van JPMorgan Chase ( u weet wel, het criminele bedrijf dat schuld heeft bekend aan vijf wetsovertredingen) en Goldman Sachs & Co. zouden de toonaangevende underwriters zijn bij de beursgang. Scott Galloway, een professor aan de Stern School of Business van de NYU, schreef destijds op zijn blog dat "bankiers (JPM en Goldman) klaar staan om $ 122 miljoen aan vergoedingen binnen te harken door uitwerpselen naar particuliere investeerders te gooien....". De deal was zo onbetrouwbaar dat Galloway het bedrijf WeWTF noemde.

Wij noemden toen de geplande beursintroductie van WeWork een "hype verpakt in uitvluchten". We schreven: "Het is een geldverliezend commercieel vastgoedbedrijf dat zich probeert voor te doen als de Dalai Lama van de verhuur van kantoorruimte. Het bedrijf heeft nog nooit een cent winst gemaakt en de verliezen liepen op tot $900 miljoen in de eerste helft van dit jaar.”

Om haar waardering ervan te vergroten probeerde WeWork flauwtjes te suggereren dat het verband hield met technologische doorbraken. We hebben op 26 augustus 2019 het als volgt uitgelegd:

" "We zullen de "inclusiviteitscultuur" maar met een flinke korrel zout nemen omdat de Raad van Bestuur van WeWork geen vrouwen en geen zwarten in zijn gelederen heeft. We moeten ook "de uitgebreide technologie-infrastructuur" maar vergeten, want waar ze het eigenlijk over hebben is geen Silicon Valley baanbrekende technologie, maar saaie kantoren opfleuren met biertappen, microbrouwkoffie, water met fruitsmaakjes en WiFi - en dat laatste is tegenwoordig wel overal gratis beschikbaar, eventueel samen met een tafel en stoel, voor de prijs van een kopje thee of koffie."


In een poging om dit monstrum van een IPO extra glans te geven, werd WeWork vertegenwoordigd door een zeer geavanceerd advocatenkantoor, Skadden Arps, Slate, Meagher & Flom. De underwriters van de Wall Street-banken werden vertegenwoordigd door een ander geavanceerd advocatenkantoor, Simpson, Thacher & Bartlett. Hoe al deze juridische adelaars geeuwden naar de conflicten van de toenmalige voorzitter en CEO van WeWork, Adam Neumann, was een vraag die de slapende toezichthouder SEC waardig was.

Als toenmalige voorzitter en CEO van WeWork had Neumann zijn loyaliteit aan het bedrijf te danken aan het ondernemingsrecht tijdens de afgelopen eeuw. Hij mocht dan ook voor eigen rekening commercieel onroerend goed opkopen en het vervolgens weer verhuren aan WeWork. Volgens het IPO-prospectus huurde WeWork vier panden van Neumann waarop het "toekomstige niet-verdisconteerde minimale leasebetalingen" van "ongeveer $ 236,6 miljoen ..." verschuldigd was.

Neumann bezat nog eens zes eigendommen die WeWork volgens het prospectus van hem zou kunnen kopen. Helaas had Neumann het recht om de raad van bestuur te negéren volgens het prospectus:

"Adam [Neumann] controleert een meerderheid van het stemrecht van het bedrijf, voornamelijk als gevolg van zijn economisch eigendom van onze aandelen met veel stemmen. Aangezien onze voorkeursaandelen twintig stemmen per aandeel hebben, zal Adam de mogelijkheid hebben om de uitkomst te bepalen van zaken die ter goedkeuring aan de aandeelhouders van het bedrijf worden voorgelegd, inclusief de verkiezing van de bestuurders van het bedrijf. Als een door de oprichters geleid bedrijf zijn we van mening dat deze stemstructuur onze belangen bij het creëren van aandeelhouderswaarde op één lijn brengt.”


In 2019 was Neumann 40 jaar oud, een voormalig lid van het Israëlische leger, en had hij eerder in een kibboets gewoond. Waar haalde hij die enorme sommen geld vandaan om al dat onroerend goed op te kopen? Volgens het prospectus hebben JPMorgan Chase Bank, UBS en Credit Suisse Neumann een kredietlijn van $ 500 miljoen gegeven, waarvan hij al $ 380 miljoen had aangeboord. Bovendien had JPMorgan Chase "leningen en krediet verstrekt" aan Neumann "voor een totaalbedrag van $ 97,5 miljoen voor een verscheidenheid aan leningproducten, waaronder hypotheken die zijn gedekt door persoonlijke eigendommen en ongedekte kredietlijnen en kredietbrieven."

De IPO in 2019 kreeg zoveel kritiek te verduren dat het moest worden geannuleerd - een grote schande voor JPMorgan, Goldman en die grote advocatenkantoren. Neumann nam ontslag als CEO kort nadat de beursgang was ingetrokken. Twee jaar later deed WeWork een nieuwe poging om naar de beurs te gaan door te fuseren met een Special Purpose Acquisition Company (SPAC).

Vanmorgen schatte Forbes het vermogen van Neumann op $ 2,2 miljard. Hij verdiende zijn rijkdom door aandelen in WeWork te verkopen toen het nog kon. De Amerikaanse professor Galloway voorspelde vier jaar geleden al hoe WeWork aan haar einde zou komen. Hij snapte het en schreef: “WeWTF is een bijzonder risicovolle onderneming die in een recessie terechtkomt, wanneer de mogelijkheid om kosten te variëren beperkt is, maar de omzetdaling onbeperkt is. WeWTF heeft $ 47 miljard aan langlopende verplichtingen (leaseovereenkomsten) en zal dit jaar $ 3 miljard aan inkomsten genereren. Wat zou er fout kunnen gaan?"

Galloway was zijn tijd ook vooruit door WeWork een 'sekte' te noemen. Vorig jaar bracht Apple TV een serie uit met de naam WeCrashed, die de cultusachtige aard van het bedrijf weergeeft. Daarin speelden Jared Leto als Neumann en Anne Hathaway als zijn vrouw, Rebekah. (Zie trailer hieronder.)



Het doel van Wall Street is een efficiënte verstrekker van kapitaal te zijn, zodat bedrijven met reële vooruitzichten op innovatie, het creëren van banen en groei op de markt komen om Amerika welvarender te maken en concurrerend te houden op het wereldtoneel. Helaas merken we dat we steeds meer schrijven over sekten die worden verhandeld op de New York Stock Exchange. Denk alleen maar aan de FTX crypto-beurs die zich opmaakte om naar de beurs te gaan, maar in plaats daarvan implodeerde onder het gewicht van zijn massale fraude en nu in een faillissementsfase verkeert. In dat bedrijf woonden de belangrijkste leidinggevenden samen in een penthouse en sloten voor miljarden dollars aan persoonlijke leningen voor zichzelf - geld dat toebehoorde aan de klanten.

Er is iets heel, heel erg mis met de structuur van Wall Street en de financiële toezichthouders die het zouden moeten controleren.



Gerelateerde links over de beginfase van WeWork:

26-08-2019 Flexkantoor-aanbieder naar de beurs
16-09-2019 Leidt beursgang WeWork tot een nieuwe beurscrash?
22-10-2019
WeWork voorlopig gered




[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[10 augustus 2023]

 

Afdrukken Doorsturen