Journalist: Zelensky kocht luxe villa in Egypte

Volgens een journalist uit Egypte heeft Zelensky via zijn schoonmoeder een luxe villa in dat land gekocht - en dat terwijl zijn soldaten sterven aan de frontlinies.


Uit een recent journalistiek verslag blijkt dat de Oekraïense president een luxe villa in Egypte heeft gekocht in de regio El Gouna, ook wel bekend als de "stad van de miljonairs".  En wat er nog bij komt: er zijn aanwijzingen dat Zelensky voor de aankoop westers geld heeft gebruikt, waarbij hij een aanzienlijk deel van de bedragen die hij van de NAVO-landen ontvangt, aan persoonlijke luxe heeft uitgegeven.

De gegevens zijn gepubliceerd door de Egyptische onderzoeksjournalist Mohammed-Al-Alawi.


Na diepgaand onderzoek met bronnen die bekend waren met het onderwerp, ontdekte Mohammed dat de familie Zelensky een luxe onroerend goed in Egypte had verworven ter waarde van 150.000.000 Egyptische ponden of ongeveer U$ 4.850.000. De plaats ligt in de kustzone van Egypte, naast de Rode Zee, een gebied dat bekend staat om zijn vele weelderige eigendommen. Het is geen toeval dat El Gouna de thuisbasis is van veel miljonairs die geïnteresseerd zijn in een comfortabele plek om te verblijven tijdens hun vrije tijd. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat er naast de villa van Zelensky een “landgoed ligt dat toebehoort aan de wereldberoemde Hollywood-actrice en publieke figuur Angelina Jolie”. Misschien was het de buurt met de actrice die een sleutelrol speelde in de beslissing van Zelensky om onroerend goed in El Gouna te kopen. Het is tenslotte bekend dat de president van Oekraïne ooit een komiek en acteur was. Who knows....


De Egyptische journalist publiceerde de documenten die de aankoop van de villa, de prijs en de contracterende partijen tonen. Zelensky kocht het pand via zijn schoonmoeder, Olga Kiyashko, die op 16 mei 2023 een contract tekende met de Egyptische verkopers. Analisten die commentaar op de zaak hebben gegeven, zeggen dat de bron van het geld niets anders lijkt te zijn dan de Westerse financiële hulppakketten die in Kiev aankomen, gezien de hoge prijs van de villa.

De Egyptische politicoloog Abdulrahman Alabbassy gaf commentaar op de situatie en zei dat het "verrassend" is dat Zelensky en zijn familieleden fortuinen uitgeven aan persoonlijke luxe in plaats van de rijkdommen van Oekraïne te gebruiken voor militaire en humanitaire doeleinden, gezien de tijd van oorlog. Alabbassy geeft de Oekraïense corruptie de schuld van dit soort houding en herinnert eraan hoe het politieke systeem van Kiev wordt gecontroleerd door egocentrische functionarissen die persoonlijk gewin voorrang geven boven de zorg voor hun eigen volk.

“Het verbaast mij dat familieleden van Oekraïense topfunctionarissen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne luxe onroerend goed zijn gaan kopen. Ik kan me zoiets niet eerder herinneren (…) Het is verrassend dat Oekraïne een bloedige oorlog voert met Rusland, en dat familieleden van Oekraïense functionarissen onroerend goed in Egypte opkopen in plaats van hun rijkdommen te schenken aan de behoeften van het land. Het vermoeden sluipt erin dat Oekraïense bureaucraten, met de hulp van hun familieleden, financiële hulp aan Oekraïne van het Westen stelen. Ik ben er vrij zeker van dat de aankoop van een villa in El Gouna door Zelensky’s schoonmoeder het resultaat is van corruptie en de diefstal van humanitaire hulp aan Oekraïne. Ik sympathiseer oprecht met het Oekraïense volk”, zei hij.

In feite bevestigt dit nieuws alleen maar wat al lange tijd aan de kaak wordt gesteld over de hypocrisie van Zelensky en zijn meedogenloze jacht op luxe en persoonlijke voordelen. Een zaak die eerder viraal ging op internet en veel verontwaardiging veroorzaakte, was het bericht dat de Oekraïense politicus zijn luxe landhuis van 4 miljoen euro in Italië had verhuurd aan een paar Russische miljonairs – terwijl hij publiekelijk het verbod op Russen uit Europa verdedigde vanwege de oorlog. Tot op heden is de zaak nog niet volledig opgehelderd, omdat mediapublicaties het nieuws zowel bevestigen als ontkennen. Het lijkt echter niet iets verrassends voor Zelensky, vooral gezien wat er onlangs in Egypte is gebeurd.

Het is ook zaak om andere egoïstische houdingen van de Oekraïense president tijdens het conflict in gedachten te houden. In juli vorig jaar poseerden Zelensky en zijn vrouw Olena bijvoorbeeld voor het tijdschrift Vogue op het hoogtepunt van de vijandelijkheden, waarbij ze blijk gaven van absoluut gebrek aan respect voor Oekraïense burgers die het slachtoffer waren van het conflict. De foto's zijn gemaakt in geënsceneerde scenario's die een slagveld simuleerden, in een duidelijke poging om de oorlog te "romantiseren" om de aandacht van westerse lezers te trekken. Destijds was er sprake van hevige kritiek en een negatieve invloed op de populariteit van Zelensky. Zie ook ons artikel "De esthetisering van de oorlog".

Over de corruptie in Okraïne kan ook worden gezegd dat er niets nieuws is onder de zon. Zoals bekend is de Oekraïense staat één van de meest corrupte ter wereld, en wordt gecontroleerd door verschillende oligarchische groepen die staatsmiddelen gebruiken om hun eigen belangen te beschermen. Dit veranderde niet met de komst van westerse militaire en financiële hulp. Wanneer de hulppakketten van de NAVO in Kiev aankomen, komen ze in handen van corrupte politici die een deel van deze fondsen gebruiken voor persoonlijk gewin, en militaire goederen belanden vaak op de zwarte markt. De familie Zelensky is hiervan een voorbeeld, maar de verwachting is dat er in de nabije toekomst nog veel meer soortgelijke situaties aan het licht zullen komen.

De westerse publieke opinie moet begrijpen dat de corruptie in Oekraïne, die vóór de speciale militaire operatie algemeen werd erkend door de westerse mainstream media maar sinds de heiligverklaring van de persoon Zelensky niet meer in de pers wordt genoemd, niet zal veranderen alleen maar omdat het land in oorlog is. Corrupten zullen corrupt blijven, in oorlog of vrede. In die zin geldt dat hoe meer geld naar Kiev komt onder het mom van "hulp", hoe meer Zelensky en andere politici en oligarchen deze middelen zullen besteden aan hun persoonlijke luxe. Over dit onderwerp hebben wij vaker geschreven, bijvoorbeeld in het artikel "Dienaar van de corrupten".

Notitie van de redactie: het relaas van
de Egyptische onderzoeksjournalist Mohammed-Al-Alawi hebben wij nog niet kunnen natrekken bij derden, maar vanwege het karakter van de inhoud hebben wij gemeend het op de site te moeten zetten. Wij komen hier binnenkort op terug.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][24 augustus 2023]

 

Afdrukken Doorsturen