Next level klassenjustitie

De Amerikaanse toezichthouder SEC en het ministerie van justitie in dat land voeren damage-control uit voor de voor vijf misdrijven veroordeelde criminele organisatie JPMorgan Chase.


Als iemand in een groot deel van de Verenigde Staten wordt veroordeeld voor een misdrijf na een veroordeling voor twee eerdere misdrijven, krijgt hij of zij een zware gevangenisstraf. Het staat bekend als de Three Strikes Law. Maar als u de grootste bank in de Verenigde Staten bent, door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd voor vijf misdrijven sinds 2014, samen met andere grote misdaden waarvoor u een niet-vervolgingsovereenkomst heeft gekregen, krijgt u niet alleen géén zwaardere behandeling voor elke nieuwe misdaad, maar krijgt u feitelijk twee federale wetshandhavingsinstanties die de schade voor u beperken.

We hebben het natuurlijk over de criminele organisatie JPMorgan Chase, naar verluidt een bank, en zijn nauwe relatie met de Securities and Exchange Commission (SEC) en bepaalde functionarissen binnen het Amerikaanse ministerie van Justitie (Department of Justice - DOJ).

Neem bijvoorbeeld wat er op 22 juni van dit jaar gebeurde. De toezichthouder SEC heeft toen een bevel tot staken-en-ophouden (Cease-and-Desist order) uitgevaardigd tegen de effectenafdeling van JPMorgan Chase wegens het permanent verwijderen van 47 miljoen e-mails, waarvan er vele onder dagvaarding of documentverzoeken van haar toezichthouders, waaronder de SEC, vielen. (Je zou kunnen denken dat dit veel lijkt op obstructie van de rechtsgang door een seriële wetsovertreder. JPMorgan Chase zei dat dit schandaal genaamd Deletion-Gate allemaal één groot ongeluk was). We kennen dit soort praktijken van landelijke politici en die in de top in Brussel, dus kijken er niet raar van op.

Of neem de zaak van het in beslag genomen vrachtschip met 20 ton cocaïne, eigendom van JPMorgan Chase:


Ondanks de ongekende criminele geschiedenis van deze bank – waarvan in een boek van twee procesadvocaten een vergelijking met de Gambino-misdaadfamilie werd gemaakt – legde de SEC een lachwekkend lage boete van $ 4 miljoen op voor het verdwijnen van 47 miljoen e-mails. Dat is 8,5 cent voor elke permanent vernietigde e-mail die mogelijk meer strafrechtelijke aanklachten tegen de bank had kunnen opleveren.

De SEC geeft de indruk een handlanger te zijn van JPMorgan Chase en zijn voorzitter en CEO, Jamie Dimon. De SEC bracht in dit geval ook niet het gebruikelijke persbericht over deze schikkingsovereenkomst uit. We controleerden de lijst met persberichten die in juni waren uitgegeven en er was niets over deze verdwijning van 47 miljoen e-mails. Contact met de SEC over jhet uitblijven van een persbericht bevestigde de SEC dat er inderdaad geen persbericht was uitgebracht. Op de vraag waarom de SEC het gebruikelijke persbericht heeft overgeslagen is nooit meer iets vernomen.

Federale toezichthouders zijn niet de enige personen die die 47 miljoen e-mails van de criminele bende genaamd JPMorgan Chase in handen moesten krijgen. De procureur-generaal van de Amerikaanse Maagdeneilanden doet al maanden onderzoek bij de federale rechtbank, met eisen voor e-mails en andere documenten, in zijn rechtszaak waarin de bank wordt beschuldigd van “actieve deelname” aan de sekshandel in minderjarigen met de smeerlap Jeffrey Epstein (van de doden niets dan goeds). De Amerikaanse Maagdeneilanden hebben bewijs geleverd dat de bank 9.000 financiële transacties voor een totaalbedrag van meer dan 2,4 miljard dollar voor Epstein op zijn rekeningen bij de bank heeft gefaciliteerd, waardoor hij zijn slachtoffers, tussenpersonen en andere handlangers meer dan tien jaar lang kon betalen. Volgens de Amerikaanse Maagdeneilanden slaagde JPMorgan Chase er ook niet in om de wettelijk verplichte Suspicious Activity Reports (SAR’s) in te dienen, omdat Epstein jaar na jaar honderdduizenden dollars aan contant geld van zijn rekeningen haalde. (De eerste twee aanklachten van JPMorgan Chase in 2014 waren het gevolg van het witwassen van geld voor Ponzi-meesterbrein Bernie Madoff (van de doden niets dan goeds) en het niet indienen van Suspicious Activity Reports in de VS – ondanks het feit dat de bank de Britse toezichthouders had verteld dat Madoff mogelijk een Ponzi-plan voerde.)

Epstein werd in juli 2019 door het Amerikaanse ministerie van jusititie beschuldigd van sekshandel in minderjarigen, nadat datzelfde ministerie twaalf jaar lang de andere kant op had gekeken (maar precies wist wat er zich afspeelde). Er was een boek van James Patterson, Filthy Rich, en een diepgaande reeks artikelen van onderzoeksjournalist Julie Brown in de Miami Herald in 2018 voor nodig voordat dit ministerie in 2019 werd beschaamd om strafrechtelijke aanklachten tegen Epstein in te dienen, ondanks het feit dat ze een dossier had vol met de getuigenissen van tientallen slachtoffers sinds 2007. Ditzelfde ministerie heeft tot op de dag van vandaag nog geen aanklacht ingediend tegen de zeer meegaande bank van Epstein, JPMorgan Chase.

Het ontbreken van het gebruikelijke persbericht in juni van de SEC doet denken aan wat het Amerikaane ministerie van Justitie in 2020 deed toen JPMorgan Chase zijn vierde en vijfde misdrijf op zijn naam zette. Op 29 september 2020, met in de VS alle ogen gericht op een cruciaal presidentieel debat die avond, maakte het genoemde ministerie zijn vierde en vijfde aanklacht tegen JPMorgan Chase bekend. Zonder uitleg sloeg het de gebruikelijke persconferentie, het gigantische whiteboard met een samenvatting van de aanklachten en het podium met de aanklagers over.

Waar dit ministerie van Justitie de bank die dag van beschuldigde, was absoluut verbijsterend en had voorpaginanieuws moeten zijn in kranten in heel Amerika. Door de persconferentie over te slaan en door de slimme timing aan de vooravond van het presidentiële debat, minimaliseerde het ministerie de aandacht van het publiek en de pers. JPMorgan Chase werd beschuldigd van betrokkenheid bij “tienduizenden gevallen van onwettige handel in goud, zilver, platina en palladium... evenals duizenden gevallen van onwettige handel in Amerikaanse futures in staatsobligaties en in Amerikaanse staatsobligaties en gewone obligaties..."

De markt voor Amerikaanse staatsobligaties is van essentieel belang voor de Verenigde Staten om hun rekeningen te kunnen betalen, efficiënt geld te kunnen inzamelen en het vertrouwen van hun bondgenoten in Amerikaanse staatsschuldinstrumenten te laten behouden. Het manipuleren van de staatsobligatiemarkt komt ongeveer het dichtst in de buurt van financieel verraad als een Wall Street-firma maar kan krijgen; vooral wanneer de effectenafdeling van JPMorgan Chase één van de primaire dealers van de (corrupte) Federal Reserve is en contractueel verplicht is om te bieden op staatsobligatieveilingen. Maar in plaats van de bank te vervolgen, overhandigde het ministerie van Justitie JPMorgan een overeenkomst tot uitgestelde vervolging (de derde in zes jaar).

In 1991, toen Salomon Brothers de krantenkoppen haalde vanwege het manipuleren van de staatsobligatiemarkt, trad de voorzitter en CEO, John Gutfreund, af. Ook de president van Salomon Brothers, Thomas Strauss, trad af. Maar nadat JPMorgan Chase had toegegeven dat hij de staatsobligatiemarkt had gemanipuleerd, kreeg de voorzitter en CEO, Jamie Dimon, van het Amerikaanse ministerie van Justitie  toestemming om aan het roer van de bank te blijven en gaf de Raad van Bestuur van die bank Dimon, waanzinnig genoeg maar conform de Wall Street mores, een bonus van $ 50 miljoen.

De deal die door dit ministerie werd gesloten was zó mooi dat het in de schikkingsovereenkomst opmerkte dat “onafhankelijk toezichthouden op de naleving niet nodig was”, ondanks het feit dat óók werd onthuld dat de bank “niet vrijwillig en tijdig het gedrag beschreven in de Statement of Facts openbaar had gemaakt”. (Het feit dat dit de vijfde aanklacht wegens een misdrijf van de bank in zes jaar was, zou er toe moeten hebben geleid dat een onafhankelijke toezichthouder niet alleen noodzakelijk maar ook essentieel was.)

Het is inmiddels glashelder dat noch de toezichthouder SEC, noch het Amerikaanse ministerie van Justitie effectief kunnen omgaan met de misdaadgolf bij JPMorgan Chase.[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][31 augustus 2023]

 

Afdrukken Doorsturen